Keadilan buat mangsa

Keadilan buat mangsa

Monday, December 31, 2012

Kalimah Allah untuk mudahkan murtad


Ketika umat Islam di Malaysia leka dengan 'perjuangan' politik hingga mengabaikan tuntutan dakwah, mubaligh-mubaligh Kristian bersungguh-sungguh menjalankan aktiviti pemurtadan orang-orang Islam. 


Projek mubaligh Kristian di bawah Joshua Project kelolaan kumpulan U.S. Center for World Mission telah dengan teliti memprofailkan masyarakat Malaysia.Penggunaan nama Allah adalah taktik memurtadkan umat Islam. Arbibi Ashoy menulis di Malaysiakini bahawa taktik yang sama yang diguna oleh Gereja Katolik di Indonesia digunakan di Malaysia, berikut:

There is suspicion that the Catholic Church in Malaysia is using the same tactic used by the Dutch Catholic missionaries in Indonesia. Since Islam came to Indonesia at an earlier period and the Indonesians had already embraced Islam, the Dutch missionaries used phrases common in Islam in order to attract Muslims in Indonesia by making them feel familiar and comfortable with Christianity.

These included the use of terms like ‘Allah’, ‘Baitulmal’, ‘rezeki’, ‘al-Masih’, etc.
Tambahnya lagi, niat jahat Gereja Katolik ini dibenci oleh penganut agama lain dan tidak disenangi oleh penganut Kristian sendiri. Baca berikut:
In Malaysia, on the other hand, the British, who are Protestants, did not engage in proselytising and left the Malay sultans to handle issues of religion.

The fact is that proselytising amongst Muslims is banned in Malaysia. Actually, proselytising by Catholics has offended many which is why it is also banned in many Christian Orthodox countries like Greece.

Proselytising by Catholic Christians towards Orthodox Christians became a source of enmity in the past that eventually led to the adoption of the Balamand Declaration.

Perhaps in Malaysia, Christians and Muslims should adopt something like the Balamand Declaration and agree on the use of terminology for each religion.

Mubaligh-mubaligh Kristian mengakui keberkesanan buku-buku yang ditulis dalam bahasa Melayu, berikut:
In December 1981 the government imposed a ban on the sale and distribution of the Alkitab (Bible) and the Perjanjian Baru (New Testament). Both publications of the Christian scriptures in the Indonesian language, which bears close similarities with the Malay language, had been imported from Indonesia since the mid-1970s. They were extremely popular with the younger generation of Malaysian Christians who have been educated largely in the Malay language.

- Christian Mission in Malaysia: Past Emphasis, Present Engagement & Future Possibilities
Dari tulisan di atas, siapakah yang dimaksudkan sebagai “younger generation of Malaysian Christians who have been educated largely in the Malay language”? Iban? Kadazan? Yang pasti, termasuklah Melayu sendiri!


Sejak tahun 1985, gereja-gereja di Malaysia yang sering bercanggah pendapat antara satu sama lain telah mengenepikan persaingan antara mereka untuk bersepakat dalam memperjuangkan penggunaan kalimah 'Allah'. Bible Society of Malaysia melaporkan berikut:

Baca Utusan SINI 
The Use of “Allah”

In respecting the unanimous decision of the Heads of Malaysian Churches both in the 1985 meeting (sponsored by the Bible Society of Malaysia) as well as in the 1989 Kuching Consultation of the Heads of Churches (sponsored by the Christian Federation of Malaysia) for keeping the name ‘Allah’, BSM as the servant of the Malaysian churches felt obliged to honour that decision.

Keputusan sebulat suara ini bukan sesuatu yang sukar difahami kerana penggunaan kalimah 'Allah' memang jelas adalah strategi mubaligh Kristian untuk memurtadkan umat Islam. Strategi tersebut dinyatakan oleh kumpulan Internet Evangelical Coalition di laman web People of the Book, berikut:
We believe that it can be very effective to use the Quran as a tool to share concepts that are familiar and acceptable to Muslims, and that support Biblical principles. There are many concepts that are very compatible with the Bible and there are other Quranic teachings that may actually be totally misunderstood by most Christians and Muslims. Of course, the Scriptures are the ultimate authority in everything pertaining to doctrine and lifestyle.

