Greetings

Tuesday, June 14, 2011

Anwar merunding IPP: "You diam, Ini urusan kerajaan"

Ingat orang takut dengan muka penipu lu ...?!

Berikut adalah satu temuramah The Star dengan bekas Pengerusi Eksekutif TNB, Tan Sri Ani Arope pada Jun 6, 2006:

How was the Malaysian model of IPPs created?

Tan Sri Ani Arope: Ask our previous Prime Minister (Dr.Mahathir)

How was the process of negotiations with IPPs conducted?

Tan Sri Ani Arope: There was NO negotiation. Absolutely none. Instead of talking directly with the IPPs, TNB was sitting down with the EPU. And we were harassed, humiliated and talked down every time we went there. The EPU just gave us the terms and asked us to agree. I said no way I would.

What about the pricing and terms of the contracts?

Tan Sri Ani Arope: It was all fixed up. (They said) this is the price, this is the capacity charge and this is the number of years. They said you just take it and I refused to sign the contracts. And then, I was put out to pasture.

Why did you disagree with the terms?

Tan Sri Ani Arope: It was grossly unfair.

How were you affected by the process of awarding the IPP contracts?

Tan Sri Ani Arope: I felt sick. It was morally wrong and not fair. If it is legal and not fair, I will not do it. If it is fair and illegal, I still won’t do it. It has to be legal and fair.

We work for the consumers, workers and shareholders. TNB is morally obligated to these three, but the CONSUMERS come first, otherwise we won’t be around. It is then the workers and the shareholders

When I said that, they said ‘
Dia ingat bapak dia-punya’ (He thinks this is his father’s company).

This job is an
amanah (trust). You are entrusted with this responsibility and you carry it out to the best of your ability.

I do not want somebody to come and urinate on my grave. In the Malay culture, that is about the worst insult they can do to a man.
Harus diingat ketika itu, media perdana dikuasai oleh Kalimullah yang kini menulis di portal pro pembangkang. Maaf cakap tapi bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah sudah meletakkan ejen SIngapura dan pro pembangkang menjahanam kerajaan dari dalam.

Kata-kata Ani Arope dapat dilihat sebagai seorang yang meluahkan kekecewaan dan tidak dapat sesuatu seperti yang dikehendaki. Ini menjadi asas pihak pembangkang menyerang kerajaan.

Dari kata-kata itu sampai hari ini, Ani Arope menunjukkan suatu sikap yang tidak mencerminkan tradisi professionalisma "Government service" iaitu tidak menghormati kuasa ahli politik yang diundi dan mendapat mandat rakyat dan memburuk-burukkan kerajaan.

Apa sebenarnya?

Ada beberapa sudut yang perlu dilihat. Pertama, jangan salahkan Dr Mahathir saja tetapi orang yang dipertanggangjawab untuk berunding itu pun sama biadap dan cara yang begitu diktator sekali.

Perunding bagi pihak kerajaan ketika ialah Mantat Timbalan Perdana Menteri melancap Menteri Kewangan, Anwar Ibrahim. EPU itu bawah JPM dan sepatutnya adalah bidang kuasa PM, tapi dalam EPU ada Team A dan B yang mana Team B berbaiah pada Anwar pula.

Baca petikan dari rbf untuk mendapat penjelasan, berikut:
IPP mula ditubuhkan selepas negara mengalami gangguan bekalan eletrik terburuk pada tahun 1992. Menteri kewangan pada masa itu adalah Anwar Ibrahim. Sebagai anak emas Tun Dr M pada ketika itu dia telah diberi kepercayaan untuk membincangkan perkara itu dengan EPU dan TNB.

Kalau tak percaya cuba minta EPU bongkar balik minit-minit mesyuarat yang dipengerusikan oleh Anwar Ibrahim berhubung dengan pemberian kontrak IPP. Salah sebuah pembekal IPP adalah syarikat kroni Anwar iaitu Malakoff. Sekarang Malakoff milik Syed Moktar, ianya dibeli pada 2006.

Dalam minit mesyuarat itu ada dicatitkan bagaimana Anwar memarahi pegawai EPU dan pihak TNB apabila mereka membantah perjanjian yang berat sebelah itu. Antara ayat yang digunakan ''you diam , ini urusan kerajaan" begitulah lebih kurang bunyinya.

Tun tidak diberi penjelasan yang benar oleh pihak EPU pada masa itu kerana semuanya dikawal oleh Anwar Ibrahim. Itulah antara kelemahan Tun pada masa itu kerana terlalu percayakan Anwar.

Saya tidak pasti samada minit mesyuarat berkenaan diletak di bawah OSA atau tidak. Jika tidak diletak di bawah OSA kita berharap agar kerajaan dapat menunjukan kepada rakyat.

