Greetings

Tuesday, November 13, 2012

Can Pakatan better handle Hindu temples than BN?


KUALA LUMPUR: A group of Hindus are pleading with Prime Minister Najib Tun Razak to help them save a temple in Subang Jaya from destruction.
They are holding him to his pledge of “nambikei” (trust).
The Seafield Sri Maha Mariamman temple sits on what used to be estate land now claimed by a company called One City Developer, and temple officials say it has been pressuring them to move to another temple in Putra Heights, which was built by the Selangor state government.
The officials are adamant that the temple, which they say is 121 years old, should remain standing, according to their advisor, L Sivasubramaniam.
“We don’t want to shift,” he said, adding that he had decided to take his grouses to the Prime Minister because the Pakatan Rakyat government in Shah Alam did not seem to care.
The temple’s troubles are not new. In 1987, after the estate owner had sold the land to Sime-UEP, the Selangor government allocated an acre for it but neglected to gazette that for religious purposes. Sivasubramaniam said the temple authorities did not realise this until a number of years later.

Read on in SYA.

7 comments:

  • Anonymous says:
    November 13, 2012 at 9:13:00 PM GMT+8

    Masalahnya, kuil ni bina atas tanah haram. Orang Hindu ni, ikat kain kuning kat pokok je dah jadi tanah kuil tak boleh la camni. Kalau cmn, senang orang Hindu tuntut tanah, janji ada pokok mangga je ikat dengan kain kuning, jadi hak depa. Orang melayu dah bertolak ansur biar depa bina kuil rata2, cina pula sesuka hati letak tokong rata2, ntah2 lepas ni nak tuntut tanah tokong2 keil depa.

    Rasanya UMNO tak payah bantu org Hindu dengan luluskan kuil2 haram, padahal kuil2 Hindu ni menguntungkan sami dan golongan kasta tinggi, yang kasta endah takda apa2.Ta rugi mereka tanpa kuil haram ini melainkan mereka sanggup beli tanah itu.

  • Anonymous says:
    November 13, 2012 at 9:56:00 PM GMT+8

    tak perlu semua permintaan kena tunaikan..

  • Anonymous says:
    November 13, 2012 at 11:33:00 PM GMT+8

    Masalah kuil haram bukan kat Msia aje. Tu kat India pun sama besar problem. Legal landowner sana pening masalah kuil haram sampai kena pakai court dan polis utk usir sebab degil tak beli tanah dan buat kuil cara legal. Tu sebab India susah sangat nak membangun sampai sekarang.

    Ada member college India kaya tahun 2008, baru beli tanah utk buat kilang di Bangalore, terperanjat gamak cos lepas seminggu ada kuil haram. Mamat tu kena pakai court dan polis utk usir punyalah byk corruption dan lama settle case. Lepas 4 tahun, tak jadi buat kilang fedup dgn bangsa dia. Terus bukak kilang kat China, yang rugi India punya system sendirilah.

    Lagi mau tolong cara tak betul ...

  • Anonymous says:
    November 14, 2012 at 12:00:00 AM GMT+8

    Saya rasa saya tahu kuil ganti di Putra Heights tu, kuil tu dulu kecil tapi mak ai besar gaban skang, dekat dekat pun ade kuil2 lain padahal bykannya byk org hindu di area putra heights kalau UMNO terus bg hindu hindunni besarkan kuil, bg sekolah tamil besar, mcm mana org melayu tak terasa org hindu diberi byk hak padahal mereka hanya 2 juta di malaysia, sekolah tamil sg renggam di shah alam sudah besar padahal sekolah kebangsaan yg didatangi melayu di kawasan flat masih tak cukup kelas, dewan pun tak ada.

