Greetings

Friday, April 30, 2010

Kaitan Ronnie dengan dunia kongsi gelap melalui Tan Pay Kong

Sejak Pakatan Rakyat mengambil alih kerajaan negeri Selangor, perniagaan yang membabitkan kumpulan haram dilihat berkembang dengan pesat. Rumah urut, mesin judi dan video cetak rompak bercambah seumpama cendawan tumbuh selepas hujan.

Menurut bekas Menteri Besar Selangor, Dato Seri Dr. Mohamad Khir Toyo, terdapat lebih 4000 perniagaan jenis ini di Selangor hari ini.

Ramai percaya keadaan ini muncul kerana pembabitan kongsi gelap serta lain-lain kumpulan jenayah dengan pemimpin parti DAP. DAP hari ini dikatakan memerintah Selongor menerusi boneka bernama Khalid Ibrahim.

Pembabitan pemimpin DAP dengan kegiatan perniagaan haram ini di kesan seawal 2007 apabila Ronnie Liu (sekarang EXCO Kerajaan Tempatan) terbabit menghalang Polis dan Majlis Perbandaran Subang Jaya menyita sebuah hotel yang dijadikan pusat pelacuran di Puchong.

Apabila Ronnie menjadi EXCO menjaga hal ehwal PBT ia seumpama orang mengantuk di sorong bantal. Selain pertumbuhan pusat-pusat perniagaan haram ini, banyak juga kedai-kedai makan Cina yang dikendalikan oleh kongsi gelap dibenarkan bebas meletak kerusi di atas jalan.

Malah di dalam kawasan pentadbiran MPSJ, ada kedai makan Cina yang sewenang-wenangnya menutup jalan dan memasang skrin besar tanpa sebarang permit dari MPSJ.

Jika sebelum ini bukti-bukti yang menjurus ke arah Ronnie Liu hanyalah berdasarkan "circumstantial evidence" sahaja.

Namun sejak kebelakangan ini kami dibekalkan dengan maklumat yang sangat meyakinkan mengenai seorang individu bernama Tan Pay Kong, dari Kampung Raja Uda, yang terkenal sebagai kepala gangster di Klang.

Menurut sumber, Tan Pay Kong ini telah membawa Ronnie Liu melancong ke beberapa negara termasuk Thailand dan China. Selain itu, beliau juga telah melangsaikan hutang Ronnie Liu sekitar RM 70 ribu pada tahun lalu.

Tan Pay Kong sekarang ini bertindak sebagai penasihat kepada Ronnie Liu dalam isu-isu perniagaan membabitkan kerajaan negeri Selangor.

Setiap pagi rabu akan kelihatan kereta Tan Pay Kong bernombor WEE 8888 berada di bangunan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor. Dia akan berjumpa Ronnie Liu untuk meneliti kertas Mesyuarat EXCO dan merancang strategi mereka sebelum mesyuarat EXCO.

Seorang lagi kepala gangster yang dilihat menguasai Ronnie Liu ialah Danial Chong. Bagaimanapun belum ada maklumat lengkap mengenai usahawan underworld ini. Blog ini akan dedahkan dalam sedikit masa lagi.

Sumber: Selangordaily

18 comments:

  • This comment has been removed by the author.
    tamingsari says:
    April 30, 2010 at 12:19:00 PM GMT+8

    This comment has been removed by the author.

  • Anonymous says:
    April 30, 2010 at 12:34:00 PM GMT+8

    hahahaha,tau takper..ini lah yg org cina suka..bebas lakukan penyelewengan.ya bukan semua,tapi kebanyakan.DAP la kepala penyangak2 ni.penyokong pembangkang yg beragama islam,kalau hang pa nak membangkang,silakan la..tapi tolong jgn bersekutu dgn DAP KAPIR HARBI ni!!

  • Jalak Lenteng says:
    April 30, 2010 at 12:58:00 PM GMT+8

    Aku mintak perkasa buat satu kajian khusus mengenai budaya cina. Hasil kajian bagi dedah dan fahamkan kpd melayu. Supaya senang kaum lain utk membuat perbandingan dan penyesuaian dgn budaya 1M'sia.

