Monday, May 31, 2010

Tiga Naib Presiden UMNO tidak perform?


Senarai ini dipetik dari blog Parpukari sini.

Ini adalah senarai nama-nama Menteri dan Timbalan Menteri yang harus digugurkan kerana prestasi mereka yang sangat buruk, mereka juga kelihatan tidak bermaya dalam porfolio masing-masing! What a waste! Diharap PM akan meletakkan orang-orang yang lebih berwibawa!

Ayuh kita mulakan kempen ini untuk menguatkan lagi Barisan Nasioanal (amnya) dan UMNO khususnya. Elok kita tegur secara terus terang dari kita diam membisu, betul tak? Kalau tidak nanti, tau-tau je, esok kerajaan dah hilang! Tegur menegur untuk kebaikan bersama!

Ini cuma pandangan aku, terserah pada korang kalau nak menambah atau memgurangkan nama-nama yang telah aku sebutkan diatas tadi!

Apa pendapat anda?
Jangan cuba nak selamatkan taukeh anda. Ketepikan konsep terhutang budi yang salah. Tak ada cerita kawan-kawan dan ambil hati.

Ini isu alif ba dan ta. Ini isu kesinambungan perjuangan.

Kita tidak boleh biar mereka yang tidak bersemangat, tidak berusaha dan tercalar kekal sebagai pemimpin.

Najib kena ketepikan sentiman kaum keluarga dan gugurkan Hishamuddin jika perlu. Ketepikan rakan-rakan lama seperti Shafie Apdal dan Zahid jika perlu. Ahli rangkaian Najib yang tidak perform dan tercalar seperti Nazri perlu digugurkan.

Pencapaian diutamakan walaupun Ketua Wanita turun untuk jaga jentera pilihanraya saja. Najib perlu berani gugurkan walaupun tiga Naib Presiden dan Ketua Wanita tidak berjawatan.

Melayu mahukan dan hormat pemimpin yang berani buat keputusan dan bertindak.

Kedudukan dalam parti tidak jadi penentu jawatan dalam kerajaan. Jawatan dalam kerajaan berasaskan pemenuhan kriteria.

Kita balik kepada prinsip pemimpin mesti bersih dari rasuah, politik wang dan peribadi buruk. Perlu kembali kepada kecekapan tertentu untuk jawatan tertentu dan bukan satu hadiah kerana favours. Amanah menjalankan tanggungjawab.

Menteri hanya pantau polisi kerajaan. Mereka bukan seperti CEO sebagai pemegang kuasa pemutus dalam hal operasi tapi lebih Pengerusi Lembaga Pengarah BUkan Eksekutif. Mereka hanya perlu pastikan jentera kerajaan melalui pemilihan jawatan2 utama kerajaan menjalankan polisi kerajaan untuk mencapai sesuatu yang telah ditetapkan.

Ingin saya tambahkan Ketua Puteri UMNO patut digugurkan kerana dia tidak dapat memimpin Puteri dengan adanya tugas Timbalan Menteri.

31 comments:

  • Anonymous says:
    May 31, 2010 2:33:00 PM GMT+08:00

    Unspinner dah pick up la pasal Shafie Apdal ada affair dengan Zahida Rafiq ... hehehe

    Dia ni kaki betina. Pompuan pun tak.

  • Orang Pahang sedar says:
    May 31, 2010 2:35:00 PM GMT+08:00

    Ada member kata Saifuddin Abdullah tu tak sedar diri macam Zaid Ibrahim.

    Dia tak peduli dengan saudara mara. Petanda angkuh dah ada.

    Dia juga tak peduli jaga kawasan.

    Dia dikatakan terlibat membiarkan kebebasan di IPTA hingga terjadi sesi2 seperti Majlis maki Mahathir baru2 ini.

  • Anonymous says:
    May 31, 2010 2:38:00 PM GMT+08:00

    Najib tak sesuai letak Shabery Chik di Kementerian Belia.

    Baik letak dia di Penerangan. Rais letak di Wisma Putera dan suruh betulkan isu Limbang.

    Janganlah letak si Ahmad Maslan bodoh bangang di Kementerian Penerangan.

    Nasib kita baik, Ketua Penerangan PAS dan PKR lebih bodoh!!!

