Wednesday, August 31, 2011

Selamat Hari Raya & Merdeka

|1 comments

Monday, August 29, 2011

Ulamak PKR berdiam, AMK 'coverup' usaha murtad

|4 comments

Dimana ahli-ahli JIM yang begitu ramai dalam PKR? Sebagai contoh adalah Zuraidah Kamaruddin.

Apa jadi dengan aktivis ABIM yang masuk dalam PKR seperti Dr Mohd Nor Manuty dan Ustaz Badrul Amin?

Jumaat lepas, AMK Selangor kononnya menghantar memorandum di bangunan SUK Shah Alam memberi sokongan moral kepada perbuatan tiada moral kerajaan Selangor dalam isu JAIS/DUMC.

Malangnya hanya tiga orang saja AMK tinggal. Memo sokongan itu disampaikan oleh Ketua AMK Selangor, Wan Ismail kepada Setiausaha Politik MB, Faekah Husin.

Isi kandung memo tersebut pun menampakkan AMK pun samar dan hanya memutarbelit, bukan ikhlas mahu menyelesaikan isu ini. Lebih tiga minggu, isu ini pun tidak boleh selesai sampai perlu ada sokongan dan deviation?

Dalam memo, mereka menyatakan sokongan dan taat setia kepada Sultan Selangor berhubung isu pemeriksaan JAIS ke atas gereja agar di selesaikan dengan secara baik. Kalau sungguh, kenapa tidak dikecam MB Khalid kerana cuba menjual nama baik DYMM Sultan dalam usaha untuk menutup dengan menggunakan Majlis Syura?

Mereka nyatakan sokongan kepada kerajaan negeri selangor berkenaan keputusan serta tindakan yang bersesuaian kepada individu yang cuba mencetuskan suasana tidak harmoni di Selangor.

Siapa maksud mereka? Beranikah mereka sebutkan DUMC kerana melanggar isi kandung artikel 11(4) dan enakmen-enakmen kerajaan negeri?

Mereka menyatakan institusi agama islam di bawah kerajaan Selangor perlu diperkasakan dengan menambahbaikan sistem pengagihan bantuan zakat kepada rakyat Selangor. Setuju tetapi di mana sokongan kepada JAIS yang begitu berhemat menjalankan kerja mereka untuk mengimplementasi undang-undang?

Mereka desak penyiasatan dan pendedahan tentang dalang disebalik isu ini harus di maklumkan segera bagi mengelakkan persepsi negatif dikalangan rakyat.

Kenapa menjalankan undang-undang dipanggil dalang? Adakah JAIS yang menjalankan tugas di bawah naungan Sultan Selangor yang dinyatakan taat setia dipanggil dalang?

Kenapa laporan begitu lambat? Ada coverup ke? Kenapa pihak kumpulan 12 yang enggan bekerjasama tidak dikecam?

Akhir sekali, golongan muda menolak sekeras-kerasnya cubaan pihak tertentu memanipulasi isu tersebut. Siapa pula disebaliktabir yang memaksa MB meminta maaf kepada gereja sedangkan laporan tidak siap?

Tindakan ini hanya permainan untuk menolak tomahan konon PR tak sensitif dengan isu tersebut tetapi masih takut nak sebut mengenai kegiatan murtad.

Samalah usaha untuk mengalih pandang isu ini dengan menyalahkan institusi zakat dan Anwar mengatakan tiada salah menerima bantuan dari ugama lain.

Isunya tetap usaha gereja mahu murtadkan orang Islam. Bolehkah gereja berjanji tidak campuradukkan dakwah dan kerja kebajikan seperti ugama lain?

Kenapa AMK berdiam? Kenapa ulamak PKR berdiam? Ngaku sajalah umarak ...

Menunggu Khalid Gereja tentang Unit Selamat Akidah

|6 comments

Exco hal ehwal agama Islam Selangor Datuk Hasan Ali hari ini mengumumkan penubuhan Unit Selamat Akidah – satu pusat khidmat yang bertujuan menerima aduan dan permohonan untuk mendapatkan bantuan daripada masyarakat Islam.

Hasan berkata, unit berkenaan ditubuhkan memandangkan "masalah yang dihadapi oleh orang Islam di Selangor, khasnya berhubung dengan persoalan kristianisasi yang kini telah menarik perhatian umum."

Kenyatannya hari ini timbul ekoran kontroversi yang tercetus daripada serbuan yang dijalankan oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) ke atas gereja Damansara Utama Methodist Church di Petaling Jaya pada 3 Ogos lalu.

Gereja yang diperiksa kerana disyaki menyebarkan agama Kristian kepada penganut Islam itu juga didakwa sering memberi bantuan kepada orang Islam.

"Pejabat exco Exco Hal Ehwal Islam, Adat-adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam akan berusaha sedaya upaya untuk membantu mengurangkan beban kehidupan saudara-saudara muslim dan mengelakkan mereka terjebak dalam perangkap memurtadkan mereka.

"Pejabat ini memandang berat segala bentuk pandangan-pandangan negatif terhadap apa yang sedia dilakukan oleh agensi kerajaan negeri, badan dan pertubuhan sukarela yang dianggap tidak banyak membantu menyelesaikan masalah golongan ini.

Katanya lagi, beliau juga berharap supaya orang Islam -- yang menerima bantuan daripada gereja mahupun yang berniat untuk berbuat demikian -- supaya menghubungi pejabatnya bagi mendapatkan bantuan berkenaan.

Tambahnya, pejabat beliau akan mengambil butiran yang perlu bagi membolehkan permohonan tersebut diproses dan supaya bantuan tersebut disalurkan dengan segera.

"Diharapkan langkah ini akan memudahkan pihak-pihak yang terbabit untuk mendapatkan pembelaan," katanya lagi.

Blogger UMNO termakan diversion DAP

|2 comments

... apakah Mat Sabu sengaja bodoh daripada biasa untuk dijadikan 'kambing hitam' supaya menimbulkan satu isu kontroversi yang menutup satu isu besar lain?

Dan jika kita perhatikan pergerakan Mat Sabu dalam seminggu ini, beliau kerap bersama 'dinda songsang' beliau Lim Guan Eng sehingga ke Selangor.

Jika Lim Guan Eng, Pengerusi PBAPP akan kena mengena dengan reimbusement wang perubatan Mat Sabu dan Mat Sabu di'jaga kuat' oleh DAP, apakah isu komunis itu disengajakan untuk menutup isu murtad dan penglibatan parti DAP di Selangor baru-baru ini?
Baca sepenuhnya di MIM

Angin perubahan pula dedahkan sini bagaiman gabra pemimpin DAP tentang isu gereja:


Giliran Tony Pua pula gabra dan menggelabah selepas Mat Sabu cuba nafikan video beliau menyamakan komunis sebagai hero. Tony Pua menyatakan bahawa laporan Tv1 pada 28 Ogos 2011 sebagai satu laporan yang tidak benar. Sebenarnya, laporan itu adalah benar berasaskan satu group Facebook yang bertajuk "Murtads in Malaysia and Singapore" (baca sini).

Laporan TV1 tersebut adalah benar kerana ada beberapa orang pemimpin pembangkang yang telah "likes" dalam group tersebut. Apa lagi yang hendak disembunyikan oleh pemimpin pemimpin pembangkang tersebut?
Baca sepenuhnya di sini.

Isu Lynas: PAS tidak jujur dalam politik

|12 comments

Kata Dr Che Rosli, “Yang membawa isu ni (adalah) PKR. Jadi saya bersabar lama dan saya pernah dapat warning daripada Penerangan PAS mengatakan YB jangan buat komen apa-apa. Saya terima. Saya tidak bercakap.

“Tapi tidak adil. Mereka buat komen setiap keluaran Harakah dengan bahasa yang kita kurang senang lah. Adakah Lynas itu sebagai loji nuklear? Pernah Dr Mizi nampak sebagai loji radiation lah apa semua macam-macam. Dia spin.

“Saya pun malu. Saya orang PAS juga. Jadi akhirnya saya buat keputusan saya sebagai saintis nuklear, saya datang hari ini. Apa dia orang nak kata, kata lah.”

Kata Dr Ahmad Termizi, “Isu ni isu yg dimanipulasikan untuk kepentingan tertentu. Jadi dalam banyak keadaan data-data yang dikemukan tu tak dapat dipertahankan sebenarnya secara saintifik. Jadi cuma dispinkan. Digembar-gemburkan. Data-data yang pada saya kadang-kadang palsu dan tidak ada kena mengena.

“Jadi saya rasa sedihlah kalau kita, negara ini membuat sesuatu keputusan yang sangat besar, genting kepada kepentingan negara berdasarkan kepada emosi, berdasarkan kepada propaganda dan tidak berdasarkan kepada ilmu, berdasarkan kepada kepakaran yang sediada dalam negara ini sebenarnya.”

Manakala di pihak PAS, pendedahan ahlinya itu benar-benar mengejutkan.

Organ rasmi parti itu Harakahdaily melaporkan kenyataan Dr Che Rosli amat mengejutkan para pemimpin dan ahli-ahli PAS kerana ia jelas bertentangan dengan pendirian PAS mengenai isu Lynas.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man bukan saja berkata PAS Pusat akan memanggil Ahli Parlimen Hulu Langat tetapi menyifatkan kenyataannya mengatakan Lajnah Penerangan PAS Pusat melarang beliau mengeluarkan kenyataan mengenai kilang Lynas satu pembohongan.

Turut sama tampil membuat kenyataan Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar dan Pengerusi Lajnah Alam Sekitar PAS Pusat, Zulkefly Mohamad Omar.

Sekalipun bukan pakar nuklear, ketiga-tiga mereka tetap tunjuk hebat mendakwa kilang Lynas tidak selamat – untuk menidakkan kenyataan Dr Che Rosli yang merupakan pakar dalam bidang itu.
Petikan dari AIDCDr Che Rosli (PAS)

Dalam blog Tinta Merah, MSO mengkritik beliau dan berkata sepatutnya Che Rosli hanya mendiamkan diri saja.

Tanpa segan silu, MSO minta Che Rosli bersubahat membohongi rakyat. Sebagai seorang yang terpelajar, Che Rosli sudah tidak tahan melihat bagaimana isu ini dispin dan diputar belit oleh Fuziah dan Harakah - sangat jauh dari fakta. Che Rosli mengambil keputusan untuk bercakap benar. Beliau dikritik hebat oleh rakan-rakan seperjuangannya.


Petikan dari Sri Tri Buana

Layakkah Mat Sbau claim perubatan dari PBAPP?

|6 comments

Kerajaan DAP P.Pinang digesa memberi penjelasan berhubung dakwaan penyelewengan wang rakwat apabila bil rawatan Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu dibiayai sepenuhnya oleh Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang Sdn Bhd (PBA).

Ketua Penerangan Pemuda Umno, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican berkata, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng perlu menjawab mengenai tuduhan yang didedahkan menerusi beberapa laman blog mengenai kos rawatan yang dituntut iaitu berjumlah lebih Rm8,000.

Bagaimanapun menerusi dokumen yang didakwa merupakan bil rawatan sebuah hospital terkenal di Selangor kos rawatan sebenar adalah berjumlah RM5060.55.

