Saturday, June 30, 2012

RM8.2 juta Jom Shopping untuk wargaemas diseleweng!

|1 comments

Begitulah keadaan di Selangor kini dengan pelbagai ketirisan rasuah, hingga bukan sahaja peluang-peluang besar dan padang riadah orang ramai nak disapu untuk cari duit tapi yayasan untuk penuntut belajar khususnya Yayasna Selangor boleh ratusan juta hilang.

Ingatkan adalah had di sebalik tamak dan pelahapnya kerajaan Selangor yang dahulu dipilih rakyat dengan harapan merek alebih baik dari UMNO. KIni ramai rakyat sudah berkata-kata, "Ingatkan mereka lebih baik, tapi rupany alagi teruk dari UMNO."

Itulah harga dan kerugian rakyat perlu hadapi kerana mempercayai parti politik yang mengumpulkan kumpulan-kumpulan orang kecewa dari parti pemerintah, aktivis yang di reject masyarakat, mereka yang gagal dalam pelbagai usaha, dan haluan-halun luar tabii demi untuk halalkan cara mendapatkan kuasa.

Dalam program mereka untuk konon membantu warga emas dengan bantuan belanja harian mereka pun ada penyelewengan.

Baru-baru ini pada Jun 25, 2012 pejabat Menteri Besar Selangor telah mengeluarkan arahan menamatkan perkhidmatan pegawai Penyelaras PKR DUN Sementa ke atas Haji Mohd Bakhir bin Abd Wahab.

Alasan yang diberi adalah kelemahan memantau operasi jom shopping. Tapi sebenarnya Haji Bakhir yang merupakan Mantan Ketua PKR Cabang Kapar telah menyeleweng sebanyak RM8.2 juta dari duit program Jom Shopping.

Takkan setakat diberhentikan saja, tiadakah laporan polis atau SPRM. Adakah MB Selangor hanya sorok saja penyelwengan wang kebajikan wargaemas? Adakah perkara ini akan hanya dibawa ke SELCAT?

Kalau setakat SELCAT, tertutuplah satu lagi bangkai gajah. Sambil itu mereka tak tahu malu memaparkan seolah-olah Jom Shopping itu satu kejayaan. Yang buat papantanda besar-besar itu, siapa pula dapat dari peruntukan Selangor Ku?

Masukkkk .....

PKR cacamarba: Saifuddin pertahan, Rafizi serang Murad

|3 comments

Dalam menjawab isu Akaun Berkanun bekas Penolong Gabenor Bank Negara Malaysia, Datuk Abdul Murad Khalid, bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengawal 20 akaun peribadi (Master Akaun) bernilai lebih RM3 bilion, dua pegawai PKR dilihat saling bercanggah pendapat dalam menangani isu tersebut.

Pengarah Strategi PKR, Mohd Rafizi Ramli memilih pendekatan ‘menyerang’ kredibeliti Abdul Murad dan membuat kesimpulan yang tidak logik bahawa akaun RM3 billion itu adalah milik Abdul Murad sendiri.

Sementara itu, Setiausaha Agung PKR Datuk Saifuddin Nasution memilih pendekatan ‘berpihak kepada Abdul Murad’ dengan mendakwa Abdul Murad pro Anwar tetapi diugut oleh pihak lain.

Dalam sidang media yang dihadiri kedua orang kanan Anwar itu hari ini, Rafizi mendakwa Abdul Khalid seorang yang korup apabila menggunakan kedudukan beliau sebagai Penolong Gabenor Bank Negara Malaysia untuk mengumpul kekayaan.

“Siasatan saya menunjukkan beliau mempunyai hubungan dengan banyak syarikat yang mempunyai kepentingan dengan Bank Negara dan industri perbankan di Malaysia.

“Ini menimbulkan tanda tanya sama ada Abdul Murad terlibat dalam pelbagai salah laku dan penyelewengan serta menggunakan kedudukan beliau untuk mengumpul harta. Saya mengajukan pendapat bahawa dakwaan Abdul Khalid mengenai kewujudan akaun induk yang memegang hartanah dan saham sebenarnya merujuk kepada pegangan beliau sendiri,” katanya seperti dilapor Mstar

Rafizi terus menyerang Abdul Khalid dengan mendakwa mempunyai kepentingan dalam syarikat-syarikat tertentu.

“Sebaliknya, daripada penyiasatan saya, mengenai latar belakang Datuk Murad Khalid mendapati, beliau bukan sahaja pernah menerima habuan ketika menjawat jawatan pegawai tinggi Bank Negara melalui pembayaran keahlian kelab golf dan yuran bulanan melalui pihak ketiga sebanyak RM30,000, bahkan turut menerima manfaat dan kepentingan daripada 15 unit kondominium di Pelangi Indah melalui syarikat Kenworth Snd Bhd.”

Rafizi turut berkata, penyiasatannya itu turut mendapati insurans kediaman Abdul Murad itu turut dibayar oleh orang ketiga dengan nilai RM3.1 juta.

“Kedua-dua ini adalah melanggar etika dan peraturan Bank Negara,” tegas Rafizi yang dilaporkan Malaysian Insider

Rafizi juga menuntut Abdul Murad untuk menghentikan dakwaan-dakwaan itu dan segera menuntut maaf kepada Anwar sebelum PKR mengambil tindakan drastik dengan membongkar segala salah laku yang pernah dilakukannya.
“Saya minta Abdul Murad membuat kenyataan maaf secara terbuka kepada Ketua Umum PKR. Sudah cukuplah, sudah 13 tahun.

“Jika tidak, kami tidak teragak-agak untuk menolak pertimbangan aib beliau, dan mendedahkan segala salah laku beliau,” tegasnya.

Namun bebeza pula dengan nada Saifuddin yang menegaskan ‘Abdul Murad bukanlah menjadi sasaran PKR’, dan mendakwa bekas Penolong Gabenor Bank Negara Malaysia pernah memohon maaf kepada Anwar di Munich pada tahun 2004.

“Apabila beliau tahu Datuk Seri Anwar Ibrahim ada di Alpha Clinic, pada hujung 2004, beliau terbang dari Kuala Lumpur ke Munich, Jerman untuk memohon maaf bahawa keluarganya diugut untuk menandatangani akuan bersumpah,” dakwa Saifuddin seperti dilaporkan Malaysiakini.

Kenyataan Saifuddin di atas dilihat sebagai anti-klimak kepada desakan memohon maaf yang dianjurkan Rafizi.

Barangkali menurut percaturan Saifuddin, jika terus menerus dibiarkan Rafizi menyerang peribadi Abdul Murad bermakna dakwaannya sebelum ini bahawa Abdul Murad diugut dan masih berpihak kepada Anwar akan terpadam dengan sendiri.

Pemikir Politik Jerantut

Rafizi undur, PKR T'ganu bergolak

|0 commentsPelbagai spekulasi dibuat kenapa Rafizi Ramli meletakkan dari jawatan pejabat Penasihat Ekonomi Negeri Selangor pada Jun 21hb minggu lepas, tetapi tiada yang menyedari bahawa isunya melibatkan Terengganu.

Rafizi yang merupakan Ketua Strategik PKR sebenarnya mahukan jawatan Pengerusi PKR Terengganu yang kini dipegang oleh ahli Parlimen Indera Mahkota Pahang, Azan Ismail.

Kisah yang menyebabkan Rafizi undur diri dari jawatan bergaji di pejabat Penasihat Ekonomi Negeri Selangor bermula sebaik rancangan anak Kemaman ini mahu mengadakan ceramah di kampung halamannya di Kemaman dan membawa boss “yang dicintainya”, Dato Seri Anwar Ibrahim berceramah di situ.

Anwar tidak turun juga dan akhirnya rancangan ceramah Rafizi pun batal juga. Ini amat memalukan buat anak Kemaman yang mahu tunjukkan keupayaannya kepada orang-orang kampungnya di Kemaman.

Ini telah menaikkan kemarahan anak muda yang ramai dalam PKR anggap sudah besar kepala, lagi setelah namanya di umumkan sebagai calun untuk kawasan Parlimen Pandan.