We believe that it is perfectly acceptable to use the name Allah, both in the Bible that we use to minister to Muslims, as well as materials that we distribute.


Petikan dari Dari Kacamata Melayu:

Niat Licik Disebalik Tuntutan Penggunaan Nama Allah (Bhg 1)

Niat Licik Disebalik Tuntutan Penggunaan Nama Allah (Bhg 2)





4 comments:

  • Anonymous says:
    December 31, 2012 at 11:55:00 PM GMT+8

    memang betul... orang yang tak berapa berpengetahuan tak dapat membeza ugama islam atau kristian

  • Anonymous says:
    January 1, 2013 at 10:37:00 AM GMT+8

    tujuan mubaligh kristian untuk menggunakan perkataan 'Allah' ialah sematamata untuk mengelirukan umat Islam khasnya generasi muda yang kurang pengetahuan Islam.Di negara timur tengah memang gereja mereka gunakan perkataan Allah kerana mereka pengguna bahasa Arab.Its entirely different from the reason the mubaligh here is using the word 'Allah' for. Di malaysia and Indonesia,they want to use the word deceptively...itu yang kerajaan tak benarkan. PAS sendiri pun tahu tu, tapi pasal nak ambil hati DAP, mereka setuju saja.Orang Melayu ni terlalu nak menjaga hati orang lain sampai tak kisah kalau hilang kesemuanya. Ada tak bangsa lain didunia ini yang berperangai begini?Ini dikatakan lemah dan senang kena tipu.Tarik balik anakanak muda kita pada Islam dengan mengajar hukum hakam Islam pada mereka dan the reasons behind these.Generasi sekarang ini kena ada reasoning disebalik tiap tiap hukum.

  • Hazru A. says:
    January 17, 2013 at 12:24:00 PM GMT+8

    Renunga bersama:
    Sebahagian maksud al-kafiruun,
    " aku tidak meyembah apa yang engkau sembah, engkau tidak meyembah apa yang aku sembah..bagiku agama ku bagimu agamamu"
    Jadi kalau dalam bible kata tuhan mempunyai anak dan kita membenarkan tidak kah orang itu mengiakan perkara itu sedangkan ia tidak begitu..apakah orang itu seakan msetuju ia adalah begitu..kalau mereka nak menggunakan perlu mengakui sifat allah itu tidak seperti apa mereka percaya..mereka memang percaya allah itu tuhan tapi sifat berlainan pula..dan adakah ia tidak mengapa padahal ia ia bukan begitu? adakah orang meng-iakan itu termasuk golongan yag bagaimana? sesiapa boleh sebut nama allah..bila melibatkan ia dlm hal kepercayaan agama masing2 tidak sama. bagaimana hal orang mengiakan ya..padahal dgn tegas allah mengataan ia tidak begitu..orang itu seolah-alah setuju pula..bagaimana ia dimata allah?

  • Hazru A. says:
    January 17, 2013 at 12:25:00 PM GMT+8

    Renunga bersama:
    Sebahagian maksud al-kafiruun,
    " aku tidak meyembah apa yang engkau sembah, engkau tidak meyembah apa yang aku sembah..bagiku agama ku bagimu agamamu"
    Jadi kalau dalam bible kata tuhan mempunyai anak dan kita membenarkan tidak kah orang itu mengiakan perkara itu sedangkan ia tidak begitu..apakah orang itu seakan msetuju ia adalah begitu..kalau mereka nak menggunakan perlu mengakui sifat allah itu tidak seperti apa mereka percaya..mereka memang percaya allah itu tuhan tapi sifat berlainan pula..dan adakah ia tidak mengapa padahal ia ia bukan begitu? adakah orang meng-iakan itu termasuk golongan yag bagaimana? sesiapa boleh sebut nama allah..bila melibatkan ia dlm hal kepercayaan agama masing2 tidak sama. bagaimana hal orang mengiakan ya..padahal dgn tegas allah mengataan ia tidak begitu..orang itu seolah-alah setuju pula..bagaimana ia dimata allah?

fda

Get your volunteer initiatve funded!

Link2Me WeLinkBk (254)