"Yang dituntut melebihi RM3,000 daripada kos rawatan sebenar. Jadi ini adalah bukti wujudnya amalan penyelewengan wang rakyat di Pulau Pinang.

"Kalau sebelum ini Guan Eng kata Pulau Pinang bebas daripada amalan penyelewengan, ingin saya nyatakan bahawa ini sememangnya tindakan penyelewengan...beliau perlu jawab," katanya pada sidang media pada Sabtu.

Selain itu menurut Reezal, walaupun Mohamad yang lebih dikenali sebagai 'Mat Sabu' merupakan Ahli Lembaga Pengarah PBA, namun beliau tidak mempunyai asas yang kukuh untuk menuntut anak syarikat kerajaan Pulau Pinang itu menanggung kos rawatannya.

Katanya menerusi perjanjian kolektif (CA) antara PBA dengan pekerja, syarikat itu tidak akan membayar kos rawatan terhadap kesakitan yang diakibatkan oleh penyertaan aktiviti haram.

"Apa istimewa sangat Mat Sabu? RM 8,000 ini digunakan untuk membiayai perbelanjaan rawatan beliau yang diakibatkan oleh penyertaan beliau dalam perhimpunan haram Bersih," katanya.

Julai lalu Mohamad dimasukkan ke Hospital Pakar KPJ Selangor di Shah Alam untuk bagi menjalani pembedahan ekoran ligamen kaki kanannya terkoyak.

Terdahulu, pada 14 Julai lalu, Mat Sabu membuat satu laporan polis di Balai Polis Dang Wangi yang mengatakan beliau dikepung dua Proton Waja polis dan sebuah Pajero polis berwarna gelap.

Dalam laporan polis yang dimuat naik dalam blognya, Mat Sabu mendakwa Proton Waja polis itu melanggar motosikal diboncengnya sewaktu dalam perjalanan menyertai perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai lalu.

Anak Seberang

Sunday, August 28, 2011

Fuziah saman pasal termalu

|10 comments

Satu Sidang Media Pakatan Rakyat diadakan di Putra Balok Kuantan susulan kenyataan 'PANAS' Ahli Parlimen (PAS) Hulu Langat, YB Che Rosli Che Mat baru-baru ini di TV3 berhubung isu LYNAS.

Dipetik dari FB CMK "YB Fuziah akan ambil tindakan saman terhadap Karam Singh, TV dan Dato' Ti Lian Ker jika tidak menarik balik kenyataan dan memohon maaf secara terbuka kerana membuat kenyataan yang menjejaskan kreadibiliti beliau selaka Ahli Parlimen Kuantan".

Tindakan Fuziah ini adalah tindakan terdesak dan mahu menutup malu sahaja. Penduduk Kuantan tidak lah bodoh dan menadah telinga sahaja FITNAH yang ditaburkan Fuziah. Sticker yang dipasang di kereta-kereta minta LYNAS dihentikan sudah menjadi seperti sampah dan sakit mata memandang. Sticker itu sepatutnya ditukar kepada "Teruskan Lynas Hentikan Fitnah".

Apa yang Fuziah mahu sebenarnya adalah mahu menjaga namanya sahaja dan kepentingan politik supaya dipilih lagi dalam Pilihan Raya Umum akan datang. Pakar Nuklear negara dan antarabangsa disanggah Fuziah, kini pakar nuklear dari Pakatan Rakyat sendiri disanggah Fuziah. "Lu sape Fuziah mahu sanggah pakar-pakar nuklear, apa class dan kelayakkan kamu cakap pasal nuklear".

Fuziah mahu saman kononnya pendedahan Karam Singh dan TV3 telah melondehkan kredibiliti beliau sebagai Ahli Parlimen Kuantan. Sebenarnya siapa yang melondehkan siapa, tidak lain dan tidak bukan Fuziah telah melondehkan sendiri kredibilitinya dengan pembohongan dan fitnah yang diciptanya sendiri.

Bak kata orang "dasar perempuan tak sedar diri, ingatlah dosa dan pahala". Penduduk Kuantan diharap tidak terima terus apa sahaja yang dikatakan Fuziah.

Malangnya masih ada yang begitu bodoh menerima apa saja yang keluar dari mulut Fuziah. Kita melihat isu LYNAS berdasarkan fakta dan ilmiah tetapi Fuziah mengikut emosi dan perasaan. Janganlah kita menjadi pak turut kepada Pakatan Rakyat yang akhirnya akan ditipu oleh manusia seperti Fuziah dan Pakatan Rakyat.

Pahang Ku

Maaf ... tapi blogger Pahang gagal dalam isu Lynas

|17 comments

Kami memohon maaf tetapi kami akan sebutkan juga. Niat kami supaya kita lebih serius dan aggresif menangkis fitnah, putarbelit dan pembohongan di halaman kita sebelum nak main isu nasional.

Blogger Pahang begitu ramai dan sudah tersusun tetapi agak terkilan kita perlu berharap pada seorang ahli PAS yang ikhlas dan berasa bertanggungjawab untuk menangkis pembohongan ahli Parlimen rakan Pakatan Rakyatnya sendiri.

Jika Dr Rosli tidak ke depan, pembohongan dan drama ini akan berterusan.

Pada mulanya usaha Fuziah Salleh tidak diambil endahkan langsung. Sehinggalah timbul isu nuclear reactor di Jepun ketika gempa bumi. Mereka telah ambil peluang dari publisiti tersebut. Berikut adalah penjelasan dari Double Y:
Industri Rare Earth pada dahulunya didominasi oleh Amerika yang mana berakhir pada tahun 1980-an yang mana selepas itu penghasilan Rare Earth dikuasai oleh China. China yang mempunyai 48% rizab Rare Earth dilihat bakal menjadi kuasa teknologi moden menjelang 2015 berbanding Amerika yang mempunyai rizab Rare Earth sebanyak 13%. Manakala Australia, Kanada dan Russia difahamkan mempunyai rizab tersendiri.

Berikut saya ringkaskan 25 fakta penting yang perlu kita ketahui tentang Lynas :

1) Projek Lynas merupakan satu kejayaan besar kerajaan dalam mendapatkan pelaburan dari luar negara dalam jumlah yang besar malah ianya dipersetujui serta diakui oleh pemimpin DAP Leong Ngah Ngah yang mana turut disiarkan dalam tabloid cina.

2) Dr. Che Rusli Ahli Parlimen PAS Hulu Langat yang mana merupakan pakar radioaktif juga mengatakan bahawa projek ini tidak berbahaya dan mengikut piawaian antarabangsa.

3) Loji Lynas yang dalam pembinaan di Gebeng dipasang dengan sensor radiasi dan peralatan terkini dalam mengendali pencemaran.

4) 12 kolam simpanan sementara yang dilapisi dengan plastik padat berdentisiti tinggi turut dibina dan diletakkan di dalam tanah akan dilapisi dengan tanah liat bagi membolehkan tempat simpanan tersebut kedap air yang mampu menahan tahap radioaktif sehingga ia dikeluarkan.


5) China menghasilkan 97% daripada bekalan dunia manakala Jepun merupakan pengimport terbesar Rare Earth. Ketika kedua negara ini mengalami perbalahan diplomatik China menggunakan logam berharga ini sebagai senjata untuk memaksa Jepun tunduk serta berdamai dengan mereka.

6) Dalam teknologi menghasilkan telefon pintar dan kereta hibrid produk Rare Earth merupakan sumber utama bagi Jepun. Kerana mereka bergantung sepenuhnya kepada Rare Earth.

7) Rare Earth mengandungi tahap radioaktif yang paling rendah.

8) Lynas enggan meneruskan pelaburan mereka di China berikutan sekatan ke atas semua produk akhir. Manakala cukai import dan eksport untuk Rare Earth dikenakan sebanyak 25% selain sekatan juga turut dikenakan. Ini membuatkan harga bahan berkenaan berganda-ganda.

9) Sebelum komited untuk menempatkan pelaburan mereka di Malaysia Lynas telah pun menerima kelulusan untuk membina kilang Rare Earth mereka di Australia malah China juga turut memberi kelulusan yang sama. Walaupun ada kes di Boutou di mana tahap radiasi dilaporkan mencemari sumber air utama penduduk setempat.

10) Malaysia dipilih kerana lokasi strategik dengan pasaran, mempunyai akses kepada bahan kimia yang berkualiti tinggi, peralatan dan juga kemahiran teknikal yang miliki Malaysia diperakui oleh pihak Lynas.

11) Lokasi Pelabuhan Kuantan juga dilihat lebih strategik untuk aktiviti pemerdagangan, China tidak dipilih kerana lokasinya yang jauh dan tinggi jumlah cukai importnya manakala Australia lokasinya dilihat tidak strategik dari segi geografi.

12) Tempoh pengecualian cukai selama 12 tahun yang diberikan kerajaan adalah kerana status Lynas sebagai perintis Amoco dan WR Grace selain itu Lynas akan mempromosikan pelbagai produk industri pendokong di Malaysia yang merangkumi perabut, kimia baja dan lain-lain. Secara tidak langsung ianya memberi manfaat yang besar kepada industri peruncitan F&B di Malaysia.

13) Lynas juga telah bersepakat dengan lain syarikat untuk menukar produk sampah kepada konkrit. Tahap torium yang boleh diubah menjadi produk sampingan yang tidak berbahaya seperti agregat semen yang digunakan dalam pembangunan jalan.

14) Pembangkang yang diwakili Fuziah Salleh cuba untuk menghentikan Lynas dengan tujuan untuk menghilangkan keyakinan serta kepercayaan negara luar kepada negara dan bangsa Malaysia dengan ini Malaysia dilihat tidak mampu membuat keputusan walaupun ianya berdasarkan standard antarabangsa dan undang-undang.

15) Rang Persetujuan Perlesenan Lynas adalah dari Agensi Pusat di bawah MOSTI dan Perkhidmatan Industri dan Tenaga Atom Licensing Board (AELB) dan dipantau penuh oleh Agensi Tenaga Atom Sedunia (IAEA).

16) Kelulusan lesen kepada Lynas tiada kaitan dan kena mengena dengan Kerajaan Negeri Pahang.

17) Panel bebas daripada (IAEA) turut dilantik oleh kerajaan pusat berikutan timbul kebimbangan terhadap aspek keselamatan projek berkenaan. Seramai 10 orang pakar yang diakui arif dalam ilmu masing-masing dilantik menanggotai panel berkenaan yang dipimpin oleh Dr. Tero Varjoranta dari Finland di mana beliau merupakan Pengarah Bahagian Bahan Bakar Nuklear dan Teknologi Limbah IAEA.

18) Pakar-pakar iaitu Jan Van Der (Belanda), Dr. Leo M. Lowe (Kanada), Prof. Dr. Balagopala Pillai (India), Dr. Dennis Wymer (Inggeris), Scawela Ulric Hanna Kajander (Findland), Dr. Horts Monken Fernandes (Brazil) dan Hiroko Raticliffe yang bertindak sebagai pembantu pentadbiran.

19) Semua ahli panel yang dilantik ini mempunyai kepakaran khusus dalam perlindungan sinaran, penilaian keselamatan, pengurusan sisa, pengangkutan dan tindakan pembaikkan.

