Kelantan tidak layak untuk terima royalti minyak

Kelantan tidak layak untuk terima royalti minyak
Jangan angkuh... terimalah Wang Ehsan

Thursday, August 25, 2011

Live dari Mahkamah Jalan Duta 25/8


Pembelaan Anwar kini berkeci berai. Soal siasat Dr David Wells oleh Dato Hamzah dan Dato Yusof dari pasukan pendakwa telah kerat 16 masak kari saksi berprospek Anwar.

Bekas pengurus pentadbiran perubatan di Pusrawi, Yusri Ali kini dipanggil sebagai saksi. Catatan asal perubatan dikatakan tiada dan hanya ada yang salinan.

Tetapi Dr Osman dan Saiful, kedua-dua mengatakan tiada catatan diambil sebaik Saiful mengatakan dia telah diliwat VVIP. Saiful disuruh ke HKL. Tujuan apa isu ini ditimbulkan melainkan untuk propaganda politik.

Ikuti ...

----------------------------------

0815 - Keadaan di sekitar lobi dan luar kamar masih tenang. Para wartawan mula beratur di luar pintu masuk mahkamah. Hanya beberapa org saja penyokong tegar dsai d sekitar lobi...

0835 - Ram Karpal Singh, dan pakar DNA kedua, Dr. Brian McDonald tiba awal dalam kamar. Trial pagi ini akan menyaksikan pemeriksaa utama saksi pembelaan yang ke-4 iaitu Dr. Brian McDonald, pakar DNA oleh Ram Karpal Singh sendiri.

0843 - Kumpulan DPP tiba di dalam kamar dengan wajah yang tenang.

0845 - Para wartawan dan penyokong Anwar serta pemerhati asing mula memenuhi galeri awam perbicaraan. Ram dan Brian dilihat sibuk membuat persiapan perbicaraan. Ram nampak gelabah skit.

0854 - Dato Param dan Sankara Nair hadir tiba di kamar. Seperti biasa Karpal Singh paling akhir yang tiada. Usah tolak kemungkinan beliau tak hadir dan diguna sebagai alasan untuk minta tunda.

0900 - Dato Yusuf, Puan Noorin dan Dr. Seah dilihat rancak bincang. Mereka ada standby nak counter hujah pihak pembelaan.

Setakat ini hanya seorang penyokong dikesan dalam kamar selain dua pemerhati asing. Galeri awam setakat ini masih banyak kerusi kosong...

Show is over for Anwar Ibrahim

0905 - Anwar, Wan Azizah dan balaci setia, Saifuddin Nasution, Chua Jui Meng dan Kamaruddin Yusuf (Chief of Staff Anwar) dan beberapa peyokong tegar tiba di kamar. Anwar terus mendapatkan Sankara Nair.

0915 - Perbicaraan bermula dengan pmeriksaan utama saksi pembelaan keempat Dr Brain McDonald oleh Ram Karpal. Karpal masih tak sampai lagi. Tak ramai penyokong Anwar datang setakat ni. Hanya yang tegar saja datang.

0933 - Keadaan dlm kamar tenang mungkin membosankan hadirin berikutan Dr. Brian McDonald (60 thn) memberi keterangan berhubung latarbelakang pendidikan, kelayakan dan pengalamanya dalam bidang sains genetik yg panjang.

Ini macam strategi Anwar nak psyche hakim agar putar alamnya menjadi. Sementara Anwar dilihat tekun mendengar keterangan saksi sambil sekali sekala mencatat sesuatu dalam buku nota nya.

9:43 - Mak Dato, panjangnya resume ... pendik2 cukuplah. Tidak menunjukkan bertambah pandai, tapi bertambah bodoh dan menunjuk-nunjuk.

0955 - Memang susah sikit nak kasi coverage kenaytaan Dr Brian McDonald. Berbelit dengan teknical ...

0959 - Ram karpal meminta saksi merujuk laporan kajian DNA yang disediakannya berdasarkan laporan kimia Jabatan Kimia terhadap sampel swab kes ini. Saksi menerangkan lebih lanjut berhubung apa itu DNA serta kaedah/prosedur kajian ke atasnya dan perkara berbangkit/keputusannya.

1007 - Dr. McDonald turut diminta menjelas lebih lanjut berhubung carta Eletropirograf hasil doktor ujian dan bagaimana membuat bacaan betul keatasnya. Dah tau mesti nak kata pakar DNA Malaysia tak tau baca ...

1018 - Pembelaan dlihat cuba memfokuskn topik kaedah/cara mentafsir carta elektropirogaf serta bagaimana mengesan berlakunya pencemaran ke atas DNA.

Selain itu, Ram Karpal jelas cuba membentuk persepsi bahawa prosedur/kaedah kajian DNA dalam kes ini tidak menepati garis panduan piawaian antarabangsa. Seterusnya mempersoalkan integriti kajian dankeputusan kes ini boleh dipertkai.

Ram Singh bertanya samada kajian DNA yang dilakukan oleh Jabatan Kimia negara ini menepati garis panduan piawaian antarabangsa. Dr McDonald menjwab setahunya sesebuah makmal yang mengemukkan bahan kajian dan bukti kepada mahkamah harus diberi kreditasi seperti mana berlaku di Australia.

Sekali lagi Ram Singh cuba memaksa satu pendirian khusus dari saksi untuk mengatakan kajian di Malaysia tidak ada akreditasi. Ini dibantah oleh Dato Yusof kerana keterangan kompeten kerana saksi hanya merujuk sumber dari intenet. Berlaku sedikit ketegangan antara DPP dan peguambela termasuk Anwar yang menyuarakan bantahan dari kandang tertuduh.

