Saturday, August 27, 2011

Gelagat Anwar dedah Ong Rasputin penyebab pegawai kerajaan benci Najib


Satu lagi pasukan ‘penasihat’ PM yang Anwar rasakan akan banyak membantu Pakatan Rakyat adalah PEMANDU.

Anwar memberikan maklumat kepada mesyuarat khas tersebut, sikap PEMANDU yang ‘liberal’ dan ‘anti-Melayu’ ini adalah jelas akan merosakkan hubungan Najib dan Muhyiddin.Anwar menjelaskan bagaimana PEMANDU sebenarnya sudah mewujudkan ‘cabinet-within-cabinet’ di dalam pentadbiran Najib. Anwar maklumkan bagaimana pertemuan PM dan Menteri (biasanya akan turut dihadiri oleh Idris Jala di sebelah PM). Apa rasionalnya?

Anwar menjelaskan bagaimana pertemuan PM dan Menteri, di zaman Mahathir WAJIB berlaku secara sulit. Tidak ada Menteri lain yang ‘monitor’ kerja Menteri yang lain. Tak ada.

Semua ini meresahkan kalangan ahli kabinet. Malahan, Anwar memaklumkan bagaimana seorang ahli kabinet memaklumkan kepadanya bahawa Idris Jala adalah ‘Acting Prime Minister’. Setahap itu. Anwar menginginkan isu ini dieksploit sebaik mungkin oleh Pakatan Rakyat – apabila tiba masanya nanti.

Kenapa PEMANDU menjadi sedemikian penting kepada PM?

Ini semua adalah perancangan rapi oleh ETHOS CONSULTING yang turut meletakkan beberapa orang ‘cadre’nya di dalam PEMANDU. Ramai di kalangan Senior Management PEMANDU – adalah juga mereka yang memberikan report langsung kepada ETHOS CONSULTING!

PEMANDU sebenarnya, tegas Anwar tidak hebat. Banyak kerja dalaman PEMANDU dilaksanakan oleh External Consultants yang dilantik daripada syarikat luar. Ini semua merosakkan perjalanan kerajaan.


9 daripada 13 ‘Senior Management’ PEMANDU adalah bukan Melayu/mualaf. 9! Anwar bertanya kepada hadirin – apakah ini tidak membawa makna unsur liberalisasi berlaku dalam PEMANDU secara menyeluruh. Semua ini susunan OMO yang terlibat sejak awal penubuhan PEMANDU.

Anwar juga memaklumkan bagaimana ramai KSU/TKSU di peringkat KEMENTERIAN mula bersungut mengenai tingkah laku staff PEMANDU. Di atas nama PEMANDU – semua SOPs kerajaan hendak dilanggar dan dihumban ke dalam gaung. KSU/TKSU juga diletakkan dibawah pemantauan External Consultant – termasuk di Kementerian Dalam Negeri. Apa nak jadi?

Anwar merasakan, kemarahan ‘senyap’ Pegawai-Pegawai Kanan Kerajaan ini mesti dieksploit semaksimum mungkin. Ianya boleh dilaksanakan dengan bantuan orang Pakatan Rakyat yang ada di dalam kerajaan – termasuk di JABATAN PERDANA MENTERI!!!

OMO – adalah penggerak belakang kepada semua ini. Penyusunan dan kelibat ETHOS CONSULTING terlalu jelas berada di dalam PEMANDU.

-----------------------------------

PM Najib perlu berhati-hati dengan segala pendedahan ini. Jangan ambil mudah. Jika Anwar sendiri mempunyai info dalaman seperti ini, maknanya – ramailah di dalam kerajaan sebenarnya mereka yang mudah berpaling tadah.

Petikan bersunting dari Gelagat Anwar

1 comments:

 • Anonymous says:
  August 27, 2011 at 6:10:00 PM GMT+8

  Kalau dalam syarikat besar, Najibg macam Ceo, Idris macam COO.
  Atau Idris chief of executive Committe,Najib adlah Executive chariman.
  Walau apa pun, nampak cabinet itu sudah di cairkan fungsi nya, maka kita tak perlu lah sistem cabinet, sebab CEO ada,COO ada, executive 1,300,000 anggota, yang bagi input adalah Pemudah yang memberi staeji, yang menkaji stratiji adah CON-sultan.
  Jangan lupa , nak kena ingat shareholders ada, minority interests ada,saya pendapat , tak payah lah Pakatam Kerja kuat sangat, kali BN hanyut by default leka tidor dan tak proaktif dan syiok sendiri.2008 akan di lipat ganda.Taruk batang kayu PR bolih menang walau pun tiada winnable candidates baik dari BN atua PR.
  Jabgab kuoa ya sharhlders ada kuasa besar.
  arjuna waspada
  changkat lobak.

fda

Link2Me WeLinkBk (254)