Saturday, November 17, 2012

Baik tidor Hadi ... Tak payah bincang hal luar negara


Haji Hadi menyentuh mengenai Arab Spring yang melibatkan kebangkitan Islam bermula di Mesir dan lain-lain tempat di Timur Tengah.

Ianya seolah-olah senario politik Malaysia sama dengan di Timur Tengah. malaysia tidak perlu diadakan kekecuhan dan peperangan untuk lakukan perubahan kerana pilihanraya sentaisa diadakan dan kerajaan sentaisa berubah dan peka tentang membawa kemajuan dan membaiki kehidupan rakyat.

Katanya perubahan politik memerlukan pertolongan rakyat. Pemerintah zalim akan menerima bencana dari Allah. Harap hadi sedar apa berlaku di Pulau Pinang terhadap orang Melayu dan India?        

Hadi menyentuh mengenai konflik di Syria yang mana perlu ditentu rakyatnya dan bukannya campurtangan luar. Dia menyeru rakyat Malaysia dan dunia hulur bantuan kemanusiaan kepada Syria.

Sedarkah dia pihak yang kejam adalah kumpulan Syia yang disokong Amerika.

Turut disebut adalah jenayah Perang dan Pencerobohan Masjid  Al Aqsa oleh Zionis perlu dikecam. Hadi mencadang OIC adakan sidang tergempar selamatkan Palestin memandangkan PBB dan Badan Kesatuan membisu terhadap kekejaman Zionis. Dia menyatakan sokongan keapda Hamas di Palestin.

Entah dimana PAS dalam pelbagai usaha kerajaan dan NGO yang membantu Palestin? Apakah disebut kerana mahu samakan kerajaan macam Israel?

Dia turut bersimpati terhadap umat islam Rohinga di Myamyar. Dia kesal terhadap BN kerana gagal kecam berhubung isu kekejaman Rohinga.

Pahamkah apa yang Hadi katakan bila nak hantar bantuan pun susah? Malaysia menggunakan engagement dna international pressure. Adakah Hadi mahu hantar Unit Amal ke Rohinya?

PAS ucap tahniah atas penjanjian damai di Mindanao termasuk Pas terlibat sama membantu pertubuhan islam Moro.  Tetapi Anwar Ibrahim berusaah dengan Nur Misuari untuk gagalkan, apalah Hadi tak tahu apa berlaku?

Dia berharap agar konflik di Selatan Thailand dihentikan.

PAS bersedia jadi jambatan untuk selesai konflik seperti mana isu Gam di Acheh dan MINF.  Lagi jahanamlah kalau PAS terlibat. mereka tahu demonstrasi saja

2 comments:

 • Anonymous says:
  November 17, 2012 at 1:50:00 PM GMT+8

  Tak banyak dengor PAS cakap fasal Palestin. Kan dah lama masalah Palestin, dah berpuluh tahun Arab Palestin merana.

  Kalau cakap fasal Palestin selalu, mungkin Anwar tak kata nak adakan perhubungan dengan Zionis Israel dan sokong keselamatan Israel.

  Tapi pahal pun dua pihak tu dah bengong. Macam mana pun mesti terus bertentangan. Macam hal Hudud. Anwar tak mahukannya. Nakkan undi bukan Melayu.

  Macam mana nak ke Putrajaya macam tu.

 • Anonymous says:
  November 17, 2012 at 3:53:00 PM GMT+8

  Inilah manusia yg kononnya tahu segalanya tapi jadi munafik bila islam dihina oleh DAPig, puak pluraralisme & lgbt.menikus serta lidah kelu x berkata. Mrk jadi pengkianat agama & negara.

fda

Link2Me WeLinkBk (254)