Sehari sebelum dia meletakkan jawatan, Rafizi telah bergaduh dengan Anwar hingga terlepas kata-kata, “Apa ni Dato Seri? Benda macam ini pun tidak boleh selesai. Macam mana nak jadi PM. Jangan sampai saya keluar parti.”

Demo Menyambut Azmin

Pada hari Isnin ekoran perletakkan jawatan Rafizi pada Rabu Jun 21hb, 2012, kumpulan cabang-cabang yang menyokong Rafizi telah mengadakan mesyuarat di pejabat PKR Setiu.

Ia dihadiri oleh ketua-ketua cabang Besut, Kuala Nerus, Kuala Terengganu, Kemaman dan juga Setia sebagai tuan rumah.

Satu keputusan telah dibuat untuk menuntut Azan Ismail dan ketua Cabang Dungun. Abdul Rahman Yusof meletakkan jawatan sebagai Pengerusi PKR Terengganu dan Pengarah Pilihanraya Terengganu.

Disamping itu, satu demonstrasi aman dirancang pagi ini di hadapan Pejabat PKR Terengganu ketika kehadiran Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali untuk melancarkan SISMEP dan mengagih bahan kempen PRU.

Mengikut rancangan, setiap cabang akan menghantar seramai 30 orang dan hebahan kehadiran demo telah dibuat melalui SMS.

Selain menuntut Azan Ismail digantikan Rafizi sebagai Pengerusi PKR Negeri, mereka turut menuntut Abd. Rahman Yusof dihentikan dari mencampuri urusan PKR negeri.

Rupanya kebenciaan terhadap Abd Rahman yang telah dieksploitasi oleh Rafizi dan sebaik saja Anwar tidak membolayan permintaan Rafizi untuk berperanan di Terengganu, maka dia sedia meletakkan jawatan dengan negeri Selangor untuk berpolitik di Terengganu.

Baca seterus di Sel13.com sini

Pengurus Besar Air Kelantan panas buntut, Curiga Pengurus sendiri

|0 comments

Pengurus Besar AKSB - - Mohamad Hanapi Mahmud

... ahli lembaga pengarah dan pengurus besar Air Kelantan Sdn Bhd lebih banyak menghabiskan masa dan wang untuk mengadakan lawatan ke luar negara kononnya untuk mempelajari cara pengurusan air.

Masalah air belum selesai sehingga kini, tapi wang dihabiskan pula melancong, membeli dan menukar meter-meter baru. Semuanya untuk menolong syarikat kroni yang menjadi pembekal meter.

April lepas SPRM telah melakukan serbuan terhadap AKSB bagi menyiasat penyelewengan yang berlaku dalam syarikat tersebut.

Rentetan serbuan dan siasatan SPRM telah membuatkan pengurus besar AKSB, Mohamad Hanapi Mahmud dan kuncu-kuncunya termasuklah Exco Kerajaan Pas negeri Kelantan, Datuk Md Anizam Abdul Rahman mula merasa resah gelisah dan terasa bahang. Mereka mula menuduh orang dalaman AKSB yang menjadi hantu SPRM.

Pada 21.Jun.2012 lebih kurang jam 9.30 malam pejabat salah seorang pegurus Air Kelantan, En Yusoff Bin Yaacob telah dipecah masuk oleh empat orang lelaki. En Yusoff telah dimaklumkan oleh oleh pengawal keselamatan tentang pejabatnya yang terletak di Tingkat 3 Bangunan PMBK, Jalan Kuala Krai, Kota Bharu telah diceroboh empat lelaki.

Susulan pemakluman tersebut En Yusoff telah bergegas ke pejabatnya, dan setibanya di pejabat beliau mendapati empat orang lelaki sedang menggeledah biliknya dan kertas-kertas bertaburan diatas lantai. Salah seorang daripada empat lelaki tersebut sedang menelaah komputernya dan mencetak bahan-bahan dari dalam komputernya.

En Yusoff telah mengubungi pihak keselamatan syarikat dan juga polis. Pihak polis telah menangkap empat lelaki tersebut dan kesemua suspek telah dibawa ke IPD Kota Bharu untuk tujuan siasatan.

Agak mengejutkan kerana tiba-tiba Pengurus Besar AKSB , Mohamad Hanapi Mahmud yang mungkin telah dihubungi oleh empat suspek tersebut, telah datang ke balai polis dan membuat laporan polis bahawa beliau yang mengarahkan empat lelaki tersebut menceroboh bilik En Yusoff ....

Baca seterusnya kisah di Sel13.com

Adakah dinar emas KGT dalam seal plastik itu pastinya emas?

|0 comments

Mana tahu ianya luar saja emas tapi dalam lain. Duit itu dibungkus dalam plastik dan tidak dibenarkan rasa dalamnya dan untuk lihat dalamnya.

Mana tahu lain pula dalamnya?

Kami hanya teringat makan coklat ketika kanak-kanak. Coklat dibungkus bagaikan duit emas.


Ingat?

Mana tahu emas dinar Kelantan itu luarnya emas tapi dalam diletak logam lain seperti plumbum yang lebih kurang berat emas?

Nampaknya Dinar Emas Kelantan itu datangnya dari WIM dan ia dikuasai, ditentukan dan ada komisyen untuk Umar Vadillo.

Dia pun nampaknya macam seorang sheikh sufi palsu yang dikatakan boleh tuyrunkan hujan sampai banjir.

Nik Mahani menceritakan dia sama macam PAS untuk menggunakan ugama demi cari kekayaan diri dan tidak tulus dalam urusniaga rupanya.

Baca kisah terbaru Kickdefella sini dan satu petikan surat:

Assalamualaikum

Saya mendapat alamat website anda dari Muhammad Esfi dan Takao Kono yang dikatakan sebagai salah satu korban penipuan WIM atau Vadillo dan KGT yang mengkontak saya melalui kolega saya di Jakarta.

Menarik membaca blog anda mengenai WIM dan Vadillo, memang betul seharusnya Sultan Kelantan berada ada di atas KGT dan WIM (Vadillo), Sultan Kelantan harus menolak pemakain simbol Kesultanan dan menggunakan nama-nama Kesultanan melayu untuk kepentingan bisnis WIM (vadillo) dan KGT. WIM dan KGT bukanlah Otoritas, mereka harus tunduk dibawah Sultan, jika WIM dan KGT tidak mau tunduk dan taat kepada Sultan, minta WIM dan KGTmenarik semua dinar dan dirham berlambang kesultanan Kelantan, itu lebih baik, silahkan mereka berbisnis koin dan tidak membawa Islam atau Kesultanan Melayu dan Nusantara sebagai alasan legitimasi bisnis koin mereka.

Dalam pantauan saya terlihat WIM atau Vadillo dan KGT telah mempermainkan muslim kelantan dengan mencetak dinar dirham yang harganya cukup mahal dengan alasan premium, coba bandingkan dengan exchange rate www.dinarfirst.org. Hal yang lain yang perlu diperhatikan WIM mempunyai kaki tangan di Indonesia yang punya kelakuan sama, yaitu WIN. WIN itu awalnya dibentuk oleh Islamic Mint Nusantara (IMN), dan kemudian IMN memisahkan diri akibat dari kenakalan grup vadillo ini, IMN adalah pencetakan mandiri pertama di Indonesia, silahkan baca website www.islamicmintnusantara.wordpress.com.

Saya tidak ingin membahas atau fokus kepada urusan politik yang terjadi disana, saya hanya ingin tahu seberapa jauh kerusakan dinar dan dirham yang dibuat oleh WIM dan KGT, lihat juga www.islamhariini.com. Demikian kabar dari saya, terimakasih.

ma’asalam

Abbas

Lawak pagi: Nasihat Ibrahim Ali kepada Hadi

|1 comments

Kecoh sangat Haji Hadi pasal musim Haji dan pilihanraya. Berikut kata Ibrahim Ali kepada Haji Hadi.

"Mungkin Abdul Hadi boleh menghubungi Raja Arab Saudi, Raja Abdullah untuk merayu supaya tarikh wukuf tahun ini ditunda kerana orang Pas hendak mengundi," kata Dato Ibrahim Ali kepada Utusan Malaysia.