20) Misi pasukan ini adalah untuk mengkaji semula tahap pematuhan terhadap Piawaian Keselamatan Antrabangsa. Terutama berkaitan dengan tahap keselamatan radiasi.

21) Tahukah kita bahawa Indonesia, Vietnam dan Bangladesh yang merupakan negara lebih miskin dari Malaysia telah pun merancang untuk memulakan projek ini dimana mereka bakal mengendalikan loji nuklear sendiri menjelang 2020.

22) Bahan mentah yang digunakan oleh Asian Rare Earth di Bukit Merah ialah bahan 'Tin Mining Tailings' yang mana mana ianya berbeza dengan yang digunakan oleh Lynas. Di mana 'Tin Mining Tailings' ianya 50 kali lebih tinggi tahap radiasinya.


24) Rata-rata pekerja Lynas akan menerima 2 millisivert /setahun tahap radiasi dibandingkan dengan mereka yang merokok sekotak rokok sehari dimana ianya menerima 150 millisivert/setahun tahap radiasi.

25) Para pekerja di loji ini hanya menerima 10% radiasi tambahan sebagaimana diterima dalam kehidupan harian para juru x-ray perubatan dan pergigian.

Berdasarkan penerangan ringkas ini, maka wajarlah kita mempercayai bahawa individu dari kalangan kita tahap radiasinya lebih tinggi berbanding loji yang bakal dibina di Gebeng. Malah kawasan persekitaran ofis Fuziah Salleh juga saya difahamkan mengandungi tahap radiasi yang tinggi.

Kami difahamkan blogger Pahang telah bertemu dengan Tok Nan untuk mendapatkan penerangan. Selain itu, Tok Nan pun ada usaha berikan penjelasan.

Tapi kenapa isu ini mati dan tidak dapat ditangani?

Tidak macam blogger dari tempat lain, Pahang tidak ada banyak isu tempatan. Maka blogger Pahang boleh membincangkan isu nasional.

Tetapi sepatutnya bila ada isu di halaman mereka, ianya dapat ditangani dari dibiarkan membiak hingga tidak terkawal.

Di sini blogger Pahang perlu kembali muhasabah dan tanya kenapa satu isu ini pun tidak boleh ditangani.

Apa akan jadi jika lambakan isu masuk ke Pahang seperti berlaku di sebelah pantai barat? Adakah blogger Pahang akan surrender saja?

Selain dari itu, sepatutnya blogger Pahang yang menjuarakan isu felda dan mendedahkan satu demi satu pembohongan dan gerak kerja pihak pembangkang. Ini tiada ...

Kami rasa blogger Pahang perlu lebih serius dan cergas dalam gerak kerja mereka. Bukan hanya mahu syok sendiri sebagai blogger, untuk asyik berbincang pasal blogging.

Maaf jika kami terpaksa berterus terang. Ianya demi kebaikan

Konspirasi politik dan konspirasi pasaran saham

|5 comments

Beberapa kaunter blue chips yang berkaitan dengan GLC mengalami kejatuhan teruk dan luarbiasa sejak 25 Ogos 2011.

Antara kaunter yang mengalami kejatuhan ialah CIMB, RHB, MAYBANK, AXIATA, dan MAS. Sebagai contoh, kejatuhan saham CIMB telah turun sebanyak 35 sen.

Yang anihnya, kaunter-kaunter yang tidak membabitkan GLC tidak terjejas malah meningkat.

Hari berikutnya pada hari Jumaat 26 Ogos, kejatuhan berterusan lagi dan kali ini melibatkan CIMB, RHB, dan BUMI ARMADA.

Kali ini, timbul pula spekulasi pertikaian antara Nazir Razak dan Tun Dr Mahathir ekoran pembolotan CIMB dalam projek kerajaan melalui Kementerian Kewangan yang telah beredar dalam satu email kepada bankers dan remisier bertajuk ' New Battle in Malaysia , Nazir goes to war and Najib may lose.'

Tiada lojik untuk Tun Dr Mahathir bertikai dengan Nazir kerana bukan lawannya untuk bertikai. Sejak bila CIMB terlibat dalam projek kerajaan?

Ini tiada lain dan tiada bukan adalah pihak yang berkepentingan politik mahu menimbulkan perpecahan di dalam UMNO seperti yang tidak henti-henti dikhabarkan oleh blog pro Ku Li, Aspan Alias bahawa ada persengketaan antara Muhyiddin dan Najib.

Orang-orang Ku Li memang suka mereka-reka konspirasi pelik dan merepek. Disebabkan percaya pada orang Ku Li, Raja Petra terperangkap dan akhirnya menjadi fugitive yang lari dari undang-undang.

Bagi yang faham, Muhyiddin akan sokong pada Najib kerana dia yang mahukan Najib menjadi Perdana Menteri. Ketika Najib tidak menyatakan pendirian secara terbuka dan Muhyiddin digesa bertanding menentang Tun Abdullah, Muhyiddin enggan lakukan dan mahu Najib yang menentukan langkah.

Itu sesuatu prinsip yang sudah dipegang Muhyiddin dan dia tidak mungkin tukar. Muhyiddin tidak impikan jawatan Perdana Menteri dan itulah sebab dia berani ambil risiko suruh Tun Abdullah turun.

Masaalahnya ada pula blog penyokong Najib termakan percaya permainan psywar orang Ku Li bahawa konon ada persekongkolan tiga penjuru antara Ku Li-Muhyiddin-Anwar Ibrahim. Kebolehan Najib jauh melebihi Muhyiddin tetapi reaksi dan pranoia penyokong Najib ini begitu dangkal sekali.

Ku Li tidak mungkin bersekongkol dengan Muhyiddin dan Muhyiddin tidak mungkin sekali selesa bekerjasama dengan Ku Li. Ikut sejarah politik masing-masing, mereka tidak pernah bersama.

Psyche pemikiran orang Johor tidak seiring dengan psyche orang Kelantan. Cara orang Johor negeri maju tidak sama dengan cara Kelantan yang sentiasa membangkang dan emosi, tetapi negeri mundur. Akhir sekali, psyche pemikiran anak raja tidak seiring dengan psyche pemikiran anak orang biasa.

Selain dari konspirasi bodoh sedemikian, pasaran dikatakan oleh pihak tertentu di sabotaj dari pihak luar ekoran tidak puashati kepada kerajaan atas isu kritianisasi.

Ada pula kata pasaran dijatuhkan untuk melemahkan keyakinan pelabur dari negara Timur Tengah yang berhadapan dengan krisis keamanan dari memindahkan dana ke Malaysia.

Tidak menolak kemungkinan ada kaitan dengan perancangan pembangkang khususnya Anwar untuk sabotaj ekonomi negara menggunakan pasaran saham untuk mengurangkan keyakinan rakyat kepada kerajaan.

GLC adalah saham syarikat yang dikuasai oleh EPF, Tabung Haji, ASB, Khazanah Nasional dan lain-lain yang banyak membabitkan usaha dan perjuangan UMNO dan membantu orang Melayu dan pribumi.

Pastinya cuti hari raya yang mana jumlah dagangan yang rendah hanya membesarkan efek dari jualan cergas.

Suatu yang tidak disebut lagi adalah musuh dalam selimut yang ada peranan dan pegangan dalam polisi kerajaan dan institusi tertentu.

Seorang "civil servant in Putrajaya, the consultant in PMO" membuat blog dan konon membuat pendedahan ada usaha-usaha untuk menjatuhkan Najib. Mereka yang sudah didedah adalah Rocky Bru, Hishamuddin, Muhyiddin, Alies Nor, dan entah siapa lagi yang akan disebut.

Konspirator ini ingat dia pandai. Pendedahan itu dibuat dengan dikompang oleh satu blog bekas wartawan pro Kalimullah bernama ... (isyy isyyy ... tak boleh lah sebut dulu :) ). Ia disambut oleh blog-blog pembangkang.

Kemudian disambut oleh sekumpulan kecil blog-blog pro UMNO. Salah satu blog itu konon anonymous tetapi kita tahu blog itu ada ke condongan ke PKR dan ada orang percaya Anwar tidak meliwat dalamnya.

Pendedahan konspirator itu boleh dianggap permainan anak-anak. Buat apa Hishamuddin mahu jatuhkan Najib? Nama-nama yang disebutkan adalah mereka-mereka yang bersama Najib.

Cara konspirator ini begitu sembrono macam khinzir. Tidak halus permainan. Sah tidak menghayati seni pencak silat. Motif begitu terdedah sekali. Maka orangnya sekali dah diketahui.

Bagi orang yang membantu menyambut, jangan ingat kamu pandai sangat, orang muda. Helah dan trick kamu baru sebungkus, belum sebakul.

Konspirasi dan power game yang bunyi macam dongeng selalu tidak masuk akal dan penuh kelemahan. Akhirnya kembali pada asas atau fundamental.

Begitu juga pasaran saham, berbalik kepada asas pelaburan. Naik turun saham berasaskan konspirasi dan spekulasi tidak pernah kekal.

Mat Sabu panggil komunis penyerang Bukit Kepong sebagai hero

|22 comments

KUALA LUMPUR 26 Ogos -- Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu mencetuskan kontroversi baru apabila menganggap pengganas dalam Kompeni Pasukan Ke-4 Parti Komunis Malaya (PKM) yang menyerang dan membunuh anggota keselamatan dan keluarga mereka dalam tragedi Bukit Kepong sebagai hero sebenar.

Menurutnya, Muhammad Indera, lelaki Melayu yang bersekongkol dengan Goh Peng Tun dan 200 anggota komunis adalah hero sebenar, bukannya 25 anggota polis dan keluarga mereka yang mempertahankan diri dalam serangan di balai polis itu.

Dalam ceramahnya di Tasek Gelugor, Pulau Pinang 21 Ogos lalu, Mohamad turut mendakwa Dato' Onn Jaafar dan Tunku Abdul Rahman tidak layak dianggap sebagai pejuang kemerdekaan kerana tokoh tersebut adalah pegawai British.

Beliau juga berikrar untuk mengubah semula sejarah kemerdekaan negara jika pembangkang berjaya merampas Putrajaya kerana dakwanya, sejarah yang tertulis pada hari ini tidak memaparkan fakta sebenar selain hanya memihak kepada UMNO.

"Dekat nak merdeka nanti, siarlah cerita mengenai Bukit Kepong. Bukit Kepong ini, polis yang mati itu polis British. Hat (yang) serang Bukit Kepong itulah pejuang kemerdekaan yang sebenar, yang serang Bukit Kepong itu Mat Indra (Muhammad Indera). Dia Melayu tapi semua sejarah itu ditutup.

"Jins Shamsudin (Tan Sri) buat filem, Jins Shamsudin itu orang UMNO. Cerita Bukit Kepong (yang dibuat Jins) hat serang itu pula penjahat, hero yang mempertahan balai polis. Padahal Mat Indera yang mengetuai operasi itu akhirnya dihukum gantung," katanya dalam ceramah itu.

Dalam tragedi berdarah Bukit Kepong yang bermula kira-kira pukul 5 pagi pada 23 Februari 1950, satu persatu anggota keselamatan dan ahli keluarga mereka gugur selepas diserang dari setiap sudut oleh 200 pengganas komunis, malah sebahagian daripada mangsa dicampak hidup-hidup ke dalam api.

