Saturday, December 29, 2012

Nik Aziz tak komen isu 12-hari Upahdaya; Ngeh beli kontrak lepas PRU


Selain dari kenyataan Ahmad Fadhili, Nik Aziz tidak langsung bersuara pasal isu Upahdaya sejak timbul pada Disember 17hb pada hampir tengah malam.

Datuk Ngeh Koo Ham mengaku membeli syarikat Upahdaya Sdn Bhd pada bulan April 2012

Ngeh dilaporkan berkata, “Saya jelaskan bahawa Nga Kor Ming dan saya tidak dapat apa-apa daripada tanah itu, tetapi itu hanya melalui pelaburan swasta di mana sebahagian pelabur termasuk saya telah membeli syarikat tersebut pada April tahun ini."

Dalam pendedahan yang dibuat oleh Agendadaily bertarikh Disember 24hb SINI, Presiden Pertubuhan Orang Muda Berpadu Anti Korupsi (OMBAK), Wan Khairul Ihsan Wan Muhammad telah terjumpa sebuah iklan yang disirakan mengenai tanah tersebut.Ia memberitahu bahawa sebuah laman web pembelian hartanah terkenal pada 12 Januari 2012, konsesi seluas 10,526 ekar tersebut adalah milik Yayasan Islam Kelantan (YIK) dan dipajakkan kepada UPSB.

Menurut Wan Khairul, antara yang dinyatakan di dalam iklan tersebut adalah keluasan tanah 10,526 ekar atau 4,260 hektar, pajakan 70 tahun dari 3 Mei 2006 hingga 3 Mei 2092.

"Syarikat yang membeli tanah tersebut tidak memerlukan Bumiputera sebagai pemilik bersama, dan dari jumlah 10,526 ekar itu terdapat 9,500 ekar kawasan pembalakan dengan perjanjian 30 peratus keuntungan dari hasil pembalakan mesti diberikan kepada YIK," kata beliau.

Jelasnya lagi, antara syarat yang ditetapkan adalah UPSB mesti membayar YIK RM100 seekar selepas lapan tahun jika sekiranya ditanah dengan getah yang mana keseluruhan konsesi tersebut sesuai untuk tanaman getah.

Dengan demikian, jelaslah bahawa Ngeh mengambilalih Upahdaya SELEPAS NIZAR DISAHKAN SEBAGAI MENTERI BESAR PERAK PADA TARIKH MARCH 15HB 2009.

Ada beberapa persoalan sekarang:

1. Berapa harga yang dibayar oleh Ngeh Koo Ham dan pengarah syarikat Nga Kor Ming?

2. Pada harga RM36.8 juta yang diilkkan, berapa harga sebenar Ngeh Koo Ham bayar dan mana dia dapat sumber untuk membeli?

Dalam usaha Setiausaha Akbar Nik Aziz, Ahmad Fadhili  menyangkal ianya pay-off untuk jadikan Nizar MB, dia mendedahkan bahawa perjanjian asal adalah antara Yayasan Islam Kelantan dan Dato WOng Yeon Chai atau dikenali sebagai Tengku Wong pada 3 Mei 2006 iaitu dua tahun sebelum PRU.

Ia memberitahu ini untuk menjana kadar sewaan RM100 SETAHUN untuk getah  dan RM150 SETAHUN untuk kelapa sawit. Persoalannya

3. Kena murah sangat?

Kontrak Tengku Wong dibatalkan dan diberikan pada Upahdaya tetapi orang lain. Ahmad Fadhili sahkan juga Ngeh Koo Ham dan Nga Kor Ming masuk menjadi pemegang sahan dan Pengarah pada Mei 2012.

Menurut Exco kanan Perak, Dato Hamidah Osman, nilai saham Ngeh dalam syarikat Upahdaya bernilai RM31 juta dan anggaran nilai tanah adalah RM36.8

4. Adalah Ngeh beli lebih kurang RM6 juta bawah nilai tanah?

Semua ini mengesyaki!

8 comments:

 • Anonymous says:
  December 29, 2012 at 10:01:00 PM GMT+8

  BAGUS ADMIN.... BIAR MAMPOSS DUA EKOR BABI TU. CARIK LAGI KALAU BOLEH BONGKAR KETAMAKAN CINA2 BABI CELAKA DAP INI BABI BETINA DAP DAN BABI JANTAN DAP. SEMUA CINA HARAM INI ADALAH CINA LAHANAT.

 • Anonymous says:
  December 30, 2012 at 12:21:00 AM GMT+8

  Babi ke apa umno beli tanah rakyat selangor lps tu jual pd pemaju untung jutaan ringgit pd pemimpin umno senyap sunyi jd syaitan bisu babi punya umno tak dak maruah

 • Anonymous says:
  December 30, 2012 at 1:07:00 AM GMT+8

  Salam. Bagi Umno terima duit dikata RASUAH. Bagi PAS terima duit dikatakan SEDEKAH. Tapi bila cina bagi pada orang Islam PAS nak kata apa pula ya???. ........................... Saya cadang SERASUAH ( SEDEKAH/RASUAH) Anda setuju? ??? Say YES.

 • Anonymous says:
  December 30, 2012 at 1:19:00 AM GMT+8

  Cina DAP Lahanat ... Yg luluskan muslibat

 • Anonymous says:
  December 30, 2012 at 3:14:00 AM GMT+8

  Yang rugi Melayu jugak akhirnya. Sudahlah jawatan MB Perak sekadar puppet sahaja dengan dikelilingi exco-exco kanan dari DAP. Tanah pulak tergadai.

  Yang peliknya, orang Melayu Kelantan pun tak boleh dapat, sampai kena merempat cari rezeki di tempat kerajaan UMNO control. Mereka yang kunonnya Islam sangat dalam kerajaan PAS Kelantan senang-senang je bagi pada DAP yang terang-terang anti Melayu dan anti Islam.

  Nasib laa nasib. Pakai kopiah dengan jubah tak semestinya ulamak, syaitan pun boleh jadi jugak.

 • Anonymous says:
  December 30, 2012 at 7:56:00 AM GMT+8

  bukan 2 ekor tapi 3 ekor termasuk yg pakai kopiah tu, tapi yg tu bukan babi kot kasar sangat, bagilah apa apa nama lain. kita hormat kopiah tu bukan hormat dia

 • Anonymous says:
  December 30, 2012 at 10:37:00 PM GMT+8

  Yes

 • Anonymous says:
  December 30, 2012 at 10:51:00 PM GMT+8

  Ye lah yob. Sehari dua ni aku tengok puak PAS ni dah semakin bodoh. Kalau lah mati Nik Ajis dgn Hadi esok lusa, siapalah pulak nak ganti mereka sebagai ulamak PAS(maksud aku bukan ulama islam sebab mereka ni ulamak politik) Anwar? Ya Allah ngerinya aku. Mat Sabu? Dulu Mat Sabu pernah merapu dgn akak Norma dlm hotel. Aku ingat PAS perlu didik Guan Eng tokong ke? Karpal ke Ngeh ke atau Nga pun boleh, sebab le ni PAS dah tak kisah Cina @ Keling. Semua boleh jadi Muryidul,yg penting bagi PAS dan pengikut2 taksub mereka, menang pilihanraya.

fda

Link2Me WeLinkBk (254)