Keadilan buat mangsa

Keadilan buat mangsa

Wednesday, September 26, 2012

UMCEDEL trick sama seperti Merdeka Centre


UMCEDEL mengeluarkan kajian terbaru mereka dan dari kenyataan mereka ini nampaknya sokongan terhadap BN menurun. Namun begitu yang menjadi tandatanya kami adalah kesimpulan mereka yang lain agak suspek.

Bawah adalah  kesimpulan yang dipetik dari JAS Salleh. Baca sepenuhnya di blognya sini.


Satu perkara yang kami sedar adalah keputusan UMCEDEL menyurupai propaganda yang dibuat oleh Merdeka Centre iaitu memberi keputusan baik untuk kerajaan pada mulanya dan semakin rapat pilihanrtaya, semakin rendah survey mereka.

Satu masa itu UMCEDEL kata hampir 50% sokong BN dan 30% atas pagar. Itu pada bulan Mei tahun ini. Kononnya BN tak boleh ambilalih Kedah, Kelantan dan Selangor. Baca sini sini dan sini

Sama seperti Merdeka Centre, UMCEDEL adalah survey mereka berdasarkan jumlah orang yang terlalu amat sedikit untuk memberi sampling yang baik.

Apa hal pun, baik-baik dengan angka mereka kerana ini adalah Jabatan MEdia yang dianggotai Dr Google yang kononnya boleh survey kedudukan sentimen pengundi mengikut jam pada hari mengundi.

Bukankah penipu punya kerja tu tapi Astro Awani Saloran LGBT anda tetap siarkan cerita merepeknya.

Nasib ada komentar alert kita ada orang tertentu di belakang UMCEDEL dan kami jumpa maklumat dan kongsi sini seperti berikut:

Secara peribadinya, saya mengenali UMCEDEL dan pengarah eksekutifnya iaitu Prof. Datuk Dr. Redhuan Othman. Prof. Redhuan juga adalah dekan Fakulti Sastera dan Pengajian Media. Beliau juga adalah mantan presiden ABIM.

UMCEDEL membuat kajian ilmiah dan tidak mempunyai tuan politik. Forum-forum akademik yang membawa masuk ahli politik pembangkang juga adalah usaha UMCEDEL.


Kepimpinan ABIM sekarang pro Anwar dan pembangkang dan tidak kisah pada isu LGBT dan hal-hal Islam. Mereka percaya Anwar tidak meliwat dan enggan terima video bogel Anwar.

8 comments:

  • Anonymous says:
    September 26, 2012 at 2:47:00 PM GMT+8

    nak keputusan yg reliable:

    dari Prof Syed Idid Arabi dari UIA tu reliable dan selalunya tepat.

    umcedel ke

    merdeka ctr ke...semua ..kencing lebih..

    keh keh keh

    drmuzi

  • Anonymous says:
    September 26, 2012 at 2:58:00 PM GMT+8

    sila betulkan fakta - prof datuk dr redzuan othman adalah dekan fakulti sastera dan sains sosial dan juga pensyarah di jabatan sejarah di fakulti tersebut. beliau tiada kaitan dengan jabatan pengajian media yang juga salah sebuah jabatan yang bernaung di fakulti sastera dan sains sosial

  • Anonymous says:
    September 26, 2012 at 3:04:00 PM GMT+8

    senang citer UMCEDEL cerminan MERDEKA CENTRE = 2X5 songsang

  • Anonymous says:
    September 26, 2012 at 3:23:00 PM GMT+8

    aku kenal sangat puak-puak yang kerja dalam tu. penuh dengan kutu pembangkang. kalau mana yang dari UKM dalam umcedel tu, semuanya kaki puak pro-M. tengok la sekor-sekor dalam tu yang muda-muda. siapa tak kenal pendamping circle anwar?

  • Anonymous says:
    September 26, 2012 at 4:41:00 PM GMT+8

    keputusan ini dikeluarkan setelah result pilihanraya kampus dia orang dah dapat bahawa pro kjaan skrg telah menang dgn majoriti di semua U malaysia, utk menaikkan semangat balik atau utk maintain semangat pembangkang maka mereka keluarkan result yg setengah masak utk kita generalisekan secara keseluruhan, sesungguhnya maklumat risikan tentera dan PDRM lebih tepat ttg turun naik sokongan pada parti2, sbb mereka berada disemua tempat dlm malaysia tak kira termasuk kg org asli, dsb. Tapi maklumat ini hanya Perdana Menteri Msia sahaja yg tau, sbb taklimat akan diberi dlm selang tempoh yg dekat2, semakin hampir dgn pru taklimat menjadi setiap hari ttg sokongan ni, hanya paklah dulu yg mengabaikan maklumat2 ini sbb terlampau yakin dgn orang mudanya.

    kajian setakat melibatkan sampling yg dianggap mewakili seluruh rakyat merupakan betul atas kertas dan tak boleh dinafikan dlm disiplin akademia tapi realitinya kemungkinannya serba serbi.

  • Anonymous says:
    September 26, 2012 at 5:10:00 PM GMT+8

    Lepas ini Datuk Sri Rosmah Masnsor kena ingat...jangan dok berdamping sangat dengan UKM..tarik balik projek PERMATA dari UKMtuh dan pindahkan aje program tuh ke UiTM atau UPM ...aku rhoyat dari dulu lagi Bangi dan UKM adalah sarang anti UMNO.....

    Syed Razali Syed Noh
    Bekas Ketua Bahagian
    UMNO Puncak Alam

  • Anonymous says:
    September 27, 2012 at 7:41:00 AM GMT+8

    Syed Razali

    UMCEDEL adalah Universiti Malaya la bukan UKM.

    UM adalah tempat Pro M menang

  • Anonymous says:
    September 27, 2012 at 8:45:00 AM GMT+8

    PRO M menang kekat UM? rasanya aspirasi yang menang sekarang okay

fda

Get your volunteer initiatve funded!

Link2Me WeLinkBk (254)