  • Anonymous says:
    May 31, 2010 2:56:00 PM GMT+08:00

    PADA YB NAJIB....ELOK LETAK PEMIMPIN BUKAN SAHAJA YANG BERWIBAWA DALAM BIDANG MASING MASING...TAPI KENA BERPENDIRIAN TEGAS.....SEGALA TINDAK TANDUK..KEPUTUSAN....DALAM KEMENTERIAN MASING MASING HENDAKLAH MENGAMBIL KIRA KEPENTINGAN SEMUA...BUKAN KEPENTINGAN PERIBADI...ATAUPUN KRONI.....DAN YANG PENTING....JAGA TINGKAH LAKU....BAIK DIRI DAN KELUARGA...KERANA...JIKA TIDAK..IA AKAN DILACURKAN OLEH GEROMBOLAN GEROMBOLAN FIRAUN DALAM PAKATAN.....TAK KIRA MACAM MANA BRO 'THE UNSPINNER' AKAN DEFEND....KALAU X JAGA ADAB...PERANGAI....TINDAK TANDUK....BUANG MASA JER NANTI....

  • Anonymous says:
    May 31, 2010 2:57:00 PM GMT+08:00

    lar parpukari lupa buh boss dia kot, mukhriz tak nampak pun performance baguih?...Dato Noh pun masuk? setahu aku dia diantara top performer? Shafiee Apdal? x logik,

    Jangan duk nak menjatuhkan pemimpin ja, kalau semua tu di buang ganti ngan yg baru lagi hancuss...ada nampak peganti yg baguih ka kat bawah2 ni?

    Yg Aku sokong just beberapa org tuk dipertimbangkan tapi Pm takleh buat apa sebab org UMNO yg sokong depa ni semua, mana boleh naib presiden x dak jawatan? akai adaa.......

    1.Hishamudin
    2.Zahid
    3.Nor Yaacob.

    Ini tiga memang wajar dipertimbangkan oleh ahli UMNO untuk disingkirkan...

  • Anonymous says:
    May 31, 2010 3:08:00 PM GMT+08:00

    Noh fumble kes Subur.

    Peliicin duit Tekun dan beberapa agensi sampai MECD terpaksa tutup.

    Kerja bodoh masa Konvensyen BN Selangor hari tu.

    UMNO Sngor tak bergerak.

    Asyik pemikiran lama ala BTN

    Muka macam budak terencat akal ... down syndrome

  • Anonymous says:
    May 31, 2010 3:10:00 PM GMT+08:00

    Ada yang riuh kata Tengku Nan masuk balik ?? wah terjongket tonking puak2 tertentu di Putrajaya...cuba balas komen...????

  • Anonymous says:
    May 31, 2010 3:20:00 PM GMT+08:00

    aku sokong gugurkan noor yaacob. ganti mukhriz jaga KDN. kita boleh aspect sesuatu yg keras dari mukhriz.

    letak idris jala ketuai think tank mcm mten ka, jawatankuasa yg dip/jawapkan utk menganalisa tapi bukan berstatus menteri.

    idris bagus, kalau tak bagus takkan dpt dia pulihkan MAS, kalu letak 10x mcm khalifah guan eng pun, atau 10x zaid ibrahim pun MAS tak akan pulih.

    kita kena ingat dulu mad noor x-MD MAS pun buat benda yg sama jual bangunan, jual asset, serap modal ke kementerian kewangan, dll semata2 nak tgk aliran modal, cash flow dlm kira2.

    tapi dia keluar, ganti fuad dahlan x-MT MAS, org lama ..pun telungkup juga.

    idris dah letakkan MAS dilandasan yg betul, satukan union yg rata2 pro pembangkang dan kepala batu. skrg warga kerja MAS dah byk berubah mula catatkan untung dsbnya.

    current MD t.azmil pun bagus, di gromm oleh idris. sbb tu idris naik jadi tib.menteri. dia bukan org politik dan dia tak tau nak jawab stail org politik.

    ingat, kjaan yg b/jawab ialah k/jaan yg berterus trang bukan sembunyikan fakta.

    fakta menunjukkan m'sia dah lama negara berkebajikan bukan mcm retorik kosong mcm PR.

    fakta dan data yg menunjukkan msia akan bankrup 2015 pun keluar dari bengkel. skrg ada mcm2 bengkel, brain storm session yg dikendalikan oleh idris. semua big2 name dari badan k'jaan. KP k'jaan yg dikumpulkan utk beri conclusion pada kjaan.

