Tuesday, June 14, 2011

Memahami kedudukan IPP sekarang


Dari maklumat yang kami perolehi, IPP atau Penjana Tenaga Bebas hanya merupakan lebih sedikit dari 50% sumber tenaga untuk TNB. Selebihnya datang dari sumber penjana tenaga TNB.

Satu lagi komplen bahawa kita mempunyai excess capacity. Itu amat perlu kerana jangkaan keperluaan.

Perjanjian PPA atau Power Purchase Agreement antara TNB dan IPP melibatkan harga dan terma.

Banyak pihak menyuarakan kemarahan terhadap perjanjian dengan YTL. Ini dipanggil IPP generasi pertama. Termanya harga 14 sen per KWh dan agak mahal dengan harga dalaman TNB hanya 11/12 sen Kwh. Itulah yang telah dirunding dan ditetapkan oleh Anwar Ibrahim sebagai Menteri Kewangan. Baca kami sini.

Namun begitu, fikirkan?

YTL adalah berdasarkan pay or take. Bermakna apa yang dijana mesti dibeli oleh TNB. Hari ini, jumlah tenaga yang dijana oleh YTL hanya 7% dari tenaga TNB.

Disebabkan YTL mendesak mahukan perjanjian ditandatangani segera supaya mereka boleh mula, maka harga 14 sen yang ditetapkan adalah harga tetap atau fixed price. Ia tidak boleh diubah walau apa perubahan harga bahan berlaku.

Berbanding dengan harga PPA IPP lain, ianya kini termurah dan merupakan pilihan utama TNB. YTL menyedari ini hingga mereka mula berubah nada bahasa untuk kata mahu melihat perniagaan dalam transmission pula kerana menyedari tidak menguntungkan.

Ingat ye, YTL agak rapat dengan kumpulan liberal dan pembangkang.

Selepas IPP generasi pertama, datang pula IPP dengan PPA generasi kedua. Mengikut IPP generasi kedua, TNB membayar berdasarkan terma rental plus energy. Ini bermakna TNB akan bayar kos overhead dan minima tenaga yang dijana untuk cover cost.

Harga per KWh dah naik setinggi 16 sen, kalau tidak silap.

Manakala IPP generasi ke tiga tidak akan garenti dari TNB tapi berdasarkan apa yang TNB beli. Harga mereka agak tinggi.

Subsidi dari TNB dah tak banyak. Subsidi kepada IPP tinggal hanya subsidi gas.

Kerajaan memang memberi subsidi gas bagi IPP jenis gas. Tapi kini sudah ada masaalah kekurangan gas dan kenaikkan harga gas. Baca Outsyed the Box sini dimana IPP dan TNB terpaksa guna diesel yang lima kali lebih mahal.

Harga arang batu pun mahal dan naik begitu banyak.

-----------------------------

Sekarang kita tanya Anwar yang berjanji akan kurangkan subsidi dan kaji semula perjanjian IPP ini semua untuk menjana wang bagi membiayai Buku Jingay nya. Macam mana dia naik perah duit dengan cara itu.

Anwar turut sama berjanji nak kurangkan subsidi gas kepada IPP. Ini bermakna harga letrik akan naik.

Kata IPP tukar ke sumber tenaga lain. Minyak dah sampai US120 per barrel. Macam mana dia janji harga letrik boleh turun?

Auta lah Anwar. Pergi bergurindam, bersajak dan bersastera. Graduan pengajian Melayu nak urus ekonomi???

4 comments:

  • This comment has been removed by a blog administrator.
    serenity9260 says:
    June 14, 2011 at 12:23:00 PM GMT+8

    This comment has been removed by a blog administrator.

  • Pungkok Aziz Sembelit....AMIN!! says:
    June 14, 2011 at 1:26:00 PM GMT+8

    1. dgn menggaji GRO china kat YTL, maka profit boleh digunakan utk kurangkan harga cost YTL
    2. utk IPP generasi kedua, satu longgokan gay muda di tepian pintu masuk boleh digunakan to generate profit and lower the cost
    3. utk IPP generasi ketiga, satu padang bola sepak disedia kan bagi memastikan nik aziz tua kutuk laknatullah sembahyang sambil menangis supaya tuhan turun kan harga cost IPP itu.
    4. yg lain tu, suruh sam ketot demo depan lombong arang batu dichina ke atau di amerika selatan.
    5. utk menjana kuasa baru, boleh la suruh PAS anjing buat demo depan gunung karakatao. supaya meletup dan bagi power kepada TNB. semoga bila dah meletup, PAS anjing terus mampus dng hadi dan mahfuz bodoh.

    ha ha ha belawak je dgn pukimak PAS.

  • Haji Nik Abdul Aziz says:
    June 14, 2011 at 2:32:00 PM GMT+8

    Apa laa you orang fikir susah sangat nak faham buku jingga tuu? Nak jana tenaga elektrik melalui renewable energy bukan susah sangat.

    Petang-petang, lepas balik kerja, Anwar Ibrahim, Lim Guan Eng, dan Nik Aziz akan kayuh basikal yang disambung dinamo - maka terjanalah elektrik. Sambung ke grid. Dapat tenaga elektrik untuk rakyat.

  • Anonymous says:
    June 14, 2011 at 3:24:00 PM GMT+8

    Jangan layan saja bapak pembohong, bapak skandel, bapak temberang, raja main belakang, raja gila kuasa, raja segala maksiat...biar saja Pas(betulkah masih lagi?) atau pun dah mamPus dan tok-tok guru bahalolnya junjong melambung bedebah laknat tu!!!

fda

Link2Me WeLinkBk (254)