Mohamad mendakwa semua sejarah negara adalah bohong apabila pegawai British diangkat sebagai pejuang kemerdekaan manakala yang melawan British menjadi penjahat.

"Semua sejarah negara kita bohong, pegawai British jadi pejuang kemerdekaan, lawan British jadi penjahat. Siapa pegawai British? Dato' Onn dan Tunku Abdul Rahman itulah pegawai British. Tapi bila tiba bulan merdeka hanya mereka yang ditonjolkan. Kalau begitu UMNO seorang sajalah yang merdeka, betul tidak," tuduhnya.-Utusan

Pagi ini beberapa rakan blogger ke Somalia untuk raya

|1 comments

Misi bantuan kemanusiaan kelolaan BAKTI dengan kerjasama Kelab Putera 1 Malaysia ini bukanlah sesuatu yang mudah. Sukar... cukup sukar.

Tahniah kepada Datin Seri Rosmah Mansur, dan Datuk Azeez Rahim selaku "front liner" dalam misi ini.

Untuk makluman, tiada satu pun pesawat komersil yang sanggup terbang ke Somalia kerana risiko yang cukup berbahaya. Apatah lagi syarikat insurans yang berani menandatangani kontrak dengan sahabat-sahabat yang akan ke sana. Jangan harap!!!

Jadi, risiko adalah atas mereka sendiri!!!

Begitulah murninya erti sebuah perjuangan apabila ada golongan yang sanggup berdepan dengan maut, apatah lagi akan mengorbankan Aidilfitri bersama insan tersayang.

GT difahamkan ahli misi terpaksa dikurangkan berikutan isu pesawat yang terpaksa ditukar, dari pesawat komersil Air Asia kepada pesawat TUDM Charlie C-130.


Dugaan pertama yang dihadapi oleh konvoi, yang terpaksa terbang tanpa kekuatan seperti perancangan awal. Namun, ahli misi telah bertekad, kerana masa adalah musuh utama, kerana pada setiap 6 minit, seorang kanak-kanak akan menemui ajal!!! Dan 300 ribu bakal menghadapi ancaman ini!!!

Hayati video yang cukup menyayat hati ini... di Gerakan Timur sini

Saturday, August 27, 2011

Mat Sabu ejen keahlian DAP?

|31 comments
PETALING JAYA, 23 OGOS – Penyertaan orang Melayu ke dalam DAP akan memberi keuntungan kepada Pakatan Rakyat khususnya dan Malaysia amnya dalam jangka masa panjang, kata Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu.

“Kalau ramai Melayu di dalam DAP, maka isu perkauman tidak dapat digunakan UMNO lagi. Tiada masalah kalau Melayu yang rasa tak sesuai dengan PAS atau PKR untuk sertai DAP, asalkan bertujuan untuk menjatuhkan pemerintah zalim,” katanya.

Menurutnya, UMNO cukup takut jika ramai Melayu sertai DAP kerana isu perkauman yang mereka mainkan tidak akan laku lagi apabila Melayu sudah celik demokrasi dan keadilan.

Beliau menjelaskan ini tidak bermakna beliau menyeru orang Melayu menyertai DAP kerana ia terpulang kepada hasrat hati masing-masing dalam arena demokrasi sebenar yang memberi kebebasan memilih parti.

Menurutnya, hubungan di antara DAP dan PAS semakin erat umpama aur dengan tebing kerana kedua-dua parti memperjuangkan keadilan untuk semua rakyat Malaysia.

Mohamad berkata, bukti ketelusan DAP telah ditunjukkan oleh Setiausaha Agungnya Lim Guan Eng setelah mengambil alih Pulau Pinang dengan mengamalkan sistem pentadbiran yang cekap, akauntabel dan telus (CAT) sehingga negeri itu membangun dengan pesat sekali sejak tiga tahun lalu.

“Dari sudut menjaga harta awam, Guan Eng dan wakil-wakil rakyat DAP lebih hebat, dari sudut memisahkan perniagaan peribadi dan pentadbiran kepentingan rakyat. Ini berbeza sekali dengan negeri-negeri yang diperintah oleh UMNO dan Barisan Nasional,” katanya kepada Roketkini.

Tambahnya, ketelusan dan kejujuran wakil-wakil rakyat DAP dapat dilihat apabila mereka hanya bergantung kepada elaun wakil rakyat semata-mata tanpa meminta-minta projek.

“Apabila memerintah, mereka tidak mengambil peluang untuk mencuri duit rakyat seperti mana pemimpin UMNO buat,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas majlis berbuka puasa dan makan malam DAP Selangor bersama Lim Guan Eng dan Mohamad Sabu di Majlis Bandaraya Petaling Jaya di sini malam tadi.

Hubungan erat yang terjalin antara Mohamad dan Guan Eng bermula apabila kedua-duanya ditahan oleh kerajaan BN mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dalam Operasi Lalang yang dilakukan oleh Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad pada 1987.

Menurut Mohamad, hubungan akrab mereka begitu kukuh sehingga beliau dan Guan Eng membahasakan diri sebagai abang dan adik.

Bagaimana pun, jelas beliau, bukanlah bermakna beliau mengagungkan DAP atau merendahkan PAS, seperti mana yang dimainkan media milik UMNO serta blogger upahan mereka.

“Saya hanya katakan yang benar. Dalam DAP dan PAS, ada orang baik, ada orang kurang baik. Ramai yang baik dari yang kurang baik.

“Dalam PAS, kita ada pemimpin yang hebat seperti Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat. Beliau juga mementingkan rakyat, membina masyarakat, bukan mengaut kekayaan peribadi.

“Kita mahu suatu hari nanti akan muncul ramai pemimpin seperti Nik Aziz dan Guan Eng,” katanya. – Roketkini.com

Gelagat Anwar dedah Ong Rasputin penyebab pegawai kerajaan benci Najib

|1 comments

Satu lagi pasukan ‘penasihat’ PM yang Anwar rasakan akan banyak membantu Pakatan Rakyat adalah PEMANDU.

Anwar memberikan maklumat kepada mesyuarat khas tersebut, sikap PEMANDU yang ‘liberal’ dan ‘anti-Melayu’ ini adalah jelas akan merosakkan hubungan Najib dan Muhyiddin.Anwar menjelaskan bagaimana PEMANDU sebenarnya sudah mewujudkan ‘cabinet-within-cabinet’ di dalam pentadbiran Najib. Anwar maklumkan bagaimana pertemuan PM dan Menteri (biasanya akan turut dihadiri oleh Idris Jala di sebelah PM). Apa rasionalnya?

Anwar menjelaskan bagaimana pertemuan PM dan Menteri, di zaman Mahathir WAJIB berlaku secara sulit. Tidak ada Menteri lain yang ‘monitor’ kerja Menteri yang lain. Tak ada.

Semua ini meresahkan kalangan ahli kabinet. Malahan, Anwar memaklumkan bagaimana seorang ahli kabinet memaklumkan kepadanya bahawa Idris Jala adalah ‘Acting Prime Minister’. Setahap itu. Anwar menginginkan isu ini dieksploit sebaik mungkin oleh Pakatan Rakyat – apabila tiba masanya nanti.

Kenapa PEMANDU menjadi sedemikian penting kepada PM?

Ini semua adalah perancangan rapi oleh ETHOS CONSULTING yang turut meletakkan beberapa orang ‘cadre’nya di dalam PEMANDU. Ramai di kalangan Senior Management PEMANDU – adalah juga mereka yang memberikan report langsung kepada ETHOS CONSULTING!

PEMANDU sebenarnya, tegas Anwar tidak hebat. Banyak kerja dalaman PEMANDU dilaksanakan oleh External Consultants yang dilantik daripada syarikat luar. Ini semua merosakkan perjalanan kerajaan.


9 daripada 13 ‘Senior Management’ PEMANDU adalah bukan Melayu/mualaf. 9! Anwar bertanya kepada hadirin – apakah ini tidak membawa makna unsur liberalisasi berlaku dalam PEMANDU secara menyeluruh. Semua ini susunan OMO yang terlibat sejak awal penubuhan PEMANDU.

Anwar juga memaklumkan bagaimana ramai KSU/TKSU di peringkat KEMENTERIAN mula bersungut mengenai tingkah laku staff PEMANDU. Di atas nama PEMANDU – semua SOPs kerajaan hendak dilanggar dan dihumban ke dalam gaung. KSU/TKSU juga diletakkan dibawah pemantauan External Consultant – termasuk di Kementerian Dalam Negeri. Apa nak jadi?

Anwar merasakan, kemarahan ‘senyap’ Pegawai-Pegawai Kanan Kerajaan ini mesti dieksploit semaksimum mungkin. Ianya boleh dilaksanakan dengan bantuan orang Pakatan Rakyat yang ada di dalam kerajaan – termasuk di JABATAN PERDANA MENTERI!!!

OMO – adalah penggerak belakang kepada semua ini. Penyusunan dan kelibat ETHOS CONSULTING terlalu jelas berada di dalam PEMANDU.

-----------------------------------

PM Najib perlu berhati-hati dengan segala pendedahan ini. Jangan ambil mudah. Jika Anwar sendiri mempunyai info dalaman seperti ini, maknanya – ramailah di dalam kerajaan sebenarnya mereka yang mudah berpaling tadah.

Petikan bersunting dari Gelagat Anwar

You've gag enough, Khalid!

|6 comments

It is time to state your stand

Being a Government is about prioritising, balancing the various interests and taking a stand. Unfortunately, that is not happening in Selangor.

Is an indecisive Government and Menteri Besar the image Tan Sri Khalid Ibrahim would like the Hari Raya conversation on the investigation on Damansara Utama Methodist Church (DMUC) issue by Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) to conclude?

When the investigation happened on August 3rd which is the 3rd of Ramadhan, Khalid Ibrahim did several mistakes that is unbecoming of a political leader of a state.

First, he apologise to the church without ascertaining the situation. JAIS had not submitted their report to the Menteri Besar.

Second, he imposed a gag order to suppress public officio from speaking in public which is inconsistent with the spirit his administration's effort to form Select Committee on Competency, Accountability and Transparency (Selcat) at the State Assembly and Freedom of Information Bill of Selangor.

Third, he is suspected of suppressing the JAIS report. This blog had revealed that the Penolong Pengarah Bahagian Penguatkuasa, JAIS had prepared a report dated August 4th, 2011 and it should be on his table by now. However, Khalid claimed he has not received a complete report.

When we raised about the ever uncomplete report and raising suspicion that there is an attempt to avoid a prosecution on Thursday August 25th, there was a same day response from JAIS citing difficulty from uncooperative group of 12 to answer questions posed to them.

Fourth and not necessarily the last, he had misused the name of the Sultan of Selangor as to have consented the establishment of a Majlis Syura whose members are himself, state mufti Datuk Tamyes Abd Wahid and his deputy Datuk Abdul Majid Omar.

It turns out the Sultan had not consented and noticably absent from the Majlis Syura is the Exco in charge of Islamic Religous Affair, Dato Dr Hassan Ali.
Khalid then dismissed his own statement and change it's status as a Hearing Committee.

