Greetings

Thursday, October 28, 2010

Pilihan Linda sebagai calun satu penghormatan BN pada wanita



Ketua Menteri Sabah bersama Linda ketika pengumuman calon BN di Sandakan


SANDAKAN: Barisan Nasional (BN) hari ini mengumumkan Timbalan Ketua Wanita Parti Bersatu Sabah (PBS) Bahagian Elopura Datin Linda Tsen Thau Lin, sebagai calon BN bagi pilihan raya kecil Parlimen Batu Sapi.

Pengumuman itu dibuat oleh Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman bersama pemimpin komponen BN Sabah dalam sidang akhbar di Hotel Sanbay, dekat sini, pada 3 petang.

Tsen, 54, adalah balu mendiang Datuk Edmund Chong Ket Wah, iaitu penyandang kerusi Parlimen Batu Sapi, yang meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya pada 9 Okt lepas.

Penamaan calon bagi pilihan raya kecil ini akan diadakan Selasa ini dan pengundian pada 4 Nov. Musa berkata calon yang dipilih itu dipersetujui oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan semua parti komponen BN Sabah.

"Bagi Datin Linda, Batu Sapi bukanlah asing bagi beliau, dan politik bukan juga asing kepada beliau, kerana beliau adalah seorang Naib Ketua Exco Wanita PBS.

"Jadi, bagi dia ini adalah satu perkhidmatan, peluang untuk beliau teruskan perjuangan mendiang suami beliau dan beliau sendiri," katanya kepada pemberita selepas pengumuman itu.

Musa berkata memang sudah terbukti banyak wanita berkelayakan dan berkebolehan untuk menjadi pemimpin di negara ini, justeru peluang sebegini diberi kepada golongan wanita.

"Bagi kita di Sabah, kita juga mahu menonjolkan banyak lagi wanita yang berkebolehan, berdedikasi dan boleh memberi khidmat kepada rakyat," katanya.

Musa berkata Tsen berjanji akan bekerja keras dan memberi perkhidmatan yang baik kepada rakyat di Batu Sapi. Menjawab soalan sama ada pemilihan itu dibuat berdasarkan faktor simpati, Musa berkata terpulang kepada penilaian rakyat kerana yang penting calon dipilih boleh memberi perkhidmatan melalui pengalaman politik yang ada.

Sementara itu, Tsen apabila ditanya sama ada pemilihannya sebagai calon pilihan raya kecil itu satu perkara yang sukar buat dirinya memandangkan beliau baru kehilangan suami, berkata: "Saya berbesar hati kerana dipilih sebagai calon. Saya tahu saingan ini amat sukar, kita perlu bekerja keras.

"Ini adalah peluang untuk saya meneruskan khidmat bakti yang dicurahkan mendiang suami saya Datuk Edmund Chong," katanya.

Mengenai persediaan kempen BN untuk pilihan raya kecil ini, Musa berkata BN negeri telahpun bermesyuarat dan mengagihkan tugas kepada semua ketua bahagian dan wakil rakyat dalam parti komponen gagasan itu.

"Kita berjanji akan bekerja kuat dan bekerja keras bagi kemenangan Datin Linda. Insya-Allah dengan sokongan, dukungan dan kerjasama semua parti BN di Sandakan ini yang akan bekerja keras siang dan malam, kita boleh berjaya," kata beliau.

Tsen, anak kelahiran Sandakan, mengikut persekolahan awalnya di Sekolah Rendah Chi Hwa dan Sekolah Menengah Tiong Hwa, di sini.

Beliau kemudian melanjutkan pelajaran di St Brandon School, United Kingdom, dan Trinity College of Music, London serta Fellowship London College of Music.

Beliau mempunyai empat anak, iaitu tiga perempuan berumur antara 18 dan 23 tahun dan yang bongsu seorang lelaki berumur 13 tahun.

Keruak.com

12 comments:

  • Anonymous says:
    October 28, 2010 at 3:00:00 PM GMT+8

    Ini bukan nepotisma malah tidak ada kaitan dengan nepotisma. Sebabnya jelas kerana pemilihan dibuat oleh kepimpinan yang tidak ada apa pertalian dengan calon kecuali politik saja.

    Ini berbeza dengan kerusi Lembah Pantai dan kerusi KM Pulau Mutiara, yang mana pembangkang di nilai dan ditentukan oleh pucuk kepimpinan yang ada pertalian bukan saja dari sudut politik tetapi lebih dari itu.

    Ini mengesahkan "nepotism of the highest order" sememangnya ujud dan bakal berkembang, sama ada marhaen suka atau tidak.

    AntiNepotism

  • Hashim says:
    October 28, 2010 at 3:09:00 PM GMT+8

    Spinners....dah lama hang tak cite pasal lubang jubor..mai sini aku bagi IQ test biar terang hati dan mudah faham.

    Sample dari lubang kunyit telah diambil dengan menjolok hingga rectum teratas, apakah kandungan sampel selain dari kunyit.....jeng...jen...jen

    jwpnya KY jelly...apa jadah benda ni....untuk puak IQ rendah , benda adalah sebatian organik yg specifik malah boleh ditrace dengan kaedah kimia...

    Ramai yang kantoi ni....kalau bahan ni tidak ditrace ..

    Tapi jangan risau report boleh bikin ma.....Malaysia Boleh

  • Anonymous says:
    October 28, 2010 at 3:13:00 PM GMT+8

    Awat pancutan pembangang ada KY jelly dan kalau tak ada makanya pancutan dalam lubang kunyit bukan pembangang yang punya? he he lawak 1 Pembangang.