Baca sepenuhnya di Utusan Malaysia sini

Friday, June 29, 2012

Siapa biayai SUARAM bawa kes ke France?

|1 comments


Menarik hari ini
Waktu Solat
Laporan Cuaca
Berita Utama
Dalam Negeri
Wilayah
Laporan Khas
Parlimen
Politik
Luar Negara
Sukan
Bisnes
Mahkamah
Jenayah
Agama
Keluarga
Hiburan
Rancangan TV
Feminin
Pendidikan
Sains & Teknologi
Agro
Kesihatan
S3
Polis & Tentera
Sastera
Rencana
Cuit
Selak
Awang Selamat
Kolumnis
Forum
Catatan Kembara
Classifieds
Utusan Airtime
Portal Pendidikan
Kosmo! Online
Mangga Online
Saji Online
MyBooks
Kareer
Utusan Karya
Laman Xtive
Liga M 2010
PRK 2010
UMNO 2011
Sharlinie
Salam Perantauan
POLITIK
Share on facebook Share on twitter Share on email Share on print More Sharing Services 4
Suaram dicabar dedah pembiaya
Oleh METRA SYAHRIL MOHAMED
pengarang@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 28 Jun - Suara Rakyat Malaysia (Suaram) didesak mendedahkan sumber kekuatan ekonomi dan penaja pertubuhan itu yang dilihat berterusan memainkan isu rasuah dan penyelewengan dalam pembelian kapal selam Scorpene.

Pengerusi Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA) Kedah, Zamil Ibrahim berkata, ia ekoran keraguan terhadap 'kekuatan' pertubuhan berkenaan sehingga mampu melancarkan saman pemula ke atas syarikat pembuat Scorpene dari Perancis iaitu DCNS.

Malah beliau mendakwa, Suaram juga mampu membiayai seorang peguam dari Perancis untuk saman pemula itu.

"Kita mendesak Suaram membuktikan kekuatan ekonomi atau kekuatan pertubuhan itu sendiri. Dedahkan kepada rakyat sumber kewangan mereka.

"Jika tidak mampu membentangkan penyata atau kewangan, kita percaya semua urusan Suaram sehingga membawa perkara ini ke mahkamah di Perancis dibiayai pihak tertentu yang ada motif tersembunyi.

"Jika mereka tiada kekuatan kewangan, kita juga yakin Suaram tidak akan mampu 'mengheret' isu tersebut ke pengetahuan dunia luar," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Seterusnya di Utusan Malaysia sini dan artikel oleh MyKMU sini

Gobala dedah Anwar arah cipta isu

|1 commentsKUALA LUMPUR 28 Jun - Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) Parti Keadilan Rakyat (PKR), R. Sivarasa dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Suara Rakyat Malaysia (Suaram) digesa supaya tidak terlalu mengikut telunjuk Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam menyebarkan fitnah mengenai pembelian kapal selam negara, Scorpene.

Ahli Parlimen Padang Serai, N. Gobalakrishnan berkata, Sivarasa dan Suaram perlu segera menghentikan segala pembohongan berkaitan aset ketenteraan negara itu kerana ia memberi imej buruk kepada negara.

Selain itu katanya, Sivarasa dan Suaram secara jelas kini menjadi alat Anwar dalam penyebaran fitnah ke atas pimpinan negara berkaitan perolehan tersebut.

"Sebagai sahabat Sivarasa, saya menggesa beliau dan Suaram supaya segera membebaskan diri daripada terus dipergunakan Anwar.

"Sebagai Ahli Parlimen, Sivarasa perlu bertanggungjawab terhadap para pengundi dan rakyat secara amnya dengan tidak terus menyebarkan fitnah tidak berasas sebegini," katanya di sini hari ini.

Sivarasa dan pemimpin Suaram sebelum ini pernah mengadakan sidang akhbar di Bangkok, Thailand bersama peguam Perancis yang dilantik NGO itu, Joseph Breham.

Mereka mendakwa pimpinan tertinggi negara mungkin akan disapina oleh mahkamah Perancis dalam kes rasuah membabitkan pembelian Scorpene oleh kerajaan Malaysia dari negara Eropah tersebut.

Bagaimanapun, Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi pada sidang Dewan Rakyat kelmarin mengesahkan tiada perbicaraan berlangsung di Perancis berhubung perkara itu termasuk oleh Mahkamah 'Tribunal de Grande Istance'.

Gobalakrishnan menambah, Anwar selama ini menugaskan beberapa MPP PKR untuk mencari serta mencipta isu tertentu mengikut kepakaran masing-masing bagi 'melancarkan serangan' ke atas kerajaan.

"Semasa masih bersama PKR, saya sendiri ditugaskan oleh Anwar untuk mencari dan mencipta isu mengenai masyarakat India dan Sivarasa pula diberi tanggungjawab dalam hal Scorpene dan Suaram.

"Tian Chua (Naib Presiden PKR) pula ditugaskan mencipta gambar palsu Perdana Menteri bersama model Mongolia, Altantuya Shaariibuu namun Anwar tidak berpuas hati kerana hasilnya amat kabur dan mencurigakan, Tian Chua gagal di situ," katanya. - Utusan Malaysia

DAP campurtangan pemberiaan kontrak guaman MBPJ

|1 comments

Timbalan Ketua Pemuda MCA Selangor, Dr Ching Eu Boon hari ini mendedahkan campur tangan ahli majlis Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) dari DAP iaitu saudari Tiew Way Keng yang menyalahgunakan kuasa beliau untuk memberikan kontrak kepada firma peguam untuk menguruskan kes melibatkan Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ).

Tiew Way Keng telah menyalahgunakan kuasa beliau untuk memberikan kontrak ini kepada firma peguam yang dimiliki oleh Ahli Parlimen Segambut, Lim Lip Eng dengan kos sebanyak RM 55,000 sedangkan kontrak awal telah pun diberikan kepada pihak guaman yang lain dengan kos hanya sebanyak RM15,000 sahaja.

“Selama ini, DAP cuba menonjolkan imej parti yang lebih bersih dan telus berbanding PKR dan PAS. Pemimpin-peimpin DAP sedaya upaya mengekang berita-berita buruk dan salah laku pemimpin mereka dari tersebar kepada rakyat.

Namun begitu, ini tidak bermakna DAP merupakan sebuah parti yang bersih. Hakikatnya, campur tangan DAP dalam pentadbiran kerajaan negeri terutamanya diperingkat Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) adalah begitu teruk dan memalukan sekali,” ujarnya kepada media dalam sidang media di Ibu Pejabat BN Selangor, sebentar tadi.

Tambahnya, menurut Penolong Pengarah Undang-Undang (Kanan) MBPJ, Ahli Majlis, Tiew Way Kheng telah mempengerusikan mesyuarat pada 16 Jun 2010 dan mencadangkan supaya Stella, Lim & Co diberikan kes membabitkan kutipan hutang MBPJ. Stella, Lim & Co menawarkan harga sebanyak RM 55,000 untuk tujuan tersebut.

Sebenarnya, kes kutipan hutang itu mulanya diserahkan kepada Firma Daim & Gamany dengan kos sebanyak RM 15,000. Tetapi keputusan mesyuarat yang dipengerusikan oleh Tiew Way Kheng telah memutuskan untuk memberikan kepada Firma Stella, Lim & Co yang juga dimiliki oleh Ahli Parlimen DAP Lim Lip Eng.

Sepenuhnya di Perak Today sini

SELCAT akan cover-up Khalid isu padang PKNS

|2 comments

Tanah PKNS: Selcat belum ada 'petunjuk' siapa tukar status

28 Jun 2012

SHAH ALAM - Cubaan Jawatankuasa Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (Selcat) untuk mengenal pasti pihak yang bertanggungjawab mengeluarkan arahan supaya padang Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) ditukar kepada zon komersil tidak berhasil hari ini.

