Saturday, July 30, 2011

Mitos Tung Shin Warrior dan Doktor Swasta sokong Dr Jeya


Syed Akhbar Ali, blogger Outsyed the Box telah membongkar rahsia demi rahsia disebalik apa saja 'berita luar biasa' BERSIH.

Terbaru, dengan panjang lebar dan fakta yang tepat, kajian yang mendalam beliau membongkar siapa sebenarnya 11 doktor yang kononnya menjadi saksi polis melepaskan gas pemedih mata ke hospital Tung Shing.

Dengan sinis beliau memanggil mereka 'Tung Shing Warriors'.

Pertama beliau membongkar, tidak semua dari 11 doktor benar-benar ada ditempat kejadian ketika kejadian berlaku.Kedua, beliau membongkar, 11 doktor berkenaan bukan pekerja sepenuh masa hospital Tung Shing. Lebih hebat lagi, beliau mengeluarkan nama siapa sebelas orang doktor berkenaan.

Pembohongan dan spin yang melampau dari pembangkang tidak menamakan 11 orang berkenaan. Tapi blogger Outsyed the Box tidak cakap kosong. Beliau membawa bukti. Ini nama 11 Doktor tersebut:

1. Dr Mazeni Alwi - Consultant Paediatric Cardiologist
2. Dr Sheikh Johari Bux - Consultant O & G
3. Dr Jeffrey Abu Hassan. - Consultant Chest Physician
4. Datuk Dr Musa Mohd Nordin - Consultant Paediatrician & Neonatologist
5. Dr David Quek - Consult Cardiologist (MMA past president).
6. Dr Mary Cardosa - Consult Anaesthesiologist (MMA president)
7. Dr Ng Kwee Boon - Consultant O & G
8. Datin Dr Low Paik See - Consultant Paediatrician
9. Dr Steve Wong - Consultant Plastic Surgeon
10. Dr Ahmad Farouk Musa - Consultant Cardio Thoracic Surgeon
11. Dr Ng Swee Choon - Consultant Cardiologist
Enam dari 11 nama di atas merupakan penyokong BERSIH.

Pada 24 Jun 2011, sebelum 9 Julai, Dr. Mazeni Alwi, Dr Sheikh Johari Bux, Dr Jeffrey Abu Hasan dan Dr Musa Nordin membuat kenyataan menyokong BERSIH. Pembaca boleh baca kenyataan mereka dalam blog Outsyed the Box sini.

Sementara Dr David Quek pula telah menulis ke beberapa portal, dan kepada ahli MMA(Persatuan Pengamal Perubatan) untuk menyokong BERSIH, malah memulakan revolusi!

Seterusnya Dr Mary Cordosa adalah aktivis yang menyokong BERSIH dan anti-Lynas. Ini menunjukkan secara politiknya, enam doktor berkenaan merupakan penyokong kuat BERSIH. Kenyataan mereka sangat meragukan kerana bias.

Dipetik dari Sri Tribuana sini


Disamping itu, akhbar pembangkang memainkan tajuk berita kata 5,000 doktor swasta sokong dilepaskan tahanan Dr Jeyakumar.

Rupanya bukanlah 5,000 doktor tetapi Persektuan Pengamal Perubatan Swasta yang ada 5,000 ahli yang bersuara.

Cakaplah Jawatankuasa Persekutuan Pengamal Perubatan Swasta yang sokong dilepaskan.

Tak hairan kalau hanya beberapa orang saja dalam jawatankausa yang memegang jawatan utama buat keputusan mewakili Persekutuan tetapi tak dapat ensorsement Jawatankausa atau Mesyarat Agung.

Sejak bila persatuan profesyenal mula nak main politik. Ini mesti terikut Bar Council.

12 comments:

  • Anak Nelayan Pontian says:
    July 30, 2011 at 8:31:00 PM GMT+8

    Sejak bila pula PERKASA sibuk-sibuk pasal BERSIH?
    Bukan itu berpolitik juga?
    Kata Ibrahim Ali dia tidak mahu PERKASA jadi parti politik tapi dalam masa sama main politik juga.

  • Ayah Man says:
    July 30, 2011 at 9:10:00 PM GMT+8

    Kepada Tung Shin worriors bertindaklah seperti Bar Council memberi khidmat percuma kpd aggota BERSIH yg ditahan Polis.
    Penyokong2 BERSIH harus diberi rawatan percuma apabila memerlukan olih Tung Shin worriors sabagai memupuk semangat setia kawan.

  • Anonymous says:
    July 30, 2011 at 9:27:00 PM GMT+8

    agak2nyer ada berkurang tak customer/patient 11 doktor tu nanti....

