Keadilan buat mangsa

Keadilan buat mangsa

Monday, November 26, 2012

Tak bolehkah Akta ISA baru dicaj terhadap anti Lynas?


Mereka ini dah melampau dan sampai tahap merusuh keamanan. Cuba tanya sekarang, atas asas apa lagi yang membolehkan mereka buat demonstrasi?

Asas mereka adalah rare earth adalah bahan radioaktif. Itu tidak betul. Operasi LYNAS dah disahkan selamat oleh pakar nuklear yang juga ahli Parlimen PAS. Begitu juga agensi-agensi dan pakar-pakar yang terlibat.

Permintaan supaya bahan buangan dari Lynas dihantar ke Australia pun dipersetujui, tapi mereka tetap berdemo.


Mereka diminta buat presentation kepada Select Committee Parliament. Tapi wakil parti pembangkang enggan dan terlibat. Mereka thu anti Lynas tiada asas.

Ketika public hearing di buat di Kuantan, kesemua kumpulan tidak boleh menjawab persoalan asas mengenai apa rujukan dan nama pakar yang menjadi hujah mereka.

Baca balik di The Unspinners SINI.


Dahlah tidak ada asas, mereka tetap berdegil. Lalu mereka buat filing di mahkamah. Baru-baru ini keputusan menunjukkan dah kalah.

Sementara keputusan nak keluar, mereka telah membuat demo tentang isu yang kononnya isu alam sekitar di Raub dan Pengerang.

Pelbagai demo mereka sertai.

Sebenarnya ini semua sebab isu Lynas ini dah hilang steam. Orang ramai dah tidak minat dan mereka terpaksa main isu lain untuk cari sokongan. Baca di SINI.


Sekarang ini, mereka demo untuk kacau PAU di PWTC selepas kalah di mahkamah.

Apa lagi asas mereka nak demo???

Yang tinggal pada Cina-Cina DAP dalam Lynas ini hanya kedegilan dan keangkuhan. Kalau mereka tak boleh hormati undang-undang, peraturan dan semua gimik ini berasaskan tuduhan fitnah, melulu dan putarbelit, ini dah dianggap trouble maker.

Pakai sajalah ISA baru!!!!

18 comments:

  • Anak Lenggong says:
    November 26, 2012 at 8:52:00 AM GMT+8

    Selagi menteri kdn orang yang sama asyik dok tersengeh je laa sambil bagi amaran..tetapi dah berpuluh amaran dikeluarkan tade satu pun tindakan diambil..

  • Anonymous says:
    November 26, 2012 at 9:05:00 AM GMT+8

    kerajaan memperjudikan keselamatan kerana politik....

    jangan terkejut kejayaan mereka kali ini akan merangsang lebih ramai turun pada demo akan datang....

    lembab x boleh nak diajar....

  • saad says:
    November 26, 2012 at 9:33:00 AM GMT+8

    hoi lembu!!

    takpayah cakap banyak la..ko pegi tgk kat pasir gudang tu.kilang titan lg bahaya..
    sapa punye?
    kenapa dulu masa singpura tak nak buat kilang titan kat sana pastu buat kat pasir gudang takde orang nak bantah pun?
    kalau nak cakap bahaya semua kerja ade bahaya..
    bila ajak berhujah takde point pulak.kene bantai ngn zul kulim terdiam..jgn dengar ckp orang2 mcm ni..hak tuihhh

  • Anonymous says:
    November 26, 2012 at 10:02:00 AM GMT+8

    hoi bebal ... apa kena mengena spore dgn titan?

    titan tu strategic investment untuk industrilisation msia. ko tahu tak kenapa? apa benda dia prodice?

    dah lebih 20 tahub operasi baru nak timbulkan isu?

    tak ke bebal

  • Anonymous says:
    November 26, 2012 at 10:03:00 AM GMT+8

    anti lynas ni daj takde isu maka terpaksa merusuh utk tarik perhatian pada isu yg dah tak laku

    challenge court decision ke

  • Anonymous says:
    November 26, 2012 at 10:08:00 AM GMT+8

    Meraka berani buat semua ini sebab yang ada kuasa yang tak berkuasa takut nak tangkap, takut nak ambil tindakkan.Ketua polis kata meraka tak beri notis dan tiada permohanan tapi tindakan.beasr kepala mereka.

  • Anonymous says:
    November 26, 2012 at 10:11:00 AM GMT+8

    ada kali pelik kat Malaysia ni terang2 langgar undang2 tapi tiada tindakan kenapa ye?

  • Anonymous says:
    November 26, 2012 at 10:45:00 AM GMT+8

    orang bukan cakap pasal stategik ke tidak..ini soal bahaya ke tak bahaya mat weh..tahun 2006 tangki simpanan diesel ngn petrol meletop bersepah org pasir gudang lari keluar.takde plak org p bantah sruh ttup kilang kat situ..
    pasai apa?
    sbb kilang diorang punya..
    hang tau tak stiap hari org pasir gudang kene sedut asap kilang titan?nak2 lepas hujan..
    kalau nak cakap bhaya ladang babi lagi teruk dari lynas tu..
    awat tak pi buat demo ttup ladang babi tu?sah2 dapat pahala

  • Anonymous says:
    November 26, 2012 at 10:51:00 AM GMT+8

    nampak seperti pihak berkuasa sangat berlembut dengan demo haram kali ni..mereka bebas bergerak di dataran merdeka sedangkan tiada permit di pohon..pihak polis tentu sedia maklum pergerakan mereka dan boleh adakan sekatan awal..tapi dah bekampung didataran baru semua nak bagi komen..seharuanya kuala lumpur bebas dari langau-langau busuk..

