Friday, November 2, 2012

Mana pernah rumah ibadat dicaj kerajaan negeri?


Hanya di Kedah brader ...

Selama ini tidak pernah berlaku kerajaan mengenakan caj kepada rumah ibadat dan tanah perkuburan kerana pada prinsipnya, kemudahan bagi semua agama itu di negara ini adalah 100 peratus di bawah tanggungjawab Kerajaan NegeriPerlukah Kerajaan Negeri menggunakan khidmat juruukur swasta untuk kerja-kerja mengukur tanah wat dan kubur Siam sedangkan ia boleh dilakukan secara percuma oleh kakitangan pejabat tadbir tanah daerah di seluruh negeri.

Ahli Dewan Negara mewakili Masyarakat Siam, Senator Datuk Boon Som Inong mendakwa, setiap Wat Siam di Kedah dikehendaki membayar RM2,600 sebagai bayaran kerja mengukur yang diserahkan kepada juruukur yang dilantik Kerajaan Negeri iaitu Syarikat Restu Ukur Consultants.

Beliau berkata setakat ini, 11 daripada 45 wat sudah membuat bayaran 50 peratus atau RM1,300 untuk membolehkan mereka mendapat surat keterangan.

Menurutnya, semua wat Siam terbabit dikehendaki menghantar wakil untuk menghadiri perjumpaan yang berlangsung di Wat Siam Kampung Kura, Sik pada 28 Julai lalu. Mereka dikehendaki membayar deposit 50 peratus ketika mengisi borang persetujuan bagi membolehkan kerja mengukur itu dilakukan.

“Saya bimbang jika ada niat dan tujuan lain apabila keputusan dibuat untuk mengenakan caj sebanyak RM2,600 dari wat Siam. Walaupun nilai itu dilihat tidaklah besar, jika diambil kira semua 45 buah wat, ia berjumlah RM117,000.

“Saya difahamkan setakat ini 11 wat sudah membayar deposit RM1,300 (RM14,300) manakala 34 wat yang lain tidak berbuat demikian kerana ragu-ragu dengan tindakan itu. Mereka mengadu perkara ini kepada saya,” katanya .

Baca sepenuhnya sini

Aisay ... lama tak jumpa member Siam kita ni.

4 comments:

 • azman says:
  November 2, 2012 at 6:58:00 PM GMT+8

  DAP semakin kurang ajar..terbaru DAP sekat Melayu dari menyertai UMNO di Pulau Pinang

  DAP sekat Melayu sokong UMNO di Pulau Pinang http://bit.ly/SCJnrH

 • sally says:
  November 2, 2012 at 9:46:00 PM GMT+8

  ini baru sikit dap cina tunjuk belang sokonglah ladi dap......

 • dol mat says:
  November 2, 2012 at 9:48:00 PM GMT+8

  Dap ni mmg kurang ajar tak tahu nak hormat org lagi ada hati nak perintah negara konon cukuplah setakat penang selama ni melayu ditindas oleh cina kafir, sedar wahai org melayu penang jgn jadi bodoh dan lembu cucuk hidung.

 • MIRA EDORA says:
  November 2, 2012 at 10:00:00 PM GMT+8

  MMG DASAR DAP CINA NI BUSUK HATI DAN KURANG AJAR PULAK TU MANA TAU NAK RESPECT ORG LAGI2 DGN ORG MELAYU SEBELAH MATA PUN TAK PANDANG AKAN KEPENTINGAN MELAYU. PADANLAH MUKA ORG MELAYU PENANG NAK SANGAT SOKONG DAP KAN SEKARANG RASAKANLAH AKIBATNYA.

fda

Link2Me WeLinkBk (254)