    cuma yg salah idris patut di beri pada menteri yg senior utk beri fakta pada press bukan idris sendiri. dia bukan org politik.

    so, cadangkan idris turun jadi pengerusi j/kuasa yg ketuai think tank.

    joe

  • murid tok gajah says:
    May 31, 2010 3:22:00 PM GMT+08:00

    aku sokong sgt cakap org pahang sedar....saifudin abdullah tak layak langsung jadi timb.menteri! Tengoklah apa jadi budak2 IPTA skrg, contoh hentam Dr M baru ni pun jelas saifudin bersengkokol. Langsung takde bersuara.

    Kat temerloh org umno peduli pun tak kat dia..camne la najib blh pilih dia.? cakap je pandai, buat kerja hampas..dah la sombong, angkuh nak mampus!

  • Anonymous says:
    May 31, 2010 3:23:00 PM GMT+08:00

    kalau tok pa okay, kenapa mukhriz tak okay?

    nampak sgt budak2 khairy takda otak.

  • Anonymous says:
    May 31, 2010 3:28:00 PM GMT+08:00

    KDN kasi pada orang berani bertindak. Muhyuddin?

    Part of problem is Hishamuddin punya Deputy Abu Seman tak boleh harap.

  • Anonymous says:
    May 31, 2010 3:33:00 PM GMT+08:00

    Joe

    Nampak sah kau kena tipu bulat2 dek Pak Lah, Nor Yakcop dan Idris Jala.

    Mohd Nor buat sell and leaseback excercise bukan main jual aset.

    Fuad Dahlan tu Pak Lah pilih. Tak check background kaki botok ni tahu nak bergaya saja.

    Idrs Jala Pak Lah pilih.

    Tengku Azmil ni tak boleh harap pun. Hanya jual nama orang2 besar yang dia kenal. Pak Lah juga pilih.

    Dia tolong tipu akaun untuk Idris Jala. untung jual aset jadi operating profit. Nor Yakcop terus kata Idris Jala best CEO.

    Idris tu kaki pancung saja dia tahu. DIa tidak membina.

  • Anonymous says:
    May 31, 2010 3:38:00 PM GMT+08:00

    Saya sokong idris jala di keluarkan dari kebinet menteri kerana idris jala telah banyak menghabiskan duit rakyat dan idris jala tak sepatut nya umum menghapuskan subsidi dan mengeluarkan fakta yang melaysia akan bangkerup 2015 apa yang saya tahu idris jala hanya lah berkerja ngan kroni-kroni nya sendiri yang di bayar gaji lebih daripada menteri semua nya berangaran 40k keatas

    dan idris jala bukan menteri yang berjiwa rakyat dan yang hanya mendengar kata kata kroni kroni nya sendiri dengan itu wajar idris jala nii dilucutkan jawatan sebagai menteri

  • Anonymous says:
    May 31, 2010 4:19:00 PM GMT+08:00

    Aku tak dak apa-apa kepentingan. Dalam kepada hanya agenda melayu. Yang no 1 patut kena hayun Menteri Dalam negeri. Ganti sajalah... Dok bagi amaran tak habis-habis last-last Melayu hancur.Yang lain aku tak kenal.

  • Anonymous says:
    May 31, 2010 4:22:00 PM GMT+08:00

    keluarkan idris jala

  • Anonymous says:
    May 31, 2010 4:37:00 PM GMT+08:00

    Ibrahim Kati for Senator ganti Nazri Aziz

  • letter says:
    May 31, 2010 4:40:00 PM GMT+08:00

    saudara, minta linkkan blog saya di jurnal saudara.

  • letter says:
    May 31, 2010 4:42:00 PM GMT+08:00

    maaf,linkkan blog saya di jurnal saudara

    http://letter4them.wordpress.com

  • Anonymous says:
    May 31, 2010 4:58:00 PM GMT+08:00

    Dari hemat saya lah, sdr saifuddin memang nak jual cap umno baru, mcm zaid brahim jugak lah kot. Entah lah. Tapi dulu terbahak2 ckp pasal melayu dan nasib melayu! dia sendiri drp kolej melayu tapi tak sedar sekarang jasa negara kpd dia sebagai melayu. pandangan saja ni....