1038 - Ram Karpal meminta saksi merujuk salinan surat kreditasi yang ditujukan kepada Lim Koon Boon, Jabatan Kimia pada April 5hb, 2010 tetpi dibantah oleh DPP kerana ia bukan ditujukan tujukan kepada saksi serta ia tidak boleh dikemukakan sebagai bukti.

Berlaku sedikit kecohan kerana antara DPP dan peguambela. Mahkamah gamat seketika.

Mahkamah berehat sekejap.

1046 - Anwar terus mendapatkan para peguamnya bagi menuntut penjelasan berhubung perkara tadi. Dia kelihatan tenang tetapi tidak semena-mena hadirn macam bangun dari tidur dan segar selepas sesi awal yang membosankan dan terlalu teknikal.

Nampaknya usaha pembelaan untuk mempertikaikan akreditasi makmal di Malaysia hampir gagal.

KOMEN
Apa yang berlaku tadi adalah Dr Bran McDonald cuba untuk mengatakan accreditasi Jabatan Kimia sudah expired pada tahun 2005. Pihak prosecutor terus mengeuarkan surat dari badan antarabangsa.

Dr McDonald juga cuba memberi padangan tentang akkreditasi harus memenuhi kriteria tertentu, lalu di tentang oleh Dato Yusof. Bantahan Dato Yusof adalah sintis ini tidak layak untuk membuat komen sedemikian kerana dia bukan dari Lembaga Akkreditsi!

Anwar dan Latheefa Koyak dah mula buat "spin" di tweeter kata usaha untuk menahan bukti dipersembahkan di mahkamah dan kononnya pendakwa menahan surat akkreditasi kepunyaan Jabatan Kimia sendiri.

1107 - Perbicaraan kembali semula.

Tapi tak lama lepas Ram Karpal menyoal saksi, ketegangan timbul kembali hingga hakim perlu menyatakan bahawa masalah akan timbul jika saksi diminta merujuk pendapat yang diperolehi dari intenet berhubung kreditasi terhadap kajian makmal yang dilakukan termasuk nota kajian dan dokumen lain yang relevan kepada mahkamah serta dan bukannya pendapatnya.

Hakim memberitahu apa yang paling penting ialah mendapatkan keteranga dari saksi bukannya bergantung pada dokumen tersbut. Ram Karpal mahu memimpin saksi ke atas pendapat yang menyatakan dalam dokumen tersebut.

Syabas Dato Yusof dan hakim yang memintas penipu-penipu ini.

1118) - Dr McDonald diminta menjelaskan apa itu profil DNA yang tidak dikenali dan beliau menjelaskan bahawa profil DNA yang tidak dikenali bukan dari sumber DNA yang sama dan ia perlu dsingkirkan.

Dalam keterangan berhubung prosedur standard menentukan validity sampel DNA dalam mkmal, ada garis panduan berbeza-beza dan ia perlu hormati. Selain itu, garis panduan antarabangsa terhadap makmal berhubung kajian DNA hanya panduan am sahaja dan tidak menentukan kaedah spefikasi khas terhadap keadah-kaedah/peralatan dalam menjalankan kajian. Oleh itu, garis panduan yg ada d makmal harus dhormati. Dr.

Dr McDonald turut ditanya berkenaan profil drop out dan ulasan berdasarkan laporan kimia Dr. Siew. Dia mempertikai sukatan drop out yang dilakukan oleh Dr Siew berbanding pengalamannya serta makmal lain. Sukatan profil drop out oleh makmal-makmal lain di dunia ini adalah berbeza-beza. Tidak tidak semestinya perlu mengikut sukatan makmal lain..

Ram Karpal meminta pendapat berhubung artikel/review Dr McDonald berhubung sukatan yang melakukan drop out ke atas profil DNA oleh makmal-makmal lain dalam satu artikel. Sekali lagi dia menyatakan hanya satu review/rujukan dan bukan satu cadangan seperti mana ddakwa oleh Ram Karpal Singh.

Saksi mendakwa garis panduan dalam ujian yang dijalankan oleh Dr. Seah dan Noraidora ke atas sampel DNA adalah berbeza dan ia sudah pasti membawa analisa dan keputusan berbeza.

1202* - Selain itu, berdasarkan carta electrograf yang disediakan oleh Dr. Seah, Dr McDOnald mempertikai prosedur dan tafsiran Dr Seah dalam laporan kimia ke atas carta tersebut terutama berhubung locus starter.

Hadirn terutama Anwar bersetuju dengan pendapat tersebut tetapi menggelengkan kepala sebaik Dr McDonald menyatakan Dr Seah telah melakukan kesilapan dalam tafsirannya. Selain itu, dia mengatakan Puan Noraidora turut melakukan ksilapan yang tidak sepatutnya dilakukan dalam tafsiran dan laporannya berhubung carta electropirografnya.

1225 - Mahkamah ditangguhkan sehingga jam 2 ini dengan pihak pembelaan sambung semula pemeriksaan. Anwar kelihatn gembira dengan prestasi Ram Karpal setakat ini, ini jelas dari wajah beliau.

Menariknya Wan Azizah terus mendapatkan keterangan Dr Brian behubung kenyataan tadi yang mempertikaikan cara/kaedah ujian Jabatan Kimia dalam kes ini berlaku kesilapn.

12:26 - Mohon maaf ... terpaksa meninggalkan anda semua untuk ke appointment penting. Namun, update akan diteruskan sebaik laporan tiba.