    Kalau kita imbas sepintas lalu, kegiatan kaum cina ni suka kpd kelompok. Tak kira dlm bisnes atau apa saja demi menjaga kepentingan puaknya. Samada kongsi gelap atau kongsi terang, yg nyata segala tindak tanduk mereka bukan utk kepentingan umum. Jika perkara itu salah disisi undang2, kerajaan kena tegas. Jika perkara itu mendatangkan manafaat pd negara, konsep kecinaan itu kerajaan kena ajar pada kaum lain juga.

    Aku rasa perkara pokoknya kita fokus kpd kesedaran dan persediaan melayu. Melayu kena berjaya dlm segenap bidang sosial-ekonomi politik. Kerajaan kena mudahkan segala permohonan melayu.

    Pernah kita terfikir tak, berapa banyak lesen senjata api yg diberi kpd cina banding dgn kaum lain? Cuba di setiap daerah kita minta kerjasama polis nak tengok siapa pemunya senapang dan pistol? Kita kaji yg 'halal' saja, yg 'haram' kita abaikan dulu.

    Harus kita ingat, pemilikan senjata api selain dari menjaga kebun dan harta benda, ia juga penting kpd 'semangat nyawa'. Manalah tau jika ini salah satu puncanya kiasu berlebihan?

  • Mr. K says:
    April 30, 2010 at 1:57:00 PM GMT+8

    aku akan sebarkan maklumat ni... dengan ijin pemilik blog

    Sekarang adalah masa untuk menyerang DAP... saya harap ada pendedahan lain lagi mengenai DAP

    jarang nampak ada pendedahan ttg masalah DAP...mereka nampak kuat dan bersih

  • Anonymous says:
    April 30, 2010 at 2:01:00 PM GMT+8

    Caya lu Bro unspinners..
    Lu punya info semua tip top yg org penin mana lu dpt info kan..

    Confirm ler.. Lu dgn BA mmg ngam!!

    Gue cayo lu!!

  • Anonymous says:
    April 30, 2010 at 2:24:00 PM GMT+8

    apa lagi....gempur mereka....nak ditakutkan apa mereka.....polis...SPRM...PBT...rela....rukun tetangga...orang awam......lanyak mereka....

    jangan bawa budaya samseng di negara ini...kelak..akan datanag...binasa

  • joehan says:
    April 30, 2010 at 2:26:00 PM GMT+8

    tahniah bro...bongkrkn lg kegiatan puak2 jahanam pemakan babi ni..aku dr time aku study lg aku dh nyampah dgn puak2 ni..dlu time aku dpt 1st kje kt kilang cine kt perak selaku engineer..dieorg dgn berat ati nk bg aku solat..smpai satu ms big bos die dr KL trun tgk2 kilang..pastu managmnt cite kt big bos yg aku g solat..yela..produktiviti kurng la kunun2nya..kilang tu kilng kecik je..br nk berkembang..pekerja melayu rmai..tp xde surau..aku pon solat dlm blik stor lps aku bersihkn..seb baik ade aircond..nk tau bigbos tu kate ape psl solat2 ni..."haiya..itu celita 1400 thn lps pon u mau ikt ka"..aku xjwb ape2..tp esok tu aku trus berenti..hahaha..dahla kilng kecik.bodo nk mampos plak tu manager die.skrng aku dah pon hdp dgn selesa.kpd bdk2 pr.ni bkn cite rekaan.ni cite btul.betapa bodonye puak2 cine tu.hdp kt malaysia tnpa kire sensitiviti kaum lain.dahla ckp melayu xpandai2.jom aa korang kite jihad ekonomi.ni jgn taip dlm ni je lbh.tp kt luar bli gak barang2 kt kedai cine w/pon kedai mel berlambak.sbrnya aku jgk adalah ahli perkasa.heh.

  • Anonymous says:
    April 30, 2010 at 3:28:00 PM GMT+8

    joehan,hang punya pengalaman mmg ramai yg rasa.bukan hang sorang kena tindas lagu tu.DAP ni kapir harbi yg wajib kita tentang!ini untuk keselamatan ISLAM dan budaya melayu dan juga demi generasi anak2 kita.