The Hearing Committee was reported on Thursday August 25th to have met representatives from NGO Harapan Komuniti or event organiser at DMUC and the JAIS official. There was no news forthcoming on the meeting and the gag order seemed to be "imposed" beyond the public officio.

There is a news report stating Khalid was given initial report from JAIS.

It time he state his stand and honour his oath of office to uphold the law. The Selangor state has various state enactments against proselytisation of Muslim.

To enforce it, will not make the State Government popular with the Christian community. In turn, not enforcing the law will make the State Government unpopular with the Muslim community.

A responsible Government must choose and take a stand within the ambit of law even to the extent of being unpopular with certain segment of the population. Unlike the sugar coated political campaign and venom injected political ceramah, governing is about making hard choices.

During murtad controversies of the past, the opposition seized on the opportunity to prey on the Barisan Nasional Government's option to legislate law as indecisive. It is their pressure that forced on the BN Government to legislate state laws consistent with the Article 11(4) of the Federal Constitution. They have the easier task as to enforce it.

Khalid had long wanted to be in Government. Now that he is in, he does not need to be reminded that enforcing the law is an integral part of governing. The Menteri Besar has to take a position, implement his position and not shirked from such responsibility.

Otherwise, Khalid is unfit to remain in office. He should resign and join the unemployment line.

No more cheap coverups, Khalid! You can tell that to Teresa Kok, Elizabeth Wong, and Dr Xavier Jeyakumar too!

Friday, August 26, 2011

Majlis Syura ke Jawatankausa Putarbelit dan Tutup Salah Geraja

|1 comments
Dulu masa kes pemeriksaan Gereja DUMC, Khalid Ibrahim cepat-cepat minta maaf pada Pastor. Dalam isu menggunakan nama Sultan untuk penubuhan Majlis Syura, Khalid juga cepat, bukan cepat minta maaf, tapi cepat spin cerita:

"Dalam satu kenyataan dikeluarkan lewat malam tadi, Sekretariat Akhbar Pejabat Menteri Besar Selangor berkata, kerajaan negeri kesal dengan kekeliruan berhubung penggunaan nama Majlis Syura bagi jawatankuasa yang ditubuhkan untuk mencari penyelesaian isu pemeriksaan Jais terhadap Gereja Methodist Damansara Utama 3 Ogos lalu.

“Justeru kerajaan negeri telah membuat keputusan untuk mengubah nama jawatankuasa tersebut kepada Jawatankuasa Pendengaran demi mengelakkan sebarang pertindihan dengan Majlis Syura Negeri Selangor yang diterajui Mais (Majlis Agama Islam Selangor),” katanya." (Malaysian Insider)

Mana kenyataan minta maaf? Bukankah Baginda Sultan Selangor murka?

Apa punya terjemahan untuk Hearing Committee? Kenapa tidak panggil saja Spining and Coverup Committee? Jawatankuasa Putarbelit dan Tutup Salah ...

Masih tidak terjawab lagi ... bila laporan JAIS akan keluar? Tolong sahkan bahawa JAIS tidak akan dakwa sesiapa dalam isu DMUC?

Fuziah Salleh KANTOI! Ahli PAS dedah isu Lynas satu penipuan

|0 comments

Malaysian Insiders pula kena saman

|2 comments

Samada secara terancang atau kebetulan, satu demi satu fitnah dan putarbelit pembangkang membawa mereka ke muka pengadilan. Ini agak ketara selepas kejayaan Dato Seri Rais Yatim memenangi saman terhadap seorang blogger.

Baru-baru ini UMNO Selangor telah menyaman Setiausaha Agung PAS, Mustafa Ali kerana menuduh UMNO terlibat dalam siasatan JAIS terhadap GMDU.

Ekoran itu, dipercayai Kementeriaan Dalam Negeri pun akan menyaman Zuraidah Kamaruddin AP Ampang di atas surat dan dokumen palsu yang digunanya untuk menuduh kerajaan memberi warganegara kepada pendatang asing yang sedia mengundi UMNO dan BN.

Bigdogdotcom melaporkan khabar angin bahawa Malaysian Insiders telah disaman kerana membuat satu tudhan melulu terhadap seorang ahli perniagaan, Tan Sri Tajuddin Ramli dalam satu laporan mereka bertarikh 30 March bertajuk “MACC clears A-G of graft allegations”:
“Tajuddin was MAS executive chairman from 1994 to 2001 During his tenure the national airline experienced losses totalling RM8 billion — its biggest ever — which led to complaints being lodged against him”
Tuduhan kerugian sebanyak RM8 billion ini satu fitnah yang lama dimainkan oleh PAS khususnya Salahuddin Ayub dan kumpulan Raja Petra, Din Merican, dan peguam Rosli Dahalan di Malaysia Today dan blog DJ Din Merican.

Menurut Bigdog, dokumen awam tentang kewangan MAS hanya menunjukkan kerugian agregat sebanyak RM753 million. Jika diambil kira cukai, RM908 juta. Kerugian disebabkan kerugian forex adalah RM 1,398 million yang berkana opersi MAS tidak rugi.

Sebaiknya di heret sekali Din Puduraya, PAS, RPK, Malaysia Today, Din Merican dan Rosli Dahalan sekali ke mahkamah. Pariah-pariah yang tidak bertamadun ini hanya difahami kekasaran dan kekuatan.

Tangan Anwarista bikin khianat di TV3

|22 comments

Membaca posting Kedah Ke KL semalam [baca sini], kami terus menalipon kaki-kaki kami dalam media.

Untuk makluman rakan-rakan sekelian, kaki-kaki kami dalam media bukan orang baru tapi orang lama yang pernah sama berjuang menentang reformasi. Mereka ni tiada persoal langsung dalam kesetiaan mereka kepada kerajaan dan parti.

Berita yang KKKL siarakn situ sebenarnya adalah di orchestrakan oleh pihak yang mahu menjatuhkan editor kanan tersebut kerana cemburu dan iri hati.

Sebelum editor kanan itu dipanggil masuk TV3, ada seorang itu inginkan sangat untuk kembali ke KL. Ketika itu dia berada di Pahang dan beriya-iya mahu kembali ke KL. Di Pahang dia kenallah dengan orang PM.

Dalam dia lobi-lobi untuk balik KL, PM pilih editor kanan yang lebih layak darinya. Kecewa dan cemburulah dia. Tapi namun begitu dia dapat juga baik ke KL akhirnya dan berada bawah Editor Kanan yang lebih layak dan cekap ini sebagai salah seorang Editor.

Dalam TV3 pun ada seorang lagi yang cemburu dan dengkikan Editor Kanan ini. Dialah yang dah dihantar ke NTV7. Wanita orangnnya. Ada Nor pada nama.

Mereka tak dedah nama tapi bila disebut sebelum ini, editor tersebut kerja di syarikat perladangan, ianya mendedahkan nama.

Takpe kita main game yang sama.

Nama-nama kami tak siarkan dulu. Setakat yang ada. Kalau siarkan, lagi malu. Tapi jangan takut, sampai masa kita akan banteras character pengkhianat dalam media massa.

Dua-dua pengkhianat ini Melayu.

Mereka rekalah cerita konon ada skandal seks melibatkan Editor Kanan tersebut. Mula-mula mereka buat email Coco Girl dan sebarkan dalam blog, FB dan lain2 sosial media pro pembangkang. Tak caya google.


Untuk kasi besar dan tersebar, mereka bocorkan fitnah mereka melalui TV Selangor di mana kawan-kawan mereka bekas TV3 yang pro Anwar berada. Video itu di atas.

Seorang tu benggali. Ada seorang lagi Cina.

Kedua-dua pengkhianat ini adalah orang-orang pro Anwar dan pro reformasi. Kalau dibiarkan permainan skandal seks ini berleluasa, mereka akhirya akan duduk di jawatan penting berita TV3 dan mereka akan jadi 'duri dalam daging' pada kerajaan.

Bagi mereka dalam media dan permainan ini, maklumat dalam posting ini sudah cukup untuk mereka tahu siapa dalang-dalang mereka-mereka ini.

Mesej kepada mereka adalah JANGAN INGAT KAMI TAK TAHU!!!!

Kalau kami mula sebarkan, kamu lagi mati. Stop it or we will destroy you!!!

Live dari Mahkamah Jalan Duta 26/8

|89 comments

Setelah tiga saksi pembelaan tersungkur di Jalan Duta, pakar Dr Brian McDonald lebih aggresif dalam usaha menafikan keputusan ujian DNA. Dia menyangkal ujian yang telah dijalankan sebagai tidak betul dan ada pencemarn sampel.

Dia kata makmal kita sebagai makmal tiada akkreditasi. Baca Empayar Pemuda sini dan lihat mereka malukan diri sendiri berikut:


Angkuh sekali orang putih ini mempertahankan Anwar boneka kuasa barat dan ejen Yakjuj Makjuj di bumi Malaysia. Tunggu orang putih ni diajar cukup-cukup oleh brown gentleman berkulit sawo matang.

--------------------------------------

0805 - Keadaan di sekitar lobi mahkamah tenang. Hanya beberapa penyokong tegar Anwar berlegar sekitar lobi

0820 - Para wartawan mula beratur di ruang legar pintu masuk kamar. Tok Moh Bhajan Singh di lihat berlegar-legar di sekitar luar pintu masuk kamar. Apa lagi nak mandram, asyik tak menjadi aje ...

Rata-rata wartawan yang hadhir semalam mengeluh kerana tak boleh buat story terbaik kerana perbicaraan melibatkan banyak teknikal berhubung DNA testing selain loghat saksi yang pekat Australia yang kamplong.

0847 - S Nair, Dato Param dan Dr. Brian McDonald dilihat tiba awal masuk ke kamar.

0852 - Wartawan serta pemerhati asing mula dibenarkan masuk dalam memenuhi galeri awam termasuk Tok Moh Anwar. Peliknye kalau time DPP Dato Yusof nak bagi cross examination, Tok Moh Anwar mesti datang. Sah ada usaha nak mandramm DPP dan Hakim.

Barisan peguam DPP tiba di kamar dgn wajah ceria terutama Dato Yusuf. Sama ada mood nak raya atau ada peluru terbaik bagi memecahkan hujah Ole McDonald untuk hantar balik ke farm di pendalaman Australia.

0859
- Anwar dan Wan Azizah serta anaknya tiba dalam kamar bersama kuncu-kuncu tegarnya seperti Chua Jui Meng. Anwar dengan wajah ceria terus bersalam dan sembang dengan 2 orang pemerhati asing (cover malu kot). Mark Trowel, Pemerhati Peguam Komanwel mnunjukkan akhbar antrabangsa kepada Anwar. Dia nak tau kot sama ada kes liwatnya ada litupan di negara omputih...

0905 - Galeri awam masih banyak kerusi kosong. Wan Azizah terus mendapatkan Ram Karpal Singh sejurus tiba dalam kamar. Nak tau macam mana strategi pembelaan pagi ni... Maklumlah strategi pembelaan Anwar backfire satu demi satu.

0915 - Perbicaraan bermula dengan Dr Brian McDonald (Brian) dipanggil semula dalam pemeriksaan utama oleh pembelaan yang diwakili Ram Karpal Singh (Ram).