1345 - Sumber peguam kami kata, Dr Brian McDonald temberang lebih. Akan berkecai berai macam Dr David Wells sebelum ini bila di soalbalas.

Kami akan kemaskini mana-mana maklumatyang tak cukup walupun tidak bunyi memihak kita.

* kemaskini 9:40 PM

71 comments:

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 8:43:00 AM GMT+8

    macam nak tunggu drama swasta.. tak sabar episod seterusnya eheheh... apa yang penting??? kerjaasamaa ..eh silap...JANGAN TANGGUH

  • ajai62 says:
    August 25, 2011 at 8:54:00 AM GMT+8

    Assalam Bro

    Silap2 minta tangguh sebab dah pening dan dah tinggal nyawa2 ikan... cari idea... lepas ni siapa pulak dia nak panggil... Suruh dia panggil ex friends dalam PKRlah yang ramai nak jadi saksi... Apa lagi mahu tipu...

  • shahalamkini says:
    August 25, 2011 at 9:09:00 AM GMT+8

    Haha,,aku pun duk tunggu ni..macamana peguam bela bang nuar pusing,,kih kih

    Bomoh mana pula dia bawa hari ni,,agaknya yang dok kat Ampang tu..

  • usin says:
    August 25, 2011 at 9:22:00 AM GMT+8

    masa yg paling sesuai untuk telan panadol soluble, mcm kt bwh ni.

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 9:26:00 AM GMT+8

    well well well...paksheikh mandi air perigi bersama daud telaga...well well well

  • hafiz says:
    August 25, 2011 at 9:27:00 AM GMT+8

    Jangan nak tangguh sebab Raya pulak,
    alasan balik kampung..heheheh

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 9:30:00 AM GMT+8

    Jgn2 hari ni ke esok nuar apply cuti.. Alasan nak RAYA WEI hahaha

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 9:32:00 AM GMT+8

    Ramai penyokong Al-Juburi tak datang mahkamah pasal dah balik kampung beraya.

    Al-Juburi Wal Pandikutty kaki spin

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 9:33:00 AM GMT+8

    Nak tanya...camne nak jadi ahli Kelab Taat Suami Membabi Buta? Yuran berapa nak bayau? Opis dia kat mana?

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 9:34:00 AM GMT+8

    Hari ni bomoh takde, semalam sakit perut sebab keracunan makanan kat Bazaar Ramadhan Lembah Pantai.

    Pandangan yang tak seberapa ini,semua ni merugikan masa dan wang ringgit,dah terang lagi bersuluh,pihak Pendakwa dapat memberikan fakta dan bukannya auta.

    Peguam Negara bukan baru semlm jadi DPP, kalau ada kes dan keterangan pun kukuh, mesti dakwa punya kat mahkamah. Cuma yang menjadi keraguan adalah kesilapan teknikal yang boleh di'spin'kan oleh RAM KARPAL ni...

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 9:38:00 AM GMT+8

    Anwar masih boleh melepaskan diri dari di sabit kesalahan meliwat Saiful...

    dengan melompat terjun dari tingkat 88 Petronas Twin Tower

    Kes tutup...

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 9:46:00 AM GMT+8

    hari ini paksheikh makan sahur menu briani mcdonald...minum air telaga...disediakan oleh chef tersohor...daud perigi yg tak gosok gigi...well well well

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 9:52:00 AM GMT+8

    Selamat Hari Raya Atok Anwar.

    Jangan risau, tahun depan Hari Raya cucu bawak kuih Karipap bila cucu liwat opss
    lawat atok di Sungai Buluh

    Maaf zahir aja. kesalahan batin, tiada maaf bagi Atok gila sex

    bye bye Atok

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 9:55:00 AM GMT+8

    nurul izzah dan azizah tak jadi saksi alibi ke?

  • shahalamkini says:
    August 25, 2011 at 10:01:00 AM GMT+8

    Panjang macam belalai gajah ke dia punya resume?

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 10:05:00 AM GMT+8

    nurul izzah dan azizah tak jadi saksi alibi, tapi jadi labi-labi

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 10:06:00 AM GMT+8

    MAK LAMPIR X DATANG KER? KAH..KAH..

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 10:26:00 AM GMT+8

    boleh menang anugerah drama terhebat semester ini..........
    lagenda pak sheik

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 10:49:00 AM GMT+8

    Sekadar nak ucapkan terima kasih pada bolgger unspinner diatas kesetiaan meng"update" informasi pada kami.

    Thanks

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 10:54:00 AM GMT+8

    sape tau kat mana ada jual KY Jelly? aku tanya kat 7 Eleven, minah tu kata takde jual.

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 10:58:00 AM GMT+8

    Chepat suruh "angry bird" hentam 'babi" ini........

  • @tok says:
    August 25, 2011 at 11:02:00 AM GMT+8

    hehehe...saksi ni xley nak spin sgt pon pasal how to read DNA band after undergoing electropherosis treatment.

    xksh la dia pakar kat australia pon tp still, kaedah yang sama pkai seluruh dunia.

    band DNA sampel ( air mani) akan dibaca skali ngn band marker (sampel lain daripada badan tertuduh) dan dibandingkan..

    even ada bacterial contamination, tp band yg akan wujud sangat2 masih boleh dibandingkan antara band air mani dengan band marker..so, still xley nak tpu..

    tu sebab, dlm sains DNA, kita panggil ni as DNA fingerprint or dlm BM, cap jari DNA and xkan boleh ada tpu2 coz setiap org, ada DNA tersendiri and unik..

    kalo dia kelentong, mmg kantoi la kata dia pakar yg xpndai..haha..PhD tpu kot..hahaha..

