Wednesday, October 27, 2010

Peneroka tanah diusir untuk kasi kroni PAS dan taukeh Cina luar

Ah Ching hidup mewah dengan kenderaan Toyota


Galas untuk BN sini menerangkan bahawa kawasan di Gua Musang diteroka dan dibuka oleh orang-orang luar. Mereka membuka hutan, membina penempatan, menyediakan prasana asas, dan menjalankan kegiatan cucuk tanam atau buka ladang.

Semua ini dilakukan tanpa geran. Kuasa mengeluarkan geran dan mengesahkan hakmilik tanah terletak apda kerajaan PAS negeri. Maka berlaku penganiayaan dan ketidakadilan atas nama kepartiaan taksub ala PAS.

Selalunya yang berlaku, peneroka tanah di Gua Musang meneroka hutan, lalu membina penempatan dan bercucuk tanam secara haram.

Sebaik saja mereka sudah bertapak, mereka akan memohon untuk penempatan sementara. Jika diluluskan kerajaan negeri, peneroaka akan dapat geran TOL (Temporary Occupancy Land) atau Tanah Penempatan Sementara.

Urusan tanah adalah kuasa muktamad kerajaan negeri. Ini bermakna jika pihak kerajaan negeri menyalahguna kuasa, tiada apa yang boleh rakyat marhaen lakukan.

Dalam Pakatan Rakyat dan khususnya PAS menjenamakan diri mereka sebagai pembela rakyat marhaen dan tertindas kononnya, perkara lain yang terdedah di Kelantan.

Blog Galas untuk BN mendedahkan rakyat di tindas oleh penyalahgunaan kuasa yang begitu zalim dan tidak berhati perut oleh Tok Lebai PAS yang kononnya tahu hukum hakam Allah.

Dalam pendedahan mengenai kawasan-kawasan Sungai Lakit dan Sungai Bayu sini, kerajaan negeri telah menolak permohonan peneroka-peneroka yang bukan ahli PAS atau hanya rakyat biasa tanpa parti.

Sebaik saja permohonan tanah itu ditolak, akan ada aktivis-aktivis PAS yang masuk memohon dan diluluskan. Dengan demikian mereka yang telah membanting tulang dan mengeluar modal meneroka dan membuka tanah, tidak didapat apa=apa tetapi aktivis PAS pula yang dapat tanah yang tersedia untuk diduduk.

Kisah di sini pula adalah menegnai 10 keluarga yang dihalau keluar dari tanah yang ditolak permohonan. Sebaliknya tanah ini diberikan kepada Ah Ching untuk menjalankan ladang sayur.

Keluarga ini hidup dalam keadaan yang begitu daif sekali. Lihat gambar berikut:

Ramli hashim hidup daif untuk PAS mewahkan Ah Ching


Kesepuloh-puluh keluarga ini opernah mengadu nasib mereka kepada arwah YB Che Hashim. Malang untuk mereka kerana tidak tahu bahawa arwahnya harapkan pagar, pagar makan padi. Baca pula kisah pendedahan mengenai arwah bekas ADUN Galas di sini dan sini.

Siapa dapat masyukkk dari Ah Ching? Pastinya bukan Ramli Hashim.

6 comments:

 • Anonymous says:
  October 27, 2010 at 12:28:00 AM GMT+8

  Inilah yang dikatakan 'menang sorak kampung tergadai'. Ia bukan dongengan tetapi sudah menjadi kenyataan.

 • Anonymous says:
  October 27, 2010 at 1:21:00 AM GMT+8

  ingatkan dapatlaa kat rakyat tempatan .. tapi haprakkk . Dasar PAS kaki rasuah , rakyat merana .

 • This comment has been removed by a blog administrator.
  Anonymous says:
  October 27, 2010 at 6:50:00 AM GMT+8

  This comment has been removed by a blog administrator.

 • Anonymous says:
  October 27, 2010 at 9:45:00 AM GMT+8

  kocek pemimpin PAS dah penuh disumbat dgn ah ching. patut la masuk kg pakai serban 3 kilo sbb senang nak sorok duit. hahahaha...

 • jie says:
  October 27, 2010 at 4:37:00 PM GMT+8

  zaman la ni kalau pakai serban sebesar kubah masjid pun bukan boleh caya, topeng ja semata-mata. halal haram kedarah serupa ja. puak2 ini tak takut ka azab di SANA yang menanti?
  bawak-bawak la bertaubat bukan tau buat.

 • kingnek says:
  October 27, 2010 at 6:26:00 PM GMT+8

  PAS, sekali lagi, cakap tak serupa bikin! kejam sungguh, sedih aku lihat orang Melayu Islam ditindas sebegini

fda

Link2Me WeLinkBk (254)