Brian menyambung semula keterangan semalam berhubung proses memisahkan sel bukan sperma dan sel sperma dalam sampel air mani dalam peringkat analisa DNA dalam sel sperma.

Nurul Izzah dan suaminya tiba di mahkamah.

0931 - Chua Jui Meng dilihat tekun menyalin nota berhubung keterangan Brian.

Masaalahnya highly teknical untuk dilapor.

0934 - Ram asyik focus soalan bab prosidur dan proses pengasingan sel dalam air mani ke atas Brian. Ni mesti nak tuduh cara Dr Seah tidak betul seterusnya mendakwa punca keputusan analisa kimia tidak betul.

0937 - Kapal Singh baru sampai ke kamar mahkamah. Macam hak dia untuk sampai lambat.

0941 - Brian diminta merujuk laporan kimia yang disediakan oleh Dr Seah berhubung proses pengasingan. Saksi berpendapat Dr Seah tidak mungkin dapat mengenalpasti 3 sampel swab B7-B9 sebagai sampel diambil dari rektum semasa menjalankan proses pengasingan tersebut.

Selain itu, dia mendakwa Dr Seah tidak menggunakan rujukan sampel swab yang diambil dan telah menyediakan rujukan bagi sampel tersebut tidak sah dalam laporannya. Dah agak dah ... omputih ni saja pandai dalam dunia!

0951 - DNA dari sampel B7 dan B8 di high rektal dan B9 dari anus Saiful adalah lower reckal.

Dia menyangkal keterangan Dr Seah bahawa wujud DNA Pengadu dan Tertuduh. Brian berpendapat ia adalah DNA namun ia bukan datang dari sperma.

Dia mendakwa ia kesan dari proses pengasingan sel dari air mani yang tidak betul kerana masih wujud sel bukan sperma semasa membuat proses mengganalisa DNA sperma. Dr Seah hanya membuat tekaan dalam mgenalpasti sumber DNA tersebut.

Dah agak dah ... ini macam semua tak betul! Overdone obviously!

0958 - Anwar dilihat menyandarkan tangan sebagai senang hati ketika Brian menyatakan proses pengasingan sel dari air mani tidak dijalankan dengan betul dan laporan kimia boleh dpertikai.

1006 - Dr. Brian mendakwa kewujudan dominan sel sperma/DNA Saiful dalam anus akibat dari anusnya sendiri.

1012 - Ketika diminta mengulas laporan kimia yang disediakan oleh Dr Seah, Brian berpendapat Dr. Seah tidak mencapai objektifnya secara saintifik dalam kajian kerana beliau tidak menjalankan proses pengasingan sel sperma dan bukan sel sperma dalam sampel air dengan betul.

Ini menyebabkan Dr Seah hanya membuat tekaan dalam laporannya berhubung sel yang tidak dikenali dengan dibantu keterangan.

Outright and comprehensive rejection of report does not make sense. Dr Brian McDonald made a fool of himself and he will be tarred back to the Outback.

1019 - Mahkamah rehat sebentar dengan pihak pembelaan. Anwar dilihat terus mendapatkan brothernya Karpal. Perbualan serius ...

1025 - Reaksi luar kamar ... Dato Yusof menyatakan bahawa dakwaan Dr Brian McDonald bukan suatu yang menyeluruh. Tindakan pembelaan berulang kali mengemukakan soalan sama dilihat sebagai mereka sbenarnya tidak faham akan proses ujian DNA secara menyeluruh.

Anwar masih hangat mengadakan perbincangn dengan para peguamnya.

1040 - Perbicaraan bersambung dengan Dr Brain McDonald diminta menjelaskn proses pengiraan jumlah DNA yang hadir bagi membolehkan analisis DNA dilakukn dan mengulas carta electopigraf berhubung DNA Saiful, Male Y dan DNA pihak ketiga.

KOMEN KAMI: Ini pasti long winded highly technical explanation. Kalau taktik pembelaan adalah untuk confuse orang ramai dan mahkmah, ianya tidak bijak. Keterangan mesti ada sesuatu yang mahu disampaikan dengan mudah difahami ramai dan mempunyai releven dari segi legal. Bila susah untuk difaham, apa ertinya membela diri?

1110 - Hadirin di galeri awam jelas tampak kebosanan yang mjadi punca ada yang tertidur termasuk kuncu Anwr sendiri. Keterangan saksi terlalu teknikal.... Suasana seolah-olah Ram dan Dr Mcdonald sahaja berada di dalam kamar hakim.

1118 - Brian menyatakan bahawa beliau tidak tahu berapa jumlah kuantiti DNA yang diuji dalam ujian DNA kerana tidak dinyatakan dan dicatat dalam laporan. Oleh itu, beliau tidak boleh menerangkan lebih lanjut berhubung proses yang diambil oleh Dr Seah dan tiada pendapat keseluruhannya ke atas ujian tersebut. Andaiannya sebelum ini hanya berdasarkan kefahaman/pengalaman beliau serta laporan kimia yang disediakan serta carta elekropirogar yang disediakan kepadanya sahaja. Oleh itu, kuantiti DNA yang diuji adalah amat penting dicatatkan dalam laporan kimia bagi mgukuhkan lagi keputusan tersebut.

1128 - Brian mendedahkan kepada mahkamah bahawa sampel swab B7 yang mgandungi DNA Male Y yang dominan, tidak berlaku degradation ketika ditanya oleh Ram sambil merujuk carta tsebut.

Kelihatan Dr. Seah dan Puan Noorin senyum sesama sendiri. Sah DNA Anwar ada dalam anus Saiful dan ia tidak boleh disangkal lagi..... Dsai terus tunduk dan catat sesuatu pd buku nota nya.

1134 - Ram tak puas hati dengan jawapan Brian... Asyik dok pusing soalan agar Brian pening dan tukar jawapan tadi. KANTOL!!!!

Pusingh pusingh pusingh .... selama dua hari. Akhirnya saksi tembak kaki sendiri pada saat terakhir kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah ....!!!!!!!!!

1140 - Brain dilepaskan dan akan dpanggil semula kelak.

1141 - Saksi pendakwaan Supt. Jude, IO kes dpangil smula mberi keterangan. I0 dipanggil untuk menjelaskan berhubung laporan perubatan Saiful yang disediakan oleh Dr Osman, Pusparawi. DSP Jude menyatakan bahawa dokumen asal tersebut ada padanya hasil dari rampasan pada 6/8/08. Dokumen tersebut telah ditender kepada mahkamah.

1146 - Mahkamah ditangguh sebentar bagi membolehkan DPP dan peguambela berbincang akan tarikh perbicaraan yang sterusnya....

1151 - Elizabeth Wong baru sampai. Sudah habis baru nak datang.

Anwar dilihat rancak bersembang bersama-sama Dr Brian McDonald, Mark Trowell dan Chua Jui Meng.

1200 - Perbicaraan ditangguh sehingga 19-23 September

Sekian terima kasih.....

Selamat hari raya, Maaf zahir dan batin dari pasukan "Live dari Mahkamah Jalan Duta"

Angkara Ong Rasputin di Petronas berterusan

|11 comments

Anwar sendiri khabarnya amat keliru dengan tindakan Najib mengekalkan OMO sebagai penasihat Perdana Menteri. Dengan apa yang berlaku kepada Pak Lah, Anwar menjangkakan ETHOS CONSULTING dan OMO adalah orang terakhir yang akan digunakan oleh Perdana Menteri.

Apa yang OMO lakukan kepada Pak Lah adalah sesuatu yang tidak dapat diterima akal. Segala macam cadangan ‘liberalisasi’; kononnya to leverage imej Pak Lah yang clean dan alim. Walaupun mungkin OMO mempunyai skil bisnes yang tinggi – Anwar mengakui bahawa OMO juga mendapat nasihat media daripada pihak luar. Kegagalan Pak Lah dalam menyusun strategi tepat mengenai IPCMC (Polis) dan SPRM (BPR) dikatakan berpunca daripada cadangan strategik yang dibentangkan OMO kepada Perdana Menteri.

OMO hanya mempunyai satu ‘stumbling block’ dalam menggunakan kuasanya di PETRONAS. Apa juga tindakan OMO akan dilaporkan kepada Tun Mahathir. Negarawan hebat itulah sebenarnya yang selalu UNDO political pressure yang banyak dibawa oleh OMO kepada Petronas. Menggunakan nama Perdana Menteri, banyak surat dan proposal perniagaan dibawa ke pengetahuan Dato’ Shamsul Azhar Abbas. Sayangnya, banyak juga ditolak kerana tidak mempunyai pengalaman dan merit untuk terlibat dalam oil and gas industry. Otherwise, OMO akan mempunyai ‘full access’ kepada harta dan strategi Petronas.

Oleh kerana terlalu kerap ditolak, OMO sudah menghantar banyak nota aduan – bagi memastikan PM menamatkan khidmat Shamsul. Inilah kebijaksanaan mereka yang dikatakan menjadi penasihat kepada PM. Lebih menarik lagi, ETHOS sudahpun mula melakukan kerja-kerja ‘headhunting’ bagi mencari pengganti Shamsul. Beberapa ‘top management’ ExxonMobil, MurphyOil dan Shell Global Solutions sudahpun dikenalpasti bagi mengetuai Petronas. Atas dasar liberalisasi yang menjadi ANUTAN utama OMO – semuanya adalah wajah Mat Saleh dan bukan orang Malaysia!!!

Apakah PM akan melaksanakan cadangan OMO???

Baca sepenuhnya di Gelagat Anwar

Thursday, August 25, 2011

[Kemaskini] Live dari Mahkamah Jalan Duta 25/8

|11 comments

Sambungan laporan dari sini

Dr Brian McDonald meneruskan keangkuan keorang ptuihnya untuk menghina Malayisa sebagai makmal dunia ketiga yang tidak punya accreditation dan method makmal yang tidak betul serta kajian dan ujian DNA untuk kes ini salah belaka.

Hanya pembangkang yang minda terjajah saja yang masih mahu menerima penghinaan sedmikian.

------------------------------------

1403 - Bicara bersambung semula.

Dengan Ram Karpl Sngh bertanya pendapat prosedur prosedur/kaedah betul penyimpanan sampel swap. Dr McDonald menyatakan sampel perlu disimpan dalam tempat yang sejuk bagi mengelakkan pertumbuhan bakteria/agen asing dan merosakkan integreti swab. Sampel perlu disimpan dalam peti sejuk bersuhu bawah suhu -20celsius.

Khadiran org awam dan penyokong Anwar di galeri awam berkurangan.


1411 - Ketika ditanya berhubung sampel swab yang diambil selepas 56 jam dan diletakkan dalam suhu bilik melebihi 48 jam, tiada terkesan air mani atau DNA akibat dirosakkan oleh bakteria. Menyerlah Dr. McDonald, dan Ram Karpal Singh cuba mempertikaikan mutu dan kualiti swab yang dikaji oleh Jabatan Kimia.

Antara isu yang disentuh ialah kemungkinan berlaku pencemaran serius jika cara penyimpanan yang tidak betul sehingga menjejaskan keputusanya.


1430 - Dr McDonald setuju bahawa Dr. Seah telah membuat ujian terhadap kehadhiran sperma dari sampel swab tersebut. Namun begitu, Dr Seah tidak dapat membuat ujian menguji bilangan sperma.