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 11:03:00 AM GMT+8

    btul...btul...
    terima kasih unspnrs !!

    PENETRASI ! PENETRASI ! PENETRASI !

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 11:07:00 AM GMT+8

    Sekadar nak ucapkan terima kasih pada bolgger unspinner diatas kesetiaan meng"update" informasi pada kami.

    Thanks


    *************

    Me too..highly appreciate Mr Unspinners effort ;)

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 11:07:00 AM GMT+8

    Bro unspinner
    tengkiu updating the proceding
    dah nampak teknik nak kasi spin result so technically case boleh lepas dan kemenangann bagi pak syiek al jub.
    semoga DPP berjaya mengkantoi kan teknik basi ini, insya Allah.
    sabar bro saiful.. kita tunggu dan lihat insya Allah jalan yang lurus akan nampak akhir nya...

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 11:08:00 AM GMT+8

    Atok dah mati kutu, semua alasan berjambul otak Yahudi dah dipakai, hanya tinggal alasan kote atok mati pucok. Atok sekrang dalam keadaan terkucil kucil dan desperado. Sudah tentu apa yg dilakukan oleh bacul sperti RPK dan Autaw Keling PI Bala, yg loloskan diri ke luarnegara, akan di ikut ole atok bacul. Kita mahukan KDN menjalankan dan menaikkan pemantauan di semua pintu2 keluar, kerana tidak mahu dilihat kerajaan sebagai bengap dan bahalul. Tidak mahu pisang berbuah 3kali. Semua kereta VVIP hendaklah dipantau kerena takut ada penyelupdupan atok bacul. Jangan biarkan atok mempersendakan kerajjaan dan undang2 negara. Atok tuo kutok, peliwat terkutok, barua yahudi zionist sudah harus direjam sampe mampos.

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 11:09:00 AM GMT+8

    selamat jalan Anuar balik kampong berhari raya kat sungai buluh jangan lupa bawa lemang sekali dan rendang daging,nanti kempunan kat sungai buluh dalam sana tiada lemang dan ketupat.

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 11:10:00 AM GMT+8

    anwar buat taktik lama. cari masalah teknikal

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 11:14:00 AM GMT+8

    satu blog yang tak ada nilai akademik, cuma emosi melulu. Seoalhsaya membaca tulisan2 mereka yang tidak takutkan Ilahi...

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 11:15:00 AM GMT+8

    Bro Unspinners,

    Nampak gaya camne? DPP masih teguh berdiri lagi ? harap sgt keadilan utk saiful..sian dia.

    Dr Braun ni pusing ligat mcm anwar gak ke? boleh patah tak mamat ni dgn soalan DPP? mcm Dr Perigi smlm...

    Harap bg komen skit...

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 11:29:00 AM GMT+8

    KUALA LUMPUR: Perbicaraan kes fitnah Datuk Seri Anwar Ibrahim bersambung hari ini dengan Pakar DNA dari Australia, Dr Brian MacDonalds memberikan keterangannya di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.
    Semalam, Pakar Patologi Forensik, juga dari negara berkenaan memberi keterangan ketika disoal balas pendakwaraya. Antara lain, beliau mempertahankan kenyataannya bahawa borang proforma yang diisi oleh doktor dari Hospital Kuala Lumpur tidak lengkap dan tepat.
    Beliau juga menyatakan terdapat percanggahan antara borang proforma dan laporan perubatan HKL.
    Manakala sampel air mani yang telah disimpan selama lebih 90 jam sebelum dibawa ke makmal untuk dianalisa, tidak akan menghasilkan keputusan yang memuaskan.
    Beliau mengatakan keputusan makmal yang baik akan diperoleh hanya antara 36 jam hingga 48 jam.
    Dr Wells juga mengaku terdapat kemungkinan sampel mani yang diambil dari tubuh Saiful tercemar sebelum dianalisa.
    Dr Wells menyatakan demikian kerana berpendapat Saiful mungkin duduk di mana-mana dan beliau juga mungkin menusuk sebarang objek ke dalam duburnya.

    TU,
    I bace ni kat keadilan daily... die pun cover story ni live macam u... betul ke mende nih.. sbb u tak cover macam ni pun semalam.. hadoiii.. pening la...

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 11:31:00 AM GMT+8

    Latheefa Koyak Rabak ada kat mahkamah tak?

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 11:34:00 AM GMT+8

    secara logik la,

    saksi paling power mestilah nurul izzah bukan? sebab dia kata he's with us. tapi kenapa tak dijadikan saksi?

    dari sini pun kita dah tahu sape berbohong..masih nak kena kelentong hidup2 ke wahai pencacai pembangkang?

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 11:34:00 AM GMT+8

    Bro Unspinners,

    Terima kasih banyak2 krn update terus menerus update kat blog...

    tolong ye juga bg komen dan pandangan situasi sana..

    Thanks a lot...

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 11:36:00 AM GMT+8

    pihak pembela takde fakta ke? asyik nak hujah pasal technicality je apehal?

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 11:36:00 AM GMT+8

    YANG HAK PASTI MENGALAHKAN YANG BATIL.

    TANDA2 YANG HAK:

    1. BERANI BERSUMPAH MUBAHALAH.

    2. BERANI MENJALANKAN UJIAN DOKTOR.

    TANDA2 YANG BATIL:

    1. TAKUT BERSUMPAH MUBAHALAH.

    2. TAKUT MENYERAHKAN DARAH UNTUK UJIAN DNA.

    3. TAKUT MENGADAKAN UJIAN POLYGRAPH.

    4. TAKUT MENYAMAN SAHABAT LAMA DATO NALLA, EZAM, RAHIMI, ZULKIFLI NOORDIN DAN MUSUH KETATNYA UMMI HAFILDA.

    YAKINLAH YANG HAK PASTI BERDIRI DAN YANG BATIL PASTI JATUH.