Pengerusi Selcat Datuk Teng Chang Kim bersama beberapa anggota Selcat lain cuba mendapatkan jawapan itu, namun usaha mereka gagal apabila bekas Pengarah Perancang Bandar Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) Noraini Roslan dan Penolong Pengarah Kanan Jabatan Perancang Bandar MBPJ Faiwos Abdul Hamid dilihat sering berdolak dalik.

"Siapa dalam Majlis Bandaraya Petaling Jaya yang memulakan usaha untuk menukar status padang PKNS di Kelana Jaya daripada rekreasi kepada komersil?

"Siapa yang mengambil inisiatif untuk mencadangkan penukarannya? Adakah seorang pegawai, atau adalah keputusan itu dibuat oleh sebuah jawatankuasa dalam satu mesyuarat? Penukaran ini tentunya tidak berlaku dengan sendiri," soal Teng pada sesi pedengaran awam Selcat yang menyiasat isu pindaan draf Rancangan Tempatan Petaling Jaya 2 (RTPJ2) di sini.

RTPJ2 menimbulkan kontroversi apabila dokumen yang dirujuk Jabatan Perancangan Bandar dan Desa (JPBD) Selangor mendapati padang awam milik PKNS itu dizonkan sebagai kawasan rekreasi manakala dokumen yang dirujuk oleh MBPJ pula menunjukkannya sebagai zon komersial.

Penduduk dan badan bukan kerajaan membantah apabila mengetahui padang PKNS di Kelana Jaya itu hendak dibangunkan kerana dikhuatiri akan mengurangkan kawasan hijau selain menimbulkan kesesakan lalu lintas.

Dalam pada itu, Faiwos berkata pihak MBPJ ada melakukan pindaan terhadap RTPJ2 selepas satu mesyuarat bersama antara pihak berkuasa tempatan itu dan JPBD Selangor awal tahun lepas.

Kenyataan Faiwoz itu bagaimanapun disangkal Timbalan Pengarah JPBD Selangor Norasiah Bee Mohd Haniff, dengan mendakwa mesyuarat yang diadakan itu langsung tidak membincangkan mengenai sebarang pindaan kepada pelan tersebut tetapi lebih tertumpu kepada proses percetakan RTPJ2 yang telah diwartakan.

Noraini pula mengakui beberapa pindaan yang terdapat pada RTPJ2 dibuat tidak mengikut peruntukan undang-undang, sebaliknya dilakukan berdasarkan amalan biasa sebelum ini.

Beliau mendakwa berdasarkan amalan itu, MBPJ akan membuat pindaan terhadap RTPJ2 meskipun selepas diberi kelulusan oleh Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri dan diwartakan.

"Saya akui yang pindaan tersebut dibuat tidak mengikut prosedur undang-undang yang ditetapkan, sebaliknya hanya berdasarkan amalan biasa sebelum ini. Bagaimanapun, pindaan tersebut hanya melibatkan guna tanah semasa dan langsung tidak menyentuh mengenai pindaan status zon sesuatu kawasan itu," katanya.

Pendengaran awam itu ditangguhkan sehingga 5 Julai.- Bernama

Baca Akar Umbi untuk liputan hari Rabu sini. Manakala

Dedahkan saja Sel13.com, Faekah tak mahu undur

|1 comments


Dr. Wan Azizah tidak restu Faekah letak jawatan

SHAH ALAM 28 Jun - Pergolakan dalaman Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor dilihat semakin tegang apabila desakan daripada pemimpin dalaman parti itu agar Setiausaha Politik Menteri Besar, Faekah Husin meletakkan jawatan tidak direstui Presiden parti, Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail.

Ini apabila Wan Azizah dilihat memberikan sokongan yang kuat kepada Faekah agar terus menjalankan tugas sebagai Setiausaha Politik iaitu sikap sama ditunjukkan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang mempertahankan pegawai kanan pentadbirannya itu.

Malah, Faekah menyifatkan tindakan pihak tertentu menyebarkan khabar angin beliau akan meletakkan jawatan esok tidak melemahkan semangatnya dan rakan-rakannya di Pejabat Menteri Besar.

Beliau memberitahu, Abdul Khalid masih lagi memberikan kepercayaan kepadanya untuk menjalankan tugas seperti biasa dan soal peletakan jawatan langsung tidak disebut ketika berjumpa Menteri Besar itu semalam, malah beliau diamanahkan dengan lebih banyak tanggungjawab.

Seterusnya di Utusan Malaysia sini

Kalau dah tak mahu endah sel13.com, dedahkan sajalah M Zakrul Adam

Lawak pagi: Sampai sanggup makan bersama

|3 comments

Mengikut carian di laman web didapati barisan kepimpinan tinggi AMK Negeri Johor dikuasai oleh orang-orang melayu yang beragama islam. Diketuai oleh Mohd Nazri Ismail. Sumber rujukan di sini.

Begitu juga dengan individu yang mengelola majlis seperti banner diatas (pertanyaan/hubungi) yang didapati 3 orang daripada mereka adalah melayu.

Sebagai seorang islam tanpa ada perasaan bersalah atau segan silu mereka menganjurkan majlis makan malam membabitkan makanan yang tidak halal. Apabila disebut makanan yang tidak halal di restoran cina sudah tentulah ianya melibatkan babi, katak atau ular.

Awal tahun ini rakyat Johor dikejutkan dengan tindakan seorang pemimpin Pas Mersing yang melawat pasar babi dan mengagih-agihkan limau kepada peniaga daging babi. Kini AMK Johor pula menganjur dan menjual meja makan malam juga melibatkan babi. Hasil jualan sudah tentu digunakan untuk aktiviti AMK Johor. Maka bergeraklah AMK Johor dengan wang jualan babi.

Inilah hasil kebebasan dan kesamarataan yang diajar oleh Anwar.

Sel13

Thursday, June 28, 2012

Std Chartered guna marathon untuk berpolitik

|17 comments

Pada hari minggu lepas 24 Jun 2012, Standard Charted telah membuat buat marathon dengan tema "Run For A Reason."

Rupanya Bank itu kurang ajar dan mempolitikkan larian program syarikat. Kurang ajar punya Cina.

Buat jam bandaraya Kuala Lumpur saje. Dahlah itu, pihak polis diguna untuk membantu sekat jalanraya.

Harap lain kali DBKL check sapa yang buat program. Lebih baik berhentikan pihak korporat yang tidak ada kenama mengena dengan program kebangsaan dari guna Dataran Merdeka.

Melayu tengok saja kafir harbi tentang SAR

|9 comments

Cina didalam gambar ini adalah penyokong kuat DAP yang tinggal di Kopisan dalam daerah Gopeng, dia ini sanggup datang dari jauh semata-mata untuk menghalang pembinaan Sekolah Agama Rakyat di Taman Pegoh Aman/Desa Aman.

Mereka ini kalau dalam Islam sudah berjihad dan sanggup mati demi untuk menghalang pembinaan sebuah institusi Islam. Jika tidak meraka tidak sanggup datang sejauh itu.

Bukan itu sahaja mereka berani mencabar umat Islam terutamanya orang Melayu kerana mereka tahu orang Melayu tidak akan dapat bersatu semula walau apa alasan sekalipun.

Ini jelas apabila isu Sekolah Agama Rakyat ini dimainkan oleh Lee Bon Chye kita boleh lihat siapa yang menyokong beliau dibelakangnya sedangkan yang jadi mangsa adalah anak-anak umat Islam yang masih kecil yang tidak tahu apa-apa tentang politik.

Mereka sengaja menjadikan isu Sekolah Agama Rakyat sebagai isu politik sedangkan matlamat mereka hanyalah untuk mengurangkan pembinaan institusi Agama Islam sendiri.

Sebagai umat Islam apa yang patut kita lakukan, adakah membiarkan Lee Bon Chye dan Radhi Zainon mempolitikkannya.

Mana perginya pertubuhan-pertubuhan yang pro-Islam di negeri Perak?
Mana perginya pertubuhan dakwah Islamiah(Pekida)?
Mana perginya pertubuhan-pertubuhan Seni Silat?
Mana perginya persatuan Ibubapa dan guru-guru Sekolah Agama Rakyat?