  • Anonymous says:
    April 30, 2010 at 3:32:00 PM GMT+8

    Aku pikir sekarang ni apa BN perlu buat ialah dapatkan sokongan India saja lupakan sokongan cina. Bagi tau dia org nak sokong dia org kena buktikan kalau xnak pun dia orng punya hal. Skg ni jaga hati pengundi melayu dan pengundi india je.
    Ini telah terbukti di hulu selangor. MIC kena buat perubahan supaya pengundi India akan terus meyokong BN.
    MCA pula mestilah di beri amaran kalau prestasi tak naik mereka bolih gulung tikar saja supaya BN dapt memikirkan cara lain untuk mendapat undi cina.
    Bagi UMNO pula mesti cuba memperbaiki diri lagi. Banyak pelajaran yang di timba dari prk hulu selangor.Dato Rauf mesti lah di tegur sikit supayaq lebih berpijak dialam nyata.

  • Anonymous says:
    April 30, 2010 at 3:43:00 PM GMT+8

    hehehe....ceta aku plak..

    aku keje kilang thn 1988 dulu, masa tunggu result spm. keje kilang omputeh buat barangan elektronik.

    aku keje bahagian moulding, perghh... aku tgk dari atas ke tengah semua cina.

    yg bawah dan ke bawah semua melayu dan india.

    dari cerita org2 lama dikilang tu baru aku faham apa itu kiasu. mereka naikkan org2 mereka. dan pijak bangsa2 lain.

    kalau org melayu ada dilpoma ke sijil ke stakat jadi technition kilang aje laaa.

    jgn harap nak jadi supervisor shift. supervisor ke atas semua org2 mereka.

    thn 1994, aku habis degree kat obesi aku keje dgn conslt. cina. mereka ambil aku pun sbb ada projek yg kena deal dgn local authority.

    yg dlm bilik ceremin semua cina, yg kuli2 + tea lady seme melayu dan india.

    ish ishh ishh kesian org2 melayu yg diberi gaji ala kadar tapi diperah keringat sampai ke tulang som2.

    tapi aku keje skejap je sbb dapat better offer kat tmpt lain. lepas tu seme dah jadi sejarah...

    nak solat?? mereka jeling mcm jeling anjing giler kalau tgk kita pergi solat.

    braHIM

  • Anonymous says:
    April 30, 2010 at 3:54:00 PM GMT+8

    Tahniah Bro, apa malaun Ronnie nak jadikan Selangor macam filem HongKong ke, kongsi gelap sana sini

  • Anonymous says:
    April 30, 2010 at 4:01:00 PM GMT+8

    Salam bro,

    Tahniah bro teruskan perjuagan, Melayu bukan nak jadi ultrakiasu tp kita nak pertahankan hak kita, aku tgk baik MCA, Gerakan, DAP ker mereka ni semua cari jalan agar orang2 dia jer dapat untung, sokong kerajaan? Jgn harap ler.. Sokongan pengundi kaum dia di Hulu selangor kurang bleh plak salahkan Perkasa, bodo tol..Apesal takut ker tgk ada NGO Melayu yang kuat, da ketaq lutut da?..bongkarkan jer lagi ke'ultrakiasu'an puak2 ney, jgn kasi can, kita support Melayu..Mana kita tau depan kita nampak cam dey all ni x sebulu, belakang kita, tangan bertaut padu..Riduan Tee pon da ckp dey all ni (DAP) mmg ultrakiasu..mmg perkauman,kaum yang satu ni mmg rasis giler slagi dey all kapir..cayer la..Jangan malu pertahankan hak kita, kita bukan nak rampas hak puak kapir ney, tp diorang yang x sedar diri..mana2 negara pon puak ni pergi dia akan tolong puak dia jer..baik ke Amerika pon.
    "Tak Melayu hilang didunia"
    Sekian,TQ.

    Ash, Serdang

  • Anonymous says:
    April 30, 2010 at 4:31:00 PM GMT+8

    Tan Pay Kong adalah orang kuat Ronnie Liu. Tan ular kepala dua. Buat baik dgn BN tapi dalam PRU 12 dia bantu DAP. Dia tukang susun kerja2 kontrak pembersihan dan diluluskan oleh Ronnie. Dulu semua kerja2 ini khas untuk bumiputra tapi sekarang dah lain. Tan juga ada membina bangunan futsal di jalan Persiaran Raja Muda Musa,berhampiran Sekolah Rendah St.Anne's Convent. Di fahamkan pembinaan tidak mematuhi prosedur. Boleh tanya Majlis Perbandaran Klang.