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 11:43:00 AM GMT+8

    bro, ada problem kat blog lu..link pro-BN ada problem..kasi settle bro. TQ

  • The Stranger says:
    August 25, 2011 at 11:48:00 AM GMT+8

    Gudluck Dato Yusuf !!

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 11:48:00 AM GMT+8

    DNA tu besi...takde mata, telinga. Belalai tu daging...pun takde mata, telinga gak, tapi pancutan airnya tepat!

  • Adi Kencana says:
    August 25, 2011 at 11:52:00 AM GMT+8

    Anwar dah terdesak cari dalih tegakkan benang basah!!

    Nurul Izzah Kecut Telur Tengok Bayang Raja Nong Chik? Baca di sini!!

    http://apakecoh2.blogspot.com/

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 11:55:00 AM GMT+8

    Anonymous said...
    KUALA LUMPUR: Perbicaraan kes fitnah Datuk Seri Anwar Ibrahim bersambung hari ini dengan Pakar DNA dari Australia, Dr Brian MacDonalds memberikan keterangannya di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.
    Semalam, Pakar Patologi Forensik, juga dari negara berkenaan memberi keterangan ketika disoal balas pendakwaraya. Antara lain, beliau mempertahankan kenyataannya bahawa borang proforma yang diisi oleh doktor dari Hospital Kuala Lumpur tidak lengkap dan tepat.
    Beliau juga menyatakan terdapat percanggahan antara borang proforma dan laporan perubatan HKL.
    Manakala sampel air mani yang telah disimpan selama lebih 90 jam sebelum dibawa ke makmal untuk dianalisa, tidak akan menghasilkan keputusan yang memuaskan.
    Beliau mengatakan keputusan makmal yang baik akan diperoleh hanya antara 36 jam hingga 48 jam.
    Dr Wells juga mengaku terdapat kemungkinan sampel mani yang diambil dari tubuh Saiful tercemar sebelum dianalisa.
    Dr Wells menyatakan demikian kerana berpendapat Saiful mungkin duduk di mana-mana dan beliau juga mungkin menusuk sebarang objek ke dalam duburnya.

    TU,
    I bace ni kat keadilan daily... die pun cover story ni live macam u... betul ke mende nih.. sbb u tak cover macam ni pun semalam.. hadoiii.. pening la...
    August 25, 2011 11:29:00 AM GMT+08:00

    APA YANG NAK DIPENINGKAN, YANG PENTING FAKTA, PENDA{AT YANG DISPIN FIKIRKAN DAN KETEPIKAN.... NAH BACA NI UTK HILANGKAN PENING.....

    http://empayar-pemuda.blogspot.com/2011/08/panas-dr-david-wells-terdiam-pendakwa.html

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 12:08:00 PM GMT+8

    JUALAN KUIH RAYA KY JELLY!! DAPATKAN POTONGAN 50% DISKAUN UNTUK HARI RAYA INI. SILA DAPATKAN KUIH RAYA KY JELLY DI MANA-MANA HOTEL YANG BERDAFTAR.

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 12:15:00 PM GMT+8

    jGN belit belit bro...bagitau betul betul.biar disini tempat kita lihat kebenaran.

  • CrashoverLoad says:
    August 25, 2011 at 12:19:00 PM GMT+8

    SAPE nak cover... SAPE nak tolong dah..semua diperbodoh2kan & diperkecil2kan. Hari ni Jabatan Kimia di bodoh2kan plak.

    dia lupa dlm jabatan2 & organisasi2 tu ada gak penyokong dia kat dalam.. dia lupaaaa .. MELAYU MUDAH LUPA !

    =APABILA SYAITAN DiIKAT, NAFSU je yg tinggal=

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 12:19:00 PM GMT+8

    TQ..
    I dah baca empayar...

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 12:28:00 PM GMT+8

    nak yg berbelit kena pgi mkini.....

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 12:29:00 PM GMT+8

    ‘‘Untuk meletakkan air mani seseorang pada sesuatu sampel atau rektum, orang yang hendak meletakkannya perlu ada air mani orang tersebut bukan?’’

    Pertanyaan Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd. Yusof Zainal Abiden itu menyebabkan saksi pembela ketiga dalam kes liwat membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim, Dr. David Wells terdiam seketika dan pada mulanya enggan memberikan sebarang jawapan kerana baginya soalan itu lebih sesuai ditujukan kepada pakar asid deoksiribonukleik (DNA).

    Selepas Mohd. Yusof menjelaskan bahawa soalannya tidak langsung menjurus mengenai kehadiran DNA dan hanya melibatkan air mani sahaja, Wells kemudiannya bersetuju dengan cadangan tersebut.

    Soalan yang pada mulanya mengundang gelak tawa daripada mereka yang berada di galeri awam termasuk penyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim akhirnya menyebabkan dewan mahkamah menjadi sunyi seketika selepas jawapan tersebut diberikan.

    Soalan tersebut dikemukakan ekoran dakwaan pihak pembelaan sebelum ini yang menyatakan bahan bukti telah tercemar dan air mani Anwar telah diletakkan pada calitan-calitan putik kapas.

