Thursday, September 27, 2012

UMCEDEL bantu tutup malu kekalahan pro-M?


Kemenangan pro-A di banyak kampus-kampus dan pengumuman kajian UMCEDEL adalah sesuatu yang dilihat setengah pihak sebagai bukan secara tidak sengaja.

Pengumuman UMCEDEL mendapat perhatian mukadepan akhbar-akhbar dan ini menimbulkan sangkaan ada pihak UMICEDEL yang disangsi adalah golongan pro pembangkang.


Secara kebetulan kumpulan pro-M aka propembangkang menangi Universiti Malaya dengan kemenangan tipis. UMCEDEL diketuai Prof Datuk Dr Redzuan Othman yang dikatakan pernah menjadi Naib Presden ABIM (pembetulan diari Presiden).

Hari ini, ABIM sudah jadi NGO pro Pembangkang sejak Dr Md Nur Manuty 'hijack' ABIM secara haram dan dia turut masuk PKR yang harami. Sejarah ABIM banyak berhubung rapat dengan Anwar Ibrahim walaupun ada pihak yang kini melawab Anwar seperti Ustaz Ismail Mina, Tan Sri Sanusi Junid dll.

Ini hanya menjadikan Prof Redzuan disuspek Anwarinas atau parasit Universiti Malaya?

Baca kecondongan Prof Redzuan membela demonstrasi jalanan secara halus dalam blog TokSanggah.com sini. Bukan masaalah logik hujahnya tetapi condongan pandangannya. Lojik dan fakta sama boleh dibentangkan cara dan pendekatan lain.

Baca profilnya di sini untuk analisa kerja-kerjanya ke arah mana.


Apatah lagi dikatakan komentar bahawa pelajar yang membantu survey UMCEDEL dikatakan ramai adalah pro M.

Baca apa komentar blog ini kata:
Keputusan ini dikeluarkan setelah result pilihanraya kampus dia orang dah dapat bahawa pro kjaan skrg telah menang dgn majoriti di semua U malaysia, utk menaikkan semangat balik atau utk maintain semangat pembangkang maka mereka keluarkan result yg setengah masak utk kita generalisekan secara keseluruhan, 
sesungguhnya maklumat risikan tentera dan PDRM lebih tepat ttg turun naik sokongan pada parti2, sbb mereka berada disemua tempat dlm malaysia tak kira termasuk kg org asli, dsb. Tapi maklumat ini hanya Perdana Menteri Msia sahaja yg tau, sbb taklimat akan diberi dlm selang tempoh yg dekat2, semakin hampir dgn pru taklimat menjadi setiap hari ttg sokongan ni, hanya paklah dulu yg mengabaikan maklumat2 ini sbb terlampau yakin dgn orang mudanya. 
kajian setakat melibatkan sampling yg dianggap mewakili seluruh rakyat merupakan betul atas kertas dan tak boleh dinafikan dlm disiplin akademia tapi realitinya kemungkinannya serba serbi.
Selain maklumat risik tentera, PDRM atau headcount oleh parti-parti yang lakukan, orang lagi komentar, drmuzi berkata:
nak keputusan (survey) yg reliable: 
dari Prof Syed Idid Arabi dari UIA tu reliable dan selalunya tepat.

umcedel ke
merdeka ctr ke...semua ..kencing lebih.. 
keh keh keh 
drmuzi


2 comments:

  • Anonymous says:
    September 27, 2012 at 3:51:00 PM GMT+8

    UMCEDEL ni pusat rekrut lepasan mahasiswa Pro-M untuk jadi penyelidik dan seterusnya pensyarah. Semua penyelidik yang dilantik adalah mereka yang kaki demo anti pembangkang. lepasan UKM ramai di sana. jadi lubang taik (shitttt)!

  • Anonymous says:
    September 28, 2012 at 1:29:00 PM GMT+8

    UMCEDEL yang diketuai oleh Prof Redzuan othman yang hidup segan mati tak mau tu boleh tutp aje laa data semua tak boleh pakai, ini ke aje sumbangan profesor kepada negara? baik tanam kangkung aje laa dapat untung maaa

fda

Link2Me WeLinkBk (254)