19 comments:

  • Ikrar Pemuda says:
    June 14, 2011 at 8:46:00 AM GMT+8

    you wrote
    "Perunding bagi pihak kerajaan ketika ialah Mantat Timbalan Perdana Menteri melancap Menteri Kewangan, Anwar Ibrahim."


    hahahahah...

  • Melayu dibodohkan Cine says:
    June 14, 2011 at 9:05:00 AM GMT+8

    Isu IPP ni merupakan buah paling kuat utk pembangang & konco2nye serang kerajaan. Apa lagi bongkarkan la semuanya.. cari balik Minutes of Meeting, org2 yg attend meeting & kalau ada memo sign by Aljuburi lagi bagus. Try la tanya si Ani Arope balik sapa yg kuang ajark dlm meeting EPU & TNB tu..

    Apasal la si Shabery Chek x bantai Aljuburi masa depa debat dulu..

  • Anonymous says:
    June 14, 2011 at 9:17:00 AM GMT+8

    Mantan la bro bukan "Mantat" HAHAHAHA tp best jugak bahasa "baku" baru ni sbb dia pun Mantat Menteri Pelajaran kannnnnn

    Bole tergolek aku ketawa bila baca ni. Terbaekkkk la bro

  • kluangman says:
    June 14, 2011 at 9:31:00 AM GMT+8

    How was the Malaysian model of IPPs created?

    Tan Sri Ani Arope: Ask our previous Prime Minister (Dr.Mahathir)
    ....

    Berdasarkan ungkapan itu, Mahathir seolah berurusan langsung dengan Ani Arope. Elok dapatkan penjelasan sebenar darinya - sebagai seorang yang berprinsip di harap ani arope juga tidak bercakap bias kepada mana mana pihak kecuali kebenaran.

  • Anonymous says:
    June 14, 2011 at 9:35:00 AM GMT+8

    hahaha nuar memang mantat banyak kali

  • Orang Muda says:
    June 14, 2011 at 10:11:00 AM GMT+8

    Yang penting kes Taib Sarawak, fail akan dibukak di Switzerland. Fail Scorpene Najib akan dibuka di France. Ini baru cara betul deal rasuah.

  • Anonymous says:
    June 14, 2011 at 10:31:00 AM GMT+8

    Sudah sampai masanya kjaan bongkar pengbohongan anwar. Anwar tau ipp tu berat sebelah tapi yg nego bagi pihak kjaan ialah anwar. Sbb tu anwar berkokok siang malam. Ngata ipp macam2. Padahal kroni anwar sudah kenyang terbongkang. Kesian ani arope yg ada prinsip tapi di manipulatekan kekecewaan dia utk back fire dr.m. Obviously bukan dr.m yg ketuai team perundingan. Dr.m cuma beri arahan suruh runding, tapi team anwar yg rompak hak rakyat.

  • Geng Orang Muda says:
    June 14, 2011 at 10:35:00 AM GMT+8

    Kalau Anwar yang buat semua tue, kenapa BN masih lagi teruskan perjanjian IPP tue. Nampak sangat ada udang di sebalik Mee. Ada lagi juak dan kroni BN perlukan duit. Dirembatnya jutaan ringgit duit rakyat.

    Orang Muda tolak BN.

  • Anonymous says:
    June 14, 2011 at 10:36:00 AM GMT+8

    Dr.m dah terbukti hebat membela hak rakyat membawa negara maju, mana mungkin dr.m buat perjanjian berat sebelah dgn IPP.

    Ini mesti kerja si konek terjuntai yg satu malaya suda tengokk...

    Dulu org nampak dia mcm malaikat, skrg baru tau, lepas rompak hak rakyat melalui IPP, konek juntai pi rompak hak azmin pulakk...

  • Anonymous says:
    June 14, 2011 at 10:45:00 AM GMT+8

    Ekekeke bdak2 kecik duk tepi longkang main godak parit... Mana tau pasai agreement.... Dah nuar jubo yg suruh sign kontrak 30thn dgn IPP... Nak wat camneee.... Nuar jubo suruh masukkan terma, kalo IPP rugi kjaan akan bailout..... Lepas tu chop akta rahsia rasmi..... Itu le keje nuarr.. lepas tu gi hongkong balun amoiii...

  • Anonymous says:
    June 14, 2011 at 11:03:00 AM GMT+8

    Ha ha ha..

    Aku tak rasa Si Mahathir begitu Bodoh sampai kena tipu dengan Nuar tu ..tapi sebab sama-sama makan, tu pasal Malakof, YTL dan Genting ada IPP..ha ha ha..makan sama-sama..sama-sama diam..macam kes BMF juga nih ..ha ha ha..UMNO oh UMNO ..bab penipu memang Klassss gitu .. ha ha ha..

