Visitors

Tuesday, March 29, 2011

PRU Sarawak: Ketua Cabang PKR Miri ialah doktor gugur bayi?


Hasil dari maklumat dari "grass root", temubual dengan pemandu teksi serta penduduk tempatan, CTS telah mendapat maklumat bahawa terdapat sebuah klinik "maternity" atau rawatan untuk perempuan-perempuan mengandung dan bersalin di bandar Miri, Sarawak yang telah digunakan sebagai klinik utama pusat penguguran bayi secara haram.

Klinik yang dimaksudkan adalah Teo's Clinic. Terletak strategik di bangunan rumah kedai di Bandar Miri ini khabarnya dimiliki oleh Dr Micheal Teo Yu Ken.

Hasil maklumat orang ramai memberitahu CTS, klinik berkenaan telah lama digunakan sebagai pusat penguguran bayi secara haram.

Ini kerana menurut mereka, dalam masyarakat Cina di sana, kalau pasangan suami isteri mendapat anak perempuan adalah satu "sial" dan ditolak keluarga. Itu sebab bayi berkenaan perlu digugurkan.

Tambahan lagi, menurut sumber lagi, kebanyakan perempuan simpanan atau "mistress" dan pelajar-pelajar yang melakukan aktiviti sumbang juga akan mengambil tindakan yang sama sekiranya keterlanjuran mereka membuahkan janin di dalam perut.

Menurut mereka lagi, acap kali, janin-janin yang tidak cukup bulan ditemui di dalam tong-tong sampah yang berhampiran dengan klinik berkenaan. Tinjauan CTS selama 3 hari ke atas klinik berkenaan gagal mendapat kerjasama dari staf dan doktor yang bertugas.

Dr Micheal Teo Yu Ken adalah merupakan Ketua Cabang PKR Miri dan diwar-warkan antara calon yang disebut-sebut untuk bertanding di salah satu DUN Miri. Beliau juga merupakan calon yang pernah menawarkan diri bertanding menentang Timbalan Ketua Menteri.

Apakah Rakyat Miri sanggup menerima "pembunuh" seperti Dr Micheal Teo sebagai calon mereka dan mengangkat calon PKR ini sebagai ADUN mereka?

Apakah Dr Micheal Teo berani menafikan beliau bukan sebagaimana yang didakwa oleh rata-rata Masyarakat Miri di situ?

DIpetik dari Cucu Tok Selampit

13 comments:

  • Njah says:
    March 29, 2011 at 11:46:00 AM GMT+8

    Kalau ini lah jenis manusia yang sanggup melakukan perbuatan seperti ini, tolak manusia sial ini

  • Anonymous says:
    March 29, 2011 at 11:58:00 AM GMT+8

    aku benci dap !!!

  • Anonymous says:
    March 29, 2011 at 12:11:00 PM GMT+8

    bakal exco kesihatan negeri?

  • Anonymous says:
    March 29, 2011 at 12:38:00 PM GMT+8

    Kerja dia doktor kah kah kah. kerja menipu rakyat dengan rasuah itu kerja mulia kah ? kah kah kah

  • Anonymous says:
    March 29, 2011 at 1:03:00 PM GMT+8

    Bro, ada artikel gred AAA kat blog www.oik65.wordpress.com/ pasal Twitter vs Facebook yg secara jitu mematahkan hujah mat jambu pi gay arr.

    Buat ulasan sikit please supaya ramai rakyat dapat baca.

  • Anonymous says:
    March 29, 2011 at 2:05:00 PM GMT+8

    Bagi Pakatan, moral tak penting sebab Ketua mereka mana ada moral. Bila bapa kencing berdiri maka anak anaknya akan kencing berlari. Di Semenanjung puas dia kelentong di sini dan tak cukup setakat itu, Sarawak pun dia nak kelentong. Pandai cakap sepatah dua Bahasa Iban dan mula jual buat konon fasih.

    Perlu satu laporan polis dibuat keatas bakal calon PKR ini sebab kegiatan yang tidak bermoral. Kementerian Kesihatan patut campurtangan dalam soal ini dan jangan biarkan penama gunakan lesen perubatan untuk merosakkan generasi akan datang.

  • Anonymous says:
    March 29, 2011 at 2:30:00 PM GMT+8

    WAH WAH...JIKA BENAR, ITU TELAH MENYALAHI CODE OF ETHICAL CONDUCT, KENA SIASAT NI..
    RAMAI ORG YG TERTIPU DGN KES2 ABORTION YG MENJALANI D&C..
    JIKA GUGUR SECARA HARAM, ITU EMMG SALAH DI SISI UNDANG2..

  • Anonymous says:
    April 13, 2011 at 11:29:00 AM GMT+8

    mmg benar,,klinik ini mmg t'kenal dgn doktor nya yg kejam,,,,

  • Anonymous says:
    April 21, 2013 at 11:42:00 AM GMT+8

    Aduh selepas baca ini saya tidak akan sokong PKR, 8 undi in my household akan pergi ke Better Nation

  • Anonymous says:
    April 21, 2013 at 11:53:00 AM GMT+8

    .mmg benar la klinik ini pakai buang bayi..kwan sya berbangsa cina pernah bt kt klinik ini...lihat sja la rumah doktor teo kt tman awam besar..berbanding rumah serbastian ting kt luak..klau tak caya..g la tgok....sapa yg lebih kaya..??..hahaha

  • Anonymous says:
    April 21, 2013 at 2:26:00 PM GMT+8

    It's a sin.

  • Anonymous says:
    April 22, 2013 at 2:38:00 PM GMT+8

    Klinik ini memang terkenal untuk pengguguran. Sudah bertahun saya mendengar cerita-cerita orang membawa teman wanita, perempuan simpanan, pembantu rumah and gadis bawah umur ke klinik ini untuk membuat pengguguran. Baru-baru ini seorang kenalan membawa anak buah dia ke klinik ini beberapa bulan lepas untuk pemeriksaan bagi mengesahkan sama ada dia mengandung atau tidak. Setelah membuat ujian kencing, doctor ini mengesahkan yang dia mengandung dan dengan selambar memberitahu mereka "pengguguran boleh dibuat minggu hadapan". Kenalan saya terkejut sebab anak buah dia langsung tidak berniat untuk melakukan menggugurkan kandungannya. Pernah juga dengar cerita bahawa berberapa tahun dahulu klinik ini juga ada kegiatan jual beli anak pada harga RM10,000. Rakan sekerja dia membeli anak di klinik ini. Semua dokumen senang diperolehi sebab klinik ini menyediakan surat yang 'mengesahkan' bahawa pembeli 'melahirkan' anak di klinik tersebut. Dokumen tersebut boleh dibawa ke JPN untuk mendapatkan surat beranak. Bayaran lebih dikenakan untuk membeli anak lelaki. INI MELIBATKAN PEMBUNUHAN RATUSAN (mungkin ribuan) KANAK-KANAK yang tidak berdosa. John Anak Kenom.

  • Anonymous says:
    April 23, 2013 at 2:48:00 PM GMT+8

    Pihak berkuasa perlu menyiasat klinik ini, menyoal doctor & pekerja-pekerja (yang pernah dan masih berkerja di klinik) dan mengambil tindakan sewajarnya. Mereka yang mempunyai maklumat tentang sebarang kegiatan haram perlu berani tampil kehadapan. JK.

fda

Get your volunteer initiatve funded!

Link2Me WeLinkBk (254)