  • Anonymous says:
    November 26, 2012 at 10:57:00 AM GMT+8

    Memang cina laknat dan puak2 nun tak reti bahasa. Knapa tak ko tutup banyak kandang babi tu ygn memang terang2 mencemar alam sekitar..PAS pukimak tu lagi hipokrit. cakap pasal undi suma boleh aje kat dia. laknatullah punya pas babi. Elok si nik ajis, hj adi gi duduk kat kandang babi tu rasa seteguk dua kencing dia ke atau ambik bau aje untuk 10 min pun cukup. Aku nak tengok meremang tak meremang bulu konek dia tercium baik taik babi tu..SIAL punya pas penipu.

  • Ahmad says:
    November 26, 2012 at 11:19:00 AM GMT+8

    Sekarang masa yg sesuai utk RAMD bertindak, tak habis2 Cina komunis nak sabotaj Melayu walaupun sama-sama rkyat Malaysia. P tembak aja cina sekoq2 tu menyusahkan org nak bekerja aja. Dah la nak khianat Lynas yg orng melayu punya, ni pula dah menyusahkan org nak pergi kerja pula habis sesak jalan. RAMD tak yah tunggu, cina (anti Lynas) ni semua kira dah menggugat ketenteraman negara. Lagi pun tentera bukn bawah menteri KDN yg "sopan" terhadap bangsa asing tu

  • Anak Lenggong says:
    November 26, 2012 at 11:34:00 AM GMT+8

    Celaka sial..kalau nak berpolitik pun jangan laa menyusahkan orang lain..kami nak pegi keje dan ada urusan harian yang perlu dilakukan..kenapa kami kehidupan kami diganggu..buat laa kat Penang ataupun diKuantan..

    Menteri yang jaga KDN pun satu..berapa kali nak kasi amaran..jangan buat rakyat lain marah..dan yang paling sial adalah NGO yang dok menyalak berkenaan dengan hak asasi..SUHAKAM apa yang kalian buat adakah kami sebagai rakyat biasa yang tak libatkan diri dengan politik dinafikan hak.


  • Anonymous says:
    November 26, 2012 at 11:35:00 AM GMT+8

    kita org melayu pun salah jugak..sbb kita bepecah la dioarang ni buat kepala..
    cuba tanya org2 yg keja ngn company cina.diorang punya racist tak payah ckap la.org melayu yg pandi pun tak dapat gaji mcm cina yg bodoh tak p sekolah.ckap melayu tak reti.tp nak claim negara ni depa punya skali.
    tp tu la nak buat mcm mana.ada petualang bangsa yg merosakkan malaysia.
    dah terang2 dap tu tolak islam.nak spin kot mana lgi.nak dapat putrajaya baru bak bincang.igt bila diorang dah bekuasa diaorang nak dngar ckap lebai2 tu?
    lg lebai tu plak yg kene dgr ckp cina tu..tgk la kat penang.org baca alquran pun kene senyap2.
    kita org melayu bukan nak tolak kaum2 lain.tapi cuma berharap diaorang ni dapt terima budaya dan bahasa kat sini.itu sahaja.

  • Anonymous says:
    November 26, 2012 at 12:03:00 PM GMT+8

    kalau mader perintah dah lame dah kena puak2 babi nih

  • Anonymous says:
    November 26, 2012 at 12:59:00 PM GMT+8

    celaka punya puak anjing DAPigs ni . Mereka tau isu Lynas adalah fitnah dan puak DAPigs yang anti Lynas pun dah kalah dalam mahkamah sampai website PKR/DAPigs iaitu Malaysiakini pun dah minta maaf sebabbuat berita fitnah tentang Lynas .. nampaknya masih lagi puak DAPigs ni nak terus sebarkan fitnah , celaka betul mereka ni , perangai mengalahkan binatang !!!

  • Anonymous says:
    November 26, 2012 at 1:27:00 PM GMT+8

    kita kalau dah nak boikot sesuatu produk haruslah juga boikot end product mereka , tapi kita tengoklaa ramai penyokong racist DAPigs yang anti Lynas ni penuh berbangga memakai smart phone .

    aiyooo weii DAPigs bodo kasi buang laa itu smartphone lu tu , bajingan punya DAPigs

  • Anonymous says:
    November 26, 2012 at 9:18:00 PM GMT+8

    Tukar menteri amaran dengan Noh Omar yea Datuk Seri Najib, menteri amaran nie ada attributes macam Pak Lelah Jin. Kelak jadi liabiliti.

  • Anonymous says:
    November 27, 2012 at 10:29:00 PM GMT+8

    KDN = Kementerian Dah Nazak kerana dipegang oleh Menteri Amaran..

fda

Get your volunteer initiatve funded!

Link2Me WeLinkBk (254)