Setakat sekarang ini saya boleh katakan semuanya hanya mengambil jalan tunggu dan lihat sahaja tentang perkembangan itu tetapi pada pihak kafir harbi yang menentang pembinaan itu sentiasa mencari peluang untuk memburuk-burukkan sekolah Agama Rakyat. Malah amat buruk lagi apabila parti Pas pun bersama-sama dengan kafir harbi dalam membantah pembinaan ini.

Jadi sebagai umat Islam sampai bila kita harus tunggu dan lihat sahaja apakah kita mahu membiarkan isu itu berlalu begitu saha ja tanpa rasa sensitiviti sebagai seorang Islam.

Jika itulah langkah yang diambil oleh orang Islam bermakna bersedialah kita, Malaysia bakal jadi seperti Bosnia.

Sg Rapat Online

Dari kasi Robert Kuok, baik kasi Penang Port pada Syed Mokhtar

|9 comments

Terbaru Tan Sri Syed Mokhtar menjadi mangsa lagi bilamana beliau diserang hanya kerana beliau ingin menyelamatkan Penang Port atau Pelabuhan Pulau Pinang.Yang paling kuat menyerang beliau adalah akhbat The Edge selain dari DAP yang dah memang racist.

Kalau korang baca artikel yang dikeluarkan dalam The Edge memang sangat menyakitkan hati dan seolah-olah Tan Sri Syed Mokhtar sedang melakukan satu kesalahan besar, mereka dengan sengaja membesar-besarkan isu ini untuk merosakkan nama baik Syed Mokhtar.

DAP Pulau Pinang jangan cerita la, mereka menyerang dan mengugut macam-macam. Tak cukup dengan itu, penyebab BN kehilangan Pualu Pinang Gerakan pun sama dok taruk cili kaw-kaw punya, semua kerana Syed Mokhtar adalah melayu Islam! Itu aje.

Kalau la Robert Kuok yang nak ambikalih benda ini, aku percaya semua akan puji dan puja. Dalam negara kita ni, kalau orang Cina ambikalih apa saja, pasti semua akan diam membisu tapi disebabkan SYed Mokhtar adala melayu dan Islam maka mereka serang habis-habisan.

Come on la wei, apa yang telah Syed Mokhtar sumbangkan pada umat Islam di Malaysia ni memang tak boleh dinafikan, walau dia tak mahu publisiti tapi orang yang pernah terima sumbangan dari dia tahu cerita sebenar.

Aku dah pernah cerita dulu, bagaimana ada pihak yang mahu membuat liputan sumbangan yang diberi oleh Syed Mokhtar tetapi dihalang oleh beliau. Dia tak mahu sebarang publisiti tentang sumbangan yang dibuatnya. Tapi DAP bangsat ni memang dengki, tak boleh tengok melayu berjaya dan bantu melayu yang lain.

...The Edge yang tak henti-henti serang Syed Mokhtar ni, ... Rupa-rupanya ada dalang atau hanjeng Anwar dalam The Edge ni, aku syak la, mungkin orang yang pernah disebut nama dia dalam Akuan Bersumpah Murad. Nama dia adalah Tong Kooi Ong. Dia ni dulu Phileo Allied punya bos! Ingat Shamsidar dulu jadi DIRECTOR sayrikat tu lagi?

Baca seterusnya di House PK sini

Manakala itu ....

... ada satu MP dari Sabah yang kahwin artis gebu tu meroyan semacam je. Pelik jugak aku ya, kenapa dia marah sangat kat Syed Mokhtar sampai panggil dia King. Mesti ada something kan? He he he

Anyway, aku nak kongsi dengan korang sedikit pahit getir yang dilalui Tan Sri Syed Mokhtar bilamana dia nak mengambilalih syarikat atau organisasi yang bermasalah. Ingat lagi kisah pasal POS Malaysia yang dijual Khazanah Nasional pada Syed Mokhtar dengan harga yang teramat tinggi?

Begitu juga masa DRB-Hicom nak mabil Proton juga mendapat kesusahan yang terlampau dari Khazanah. Sebolehnya Azman Mokhtar dari Khazanah mahu tekan Syed Mokhtar habis-habisan, akhirnya dengan berkat kesabaran SYed Mokhtar beliau dapat juga memiliki Proton.

Apabila MP dari Sabah yang kahwin dengan artis gebu ni kata Syarikat SYed Mokhtar bakal jadi macam Renong Group bila ekonomi jatuh, aku rasa statement tu tak masuk akal beb. Setakat ini semua syarikat bawah naungan Syed Mokhtar membuat keuntungan. Dan beliau tidak pun menjual syairkat di bawah naungan beliau sesakan hati,

EON Bank terpaksa dijual kerana dalam negara kita ni, sebuah oraganisasi tak boleh memiliki dua bank. Seperti mana yang kita tahu Bank Muamalat telah diambil alih oleh DRB Hicom maka disebabkan itu mereka terpaksa melepaskan EON bank yang kini diambil alih oleh Hong Leong!

Korang kena wahai pembaca sekalian, beza antara Syed Mokhtar dan Renong Group atau mana saja syarikat yang pernah menyusahkan negara ni ialah keberkatan yang dimiliki hasil dari membantu orang Islam yang memerlukan di negara ini. maybe orang Cina tak faham apa itu berkat tapi bila ada pihak UMNO yang dok peryikai makanya kena dalami agama lagi la nampaknya orang macam ni.

Sepenuhnya lagi di House PK sini

Baca lagi soal jawab house PK dengan pengkritik Syed Mokhtar sini

Tian Chua dan SUARAM termalu dan cuba nak buat tak tahu

|4 comments
Gambar palsu yang dibuat oleh Tian Chua dan siarkan di blognya seolah-olah Najib ada makan bersama Altanmtunya dan Razak
Memetik dari Big Cat sini, kisah Altantunya boleh disimpulan berikut:
Ok, this is the original Pakatan story about the late Altantuya

She was an exotic sophisticated multi-lingual lady involved in the 2002 Malaysia-French Scorpene deal as a broker cum intepreter. She was also said to have some sorts of an affair with Najib along the way with Razak Baginda acting as her "pimp". She was said to have come to Malaysia in 2006 to get her share of the deal and threatened to expose her affair with Najib. Her plan was however intercepted by the supremely evil Rosmah who then supervised her being blown up to pieces.

Jolly good story indeed, isn't it?

This is however what we learned from the trial of Altantuya murder case -

She was a Mongolian single mother whose only foreign language skill is Russian and rudimentary English. She met Razak in 2004, two years after the Scorpene deal. The two fell in love and started an affair but the married Razak decided to end it after awhile. She then came to Malaysia trying to persuade him to continue with the affair. Razak asked for help from police officers that he knew to stop her from harrassing him and his family. Something went wrong and she ended dead. Razak was found not guilty for the murder as he never ordered the killing. The two policemen involved in the case were however found guilty and sentenced to death.Fast forward to now -

Pro-Pakatan Suaram lodged a complaint with French court on the Scorpene deal in an effort to tarnish the government, particularly PM Najib by trying to revive the original Altantuya the sophisticated lady theory. The French court obliged as per their duty. Findings so far based on French police intel -

1. She had never set foot in France.
2. She can't speak French, thus she can't possibly be the intepreter, let alone be a broker in the Scorpene deal.
3. The negotiation over the Scorpene deal was in English anyway.

Bila dah kantoi salah, begini pula ahli politik Pakatan Rakyat berkata seperti dilaporkan FMT sini:


Link

Meanwhile, Batu MP Tian Chua said the new revelation raises more questions that must be answered by Najib and Abdul Razak themselves.

“The government has a lot to answer. We have to bring back Razak Baginda to court. The argument that she [Altantuya] was a translator and that there was commission to be paid, and that Razak said he didn’t want to pay her is now in question since she never went to France.”

“When we went to France and we asked the lawyers, they almost fell down laughing because all the negotiations were conducted in English! The French politicians were shaking their head, asking: ‘Why would we do a multi-billion deal without speaking English? It doesn’t make sense,” said Tian.

‘Why was she killed?

