Keadilan buat mangsa

Keadilan buat mangsa

Tuesday, May 29, 2012

Tembelang anti Lynas pecah di "public hearing"



GAP sini melaporkan mengenai Pendengaran Umum mengenai Lynas.

Jika benarlah ada isu, seharusnya ahli Parlimen Pembangkang, khususnya dari DAP turut serta, tetapi tidak. Mereka boikot.

Pendengaran Umum di Kuantan dijalankan oleh Dato Khaled Nordin, Dato Abd Rahman Dahlan Dato Zulkifli Nordin, dan beberapa orang lagi.

Sepatutnya, wakil rakyat Kuantan, Fauziah Salleh bertanggungjawap untuk ke hadapan dan berentap dengan JK parlimen di kandangnya sendiri. Ketidaannya menunjukkan sikap yang takde tanggungjawap selaku YB Parlimen Kuantan.

Lima 5 wakil masyarakat hadir dan sanggup berhadapan dengan JK parlimen ini. Bila diselidiki ada diantara mereka punyai kaitan satu sama lain. Dalam ertikata mereka memecahkan kumpulan mereka kepada group berbeza supaya nampak kononnya mereka itu mewakili suara rakyat.










Mereka bentangkanlah macam-macam.

Apabila ada sesi soal balas oleh Zulkifli Nordin, mereka nampak kaget dan mati akal. Zulkifli hanya tanya mana fakta dan sumber rujukan pembentangan mereka.

Kumpulan 1 kata, konon dapat dari Bloomberg dan reuters. Zulifli jelaskan dia tak mahu nama web tapi nama pakar dan rujukan artikel.

Kumpulan 2 bawa doktor yang ada kepakaran mengenai environment. Hujahnya Lynas tak selamat, radioaktif, Fukushima, Bukit Merah dan lain lain.

Tak boleh berikan rujukan dan nama pakar.

Kumpulan 3 adalah Bar COuncil Pahanag. Beluk mereka ke law lah. Disebut deklarasi Rio De Janeiro, disalahkan Lynas tak profesional, tak dekati rakyat kuantan dan kononnya ke Australia untuk dapat penjelasan.

JK parlimen tanya, ada tak kamu enggage dengan Lynas di Kuantan? Jawabnya takde dan tak pernah. Macam mana boleh tuduh Lynas?

Kumpulan 4 tunjuk garang dalam berbicara dan tuntut immuniti.

Dibalun JK, hanya ahli Parlimen di dalam Parlimen dapat immuniti? Lu sapa? Kalau mereka benar, kenapa takut kena saman?

Rupanya saja aje. Memang nak boikot hearing. Masa keluar diedar kenyataan media.



GAP buat kesimpulan kumpulan anti Lynas hanya buat kesimpulan berdasarkan hearsay, amarah, emosi dan pemikiran celaru.

Dalam hal sisa Thorium, mana dia cerita Lynas nak guna buat jalan?

10 comments:

  • Anonymous says:
    May 29, 2012 at 1:12:00 PM GMT+8

    Yang betulnya kaum Pendatang ni tak dapat habuan saham banyak dalam Lynas. Sebab tu macam-macam fitnah. Melayu gak yang bodoh tanpa usul periksa.

  • Anonymous says:
    May 29, 2012 at 1:13:00 PM GMT+8

    Yang betulnya kaum Pendatang ni tak dapat habuan saham banyak dalam Lynas. Sebab tu macam-macam fitnah. Melayu gak yang bodoh tanpa usul periksa.

  • Anonymous says:
    May 29, 2012 at 1:45:00 PM GMT+8

    inilah bukti pemimpin pembangkang berbohong dan hanya bijak mengelirukan rakyat. bila bersemuka tidak berani. Rakyat dan Ngo jadi mangsa mereka.

  • Anonymous says:
    May 29, 2012 at 2:12:00 PM GMT+8

    hermmm ada 4 kumpulan semua datang tak bawak fakta, heran aku dalam web dorang dalam pamplet dorang dalam ceramah dorang punya lah hebat bukti ada, sokongan antarabangsa ada, tapi bila minta tunjuk takder?

    kosong...kosong..kosong...

  • Anonymous says:
    May 29, 2012 at 8:54:00 PM GMT+8

    mana anti lynas semua , dah takde telur rupanya .. lari macam pengecut , apa yang mereka nak tunjukkan ialah sifat agresif yang macam binatang bila bersoal jawab .. fakta habukk pun tarak !!!

  • Anonymous says:
    May 30, 2012 at 12:16:00 AM GMT+8

    Barulah Fauziah Salleh tersedar dia telah dianjingkan oleh DAP.

  • Anonymous says:
    May 30, 2012 at 12:56:00 AM GMT+8

    Melayu marah sebab nape hanya kroni elit umno saja yang dapat. Mana hak kami sebagai ahli biasa umno dan melayu?

  • Anonymous says:
    May 30, 2012 at 6:33:00 AM GMT+8

    biasalah nak kelentong orang Melayu macam hamPAS yg malas baca, tak reti cari kenyataan dan ilmu

    asyik asyik ikut fartwahhh

  • Anonymous says:
    May 30, 2012 at 11:07:00 AM GMT+8

    Kepala hotak ko.ko rakyat nak dapat apa dari lynas?aku nak tanya anon diatas.mana bukti pemimpin umno dapat?apa yg dapat?babi ko ni.

  • Anonymous says:
    May 31, 2012 at 2:50:00 PM GMT+8

    aku rasa kalau pembangkang memerintah pasti depa luluskan projek Lynas dengan alasan versi mereka sendiri..kkeeh

fda

Get your volunteer initiatve funded!

Link2Me WeLinkBk (254)