  • Anonymous says:
    October 28, 2010 at 3:26:00 PM GMT+8

    Kenapa pula tang kawasan melayu perlu pengundi jadi rasis tetapi tang kawasan bukan Melayu, Melayu pembangkang tatang bagai minyak yang penuh. Keh keh hipokrasi peringkat tertinggi le tu!!!

  • Anonymous says:
    October 28, 2010 at 3:45:00 PM GMT+8

    YB yang ikhlas membantu rakyat tak perlu masuk rumah ibadat itu dan ini sebaliknya memadai disampaikan di luar rumah ibadat dan tanpa perlu memberikan ucapan yang membosankan.

    Tetapi kalau syarat untuk memberi sumbangan ialah wakil parti mesti masuk rumah ibadat (meskipun ia bertentangan dengan budaya sesuatu puak) maka ia bukanlah ikhlas sifatnya tetapi mengharapkan balasan.

    Justeru umum harus waspada terhadap golongan yang 'semai budi, tumbuh balasan' tanpa mengira sama ada penerima budi bakal tergadai 'bodi' (adat dan budaya) atau tidak.

    Jadikanlah insiden Lin Chie Kang Serdang sebagai iktibar dan pengajaran.

    he he

  • ahbiza says:
    October 28, 2010 at 4:12:00 PM GMT+8

    Alangkah baiknya kalau Datin boleh bertutur dalam bahasa Malaysia.

    Cubalah Datin, ok?

  • Anonymous says:
    October 28, 2010 at 4:23:00 PM GMT+8

    Itu andaian kamu saja anon 4.01, tetapi realiti di depan mata ialah Kapal Haprak yang dulunya boleh dianggap tidak layak untuk hidup di bawah tafsiran dudud Pah tetapi dek kerana kuasa (bukan kerana agama) sanggup pula terima si bai itu sebagai 'penghulu'. Ini apa cerita, bro. Bukankah ini menampakkan ada unsur 2x5 (Pah dan yang lain-lain itu)?. Yang bingai tetap kamu kerana taksub dengan politik kepartian, keh keh.

  • Anonymous says:
    October 28, 2010 at 4:53:00 PM GMT+8

    kawasan melayu...dapek kek cino... apo ko jadahnyorrr... nak angkek melambong cino tu ..bairlah bertompek.... haa..dah tibo maso..err..utk bagi bantuan kek sekolah jenis..XXXX... berapo lak tu.... ado sampai tak..2 ribu ( ko 2 juta)...koyang puak-puak tu...

    inilah konsep 1malaysia sabonar..eeerr

  • Anonymous says:
    October 28, 2010 at 5:25:00 PM GMT+8

    Penghormatan pada wanita dianggap oleh Pengarah Pilihanraya PKR sebagai perkudaan. Walhal perkudaan terhadap Puan-Puan reformis pada awal kemunculan PKR dianggap apa? Pengorbanan? Pengkaldaian? Atau apa? Inilah manusia yang pandai berkata-kata tetapi apa yang diperkatakan merujuk kepada dirinya sendiri!

    AntiLawak

  • Anonymous says:
    October 28, 2010 at 5:58:00 PM GMT+8

    hahaha anon 4.39 nak melalak pasal racist inilah perangai sebenarnya puak Pakatan Rasuah . Inilah contoh perkongsian kuasa antara kaum .

    Bukannya dikawasan melayu menjerit pasal hak Melayu tapi dalam masa yg sama bersama-sama puak DAPigs nak hapuskan hak Melayu bila dikawasan cina .. Tak ke racist bodoh namanya tu.

    Namawee tu pun bukan MCA malah puak PAS dan DAPigs pun sama-sama jilat bontot dia , lagi mau banyak citee kaa .

    Pasal Pengetua pun sama aku tgk ramai beruk Pakatan Rasuah sama-sama bantai pengetua ni , apa ke bodohnya orang Pakatan Rasuah .. yg terus support ialah ahli UMNO , bloggers pro BN dan Perkasa .. PAS dan PKR ??? terus jilat bontot lim guan eng yg nak jadikan Malaysia sebagai liberal .. lawak sungguh puak lembu PAS ni

    Tak payah laa nak main isu racist oiii , jangan lupa kat Galas Tony Pua masa berucap kat kawasan cina mengamuk kata kenapa ada hak Melayu??? malah PRK kat sibu dulu puak DAPigs berceramah digereja-gereja mengatakan Islam akan menindas agama lain malah menggunakan isu nama Allah , jangan lupa pemimpin PAS juga masuk gereja bersama-sama mengiakan perkara ni

  • Anonymous says:
    October 28, 2010 at 5:59:00 PM GMT+8

    takpa jangan jadi macam PKR yg sesama ahli bertumbuk pasal nak jadi caloh kahkahkah perangai sama macam peliwat anwar gak

  • Anonymous says:
    October 28, 2010 at 8:00:00 PM GMT+8

    anon 7.20 wahahaha pandai pulak cakap puak kafir harbi , kafir harbi macam DAPigs tu hahaha .. sapa yg menang?? bukankah Muhyidin dah sound pemimpin pujaan hati nika jis dan orang PAS sekeliannya iaitu Lim Kit Sial yg beriya-iya nak Pengetua tu dihukum kahkahkah tulaa otak sempit kau ni tak tau cite ...

    Dan lawak lagi orang melayu Pakatan Rasuah pun sokong Lim Kit Sial dan namawee , tulaa jadinya bila nika jis dan pemimpin agama dalam PAS yg kononnya ulama TAPI hanya pandai menjilat bontot Lim Kit Sial sahaja ..

fda

Get your volunteer initiatve funded!

Link2Me WeLinkBk (254)