Menurutnya, tiada ujian yang dapat mengesahkan anggaran jumlah kehadiran sperma terutama dalam kes in brikutan telah lebih 8 jam dari masa ejakulasi dalam anus (terdpat formula kiraan tersendiri). Anggaran ia adalah tidak dapat dipasti seperti mana tercatat dalam teori kajian.

1439 - Dr. McDonald McDonald diminta untuk merujuk artikel berhubung menentukan jumlah sperma dari masa ejakulasi hingga ia diambil swab. Menurutnya, dalam kes ini tidak dapat dianggar jumlah sebenar sperma namun kehadiran sperma ada.

Pada pendapat beliau berdasarkan kajian yang telah dibuat, keputusan ujian yang djalankan tidak konsisten dengan history taking terhadap sampel yang dambil. Balik semula cerita history taking.

1450 - Dr McDonald menyatakan bahawa jumlah sperma adalah berbeza antara anus dan vagina berikutan reaksi biologi/kimia terhadapnya.

Di sini Dato Yusof memohon untuk menangguh untuk esok kerana, Ram Singh berkeras untuk meneruskan. Selepas 70 kali tunda, eksyen pula benggali capati ni utuk teruskan bicara.

Hakim memutuskan perbicaraan bersambung esok pagi jam 9 pagi.

1457 - Anwar terus mendapatkan para peguamnya untuk mendapatkan penjelasan berhubung perkembangan kesnya ...

Semua pihak susah nak memahami jalan bicara yang begitu teknikal selama dua tiga hari ini. Namun seperti kata sumber kami, Dr McDonald ini lebih-lebih. Dia akan dikerat 18 besuk kerana keangkuhan seperti mana Dr David Wells sebelum ini.

Isu GMDU: JAIS tidak akan dakwa sesiapa?

|5 comments

Hari ini sudah Ogos 25 hari bulan.

Laporan penyiasatan awal sudah dibuat JAIS beberpa hari selepas peristiwa Ogos 3hb. Laporan tersebut pun telah kami siarkan di sini.

12 orang Melayu Islam yang diminta ke Jais sudah datang minggu lepas dan semua makluat releven sudah dikumpulkan. Tidak boleh tolak berlaku murtad ke ugama Kristian. Dengan ini bermakna ada kesalahan pihak DUMC.

Kenapa laporan Jais masih tidak keluar lagi?

Sementara itu, Pengerusi JAIS dilaporkan cuba lepas tangan dengan penafian tidak tahu menahu.

MB Khaid Ibrahim pun dikatakan cuba mengatur cara untuk menutup isu ini dengan mengumumkan Majis Syura. Bunyi Majlis syuara tapi ahli hanya tiga orang saja termasuk dirinya.

Nasib Tuanku memberi respon yang segera dan Khalid ditangkap dalam keadaan kecing berdiri sedang menjaja nama Sultan.

Dari khabar yang kami dengar, pihak JAIS tdak akan caj sesiapa pun. Antara alasan yang di reka-reka adalah tiada siapa boleh dicaj.

Iya ke....

Kami mengungkit kembali tulisan Skrewkuat berhubung Enakmen undang-undang syarie yang terlibat di sini.

Betul ke tidak ada orang yang boleh dicaj atau Khalid sudah gunakan pengaruh untuk matikan kes ini?

Harap rakan-rakan blog boleh hebahkan perkara ini. Pihak Dap dan gereja memang mahukan isu ini dimatikan tetapi a tidak mati-mati.

Apabila balik kampung, pastikan supaya gereja DMUC/GMDU ini dibuat subjek perbualan hari raya.

Live dari Mahkamah Jalan Duta 25/8

|71 comments

Pembelaan Anwar kini berkeci berai. Soal siasat Dr David Wells oleh Dato Hamzah dan Dato Yusof dari pasukan pendakwa telah kerat 16 masak kari saksi berprospek Anwar.

Bekas pengurus pentadbiran perubatan di Pusrawi, Yusri Ali kini dipanggil sebagai saksi. Catatan asal perubatan dikatakan tiada dan hanya ada yang salinan.

Tetapi Dr Osman dan Saiful, kedua-dua mengatakan tiada catatan diambil sebaik Saiful mengatakan dia telah diliwat VVIP. Saiful disuruh ke HKL. Tujuan apa isu ini ditimbulkan melainkan untuk propaganda politik.

Ikuti ...

----------------------------------

0815 - Keadaan di sekitar lobi dan luar kamar masih tenang. Para wartawan mula beratur di luar pintu masuk mahkamah. Hanya beberapa org saja penyokong tegar dsai d sekitar lobi...

0835 - Ram Karpal Singh, dan pakar DNA kedua, Dr. Brian McDonald tiba awal dalam kamar. Trial pagi ini akan menyaksikan pemeriksaa utama saksi pembelaan yang ke-4 iaitu Dr. Brian McDonald, pakar DNA oleh Ram Karpal Singh sendiri.

0843 - Kumpulan DPP tiba di dalam kamar dengan wajah yang tenang.

0845 - Para wartawan dan penyokong Anwar serta pemerhati asing mula memenuhi galeri awam perbicaraan. Ram dan Brian dilihat sibuk membuat persiapan perbicaraan. Ram nampak gelabah skit.

0854 - Dato Param dan Sankara Nair hadir tiba di kamar. Seperti biasa Karpal Singh paling akhir yang tiada. Usah tolak kemungkinan beliau tak hadir dan diguna sebagai alasan untuk minta tunda.

0900 - Dato Yusuf, Puan Noorin dan Dr. Seah dilihat rancak bincang. Mereka ada standby nak counter hujah pihak pembelaan.

Setakat ini hanya seorang penyokong dikesan dalam kamar selain dua pemerhati asing. Galeri awam setakat ini masih banyak kerusi kosong...

Show is over for Anwar Ibrahim

0905 - Anwar, Wan Azizah dan balaci setia, Saifuddin Nasution, Chua Jui Meng dan Kamaruddin Yusuf (Chief of Staff Anwar) dan beberapa peyokong tegar tiba di kamar. Anwar terus mendapatkan Sankara Nair.

0915 - Perbicaraan bermula dengan pmeriksaan utama saksi pembelaan keempat Dr Brain McDonald oleh Ram Karpal. Karpal masih tak sampai lagi. Tak ramai penyokong Anwar datang setakat ni. Hanya yang tegar saja datang.

0933 - Keadaan dlm kamar tenang mungkin membosankan hadirin berikutan Dr. Brian McDonald (60 thn) memberi keterangan berhubung latarbelakang pendidikan, kelayakan dan pengalamanya dalam bidang sains genetik yg panjang.

Ini macam strategi Anwar nak psyche hakim agar putar alamnya menjadi. Sementara Anwar dilihat tekun mendengar keterangan saksi sambil sekali sekala mencatat sesuatu dalam buku nota nya.

9:43 - Mak Dato, panjangnya resume ... pendik2 cukuplah. Tidak menunjukkan bertambah pandai, tapi bertambah bodoh dan menunjuk-nunjuk.

0955 - Memang susah sikit nak kasi coverage kenaytaan Dr Brian McDonald. Berbelit dengan teknical ...

0959 - Ram karpal meminta saksi merujuk laporan kajian DNA yang disediakannya berdasarkan laporan kimia Jabatan Kimia terhadap sampel swab kes ini. Saksi menerangkan lebih lanjut berhubung apa itu DNA serta kaedah/prosedur kajian ke atasnya dan perkara berbangkit/keputusannya.

1007 - Dr. McDonald turut diminta menjelas lebih lanjut berhubung carta Eletropirograf hasil doktor ujian dan bagaimana membuat bacaan betul keatasnya. Dah tau mesti nak kata pakar DNA Malaysia tak tau baca ...

1018 - Pembelaan dlihat cuba memfokuskn topik kaedah/cara mentafsir carta elektropirogaf serta bagaimana mengesan berlakunya pencemaran ke atas DNA.

Selain itu, Ram Karpal jelas cuba membentuk persepsi bahawa prosedur/kaedah kajian DNA dalam kes ini tidak menepati garis panduan piawaian antarabangsa. Seterusnya mempersoalkan integriti kajian dankeputusan kes ini boleh dipertkai.

Ram Singh bertanya samada kajian DNA yang dilakukan oleh Jabatan Kimia negara ini menepati garis panduan piawaian antarabangsa. Dr McDonald menjwab setahunya sesebuah makmal yang mengemukkan bahan kajian dan bukti kepada mahkamah harus diberi kreditasi seperti mana berlaku di Australia.

Sekali lagi Ram Singh cuba memaksa satu pendirian khusus dari saksi untuk mengatakan kajian di Malaysia tidak ada akreditasi. Ini dibantah oleh Dato Yusof kerana keterangan kompeten kerana saksi hanya merujuk sumber dari intenet. Berlaku sedikit ketegangan antara DPP dan peguambela termasuk Anwar yang menyuarakan bantahan dari kandang tertuduh.

1038 - Ram Karpal meminta saksi merujuk salinan surat kreditasi yang ditujukan kepada Lim Koon Boon, Jabatan Kimia pada April 5hb, 2010 tetpi dibantah oleh DPP kerana ia bukan ditujukan tujukan kepada saksi serta ia tidak boleh dikemukakan sebagai bukti.

Berlaku sedikit kecohan kerana antara DPP dan peguambela. Mahkamah gamat seketika.

Mahkamah berehat sekejap.

1046 - Anwar terus mendapatkan para peguamnya bagi menuntut penjelasan berhubung perkara tadi. Dia kelihatan tenang tetapi tidak semena-mena hadirn macam bangun dari tidur dan segar selepas sesi awal yang membosankan dan terlalu teknikal.

Nampaknya usaha pembelaan untuk mempertikaikan akreditasi makmal di Malaysia hampir gagal.

KOMEN
Apa yang berlaku tadi adalah Dr Bran McDonald cuba untuk mengatakan accreditasi Jabatan Kimia sudah expired pada tahun 2005. Pihak prosecutor terus mengeuarkan surat dari badan antarabangsa.

Dr McDonald juga cuba memberi padangan tentang akkreditasi harus memenuhi kriteria tertentu, lalu di tentang oleh Dato Yusof. Bantahan Dato Yusof adalah sintis ini tidak layak untuk membuat komen sedemikian kerana dia bukan dari Lembaga Akkreditsi!

Anwar dan Latheefa Koyak dah mula buat "spin" di tweeter kata usaha untuk menahan bukti dipersembahkan di mahkamah dan kononnya pendakwa menahan surat akkreditasi kepunyaan Jabatan Kimia sendiri.

1107 - Perbicaraan kembali semula.

Tapi tak lama lepas Ram Karpal menyoal saksi, ketegangan timbul kembali hingga hakim perlu menyatakan bahawa masalah akan timbul jika saksi diminta merujuk pendapat yang diperolehi dari intenet berhubung kreditasi terhadap kajian makmal yang dilakukan termasuk nota kajian dan dokumen lain yang relevan kepada mahkamah serta dan bukannya pendapatnya.

Hakim memberitahu apa yang paling penting ialah mendapatkan keteranga dari saksi bukannya bergantung pada dokumen tersbut. Ram Karpal mahu memimpin saksi ke atas pendapat yang menyatakan dalam dokumen tersebut.