“So now we have to ask Najib and Razak Baginda: Why do you say you need a translator? What is her role? She had no role! We want to know why she was killed.”

“Who sponsored her trips? Under what name did she travel? It makes us recall that there was no record of her entry into Malaysia. It is very mysterious. Something is wrong.”

However, Tian said that he “did not care” about Altantuya and the focus should be on corruption.

Kenapa tidak peduli? Kenapa kata tidak perlu translator?

Bukankah SUARAM (yang Tian Chua adalah sebahagian dan dia juga terlibat dalam kes ini) juga tulis di
sini berikut:

Why should Malaysians be interested?

 • The defence ministry has spent more than one billion euros or about RM 7.3 billion of the rakyat’s money for the purchase of the two submarines, which are reportedly of questionable quality. The first submarine, the KD Tuanku Abdul Rahman could not sink in tropical waters, while the second arrived more than 7 months after the scheduled date of arrival.
 • Adding intrigue and mystery to this controversial deal was the mysterious and horrifying death in 2006, by two policemen closely linked to then deputy prime minister Najib Razak. The deceased is a Mongolian national, believed to be a translator and mistress of Abdul Razak Baginda, a political analyst, also closely linked to najib.
 • C4 explosives were said to have killed her. This explosive is not easily available in the market. It is available only in the Defence ministry and normally used for demolishing buildings. Who issued the explosives to be used and why? When Altantuya was killed, Najib was still the Defence Minister.
SUARAM turut kata:
 • She worked as a translator for Mr. Abdul Razak Baginda, who is a well-known political analyst, a close ally to Prime Minister Najib Razak.
 • Altantuya was recruited for the job because she was reportedly fluent in Mongolian, Russian, Chinese, English, and some French. In fact prior to this job, she has had some business dealings with Abdul Razak.
Altantuya was killed because she knew too much?
 • That’s what her dad Mr Shaariibuu said when he came to Malaysia in 2007 to attend her murder trial
 • According to reports by the French newspaper Liberation, Altantuya found out that one of the parties involved in negotiations, a Spanish company Armaris, had paid out the commissions of 114 million euros for the deal (reportedly one billion euros or RM4.7 billion for the purchase of three submarines).
 • The commission was credited into the accounts of a company controlled by Razak, Perimekar.
 • Subsequently, Altantuya, accompanied by her cousin, went to Kuala Lumpur to ask for the portion of the commission due to her (allegedly US$500,000).
 • Unfortunately, Altantuya never got her share.

Ya Allah ... Kembalikan doa mereka yang memesongkan Islam demi politik

|11 comments

Baru-baru ini Jumaat lepas June 26hb, di akhir isu khutbah oleh Khatib Jemputan, Ustaz Hj Abdullah Khairi bin Hj Harun di Masjid Abu Bakar As Sidiq Taman Guar Perahu Kubang Semang, Sungai Petani, khatib membacakan doa verbatim berikut:

"Ya Allah ampunlah dosa kami, Ya Allah..dosa ibu dan ayah kami Ya Allah..Ya Allah berilah kemenangan kepada jemaah islam Ya Allah..Ya Allah hancurkanlah Ya Allah kepada orang yang memberikan penindasan, menyeleweng, yang menipu ini Ya Allah, jatuhkan mereka Ya Allah dalam pilihan raya yang akan datang ini Ya Allah..."

Diselidik punya selidik bahawa khatib Abdullah Khairi Hj Harun merupakan seorang guru di sekolah Seri Muda, Penaga, Kepala Batas yang merupakan penyokong PAS tegar & dikatakn baru menerima surat pertukaran ke Pulau Ketam, Selangor.

Ini bukan kali pertama dia melakukan demikian untuk menodai mimbar khutbah. Baca Pisau sini

Rasanya kita usah risau kerana Allah akan bersama kebenaran dan doa yang niat Khatib ditujukan keapda UMNO tetapi akan kena pada PAS. Berapa banyak solat hajat PAS yang tidak tercapai hajat mereka.

Ikutkan dosa dan salahlaku PAS lebih besar kerana PAS lah yang banyak melakukan salahguna ugama dan memesongkan ajaran Islam demi kuasa politik.

Lihat di Kelantan dan Kedah berapa banyak melakukan penindasan penyelewengan dan penipuan atas nama Alaah dan Islam. Kini mereka tidak tidak perjuang Islam tapi ide neagra kebajikan dari ideologi sosialis dan komunis kafir.

Lebih teruk lagi, PAS tidak lagi mempertahankan dan pelihara akidah umat Islam dari dimurtadkan mubaligh Kristian.

Ameeennnnnn.....

Lawak Pagi: Seronok PAS dapat tentera masuk parti?

|5 commentsDialah mak ghit yang menyebabkan enjin F5E hilang dan disuruh berhenti. Layak digelar dia Brig Jeneral F5E.

Dari dalam tentera memang perasuah.

Masuk pulak Parti Ajaran Sesat ... baguslah tu. Perasuah dan sesat.

Gambar dari Minaq Jinggo

Gaknya beginilah Tg Malim sambut dia untuk tanding kelak.

Wednesday, June 27, 2012

GEMPAR! Faekah letak jawatan Jumaat

|0 comments

Maklumat diterima bahawa ahli majlis mesyuarat kerajaan negeri selangor (exco) dalam mesyuarat mereka hari telah memutuskan sebulat suara agar setiausaha politik kepada Menteri Besar Selangor, Cik Faekah Husin meletak jawatan.

Kesalahannya adalah kerana menyalahguna letter head pejabat MB untuk kepentingan ahli keluarganya.

Faekah dijangka meletak jawatan jumaat ini setelah mendapatkan nasihat dari Presiden PKR, Datin Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Anwar tahu akan kalah, Mahu cetus revolusi lepas PRU

|0 comments

Salahj satu laman pro opposition yang menyiarkan bagaiman anak mulakan revolution. Baca sini.

Puak-puak peguam memang ada agenda seperti yang pernah disuarakan oleh kumpulan MyConsti untuk ubah perlembagaan.

Ada maklumat didapati bahawa Anwar tahu dia akan kalah, maka dia api-apikan rakyat bahawa jika keputusan tidak keluar pada pukul 7 petang maknanya ada tong2 dan usaha menipu sedang dilakukan SPR.

Ini tidak logij kerana keputusan selalunya hanya mula diketahyui pada pukul 9 malam. Saja Anwar nak timbulkan syak orang ramai.

Satu lagi perlu dilihat dari peristiwa di Keduataan Indonesia ekoran isu tarian orang Mandailing dijadikan tarian rasmi adalah ini adalah kerja-kerja kawan2 Anwar di Indonesia.

Perkara ini juga bertujuan untuk timbulkan kemarahan agar boleh diguna warga Indon di sini untuk ikut membantu memulakan revolusi.

Akhir-akhir ini pihak PAS dan DAP pun dah mula kepanasan dari ceramah-ceramah pihak2 yang mengkritik mereka.

Mereka dah tiada cara lain melainkan cari pasal dan kini keganasan sudah berlaku di ceramah melibatkan Dato Zulkifli Nordin, Ezam Mohd Noor, Dato Dr Hassan Ali dll.

Tertangkap diplomat Singapura dalam Bersih pun menunjukkan pihak SIngapura akan turut sama campurtangan membantu DAP.

Anti Lynas hilang steam

|4 comments

Gerakan anti Lynas nampaknya hilang 'steam' apabila pembohongan mereka terdedah. Lengang sekali usaha PAS di Penang yang seperti baisa tak tahu cerita mengenai isu ini. Malahan MP mereka sendiri yang pakar nuklear sendiri pun akui Lynas bukan radioaktif.

Parlimen telah menubuhkan Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Projek Lynas Advanced Materials Plant (LAMP) yang mana pembangkang memboikot kerana tahu isu ini adalah non-issue. Baca di sini.

Mereka telah mengadakan dua sesi pertemuan dengan NGO-NGO di Universiti Pahang Malaysia di Gambang pada Mei 10 dan 11hb.

