Thursday, November 22, 2012

Pairin menegaskan sokongan kepada BN


Puak-puak pengusaha gelombang lompat parti di Sabah sedang berusaha untuk jajakan bahawa masyarakat Kadazan Dusunmurut (KDM) sudah berubah sokongan dari PBS kepada UPKO.

Kata mereka, akhirnya nanti Presiden PBS, Tan Sri Pairin Kitingan pun akan turut serta untuk lompat keluar dari BN dan bersama mereka.

Bagi mereka yang hanya melihat di hadapan saja, mereka pasti termakan dengan konon ada sentimen negatif terhadap Ketua Menteri Dato Musa Aman sebab dia dikatakan membantu kroni belah keluarga asal usul dari kaum Pushtun dari Pakistan.

Mereka tidak tahu di belah lain. Musa Aman ada kaitan dengan masyarakat KDM dan dikatakan ada hubungan keluarga dengan Pairin.

Dalam satu majlis di baru-baru ini, Pairin telah menyuarakan beberapa perkara menyokong kepimpinan Sabha yang ada.

Katanya, isu penggiliran KM tidak lagi releven kerana ia melibatkan kemajuan ekonomi dan pentadbiran. Biarlah YAB Perdana Menteri yang menentukan kelak.

Pairin turut menempelak Pakatan Rakyat khususnya PAS yang masih mahu memainkan isu hukum hudud yang mereka tidak laksanakan. Dia menyuarakan pandangan bahawa hukum hudud PAS tidak selari denga pentadbiran negara kerana tidak sesuai dan relevem.

Bagaimana agaknya reaksi Pakatan memandangkan Anwar pasti tidak mahu mengkritik Pairin yang sangat berpengaruh di kalangan masyarakat KDM?

Pairin turut menyentuh mengenai pengunduran kepimpinannya dari PBS yang akan dibuat pada masa yang sesuai.

Dalam amanatnya kepada Ketua-Ketua Bahagian PBS, dia mahu mesej yang disampaikan ke[ada rakyat adalah berhubung kemajuan yang dibawa oleh BN.

0 comments:

fda

Link2Me WeLinkBk (254)