    Arusan

  • Anonymous says:
    May 31, 2010 5:15:00 PM GMT+08:00

    Blogger UMNO dah buat desakan.

    .......kah..kah..lawak betul..tapi bagus juga, biar mereka bergaduh sesama sendiri. 3 Naib Presiden dan Ketua Wanita mereka pun dibantainya suruh letak jawatan..UMNO..UMNO..itulah bahana berpaksikan nasionalisme, sekular, kafirun..langsung takde wala' kat pemimpim mereka..

    Inilah mangsa kurang ajar blogger UMNO

  • hilbert says:
    May 31, 2010 5:28:00 PM GMT+08:00

    Salam D'Unspinners...

    bagi saya,

    letak balik Rais Yatim di kementerian Luar,

    Hishamuddin kembali ke kementerian belia dan sukan,

    Shabery Chek ke kementerian penerangan,

    Noh Omar letak di kementerian dijabatan perdana menteri ganti Nazri...dia okay bagi saya..letak manapun okay...

    Zahid Hamidi, Shafie Apdal, Sharizat Jalil, Ahmad Maslan gugurkan mereka...

    Nazri Aziz lantik dia jadi menteri KDN...dia okay juga kadangkala...tapi selalu tegas dan jarang teragak-agak macam Hisham...

    Ng Yen Yen..pindah dia ke kementerian kewangan..dia pandai meniaga dan pandai juga kira duit keluar masuk...

    Idris Jala...lantik jadi menteri pelancongan...dia pandai berkata-kata...ternganga juga mulut Obama dengar apa yang dia kata...

    Nor Mohamed Yakop lantik dia ke jawatan menteri pertanian dan industri asas tani...

    Ong Tee Keat tukar ke kementerian kerjaraya...tukarkan Shaziman... Shaziman turunkan kepada Timbalan Menteri apa2 saja...asal jgn jadi bos..

  • Anonymous says:
    May 31, 2010 6:16:00 PM GMT+08:00

    " .......kah..kah..lawak betul..tapi bagus juga, biar mereka bergaduh sesama sendiri. 3 Naib Presiden dan Ketua Wanita mereka pun dibantainya suruh letak jawatan..UMNO..UMNO..itulah bahana berpaksikan nasionalisme, sekular, kafirun..langsung takde wala' kat pemimpim mereka.."

    May 31, 2010 5:15:00 PM GMT+08:0

    Lebih baik tegas dan membina daripada jadi PASangguk yang sokong agama bawa rebah.

    Keh, keh berlagak wala'ah konon. Pirahhh mangkuk!

  • Anonymous says:
    May 31, 2010 6:55:00 PM GMT+08:00

    1.Kan dah kata dulu!barisan adun Pas Kedah lebih berkualiti,berintegriti,lebih bersih dari barisan kabinet Malaysia sekarang!!Hangpa maghah bukan main!hangpa kata pencacai pas la!
    2.Dah kata dulu kan!!barisan adun dan MP umno lani terdiri daripada barisan kelas dua jee!puak kelas pertama dah kena pangkas dari peringkat cawangan!atau depa tak mau terlibat dalam rasuah!!rasuah bermula dari JKKK hinggalah ketua bahagian!!puak yang alim sikit!cream sikit mana mau bergelomang dengan rasuah oiii!senangla didunia!diakhirat nanti masuk neraka oiii!!hidup didunia ni berapa tahun jee!berbanding hidup diakhirat!!
    3.Sebab tu puak-puak yang cerdik!yang baik!depa masuk pas!Memanglah dalam pas tu!!ada yang berperangai lebih teruk dari puak umno!tapi!!!barisan adun Pas kedah!!lebih baik la!!Hagapa bayangkan diera teknologi ni!barisan umno terdiri daripada warloads-warloads yang bersenjakan duit!bersenjatakan rasuah untuk jadi calon!!sebab tu kalau hangpa tenguk puak pas tingkatan 3 pun dok jadi calon lagii!!
    4.Hangpa tenguk hishamudin!nazri aziz!umpamanya!naik kerana apa!bakat kepimpinan!!jauh sekali la oii!!naik kerana jasa pak!!najib sendiri!hangpa baca sejarah dia dilantik sebagai wakilrakyat!!bukan kerana bakat!bukan kerana kepimpinan!!kerana dia anak tun razak!!itu jee!!!
    5.Umno disokong oleh puak melayu sekarang bukan kerana umno mempunyai pemimpin yang baik!kerana Pas tak cerdik jeee!!
    6.Tapi bila lihat minah gedik!!bila lihat shahrizat!seolah-olah umno ni tak dak penasihat agama!!
    7.Bila nilai isu sekarang!judi bola!!gadai KTMB!60:40 tanah kampung baru!MEB yang tak sebut kepentingan melayu!!Jenuh bertepislah juga puak umno ni bila PRU 13 nanti oiii!!!