  • Anonymous says:
    July 30, 2011 at 9:56:00 PM GMT+8

    setuju dgn komen Ayah Man. namun, pd pemerhatian sy, ianya mustahil dilakukan krn Tung Shin Warrior tidak mempunyai kepakaran dlm bidang psikologi utk membantu peserta2 BERSIH yg rosak mentalnya itu. hehehehehe (",)

  • Anonymous says:
    July 30, 2011 at 10:37:00 PM GMT+8

    Bagi saya, Professional doctor, Lawyer, sama taraf dengan Pak Cik jual lemang tepi jalan, dia juga seorang professional dalam bidang Lemang...

    Sama juga, jual lemang kepada orang ramai, Buat lemang sedap2, orang ramai beli.

    So, whats so special about all these doctors anyway?

    Kerja FOC dengan government? No, gaji di bayar, sama seperti pekerja kilang atau pelayan restoran, ada yang buka 24 jam, kerana sama, melayan pelanggan.

    Masih each entittled to 1 vote..

    Masih each entittled to 1 vote..

    5000 ahli? So what? Peniaga kat pasar malam lagi ramai, tapi tak le besar kepala..

    Badut2 syiok sendiri

  • Wau Janak says:
    July 30, 2011 at 11:15:00 PM GMT+8

    Anak Nelayan Pontian memang dasar anak nelayan dongok pr. masih tak tahu beza ngo dan badan profesional. patut mudah sgt kena kencing

  • Anonymous says:
    July 30, 2011 at 11:42:00 PM GMT+8

    yg nyata doc swasta marah kat gomen sbb. buat klinik 1 Malaysia, dulu masuk lebat dengan MC sekarang dah kurang laku kecuali yg nak sangat MC beli, tak lama lagi peniaga lak sbb kedai runcit 1 Malaysia, bungkus lah peraih cina.

  • Anonymous says:
    July 31, 2011 at 1:03:00 AM GMT+8

    saya mohon pada MMA, tolong jangan terlibat dalam politik. Ini adalah tindakan bodoh sebagai seorang doktor. Jika hendak jadi ahli politik, tolong 'resign' dari jawatan anda kerana ada ramai lagi yang layak. Even dalam MMA pun sudah menjadi seperti puak-puak MCA, MIC (mostly), DAP, PAS, UMNO/PKR...masing-masing melobi untuk jawatan, padahal MMA sendiri tiada aktiviti (selain dalam bahagian SCHOMOS) yang berguna untuk ahli-ahlinya. Sebab utama para doktor menjadi ahli MMA adalah untuk perlindungan insurans.
    Sebab utama ada ahli doktor yang ingin memegang jawatan dalam MMA adalah untuk 'pulus' dan 'kuasa'.
    Annual dinner MMA adalah kenduri 'todi' dan 'dancing'. Speeches by the DG adalah a sekadar alasan untuk menunjukkan kepada 'public' MMA adalah suatu persatuan dihormati (tiada apa yang perlu dihormatkan kalau nampak sesetengah doktor mabuk lupa diri). Maka itu, cik semua boleh buat andaian bahawa ahli-ahli MMA yang aktif adalah dari golongan siapa.sekian.
    seorang doktor.

  • Anonymous says:
    July 31, 2011 at 1:14:00 AM GMT+8

    Parpu, ni nak habak main, Dr. Bux tu ayah pade member aku. Umah depa betul2 atas sekolah menengah kebangsaan bkt bandaraya kt bangsar. Dr Bux tu memang penyokong tegar anwar brahim. Dulu masa PKR ditubuhkan, ayah nya la salah seorg penyokong setia. Dekat rumah banglo depa tu 24 jam bendera PKR tercacak. Dekat kereta mahal depa tu pun ditampalnya PKR punya sticker.

    Tak taula apa depa dapat duk sokong anwar bukan main lagi.

  • Kung Fu Master says:
    July 31, 2011 at 9:18:00 AM GMT+8

    Hampeh punya doktor ..!! Elok depa gi rawat otak depa sendiri. Tak sedar diri. Sia-sia jadi doktor tp otak bingai ..!!

  • Anonymous says:
    July 31, 2011 at 10:37:00 AM GMT+8

    Dapat jadi doctor, hidup mewah dan senang. Tak sedar diri. Tak tahu berterima kasih. Kimak punya doctor doctor.

  • Anonymous says:
    August 1, 2011 at 7:55:00 AM GMT+8

    Aku pernah mendapat rawatan di Hospital Pantai Sg. Petani, masa tu tengah hangat PRK kat Bukit Selambau, Doktor yang merawat aku penyokong kuat pembangkang, bersemangat dia bercakap, semuanya kerajaan tak betul, last2 aku tanya dia, Tuan belajar dulu sapa yang sponsa? dia terdiam, aku tanya lagi sapa tuan?, akhirnya dia jawab juga...Kerajaan..

    Tapi si doc ni tak mau kalah juga, dia kata duit kerajaan tu duit rakyat, aku tanya dia, kalau duit rakyat yang mejoriti tu sapa...?

    Tulah pedahnya pandai dibidang kedoktoran tapi nak tunjuk pandai di bidang Politik.......

fda

Get your volunteer initiatve funded!

Link2Me WeLinkBk (254)