Thursday, August 25, 2011

[Kemaskini] Live dari Mahkamah Jalan Duta 25/8


Sambungan laporan dari sini

Dr Brian McDonald meneruskan keangkuan keorang ptuihnya untuk menghina Malayisa sebagai makmal dunia ketiga yang tidak punya accreditation dan method makmal yang tidak betul serta kajian dan ujian DNA untuk kes ini salah belaka.

Hanya pembangkang yang minda terjajah saja yang masih mahu menerima penghinaan sedmikian.

------------------------------------

1403 - Bicara bersambung semula.

Dengan Ram Karpl Sngh bertanya pendapat prosedur prosedur/kaedah betul penyimpanan sampel swap. Dr McDonald menyatakan sampel perlu disimpan dalam tempat yang sejuk bagi mengelakkan pertumbuhan bakteria/agen asing dan merosakkan integreti swab. Sampel perlu disimpan dalam peti sejuk bersuhu bawah suhu -20celsius.

Khadiran org awam dan penyokong Anwar di galeri awam berkurangan.


1411 - Ketika ditanya berhubung sampel swab yang diambil selepas 56 jam dan diletakkan dalam suhu bilik melebihi 48 jam, tiada terkesan air mani atau DNA akibat dirosakkan oleh bakteria. Menyerlah Dr. McDonald, dan Ram Karpal Singh cuba mempertikaikan mutu dan kualiti swab yang dikaji oleh Jabatan Kimia.

Antara isu yang disentuh ialah kemungkinan berlaku pencemaran serius jika cara penyimpanan yang tidak betul sehingga menjejaskan keputusanya.


1430 - Dr McDonald setuju bahawa Dr. Seah telah membuat ujian terhadap kehadhiran sperma dari sampel swab tersebut. Namun begitu, Dr Seah tidak dapat membuat ujian menguji bilangan sperma.

Menurutnya, tiada ujian yang dapat mengesahkan anggaran jumlah kehadiran sperma terutama dalam kes in brikutan telah lebih 8 jam dari masa ejakulasi dalam anus (terdpat formula kiraan tersendiri). Anggaran ia adalah tidak dapat dipasti seperti mana tercatat dalam teori kajian.

1439 - Dr. McDonald McDonald diminta untuk merujuk artikel berhubung menentukan jumlah sperma dari masa ejakulasi hingga ia diambil swab. Menurutnya, dalam kes ini tidak dapat dianggar jumlah sebenar sperma namun kehadiran sperma ada.

Pada pendapat beliau berdasarkan kajian yang telah dibuat, keputusan ujian yang djalankan tidak konsisten dengan history taking terhadap sampel yang dambil. Balik semula cerita history taking.

1450 - Dr McDonald menyatakan bahawa jumlah sperma adalah berbeza antara anus dan vagina berikutan reaksi biologi/kimia terhadapnya.

Di sini Dato Yusof memohon untuk menangguh untuk esok kerana, Ram Singh berkeras untuk meneruskan. Selepas 70 kali tunda, eksyen pula benggali capati ni utuk teruskan bicara.

Hakim memutuskan perbicaraan bersambung esok pagi jam 9 pagi.

1457 - Anwar terus mendapatkan para peguamnya untuk mendapatkan penjelasan berhubung perkembangan kesnya ...

Semua pihak susah nak memahami jalan bicara yang begitu teknikal selama dua tiga hari ini. Namun seperti kata sumber kami, Dr McDonald ini lebih-lebih. Dia akan dikerat 18 besuk kerana keangkuhan seperti mana Dr David Wells sebelum ini.

11 comments:

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 10:15:00 PM GMT+8

    "Antara isu yang disentuh ialah kemungkinan berlaku pencemaran serius jika cara penyimpanan yang tidak betul sehingga menjejaskan keputusanya.
"

    - katakanlah sememangnya berlaku pencemaran, adakah ianya membolehkan DNA pemilik individu Y bertukar mnenjadi emmm let say DNA Nelson Mandela???

    -Aku Pening Dengan Drama Tunda-

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 10:16:00 PM GMT+8

    Kalau bakteria mencermarkan swab... ada ke bakteria berDNA anwar ibrahim?

    Wujudkah bacteria bernama anuarcoccus ibrahimogens?

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 11:02:00 PM GMT+8

    Aku masih ingat Mokhtar Hashim terpaksa panggil orang asing untuk menegakkan benang basahnya. Mcm yg omputeh nilah, semua yg dibuat di sini tak betul kata pakar asing yg telah diupah Mokhtar Hashim untuk berbohong dan menimbulkan keraguan itu.

