Thursday, November 29, 2012

Hentikan tangisan dan usahakan gerak kerja, Rosnah!


Peluang bergambar antara Ketua Puteri, Dato Rosnah Shirin Rashid dan Naibnya Dato Shahanim tidak  menunjukkan Rosnah efektif sebagai pemimpin.

Siapa tidak tahu kedua mereka berperang dingin sekian lama. Mungkin boleh disalahkan Shahanim atau Rosnah sendiri, tetapi realitinya pergeseren sesama mereka berterusan dan berkekalan sekian lama. Ini hanya menunjukkan kelemahan kepimpinan Rosnah menangani isu.

Bukan saja di peringkat Puteri, tapi di kawasannya sendiri Rosnah berkrisis dengan Ketua Bahagian Papar yang mana tempat beliau merupakan wakil rakyat, Beliau sendiri tidak akur pada dispilin parti di peringkat Bahagian.

Di bawah, ramai timbul komplen mengenai suaminya yang begitu angkuh dan menguasai isterinya yang dikatakan kepala angin.

Rosnah perlu selesai masaalahnya kerana dia telah menarik minat Dato Yahya Lampong untuk mengintai kawasannya.


Beliau perlu fokus untk mempimpin Puteri dan jaga kawasan dengan baik. Beliau tidak patut memegang jawatan Timbalan Menteri jika tanggungjawab asas pun tak boleh dilaksanakan. Tak boleh dipersalahkan Shahanim, kerana yang ketua adalah Rosnah.

Di bawahnya kewujudan Puteri tak nampak. Tak macam zaman Dato Azalina dan Dato Noraini.

Menang bersorak dan menangis di PWTC menyeru perpaduan dalam Puteri tapi balik rumah makan nasi dari pagi hingga ke malam.

Apa yang dilakukan adalah menyalahkan orang lain dengan mengatakan usah cemburu pada kepimpinan baru. Baca Utusan di sini.  .

Hentikan ini semua Rosnah. Puteri perlu berbaik dan berkerjasama dengan Wanita UMNO supaya senada dan impak besar. Mereka perlu lebih fokus pada wanita muda.  Masuk IPTA untuk dekati pelajar perempuan macam Muslimut PAS.

Ramai wanita muda hari ini adalah golongan profesional. Puteri perlu lebih menyerlah dan menyakinkan mereka. Pastikan mereka yang mahu engage ada wibawa dan tidak cacat imej. Artis muda juga perlu engage.

Jumpa ibu tunggal tua dan sayangi mereka. Ketika musim bajir ni, buatlah skuad banjir.

Mereka perlu bersuara dalam isu-isu semasa. Turun pergi shopping komplek, masuk uptown dan muncul di pasar malam untuk jumpa dan bercakap dengan orang awam. Edar risalah dan beri penerangan mengenai isu-isu.

Libatkan Puteri seluruh negara dan bukan hanya dianya sendiri. Nama pergerakan puteri UMNO tapi tak bergerak. Buang imej seksi Puteri yang mesyuarat dengan otai pakai jeans dan baju ketat.

Betul Puteri ada tujuh pelan tindakan seperti dilaporkan Utusan Malaysia di sini. Tidakkah terlambat untuk baru nak adakan pelan tindakan.

Buat saja yang asas, Rosnah. Yang penting, henti salahkan orang lain dan lakukan segera!

3 comments:

 • Anonymous says:
  November 29, 2012 at 4:27:00 PM GMT+8

  ya..kerja!kerja! arahan sri paduka...jgn mengarah jer...

 • Anonymous says:
  November 29, 2012 at 4:29:00 PM GMT+8

  Turunkan berat badan ketua puteri Umno. Nampak sickly dan yang lebih pelik timbalan menteri kesihatan. Komen ini ikhlas sebab pegang pergerakan puteri dan kesihatan- mesti ada imej.

 • Anonymous says:
  November 29, 2012 at 7:07:00 PM GMT+8

  dah la gemuk cakap aje lebih

fda

Link2Me WeLinkBk (254)