  • Anonymous says:
    May 31, 2010 7:10:00 PM GMT+08:00

    Bloger umno bg cdgn sbb nk tgk parti nie berwibawa... Kjaan brtambah kuat... Xder kene mengena dgn nasionalis, sekular ler ape ker...

    X taula klau puak pakatan tu ader calon... Ooo ader, tian chua blh naik menteri fotografi sbb terer bab impose2 gambar. Bleh gak naik jd menteri jalan sbb terer gak bab langgar org. Shamsul @ gobala plk blh jd menteri propaganda sbb plg terer dk plg dpn tiap2 demo. Siap boleh lempang lg polis. Si zuraida plk blh naik jd mentri tugas2 mengutuk sbb kejer hr2 xder lain asyik nak serang tabika kemas ajer kejer dier. Yg lain2 tu Boleh pk sndri la bro...

  • Anonymous says:
    May 31, 2010 7:46:00 PM GMT+08:00

    eli wong boleh jadi menteri hal ehwal moral

    anwar ibrahim menteri jaga hak minoriti .. ie gay lesbian, trans gender

    khalid ibrahim menteri kebajikan masyarakat gagap

    ronnie liu menteri dalam negeri (seksyen gangster)

    ....

  • Anonymous says:
    May 31, 2010 7:50:00 PM GMT+08:00

    1.Sebab puak melayu dan islam tak mau tian chua!khalis samad!nizar!guan eng dan puak-puak kapiaq harbila!!orang melayu dan islam masih bertahan pada umno!!
    2.Tapi sampai bila!!sampai minah gedik naik kepala! sampai khir toyo(contohla!!) kumpul duit berbilion!!
    3.Kalau puak melayu dan islam ada parti pilihan yang lain!Tidak pas!tidak PKr!!dah lama umno hanyut la!!!

  • Anonymous says:
    May 31, 2010 8:52:00 PM GMT+08:00

    rais yatim sewajarnya dilantik menteri undang2 dan hal ehwal parlimen, dia lebih pakar dari nazri aziz...kalau najib masih ada hati nak simpan nazri aziz ni, lantik dia menteri dalam negeri...tak laa selembi sepupu beliau si hishamudin tu...memalukan orang johor aje...

  • Risik Sejuk says:
    May 31, 2010 10:41:00 PM GMT+08:00

    Jawatan menteri pertahanan patut diberikan kepada bekas Panglima Tentera. Banyak sangat politik yang berlaku bila org awam/politik yang pegang jawatan nie. Kesian ATM pulak yang jadi mangsa(Pak Turut).Padahal yang bertaruh nyawa warga ATM. Pembelian and Sebut Tender sering dipengaruhi oleh kepentingan dan kehendak politik yang berkepentingan. Mana boleh macam nie!!! Harap pihak unspinner dapat berkempen untuk idea nie.

  • Anonymous says:
    May 31, 2010 10:59:00 PM GMT+08:00

    jamil khir baharom tu bagi dia jd menteri pertahanan, suruh dia bersihkan atm drpd amalan2 hasil pengaruh british haram jadah tu!!

  • Anonymous says:
    June 1, 2010 1:44:00 AM GMT+08:00

    kalo kabinet mat jenin pr...
    aku rasa kalid samadd sesuai jadik menteri yg jaga halehwal islam..

  • Anonymous says:
    June 1, 2010 1:50:00 AM GMT+08:00

    tan sri nor mohamed yaacob.. trun menteri kewangan..ganti mukhriz, ade byk idea skit..hishamuddin pn kene trun..x tegas..byk ckp dan amaran berbuih-buih..tp ape pn x jalan..ramai da naik kepala skg.. aku ske syed hamid albar..tegas.. mase die dlu rmai yg x berani komen.. itu jela pendapat aku..

fda