  • Geng Orang Lama says:
    June 14, 2011 at 11:12:00 AM GMT+8

    Geng org muda... anda perlu baca atrikal sampai habis dgn hati terbuka. Klu anda baca separuh2 ditambah dgn hati hitam membenci pemerintah, anda tak akan nampak cerita keseluruhan.

    Jika anda tanya knp BN masih meneruskan perjanjian... jawpannya ialah, krn 'org BN' waktu itu ialah DSAI. Dah kroni yg anda petik tu sudah pastinya kroni DSAI.

    Sy setuju jika anda kata Tun M lemah. Kelemahan terbesar Tun M adalah terlalu percaya pd timbalannya tu. Dan sebagai seorang MUNAFIK yg berjaya, ANUwar pantas mengambil kesempatan ini.

    Anda juga harus sedar knp BN akhirnya membuang ANUwar. Juga tolong tanya pada rakan2 anda, knp mereka sanggup menjilat apa yg telah diludah oleh BN.

  • Anonymous says:
    June 14, 2011 at 1:29:00 PM GMT+8

    Unspinners... date interview Ani Arope yang u letak tu betul ke 2006? Just asking conpius sikit. Thanks

  • Anonymous says:
    June 14, 2011 at 4:44:00 PM GMT+8

    Hmmm.. Tun M berniat baik, tapi ramai yang ambil kesempatan & berniat jahat terutamanya MantaT TPM Anuwar Al-juboori...

  • Anonymous says:
    June 14, 2011 at 7:17:00 PM GMT+8

    n ''you diam , ini urusan kerajaan" - LU BOHONG, MCM MANA LU TAHU... HA HA HA HA

  • Clone@Hackers says:
    June 14, 2011 at 7:32:00 PM GMT+8

    Semua nak salahkan kerajaan...kebanyakan yang nak salahkan kerajaan mesti ada masalah tak dpt project ke,tak dapat apa yang diaorg nak...pastu hentam kerajaan....apa pun tak boleh lah....

  • Anonymous says:
    June 14, 2011 at 10:20:00 PM GMT+8

    Tun M memang telah melakukan kesilapan besar membawa anwar masuk kekancah politik malaysia. Manusia yang memang banyak topeng..silih berganti mengikut persekitaran dan tempat. Namun Tun M jugak telah membetulkan keadaan dengan memecat anwar..setelah segala kejahatan dan kerja buruk anwar terbukti sahih. cuma yang dikesalkan adalah ramai yang tidak sedar betapa anwar bijak menggunakan tipu helah, memutar belit dan menghasut supaya orang lain yang dipersalahkan. Dia semua betul..dia terbaik...dia terhebat.
    (ciri-ciri syaitan laknatullah)
    MAKA, sedarlah wahai bangsaku, betapa mereka yang cemburu dengan keupayaan bangsa melayu dan islam membagunkan agama, bangsa dan negara amat mengharapkan kemusnahan berlaku. seperti mana-mana negara lain..kemusnahan berlaku adalah disebabkan rakyat negara itu sendiri berpuak-puak, tuduh menuduh dan sentiasa mewujudkan kemusnahan.
    Bagi yang kaya raya dan mampu hidup di negara lain jika apa-apa berlaku dalam negara tak pernah gusar. TAPI APA NASIB KITA YANG HANYA MAMPU HIDUP DITANAG AIR KITA YANG SEKANGKANG KERA INI...
    BERSATULAH...
    BERPADULAH...
    LUPAKAN SENGKETA DAN BERLAWANAN PENDAPAT...
    MALAYSIA TANAH AIR KITA.
    TAWAKKAL DAN BERUSAHALAH
    MEMBELA DAN MENJAGANYA....
    -niknordinp21

  • glassman says:
    June 15, 2011 at 1:34:00 AM GMT+8

    Orang Muda said...
    Yang penting kes Taib Sarawak, fail akan dibukak di Switzerland. Fail Scorpene Najib akan dibuka di France. Ini baru cara betul deal rasuah.

    princess Diana pun mati eksiden dlm terowong tanpa saksi di Perancis,,. sila2 buka fail di Perancis,, semua negara2 baik2 belaka dan sayang kepada ugama islam,. sila2

  • anti bohmau says:
    June 15, 2011 at 7:35:00 PM GMT+8

    you're definitely right mr. glassman,

    masalahnya orang2 muda kita suka negara diburukkan oleh idola mrk di luar negara...

fda

Get your volunteer initiatve funded!

Link2Me WeLinkBk (254)