    memangla kena layan hindu ni, sebab mereka warga malaysia, tapi ni curah air ke daun keladi, tengok betapa byk fitnah hindraf tabur kat malaysia,sampai ciba heret india ke dalam politik malaysia, hakikatnya, kuasa politik india dah takdaaaa...tiada kawasan parlimen yg majoriti india, mereka ptt bersyukur yang UMNO dan sultan layan kerenah mereka, kemiskinan kaum india bukan salah melayu tapi akibat budaya kasta kaum hindu yg merosakkan mobiliti sosial org tamil, sbb tu bg saya, UMNO buat baik roboh saja kuil haram ni yg nelambangkan institusi kasta yg memperhambakan kaum hindu.dorang nak senang masuk islam, saya tak gurau, kaum mamak integrasi elok dgn org melayu, mereka ckp melayu fasih tp masih mengamalkan budaya india mereka...solusinya ada tp kita tahu siapa yg bodoh sombong..tak payah terikut dgn cina,.last2 meka mempergunakan kaum india jd canon fodders.

  • Christoper Marapoo says:
    November 14, 2012 at 1:56:00 AM GMT+8

    Tak usah layan sangatlah kehendak hindu-hindu ni. Yang tinggal berapa kerat sahaja tu dari kasta rendah. Yang terasa kasta tinggi dah ratus ribu tukar nama mat salleh jadi orang kristian dan tak mau cakap tamil. Sami-sami pun dah tak ada hindu local, semua import dari India. Dulu kuil kecik-kecik sahaja, tapi sekarang mencanak besar-besar, penganut tak bertambah tapi yang bertambah banyak dan bertambah besar adalah patung dan berhala sahaja.

    Sekarang penganut hindu ni dah boleh naik bas, kereta, bolehla berarak pergi Putra Height tu, transport dah senang. 100 tahun dulu susah amat sebab semua kena naik kereta lembu dan jalan kaki, masa tu sesuailah kalo mau ada kuil sana sini kicik-kicik.

    Satu lagi yang peliknya diaorang ni mengaku dah masuk kristian, pergi gereja, tapi tanah kuil masih lagi dituntut dan minta pampasan.

    Yang selalu bagi free ni cuma Melayu. Surau dan madrasah kena roboh buta-buta aje untuk tokey Cina buat emporium dan pusat hiburan. Tanah Yayasan pun boleh diberi untuk jadikan pusat Budaya Cina seolah-olah Melayu tak ada budaya langsung.

  • Anonymous says:
    November 14, 2012 at 3:26:00 PM GMT+8

    Bagi aku senang sahaja , kalau dibina atas tanah orang kasi roboh jee , .

    Pakatan pun dalam dilemma sekarang kerana kebodohan mereka sendiri , masa dulu merekalah yang hebat buat fitnah kata kerajaan nak hapuskan kuil , sedangkan kerajaan dulu nak sistematikkan iaitu kuil dipindah kan , bukan musnahkan buta-buta .. sekarang mereka rasalah sendiri

  • Anonymous says:
    November 19, 2012 at 7:50:00 PM GMT+8

    Melayu langsung tidal berterima kaih pada kaum India. Kaum India sudah bertapak lama di seafield estate semasa melayu enak tidur(kaki malas). Sekarang sudah Ada pembangunan, reruns cina dan melayu mahu kata tanah haram, kulit haram la dan India haram la..hantavirus melayu Sahja halal.mamak mahu kekayaan, maka mereka jadi Islam untuk jadi bumiputra.tapi orang India Hindu Ada maruah dan agama untuk dibanggakan. Tak Peru jual bangsa dan maruah bagi mendapatkan kekayaan dan keselesaan bumiputra. Babi kaum India, kita menghormati semua agama tetapi kebanyakan Komen disini terlalu sensitivit dan tai dark bertamadun.... Malangnya Malaysia Tidak boleh jadi sebgai America yang mempunyai kulit hitam sebagai president. Dan India jauh lebih membangun Dari Malaysia.....banyak fakta sebelum Komen kaki malas

fda

Get your volunteer initiatve funded!

Link2Me WeLinkBk (254)