Pihak yang menuduh bukan-bukan tidak pun membentang bukti saintifik mereka, mahalahn hanya retorik saja.
Laporan The Star ini mengingatkan kembali kepada tingkah laku pembangkang yang tersenyap apabila cuba nak politikkan isu ini. Mula-mula boikot tak mahu anggotai PSC, kemudian cuba main wayang kritik LYNAS.

Sunday June 24, 2012

MPs all fired up over Lynas

At The Dewan Rakyat Last Week

THE Dewan Rakyat sitting was anything but mundane last week as MPs engaged in intense debate over the Lynas rare earth plant and the Supplementary Supply Bill.

While the issues saw YBs from both sides of the Dewan at loggerheads over facts and figures, they were in unison in their criticism against certain issues.

Last week’s meetings saw the passage of the much-anticipated Parliamentary Select Committee (PSC) report on the Lynas Advanced Material Plant (LAMP) and the committee gave the nod for the company to be awarded a temporary operating licence (TOL) on the grounds that it had met all the requirements.

The report put forward 31 recommendations, including for the TOL to be issued to enable the plant to process raw materials in stages while being monitored by enforcement agencies.

Barisan Nasional MPs went on the defensive when debating the report, saying the findings were all based on expert opinion and scientific findings, but the Opposition took the offensive stance, questioning if the PSC was set up only to endorse the project.

Tian Chua (PKR-Batu) hit out at the committee, claiming it had not revealed the risks that came with allowing Lynas to operate in Gebeng.

He said the project should only go ahead after data was presented to the rakyat and was whole-heartedly supported because of the investment and money it would bring.

“When the people support it, they are ready to take the risks. They should not support something without knowing the risks,” he said.

Barisan and Pakatan Rakyat MPs were busy arguing about the committee and its findings when Dr Che Rosli Che Mat (PAS - Hulu Langat) stood to speak on the matter.

The Opposition MPs fell silent when the nuclear scientist gave his view that went against the opinion of his Pakatan team.

“I would like to explain that as a nuclear scientist, I maintain that the external radiation (of the rare earth) is low. However, views on other matters such as management of residue, I leave it to other experts as it is not my area of expertise,” he said.

While Dr Che Rosli’s colleagues went quiet, Barisan MPs took a swipe at their political opponents, saying they should follow Dr Che Rosli’s example by not criticising the project for the sake of condemning it.

More here

Bodoh PAS tersangkut dalam isu perkauman yang mana CIna yang dah kaya mewah masih tamak bila Melayu dapat penglibatan dalam projek ini yang mereka tidak dapat bahagian. Tapi muka tak malu mereka ini satu hari nanti akan kerja di kilang Lynas juga.


Sebenarnya Thorium yang mereka timbulkan itu tidak ada isu. Seluruh hiodup orang Melayu dan orang luar bandar mnembesar dengan Thorium. Ingat tak lampu pam?Mentol lampu pam ada Thorium. Ada cerita orang kampung kena radioaktif?

Cina menimbulkan isu alam sekitar seolah-olah rare earth dan industeri Malaysia sama macam di China yang lepa sekali. Baca sini.

Itu Cina yang jenis degil dan tamak nak untung tak peduli orang awam hingga tak hormati undang-undang. Melayu tak macam gitu.

But why is Government now flip flop on the issue that is a non issue? Lynas nak teruskan projek di susahkan. Kasi tanah status TOL. Macam mana nak tarik Tukar fikiran ke?

Rakyat Malaysia dibohong SUARAM tentang prosedur mahkamah Perancis

|0 comments

Petikan dari tulisan terbaru RPK di sini jelas menunjukkan SUARAM berbohong dalam hal subpoena dan perbicaraan:

Actually, this is not an open court hearing but merely an application by Suaram who filed a criminal complaint, together with an application to join the proceedings as a civil party -- Civil Party Petition -- before a judge in chambers. The judge will first have to look through the evidence and determine whether a crime has been committed before ordering a trial.

Based on Suaram’s application, the prosecutor ordered the Tribunal De Grande Instance in Paris to investigate the allegations of impropriety in the submarine contract. The result of this police investigation runs into hundreds of pages from D1 to D153, which you can read below.

The idea to initiate a campaign to keep the Scorpene submarines issue alive until the 13th General Election was mooted by R. Sivarasa and Tian Chua some time back in 2009. Sivarasa and Tian Chua discussed the matter with Anwar Ibrahim who decided that Suaram would be the best vehicle to use to initiate the action.

French lawyers were then engaged to act on behalf of Suaram to apply to the French court for a probe to be conducted on all the companies and personalities involved in the submarines contract. This was a sort of ‘class action suit’ to be taken by Suaram but Suaram had to first convince the court that it had locus standi on the matter. Suaram was presented to the court as an international NGO similar in status to Amnesty International whose job is to uphold democracy and human rights. This pleading to the court can be seen in the first document, document D1, below.

Most of the police investigation reports submitted to the court were quite routine in nature, touching on the background of all the French and Malaysian companies involved in the contract plus the role of the various personalities from these companies, including tracking the money trail. It traces the history of the entire transaction to the present day and it explores whether there are any criminal elements in how the transaction was conducted.

FMT sini pula menulis:

It is too premature to suggest that Prime Minister Najib Tun Razak and other witnesses are in imminent danger of being subpoenead or even arrested if they fail to give evidence, as has been mentioned by several quarters now.

At this stage of the inquiry, the two judges at the Tribunal De Grande Instance in Paris will initiate their own investigation. They will be looking at the police investigation papers submitted to them and probe deeper on their own.

“This step can take at least one or two more years. The judges also cannot force people to testify unless there are strong allegations or evidence,” said freelance French journalist Celine Boileau who has been following this inquiry closely.

“So at this stage, the judges are still investigating and it is a very complicated case… that will probably take some time. They will be hearing from more witnesses and all this will be done in private,” she told FMT.

“There is no open court hearing right now where the witnesses will be grilled by lawyers,” she added.
Malahan lawyer SUARAm ada dilaporkan Asia Sentinel sini mengatakan ini adalah fasa penyiasatan dan belum perbicaraan yang masih memakan masa lagi:
Suaram’s French lawyer, Joseph Breham, in an interview to Radio Australia recently similarly said that the “minimum will be one to two years before an actual trial, because this is in the investigating phase. The actual trial, where people are pleading and so on, won’t happen for a minimum of one to two years.”
Menurut SUARAM sini, hakim boleh subpeona saksi tetapi ternyata mereka telah putarbelit prosedur mahkamah:
SUARAM lawyer Joseph Breham has further explained that the French court is able to take on several courses of action, in compelling the Malaysian witnesses to assist in the inquiry and the ongoing investigations.
 1. The judge will issue a subpoena in writing on a witness.
 2. Once a subpoena is issued, the witness is obliged to appear before the courts and to assist the courts in its works.
 3. If the witness refuses to abide by the subpoena, the court can issue a notice “mandate d ‘amener”, compelling the witness to appear before it.
 4. If the witness fails to oblige, a warrant of arrest may be issued. The warrant of arrest is applicable within the boundaries of the French territory, and may be internationalized, if the judge deems necessary.
 5. Based on the judges’ discretionary power, they can ask Interpol to issue a red notice i.e an international warrant of arrest.
Subpeona hanya bila ada perbicaraan. Mahkamah hanya memanggil saksi. Terpulang kepada mahkamah untukk memanggil saksi dan tidak semesti berdasarkan apa yang SUARAM pohon.

Pemanggilan saksi dari Malaysia mesti dilakukan melalui Keduataan Perancis di sini dan akhirnya diserahkan kepada polis.

Suaram kata Jasbir SIngh Chahl akan di subpeonea tapi bila Keduataan menafikan menerima arahan, kenapa di sini pula kata tidak tahu bila mahkamah akan subpoena. Pada Jun 15hb, mereka beriya-iya kata demikian.

Susah sangatkah dari Jun 15 ke June 27hb, takkan zaman picit button makan masa begitu lama.

Nampaknya SUARAM ni kuat membohong

Wibawakah polis Perancis dan SUARAM jika Altantunya tak masuk Perancis?

|3 comments

Semalam Asia Sentinel mendedahkan semua 153 dokumen yang kini berada pada Hakim Penyiasat Perancis mengenai pembelian Scorpene oleh Malaysia.

