Monday, August 27, 2012

sPICE, Taman Manggis: PKR takut persoal CM cocky dan arrogant

Kepala sulah manyak busat ... sinang wa sapu

Caranya senang.

Siapa pernah kerja bawah boss Cina jenis cina bukit yang rasis dan cauvanis tahu bahawa mereka menggunakan cara menakut dan mengugut untuk memastikan mereka bawah mereka sentaisa takut dan akur kepada arahan mereka.

Mereka mudah melenting, sering menyalahkan pekerja tersebut, tak boleh ditegur, asyik nak kena dan hukum pekerja dan guna 'fear factor' untuk tutup salahlaku mereka. Satu lagi ciri boss sedemikian adalah mereka handal bermuka-muka.

Tak ada perbezaan dari pendekatan LGE dalam pentadbriannya. Tujuannya adalah untuk menutup salahlakunya dengan menakut-nakutkan rakan coalition dari bersuara.

Ingat kisah Lim Boon Chang yang berhenti dari PKR sebelum LGE kenakan tekanan terhadapnya ....


Skandal sPICE yang membabitkan ratusan juta ringgit menjadi punca Lim Boon Chang keluar dari parti PKR. Ketua Cabang PKR Bukit Gelugor ini diantara yang membuat bantahan mengenai projek sPICE kerana tindakan Lim Guan Eng dikatakan memberi projek tersebut secara runding terus(direct nego) kepada syarikat Eco-Meridian Sdn Bhd 
Baca The Unspinners yang lama sini.

Sekarang isu baru melibatkan rumah murah Taman manggis ...


OH Teong Keong (kanan) menunjukkan carta pemilikan saham KLIDC yang didakwa mempunyai kaitan dengan urus niaga penjualan tanah Projek Perumahan Rakyat Taman Manggis sambil diperhatikan oleh H'ng Khoon Leong di Georgetown, Pulau Pinang, semalam.  

PULAU PINANG 24 Ogos - Pemuda Barisan Nasional (BN) negeri mendakwa seorang perempuan yang digelar sebagai 'Cik P' dan merupakan pemilik sebuah banglo di Jalan Pinhorn yang kini diduduki Ketua Menteri, Lim Guan Eng, berkemungkinan mempunyai kaitan dalam penjualan tanah kosong seluas 0.45 hektar di Taman Manggis, Jalan Zainal Abidin di sini. 
Ketua Penerangannya, H'ng Khoon Leong mendakwa, Cik P merupakan rakan kongsi kepada seorang individu bergelar Datuk dari Sabah yang merupakan pemegang saham Kuala Lumpur International Dental Centre Sdn. Bhd. (KLIDC). 
Katanya, siasatan mendapati, Cik P membeli banglo itu dengan harga RM2.5 juta dan membelanjakan kira-kira RM1 juta untuk pengubahsuaian dalam tempoh enam bulan selepas Pilihan Raya Umum Ke-12 . 
"Kami meragui hubungan antara Ketua Menteri dan KLIDC kerana sebuah akhbar berbahasa Cina melaporkan Guan Eng berpindah ke banglo itu pada 2 Julai 2009," katanya kepada pemberita di Bilik Gerakan BN negeri di sini hari ini. 
Baca di Utusan Malaysia sini. untuk tahu bagaimana tapak tanah yang sepatutnya jadi tapak rumah murah dah jadi hotel dan hospital swasta.

4 comments:

 • nasirwise says:
  August 27, 2012 at 10:09:00 PM GMT+8

  STRATEGI PENGILIRAN JAWATAN KETUA MENTERI KEPADA UMNO UNTUK MENAWAN KEMBALI PULAU PINANG
  Perdana Menteri Dato Sri Najib mesti mempertimbangkan strategi `pengiliran jawatan Ketua Menteri di Pulau Pinang’ sebagai satu strategi menawan semula Pulau Pinang daripada DAP.
  Jikalau di Sabah, pengiliran adalah setiap 2 tahun (kalau tidak silap) untuk satu kaum sebelum dimansuhkan oleh Tun Abdullah semasa Dato Seri Musa Aman menjadi KM. Untuk PRU13 ini, Pulau Pinang sepatutnya diterajui oleh UMNO sehingga BN menguasai Pulau Pinang dan berkedudukan stabil. Dicadangkan pengiliran adalah 1 penggal satu kaum (UMNO berbanding dengan GERAKAN/MCA). Apabila PM sudah menyakinkan GERAKAN / MCA mengenai strategi pengiliran ini dan dipersetujui, ia perlu diumumkan segera. Rakyat Melayu Pulau Pinang mesti diberitahu dengan seluas luas dan sederas derasnya. Ringkasnya UMNO/BN mesti menawan hati orang Melayu samada penyokong atau penentang UMNO/BN, tua atau muda, kerja kerajaan atau swasta mahupun lelaki atau perempuan.