    Mohd. Yusof yang mengetuai pasukan pendakwaan menimbulkan perkara tersebut hari ini semasa menyoal balas pakar patologi forensik dari Australia itu yang dilantik sebagai saksi pakar pihak pembelaan pada perbicaraan kes tersebut di Mahkamah Tinggi di sini.

    Mohd. Yusof dalam hujah di akhir kes pendakwaan sebelum ini menyatakan, ‘tiada bukti bahawa Ahli Parlimen Permatang Pauh itu ada menyimpan air maninya di bank sperma kecuali sekiranya pihak pembelaan mencadangkan air mani Anwar bertaburan di tempat kejadian.’

    Terdahulu, Ketua Jabatan Perubatan Forensik dari Victoria Institute of Medicine, Australia itu bersetuju bahawa bukanlah satu perkara yang asing bagi seseorang lelaki dewasa yang diliwat tidak menunjukkan sebarang kecederaan pada duburnya.

    Persetujuan itu diberikan selepas Mohd. Yusof merujuk saksi tersebut kepada dua buah jurnal perubatan Clinical Forensic Medicine oleh W. D. S. McLay dan Expert Evidence oleh Freckelton & Selby.

    Menurut kedua-dua jurnal tersebut, ketiadaan kecederaan pada mangsa tidak boleh menyebabkan sesuatu tuduhan serangan seksual diketepikan.

    Malah, majoriti pengadu kes serangan seksual tidak menunjukkan sebarang tanda cedera yang nyata pada anggota sulit tidak kira lelaki atau wanita.

    Selain itu, faktor-faktor lain yang boleh menyebabkan kejadian itu berlaku antaranya ‘kesanggupan’ mangsa untuk melakukan hubungan seks ekoran diperdayakan secara emosi, ketakutan akan berlakunya keganasan atau kematian dan tenaga yang digunakan untuk melawan serangan tersebut tidak mencukupi untuk menyebabkan sebarang kecederaan.

    Kelewatan dalam membuat laporan juga boleh menyebabkan luka kecil hilang atau pulih di samping penggunaan pelincir ketika serangan seksual dilakukan.

    Berhubung isu penemuan sperma di dalam rektum pengadu, Mohd. Saiful Bukhari Azlan, Wells sekali lagi bersetuju dengan laporan jurnal perubatan yang sama iaitu ‘kajian telah menunjukkan bahawa spermatozoa boleh ditemui di lokasi itu atau dubur sehingga tiga hari selepas hubungan seks luar tabii dibuat walaupun mangsa telah membuang air besar atau mandi.’

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 12:36:00 PM GMT+8

    azizah n nurul izzah tak jadi alibi sbb masing2 penipu besar... pakai tudung tapi terang2 tipu orang... anwar pun tau anak bini kaki kelentong, sekali DPP tanya terus cirit so buat apa panggil jadi alibi...

  • jurnal says:
    August 25, 2011 at 12:42:00 PM GMT+8

    terima kasih di atas updating perkembangan perbicaraan ni. salah satu tempat rujukan menarik.
    tumpang iklan skali bro..:).
    baru buka portal jurnalmalaysia. minta support kawan2.

    TK

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 1:02:00 PM GMT+8

    penyokong PAS tak buat laungan takbir untuk abang nuwar?

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 1:04:00 PM GMT+8

    ASCLD/LAB International incorporates ISO/IEC 17025:2005 with the ASCLD/LAB 2006 supplemental requirement. The Forensic Division, headquarters Petaling Jaya previously (year 2005 - 2010) was accredited to ASCLD/LAB Legacy. Malaysia is the first country in the South East Asian region to be assessed to the ASCLD/LAB International standards.


    Rujuk :
    http://empayar-pemuda.blogspot.com/2011/08/terkini-bukti-peguam-bela-anwar-kantoi.html

  • Abu Garcia says:
    August 25, 2011 at 1:10:00 PM GMT+8

    Hmm... perkembangan menarik pasal perbicaraan ni ... tapi aku yakin Anwar pasti sudah bersedia dgn skrip terbaru. Diolah bersama Tipah Koyak Pukee.

    Anwar mungkin tiba-tiba jatuh sakit kronik ... dan minta tunda lagi ...

    Harap-harap Tuan Hakim tak tertipu dgn aksi mcm tu nanti ...

    DPP bukak posa nanti makan "MacDonald" kot ....

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 1:45:00 PM GMT+8

    Posa minggu ni yang duk bohong tu minta2 satu keluarga yang turut bohong kesemuanya diserang angin ahmar,

    mulut senget sebelah tak dan air liur basi melilih tak henti2..

    Tak kira la kapiaq ke sapa ke..

    Ini doa ikhlas dari kami yang kamu semua sedang tipu di bulan puasa yang mulia ini.

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 1:52:00 PM GMT+8

    Jangan lupa cross check sini bro..

    ASCLD/LAB Accredited Laboratories

    386 crime laboratories are accredited by ASCLD/LAB as of August 18, 2011. The list of accredited laboratories includes 191 state laboratories, 130 local agency laboratories, 23 federal laboratories, 16 international (outside the United States) laboratories and 25 private.

    167 crime laboratories are accredited under the International Testing Program, 6 crime laboratories are accredited under the International Calibration Program, and 213 crime laboratories are accredited under the Legacy Program.