    Akhirnya Mokhtar Hashim didapati bersalah juga. Hakim membuat penilaian khusus apa yg dikatakan omputih upahan Mokhtar. Hakim buat keputusan bahawa yg salah tetap salah dan omputih upahan itu boleh katakan apa sahaja tetapi tidak dapat menyangkal bukti bahawa Mokhtar Hashim bersalah dan dihukum gantung sampai mati, biarpun dimaafkan oleh Agong kemudiannya.

    Apa yg aku faham air mani berkenaan tetap ada. Macam mana prosedur dilakukan tak perlu diambil kira.

    wan

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 11:04:00 PM GMT+8

    Ni kata aku yg bukan pakar dalam DNA. Korang jangan percaya 100% dengan cakap aku. Mungkin salah / Tapi mungkin betul.

    Yang penting fingerprint/profile DNA masih wujud... Dirosakkan bermaksud, ada sesetengah kawasan profile dirosakkan sehingga sukar mengenal pasti profile DNA tersebut.

    Yang malangnya, pendokumentasian agak longlai & longgar. Aku harap akan pihak pendakwa akan dapat memainkan peranannya. Bukan untuk menghukum yg hendak dibela. Tetapi keadilan kepada mangsa paling amat penting.

  • Anonymous says:
    August 25, 2011 at 11:56:00 PM GMT+8

    So Anwar nak beritahu satu dunia yg kerajaan M'sia dah salah menghukum banyak perogol? Disebabkan Anwar sorang, makmal kimia yang diuji oleh pakar-pakar berpengalaman tiada kredibiliti? Come on, makmal kimia yang sama juga telah menyelesaikan banyak kes jenayah. Kalau buat ujian dioversea, alasan yg lain pula - sample telah ditukar.

  • Anonymous says:
    August 26, 2011 at 6:07:00 AM GMT+8

    Bakteria e.anwar coli ada kot?
    Macam bongok punya saintis.kalu dah tercemar smpel air mani tu, kenapa keputusan dia keluar gak dna anwar?kenapa x keluar dna anuar zain je?

    Pihak pembelaan sibukkan bahagian prosedur dan teknikal yg x betul.knapa x bersungguh2 buktikan yg anwar xde kat tmpat kejadian?buktikan cakap izzah yg bapak dia ada dgn dia masa kejadian liwat tu?

    Tu pun org pas percaya anwar x salah lagi tu.bongok sombong!!

  • drmaverick says:
    August 26, 2011 at 7:36:00 AM GMT+8

    Aku rasa part akreditasi tu senang je nak patahkan. Masa ujian sample dibuat, makmal tu still ada akreditasi lagi , so takde masalah laa . Yang dah habis tempoh tu skarang , bukan masa buat ujian tu. Lagipun akreditasi ni byk hal yang ditengok, tak semetinya yg tak lepas tu bersangkutan dgn ujikaji yg berkaitan dgn kes tu.. Mamat org puteh tu pun bukan akreditasi punye org daa..

  • gome says:
    August 26, 2011 at 7:57:00 AM GMT+8

    makan burger mc.donald lagi best.......

  • Anonymous says:
    August 26, 2011 at 8:56:00 AM GMT+8

    TANYALAH MANA2 SAINTIS, TANYALAH MANA ORG YG BERPENGATAHUAN SAINS,

    SPERMA DAN DNA MEMANG TIDAK SAMA.

    BAGI LA APA2 BAKTERIA PUN, CEMARLAH DGN APA2 BAKTERIA PUN, VIBRIO CHOLERA KE, PNEUMOCOCCUS KE, DNA TAKKAN BERUBAH..
    PENGUBAHAN DNA? CAKAP SENANG LA BHAI..

    INI SEMATA2 SPIN UTK MEMPERBODOHKAN MEREKA2 YG TAK TAHU..

  • Fitri Sendayan says:
    August 26, 2011 at 9:14:00 AM GMT+8

    Kalau sprerma tercemar pon, sperma tu tetap sperma.. yang penting dapat DNA tu matching ngan Anwar punye.. Tapi yang perlu diketahui camna sperma Anwar tu boleh ade kat situ.. Ade orang tolong ambilkan ke?.. Camna lak orang tu p ambik sperma Anwar?..Konpius aku.. Cer ci cite cer cite cer cer.. Cretttt... keh keh keh..

  • Anonymous says:
    August 26, 2011 at 2:37:00 PM GMT+8

    Remember Monica Lewinsky? Bill Clinton's sperm was on her dress for years and yet they could identify him.

fda

Get your volunteer initiatve funded!

Link2Me WeLinkBk (254)