  Kenapa UMNO/BN berbuat demikian? Kerana ,mengikut statistik, kaum Cina berTUHAN (TOKONG)kan Lim Guan Eng dan DAP masih berpaut teguh dengan Tuhan mereka dan tidak salah diandaikan mereka akan tetap mengundi DAP dan Pakatan Rakyat semasa pilihanraya. Sebaliknya, UMNO/BN mesti menawan hati orang Melayu / rakyat Pulau Pinang.

  Penulis sentiasa `tabik’ dengan pendirian Datuk Chua Soi Lek dan MCA di dalam hal keanggotaan MCA di dalam Kabinet ekoran kekalahan calon MCA di dalam PRU12 yang lalu. Beliau tidak meminta jawatan kabinet utuk MCA kerana rakyat Cina menolak MCA. Hari ini, Sabtu di The Star, beliau sekali lagi mengatakan MCA tidak akan `demand’ kerusi. Jika dirasakan MCA tidak boleh menang di kawsan berkenaan, MCA bersetuju bertukar tempat atau memberi laluan kepada GERAKAN untuk bertanding. Seperkara lagi, beliau memberikan sepenuh kepercayaan kepada DS Najib untuk membuat keputusan. Ini lah semangat yang Penulis impikan di Pulau Pinang. GERAKAN mesti beri laluan kepada UMNO terajui Pulau Pinang.

  Kita semua juga sedia maklum bahawa keadaan penerimaan rakyat kaum Cina terhadap GERAKAN,MCA,PPP dan parti komponen lain dalam BN, pada masa ini masih lemah dan berlakunya pukulan politik tsunami 2008 yang lalu. Malahan majoriti kaum Cina Pulau Pinang (pengundi Cina merangkumi 50 peratus jumlah pengundi Pulau Pinang) menyokong DAP dan Pakatan Rakyat. Sehubungan dengan itu, jika GERAKAN diberikan mandat menerajui Pulau Pinang, ia bukan satu strategi yang sesuai buat waktu ini.

  GERAKAN / MCA mesti memberi laluan (percaya kepada kebijaksanaan PM) kepada UMNO untuk jawatan KM. Di dalam kes Pulau Pinang, GERAKAN adalah parti dominan di dalam BN dan mewakili kaum Cina berbanding dengan MCA.

  Penetapan jawatan KM untuk orang Melayu memungkinkan penyokong BN khasnya UMNO, sebilangan ahli PKR dan PAS Melayu dan rakyat Melayu Pulau Pinang khasnya akan mengundi UMNO/BN. Kaum Melayu mesti dijanjikan prospek baru orang Melayu akan menjadi KM Pulau Pinang yang pertama. Ia akan memotivasikan ahli UMNO Pulau Pinang yang tidak pernah mengundi dahulu, keluar beramai ramai untuk mengundi BN di PRU13.
  selanjutnya sila ke nasirwise.blogspot.com.

 • Anonymous says:
  August 27, 2012 at 10:57:00 PM GMT+8

  Janji Ditaburi - itulah slogan pakatan terutama puak DAPigs , mana dia puak-puak racist DAPigs yang bangga dengan apek lim ni??? yang bangga konoonnya dah hapuskan direct nego , dah nak habis sepenggal direct nego masih berleluasa di Penang , itulah puak racist DAPigs yang penipu , rasuah dan makan harta rakyat

 • Anonymous says:
  August 28, 2012 at 12:11:00 AM GMT+8

  DAP= DAMN ASSERTIVE PARTY

 • PAS antiDAP says:
  August 28, 2012 at 7:59:00 AM GMT+8

  ASSALAMUALAIKUM..

  Kagum dengan blog ini yang nyata masih kental dan sarat dengan info2 politik semasa.

  Mohon kerjasama agar dapat linkkan blog PAS ANTI DAP ini agar dapat berkongsi maklumat isu2 politik semasa.

  http://pasantidap.blogspot.com/

fda

Link2Me WeLinkBk (254)