    Refer :

    http://www.ascld-lab.org/labstatus/accreditedlabs.html#malaysia

    Department of Chemistry Malaysia Forensic Division, Petaling Jaya, Malaysia

    Legacy/Extension (lab status)

    Certificate of accreditation

    http://www.ascld-lab.org/cert/cert331.pdf

    Extension letter

    http://www.ascld-lab.org/cert/extensions/DOCM-2nd%20Ext.pdf

    Dan jangan lupa bahawa kes liwat tersebut telah berlaku pada tahun 2008, mana mungkin DNA tersebut telah dianalisis pada ketika tempoh akreditasi makmal tersebut telah tamat sedangkan sekiranya dirujuk sijil akreditasi dari ascld-lab tersebut, tempohnya masih sah (19 Oct 2005 - 18 Oct 2010) dan telah dilanjutkan hingga 18 Oct 2011 !!

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 2:00:00 PM GMT+8

    Sekiranya mereka mahu mempertikaikan tempoh akreditasi makmal forensic di PJ, mereka sememangnya dah lupa agaknya dengan makmal2 Forensik di Melaka, Perak, Sabah, Sarawak dan Trengganu agaknya..

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 2:01:00 PM GMT+8

    tapi yg aku pelik mcmana org boleh dpt peluru si anwar ..yg boleh dpt peluru si anwar hnya wan azizah shj.

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 2:23:00 PM GMT+8

    Itu lawyer mahu pusing, dia hanya berminat untuk mengemukakan Extension letter dari ascld kepada Lim Kong Boon, sini :

    http://www.ascld-lab.org/cert/extensions/DOCM-2nd%20Ext.pdf

    Tanpa perlu merujuk certificate of accreditation dari ascld, sini :

    http://www.ascld-lab.org/cert/cert331.pdf

    Bertujuan untuk menimbulkan persepsi bahawa analisis yang dilakukan ke atas DNA (sperm) tersebut telah dilakukan pada saat tempoh akreditasi Jab. Kimia telah tamat tempoh walhal seperti yang kita semua telah sedia maklum, kejadian tersebut telah berlaku pada tahun 2008 bilamana tempoh sah akreditasi makmal sekiranya dirujuk certificate of accreditation dari ascld masih belum luput kerana tempoh luputnya hanya berkuatkuasa pada 18 October 2010 dan telah dilanjutkan hingga ke tahun 2011 !!

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 2:24:00 PM GMT+8

    Ka Ka Ka Ka

    Botol plastik yang dipakai tu kat juboh mana pi nya?

    Lain orang pakai, kut.

    Ka ka ka ka.

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 2:54:00 PM GMT+8

    pembangkang duk sibuk cari calon lain jd ketua...sbb awal2 lg dh tau,bl kes nie msk court konfom dia sangkut...kepada anuar anggap je bila dah pg sg buluh Allah nak bg peluang bermuhasabah diri...kalau dh tak de selera ngan kak jah lepas kan la ngan cara baik...

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 3:05:00 PM GMT+8

    pasokan pendakwa menjamah mcdonald sebelom waktu berbuka puasa...yakni...mcdonald fried briani dibalon sakan oleh pihak pendakwa...daud telaga membekalkan minuman air perigi...well well well

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 3:14:00 PM GMT+8

    Portal upahan, PalatKini telah mula melancarkan serangan fitnahnya terhadap Jab. Kimia..

    Peguam Anwar bangkit kredibiliti Jabatan Kimia, tiada tauliah ASCLD

    http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/peguam-anwar-bangkit-kredibiliti-jabatan-kimia-tiada-tauliah-ascld/

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 3:30:00 PM GMT+8

    Semua penerangan dan penafian oleh saksi/pakar2 pembelaan tidak dapt menyangkal fakta yg sperma / DNA Anugay di perolehi dari rektum sepooi ...

    isu yg semua org nak tau ialh bagaimana sperm tu boleh ada atau tersinggah kat rektum si sepooi ...

    tu hanya anugay dan sepooi jer yg boleh bagi tau ... mungkin jugak benggali tua tu tau .. tapi sbb dia benggali yg tak ada akhlak dan berdendam trhadap bangsa Melayu, maka dia pun buat2 bodo jer..


    lab accreditation, lapse of time dll teknikal tu semua tektik jer tu ..

    tangguh kes sudah ... jadi yg skg ni kira mcm nak meliwat-lewatkan perbicaraaan jer ..


    tapi tak per ... lambat -laun sampai ler anugay ke sg buloh govermenmt's resort and homestay ...

    bon voyage anugay ...


    Nagaria

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 3:39:00 PM GMT+8

    TERIMA KASIH KOMENTER YG LINK

    SIJIL2 PENGIKTIRAFAN MAKMAL KIMIA


    JELAS DAN TERANG DAH DIIKTIRAF
    SO SURAT LAIN LAH YG NAK DITONJOLKAN...PEGUAM PUN MAIN GOOGLE SKERANG CARI BAHAN BUKTI..



    RUMAH AKU PUN DEKAT JAB KIMIA

    LAMBANG BERKILAU DIA MEMANG UMPHH

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 4:10:00 PM GMT+8

    semua org suka menghukum org
    nape,ye?
    kita rase kita hebat sangatke....

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 4:17:00 PM GMT+8

    ini bukan pro mane2,
    cuma kita ni suka sgt menghukum org.nape ye???

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 4:23:00 PM GMT+8

    Bila baca skrip keterangan pembelaan Al Juburi yg tak bersumpah tu mcm kertas bacaan skrip Anwar tu di prepare oleh agent dari CIA...pasal ayat dia sama aje mcm Obama dan Hilarry Clinton selalu baca di mulainya dgn I categorily deny with no uncertain terms that...bla bla bla..ini jurucakap America selalu baca...tak kan utk defence pun nak guna script yg di fax darpda america..oh al jubori..bulan puasa pun nk cakp bohong jugak nescaya di laknat Allah ingat lah.