Syabas Dato Yusof dan hakim yang memintas penipu-penipu ini.

1118) - Dr McDonald diminta menjelaskan apa itu profil DNA yang tidak dikenali dan beliau menjelaskan bahawa profil DNA yang tidak dikenali bukan dari sumber DNA yang sama dan ia perlu dsingkirkan.

Dalam keterangan berhubung prosedur standard menentukan validity sampel DNA dalam mkmal, ada garis panduan berbeza-beza dan ia perlu hormati. Selain itu, garis panduan antarabangsa terhadap makmal berhubung kajian DNA hanya panduan am sahaja dan tidak menentukan kaedah spefikasi khas terhadap keadah-kaedah/peralatan dalam menjalankan kajian. Oleh itu, garis panduan yg ada d makmal harus dhormati. Dr.

Dr McDonald turut ditanya berkenaan profil drop out dan ulasan berdasarkan laporan kimia Dr. Siew. Dia mempertikai sukatan drop out yang dilakukan oleh Dr Siew berbanding pengalamannya serta makmal lain. Sukatan profil drop out oleh makmal-makmal lain di dunia ini adalah berbeza-beza. Tidak tidak semestinya perlu mengikut sukatan makmal lain..

Ram Karpal meminta pendapat berhubung artikel/review Dr McDonald berhubung sukatan yang melakukan drop out ke atas profil DNA oleh makmal-makmal lain dalam satu artikel. Sekali lagi dia menyatakan hanya satu review/rujukan dan bukan satu cadangan seperti mana ddakwa oleh Ram Karpal Singh.

Saksi mendakwa garis panduan dalam ujian yang dijalankan oleh Dr. Seah dan Noraidora ke atas sampel DNA adalah berbeza dan ia sudah pasti membawa analisa dan keputusan berbeza.

1202* - Selain itu, berdasarkan carta electrograf yang disediakan oleh Dr. Seah, Dr McDOnald mempertikai prosedur dan tafsiran Dr Seah dalam laporan kimia ke atas carta tersebut terutama berhubung locus starter.

Hadirn terutama Anwar bersetuju dengan pendapat tersebut tetapi menggelengkan kepala sebaik Dr McDonald menyatakan Dr Seah telah melakukan kesilapan dalam tafsirannya. Selain itu, dia mengatakan Puan Noraidora turut melakukan ksilapan yang tidak sepatutnya dilakukan dalam tafsiran dan laporannya berhubung carta electropirografnya.

1225 - Mahkamah ditangguhkan sehingga jam 2 ini dengan pihak pembelaan sambung semula pemeriksaan. Anwar kelihatn gembira dengan prestasi Ram Karpal setakat ini, ini jelas dari wajah beliau.

Menariknya Wan Azizah terus mendapatkan keterangan Dr Brian behubung kenyataan tadi yang mempertikaikan cara/kaedah ujian Jabatan Kimia dalam kes ini berlaku kesilapn.

12:26 - Mohon maaf ... terpaksa meninggalkan anda semua untuk ke appointment penting. Namun, update akan diteruskan sebaik laporan tiba.

1345 - Sumber peguam kami kata, Dr Brian McDonald temberang lebih. Akan berkecai berai macam Dr David Wells sebelum ini bila di soalbalas.

Kami akan kemaskini mana-mana maklumatyang tak cukup walupun tidak bunyi memihak kita.

* kemaskini 9:40 PM

Kenapa Ambiga tiba-tiba "low profile"?

|6 comments

Selepas Bersih 2.0, Ambiga dilaporkan dijemput ke London untuk satu majlis. Lepas itu, dia terus diam sediam diamnya ...

Tiada lagi kompang isu ini atai itu.

Memang dia ada protes pihak kerajaan memeluangkan paku buah keras dari riot di London yang mana menjadi huru hara dan keganasan yang amat sangat.

Cakaplah dan cubalah dirasional, tetapi rakyat pasti akan simpulkan nasib baik Bersih 2.0 dikawal dan dikekang. Kalau tidak, ianya boleh merebak menjadi seperti yang muncul di London.

Seolah-olah god sent, riot di London terus mematikan Bersih 2.0.

Kenapa Ambiga kini senyap mungkin sekali kerana dia baru rasa betapa bahaya pengakuannya menerima wang CIA dan George Soros? Baru nak takut

Dari aspek ini, Ambiga terserlah sebagai boneka bodoh yang mudah diperguna? Dia seolah-olah naif untuk tidak tahu atau dia ingat orang tidak tahu NDI adalah sebahagiand ari NEd yang merupakan front untuk CIA.

Sila baca Pisau sini

Ambiga kini low profile dan tidak kedepan dalam kenyataannya. Dalam isu PSC untuk electoral reform, dia hanya beri kenyataan bertulis, tiada nak buat press conference.

Bersih 3.0 yang kononnya sedang dirancang pun nampaknya sudah diambilalih PAS.

Dia baru nak sedar bahawa di London, pencatur demonstrasi pun dah diheret ke muka pengadilan, dirinya dah dituntut.

Wednesday, August 24, 2011

Siapa Menteri campurtangan hal mahkamah untuk kenakan Khir Toyo?

|7 comments

Khir Toyo: Tiga menteri mahu saya dipenjarakan

Bekas menteri besar Selangor Dr Mohd Khir Toyo mendakwa tiga menteri persekutuan dalam jemaah menteri sekarang sedang berkonspirasi bagi beliau dikenakan hukuman penjara atas tuduhan rasuah.

Dalam blognya hari ini, Dr Khir yang menulis mengenai 'memohon ampun dan maaf' sempena semangat Ramadan, berkata beliau tidak akan mendedahkan nama menteri-menteri berkenaan kerana tidak mendapat bukti yang sahih.

Namun katanya, beberapa sumbernya sangat boleh dipercayai.

“Dalam bulan yang mulia ini juga saya ingin mengingatkan tiga orang sahabat yang menjadi menteri dalam kabinet sekarang agar jangan keterlaluan untuk mengenakan saya,” tulisnya.

Dr Khir baru-baru ini diarah membela diri berhubung kes rasuah pemilikan dua lot tanah termasuk sebuah banglo di Seksyen 7 di Shah Alam, empat tahun lalu.

Katanya, konspirasi itu tersebar apabila seorang daripada menteri itu dilaporkan berkata kepada dua rakannya bahawa BN mampu merampas semula Selangor daripada Pakatan Rakyat jika dirinya didakwa.

“Seorang menteri dilaporkan berkata kepada dua orang menteri lain bahawa jika mahu mendapat kembali Selangor maka Khir Toyo perlu didakwa. Sekarang menteri yang sama berkata jika mahu menang Selangor Khir Toyo perlu dipenjarakan.

Baca sepenuhnya di Anak Seberang sini

Omar Ong Rasputin mahu Malaysian Insiders Suhaimy Kamaruddin ke dalam Petronas?

|9 comments


Omar Ong yang digambarkan Gelonbang Wangsa Maju sebagai Rasputin adalah tangan yang melobi Dato Najib meletakkan bekas bossnya Dato Shamsul Azhar menjadi CEO Petronas.

Mulut muallaf yang angkuh dan sombong ini juga yang membuat mulutr mengatakan Dato Najib bawak masuk Pengurus Cina ke dalam Petronas, lalu diambil beberapa Pengurus dari Shell dan diletak terus ke atas.

Bukan isunya perkauman, kenapa perlu mereka diletakkan kerana mereka Cina. Ikutlah proses succession syarikat. Jika layak, naikkan mereka tetapi kenapa pula naikkan mereka dengan segera kerana mereka Cina?


Sejak itu, pernah Dato Shamsul meletakkan Sherul Stochard, Naib President Parti Rakyat Malaysia yang agenda politik bukan seiring dengan kerajaan pimpinan BN diletakkan sebagai Director Communication.

Kini timbul dari Bigdog, seorang penulis Malaysian Inisders yang sering memutarbelit dan memesungkan fakta dalam laporan berita dan ulasan akan di naikkan sebagai Director Communication.

Ah perkara ini tidak susah diteka. Suatu masa nama Suhaimy Kamaruddin pernah disebut oleh Apanama sini.

Pastilah Suhaimy Kamaruddin masih dikehendaki oleh Dato Shamsul. Melaui dialah sering kebocoran maklumat berlaku dalam Petronas yang selalu memalukan kerajaan.

Gila ke apa Shamsul dan Omar Ong Rasputin? Orang yang sebahagian dari organisasi yang menyerang kerajaan mahu diserapkan dalam kerajaan?

Dengan mengekalkan Omar Ong Rasputin, ini adalah satu kepastian untuk untuk menimbulkan kemarahan orang Melayu kepada kerajaan dan manfikan undi Melayu kepada UMNO/BN.

Selamatkan Najib dari dikhayalkan dengan kata manis Rasputin Malaysia Omar Ong Rasputin!

Khalid ditangkap nak "coverup" isu GMDU melalui penubuhan Majlis Syura!!!

|13 comments

... tapi telah didedahkan oleh Sultan sendiri!

Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah melahirkan rasa terkejut dan murka dengan tindakan Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim yang mengatakan penubuhan Majlis Syura adalah atas titah baginda, setiausaha sulit baginda berkata hari ini.

Sebaliknya, Datuk Mohamad Munir Bani berkata dalam pertemuan minggu lalu Khalid hanya mengatakan mahu bertemu dengan pengurusan Gereja Methodist Damansara Utama bagi mendapatkan penjelasan mengenai kontroversi pemeriksaan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) pada 3 Ogos ke atas premis itu.

“Memang tuanku langsung tidak titahkan Menteri Besar menubuhkan Majlis Syura itu sebab tuanku terkejut dan murka dengan apa yang berlaku.

“Tuanku tidak sebut apa-apa tentang Majlis Syura, saya sendiri tidak tahu macam mana Menteri Besar katakan tuanku titahkan, sekarang tuanku murka dan terkejut, dan suruh Menteri Besar perbetulkan semula kenyataan itu,” katanya.

Semalam kerajaan negeri Selangor memutuskan untuk menubuhkan Majlis Syura bagi menyelesaikan segala pertikaian yang berlaku dalam pemeriksaan Jais itu.

Jawatankuasa khas itu atau dikenali sebagai Majlis Syura — dianggotai Khalid, Mufti Selangor Datuk Tamyes Abd Wahid dan timbalannya Datuk Abd Majid Omar.

“Idea penubuhan Majlis Penasihat Syura ini dicadangkan oleh Sultan Selangor ketika kami mengadakan perbincangan pada minggu lalu,” kata Khalid dalam satu kenyataan semalam.

Gereja Methodist Damansara Utama menjadi tumpuan sejak beberapa minggu lalu selepas Jais melakukan pemeriksaan ke atas satu majlis makan malam muhibah anjuran Harapan Komuniti di premis itu.

Tindakan Jais itu mendapat bantahan banyak pihak, namun dipertahankan Exco Kerajaan Negeri Selangor Datuk Dr Hasan Ali yang menegaskan terdapat usaha untuk memurtadkan umat Islam pada program itu.

Apa Yang Tersirat
fda

Link2Me WeLinkBk (254)