Suaram kata dokumen itu rahsia dan tidak boleh didedahkan tapi bagaimana ianya boleh diperolehi oleh akhbar? Berikut kenyataan dari laman web SUARAM :

Following the commencement of the inquiry, SUARAM has gained full privileged access to the 153 investigation papers from the Public Prosecutor’s office. This is a huge step forward, as many of the details kept confidential are now made accessible to SUARAM as the civil Plaintiff in the criminal case against the DCNS (French shipbuilding company).

French law provides several constraints on the area of access. While we are not able to obtain a hard copy and distribute copies, we are however entitled to full view of the documents and are able to quote them to the media and to the public.


Hanya beberapa pihak saja yang dapat access kepada dokumen itu: Mahkamah (Hakim dan pegawai mahkamah), Peguam Suaram, Suaram, dan Polis menyiasat yang perolehi dokumen.

Bagaimana 153 dokumen itu boleh bocor di Asia Sentinel sini semalam?

Sekarang dilaporkan FMT sini bahawa Altantunya tidak masuk ke Perancis.

Manakala Asia Sentinel ada menunjukkan gambar Altantunya berada di Perancis dalam laporan mereka bertarikh December 5hb 2007 sini

Namun begitu gambar tersebut tidak dapat membuktikan dia berada di sana bersama Razak Baginda atau pada tahun bila atau atas tujuan apa?

Bagi polis Perancis mengatakan dalam dokumen 76 bahawa Altantunya tidak berada di Perancis bermakna Tian Chua telah berbohong mengenai kononnya Altantunya dan Razak Baginda serta Dato Najib makan malam bersama.

Adakah polis Perancis lemah dalam penyiasatan mereka?

Menurut commentor di laman web Rocky sini berbunyi:

IT.Sheiss said...

Dato' Rocky,

This evidence is inconclusive, since while the French have no record of her landing in France during the said period, neither does it prove that she was not there.

Under the Schengen Accord, there are no immigration checks for travelers between European Union countries and also Switzerland so there probably is no way the French police would know if Altantuya had entered France from a neighbouring EU country during that period.

I've experienced this myself and only had to go through immigration in the EU country in which I landed in from Malaysia and the EU country from which I departed to Malaysia.

So, only had Altantuya landed in France from outside the EU would she have had to go through French immigration who would then have a record.

However, from a legal perspective, there is no record which can be presented in a court of law.

That's the key point, unless there are other pieces of evidence such as hotel records, purchase records, eye witnesses accounts, etc. which would testify otherwise.

1:09 PM

Yang penting dalam dokumen 76, polis membuat kesimpulan bahawa Altantunya tidak mungkin adalah penterjemah bagi nego antara pihak Perancis dan Malaysia. Bagi pihak Perancis, orang Malaysia boleh berbahasa Inggeris dengan baik dan segala urusniaga dengan DCN dijalankan dalam bahasa INggeris.

Tiada isu Altantunya ini menuntut bahagian dia dalam komisyen seperti yang dimainkan oleh pembangkang.

TIdak mungkin Altantunya yang bahasa Perancis dia tak pandai, bahasa Inggerisnya teruk dan hanya tahu bahasa Rusia boleh berperanan sebagai millitary broker atau penterjemah.

SUARAM dan Pembangkang berbohong!

Lawak Pagi: Ikut peredaran zaman

|2 comments

Hukum hakam di Kelantan macam ikut peredaran fesyen....


Dulu hare, lani halal. Orang lain okay berlaka, dema lebih alim?

Ikut peredaran zaman?

Tuesday, June 26, 2012

Konspirasi JAIS/PAS tawan Masjid dan Surau untuk kempen Ramadan

|9 comments
Demo di Masjid Al-Husna
Demo di Masjid Al-Husna
Ia mula berlaku di Masjid Al- Husna, Bandar Sunway.

Nampaknya satu demi satu Masjid dan Surau akan diketepikan sebarang keputusan mesyuarat khas pemilihan pegawai dan AJK masjid yang diadakan. Imam dan pegwai Masjid akan dipilih oleh JAIS dengan konspirasi bersama PAS.


Gambar diatas pula di Taman Equine Seri Kembangan dimana JAId yang bersekongkol dengan PAS merampas Masjid Al Muttaqin Taman Equine.

Kata Pakatan rakyat demokrasi dan dulu merungut dan kompeln konon BN ketepikan keputusan AJK Masjid. Betul ke tuduhan itu jika mereka yang buat kini?

Bukan saja Imam dan Pegawai Masjid tidak dipilih, mereka juga bukan dari orang tempatan.

Nampaknya Exco Agama dipegang oleh manusia GAGAP yang tiada ilmu agama bukan saja tidak menyelamatkan akidah orang Islam yang dimurtadkan gereja tetapi kini mengkucar kacirkan silatulrahim dan kemuafakan masyarakat setempat.

Tujuannya jelas untuk PAS bersepakat dengan Pakatan untuk berkempen terutama sepanjang bulan Ramadhan. Jangan hairan orang kafir lagi banyak masuk mencemar surau dan masjid.

Mereka ini menuntut Bersih dan Keadilan tapi menggunakan kuku besi untuk merampas Masjid dan Surau demi politik sesat mereka.

Sepatutnya mereka takluklah masjid dan surau di Pulau Pinang yang dikuasai Lim Guan Eng.


Jika tiada maaf, dedahkan gambar dan bukti!

|7 comments
Nyanyian Lagu "Inilah Barisan Kita" di hadapan Kedutaan Singapura
Puak-puak ultra kiasu ingat apabila kegemparan Jumaat lepas hanya tinggal spekulasi, mereka ingat rakyat Malaysia tidak berani bangkit dan hanya pandai buat bunyi bising daripada jauh sahaja.

Namun, tanpa mereka menyangka, kira-kira jam 12 tengahari tadi, kira-kira 500 orang rakyat yang patriotik telah berarak ke pejabat mereka bagi mendesak TIGA orang diplomat yang kurang ajar itu diBERSIHkan terus daripada bumi Malaysia ini!


Orang ramai mulai berkumpul bermula kira-kira jam 12 tengahari

Rakyat patriotik mula berarak ke Kedutaan Singapura sambil bertakbir. Beza jauh dengan Takebeer ala PASZul Kulim turut serta bagi menyokong perjuangan mempertahankan kedaulatan negara

Polis terpaksa mengawal daripada berlaku sebarang kejadian yang tidak diingini

Jumlah rakyat yang semakin ramai

Memorandum yang diserahkan kepada Kedutaan Singapura


Namun, inilah bezanya perhimpunan yang berteraskan perjuangan yang hak dengan yang batil. Tiada siapa yang cedera dan tiada harta benda yang rosak. Semuanya berjalan dengan aman sekali tanpa sebarang cemuhan dan provokasi terhadap anggota keselamatan walaupun mereka mengawal keselamatan pihak musuh.

Tiada juga kelihatan satu tin pun gas pemedih mata yang dilepaskan dan mana-mana anggota Polis yang membelasah peserta demo. Tidak kelihatan juga kereta polis yang diterbalikkan. Mungkin demo ini tidak mendapat latihan yang mencukupi daripada CIA dan bantuan kewangan daripada Singapura.

Yang peliknya, mana pergi perusuh-perusuh berani mati PAS?!! Kata hendak ke Putrajaya? Ini orang sudah cuba cabul kehormatan negara. Kenapa tidak turun demo sekali?!! Sebab Singapura sokong fuckatan atas arahan UMNO?!!
Jika dalam tempoh seminggu tiada permohonan maaf ataupun tindakan diambil terhadap TIGA ekor cina laknat itu, kami akan dedahkan lagi tindak-tanduk subversif anda terhadap rakyat Malaysia, dan kami jamin akan lebih ramai dan kerap lagi rakyat yang akan gegarkan pintu kedutaan anda!

Jangan sampai cina singapork pikir dua kali hendak masuk Malaysia sudahlah!

MyMAssa
fda

Link2Me WeLinkBk (254)