  • Bedul says:
    August 25, 2011 at 4:24:00 PM GMT+8

    Penjarakan terus si pemain bontot ni.
    Bosanla dengar dia berhujah ala khutbah politik.
    Air mani dah ada sebagai bukti.
    Apa lagi nak sandiwara woi Mat Leather King.

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 5:31:00 PM GMT+8

    Jangan lupa cross check sini bro..

    ASCLD/LAB Accredited Laboratories

    386 crime laboratories are accredited by ASCLD/LAB as of August 18, 2011. The list of accredited laboratories includes 191 state laboratories, 130 local agency laboratories, 23 federal laboratories, 16 international (outside the United States) laboratories and 25 private.

    167 crime laboratories are accredited under the International Testing Program, 6 crime laboratories are accredited under the International Calibration Program, and 213 crime laboratories are accredited under the Legacy Program.

    Refer :

    http://www.ascld-lab.org/labstatus/accreditedlabs.html#malaysia

    Department of Chemistry Malaysia Forensic Division, Petaling Jaya, Malaysia

    Legacy/Extension (lab status)

    Certificate of accreditation

    http://www.ascld-lab.org/cert/cert331.pdf

    Extension letter

    http://www.ascld-lab.org/cert/extensions/DOCM-2nd%20Ext.pdf

    Dan jangan lupa bahawa kes liwat tersebut telah berlaku pada tahun 2008, mana mungkin DNA tersebut telah dianalisis pada ketika tempoh akreditasi makmal tersebut telah tamat sedangkan sekiranya dirujuk sijil akreditasi dari ascld-lab tersebut, tempohnya masih sah (19 Oct 2005 - 18 Oct 2010) dan telah dilanjutkan hingga 18 Oct 2011 !!

    mmm...
    firstly,"..The main objective for this accreditation is to ensure that all the analysis carried out as well as the reports generated is of international acceptance quality. This will definitely boost the confidence level for the forensic scientists. Therefore, the evidence put forward will be accepted and respected by the courts and the criminal justice community.."
    jadi drpd ini objektif pemberian akreditasi ini adalah untuk meningkatkan confidence dalam teknologi sains forensic dan keterangan atau laporan drpd jab yg dpt akreditasi boleh diterima dan dihormati oleh criminal justice community n bukannya untuk memberi lesen kepada jab2x berkenaan untuk menjalankan analisis.. its a matter of formality n to boost the image of a department yg diakreditasikan bukannya as a mandatory req if kalu x diakreditasikan analysis yg jab tu buat xboleh digunapakai.. haiya...

    kalu lagu tu la cara dok pikiaq , kita boleh la pertikai terus sumer offences requiring DNA evidence to be tendered tidak boleh digunapakai oleh mahkamah....
    kalu mcm ni la nampak gayanya mcm keseluruhan sistem undang-undang kita xleh guna la coz the req to make DNA analysis hanyalah oleh Jab Kimia n this matter adalah dibawah peruntukan s.399 Kanun Acara Jenayah,
    dah alang2x mcm tu, awat xchallenge aja rite for the accused untuk disupply doc2x pendakwaan (s.51A KAJ)since mende ni dibawah peruntukan kanun yg sama yg suruh buat analysis kat Jab kimia??? y?? bcoz kununnya human rite n mende ni di recognise oleh international.. abes tu, what about the rite of the complainant??? tu bukan human rite??
    ap yg aku nak ckp, congrates anwar!! coz berjaya memburukkan ur own system perundangan ngara smpai bg impression Malaysia ni xleh pakai langsung n rakyat jelata sumer bengong n bahlul kat mata bekas penjajah kita n mende ni pown dipersetujui oleh rakyat malaysia yg prangai mcm org yg bg komen kat atas ni... baguih2x..

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 8:43:00 PM GMT+8

    Anonymous said...
    ini bukan pro mane2,
    cuma kita ni suka sgt menghukum org.nape ye???
    August 25, 2011 4:17:00 PM GMT+08:00 < ORANG2 KAT CNI MEMBERI PANDANGAN DAN PENDAPAT, BUKAN MENHUKUM, KALAU TAK BOLEH BEZAKAN ANTARA HUKUMAN NGAN PENDAPAT MMG SUSAH LAH NAK TERIMA KENYATAAN, SAMPAI DUA KALI TANYA SOALAN NI PLAK TU, SIAN NAK PERHATIAN KE? YANG KUAT MENHUKUM PEMIMPIN2 PAS, PKR, MENNGHUKUM DAN MEMBOHONG, BAHAYA TU.....JADI BODOH LAH PENGIKUT2 NYA, JADI TAKSUB TAK TENTU HALA, SAMPAI TAK DAPAT BEZAKAN REALITI DGN FANTASI.....TERUS KAN LAH FANTASI ALBONTOTI ANDA !!!

    ./fendi

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 8:47:00 PM GMT+8

    akreditasi internacional baru laku ke?tak mesti.Ram karpal singh jadi loyer ada akreditasi internacional ke?majlis peguam ade akreditasi iso ke?

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 9:50:00 PM GMT+8

    Kenapa Anwar tidak sukarelanya memberikan DNA sperma nya untuk di uji. klu dia benar2 tidak bersalah perkara itu adalah mudah bgnya.berilah kepada 10/20/30 pakar baik pilihan dia atau bukan pilihan dia..Hah ujilah uji..buktikan "AKU TIDAK BERSALAH???" boleh ke tak dia buat?...tp nape takut2 aje..pelik.

fda

Get your volunteer initiatve funded!

Link2Me WeLinkBk (254)