  • Bintang7 says:
    April 30, 2010 at 5:41:00 PM GMT+8

    Sdr. Jalak Lenteng

    Aku setuju dgn kamu pasal ayat kamu ini - "Aku rasa perkara pokoknya kita fokus kpd kesedaran dan persediaan melayu. Melayu kena berjaya dlm segenap bidang sosial-ekonomi politik. Kerajaan kena mudahkan segala permohonan melayu."

    Bagi aku cam mana Melayu nak fokus dlm segenap bidang sosial ekonomi & politik..

    Melayu sendiri makan melayu...Melayu sendir hancurkan Melayu.. hacusss.. Melayu sendir malas nak bekerja.. nak harapkan bantuan sahaja..bila dah bagi bantuan habis d joli nya..
    berapa ramai anak2 muda melayu yg hanyut dgn Dadah, merempit dan buang anak.

    Disini saya ingin tambahkan..kita bangsa Melayu harus sedar akan semua nie dan berpijaklah kita di dunia Allah ini dgn nyata..

    Bersatu sesama kita..erat kan persaudaraan, perpaduan sesama kita Melayu Islam..

    Jangan pikirkan perut sendiri aja udahlah...

    HIDUP ISLAM...HIDUP MELAYU...

  • Anonymous says:
    April 30, 2010 at 5:43:00 PM GMT+8

    citer anon 3:43 dgn bro joehan bukti kaum cina racist dan mengamalkan apartheid.bayangkan melayu dan india di singapura yg susah nak dapat kerja yg bagus2 kerana tak boleh ckp mandarin.INI LAH SEBENARNYA APARTHEID YG DIAMALKAN OLEH ASIAN JEWS YG BERPIKIRAN KOMUNIS.

  • kingnek says:
    April 30, 2010 at 10:04:00 PM GMT+8

    kalau korang nak tahu, aku sebenarnya kenal sangat perangai orang cina ni. orang2 cina yang pro-PR ni sebenarnya nakkan Malaysia huru-hara, baru mereka akan dapat perubahan. maksud aku bukan huru-hara kecil tapi habis terus ranap Malaysia ni.

    haha, korang fikir aku berbual asal boleh kan? percayalah, ini kenyataan dibuat oleh seorang profesor cina yang selalu mengkritik kerajaan BN kat aku. aku kenal benar beberapa tokoh mereka ni, yang selalu tulis kat media alternatif tu.

    malah, mereka mengakui, human rights tu semuanya untuk menyelindung hak Cina, itu sebab prof dan doktor falsafah cina pro-PR tu beritahu aku, NGO2 tersebut kebanyakan anggotanya orang cina.

    tak faham lagi ke penyokong PAS dan PKR? Cukup untuk aku beritahu, orang2 ni selalu menulis di akhbar alternatif yang santa popular. hati2 lah ya!

  • s.nizam says:
    April 30, 2010 at 10:24:00 PM GMT+8

    dah lama dah benda ni...
    ni lah cucu-cicit kongsi gelap GEE HIN ngn HAI SAN...

    teringat zaman sekolah menengah..rajin p Petaling Street ngn membe...x boleh lupa, peniaga cina paksa membe beli t-shirt siap pegang tangan then geng2 dia dtg keliling..lagi sorg membe masa nk beli perfume,dok tanya harga..bila xnak beli cina tu paksa nk tgk duit dalam wallet..bila tgk duit ada cina tu suruh beli siap amik selamba je duit dlm wallet membe..

    ni bukan kisah rekaan..ni kisah benar..sbb tu aku dah x p Petaling Street..aku suka lagi g uptown sbb ramai peniaga org kita..kalau mahal sikit pun xpe..yg penting kita sama2 membantu ekonomi org kita yg dah mula melibatkan diri dlm bisnes walaupun secara kecil2an..

    kita yg kena mulakan dulu..anjakan paradigma ke arah ekonomi bangsa melayu..jangan kita lupa :

    1.isu babi dalam makanan - ikan patin diberi makan perut/usus babi
    2.isu fishball n sebagainya
    3.isu selipar/kasut guna kulit babi
    4.isu kepala babi digantung di surau di pengkalan balak
    5.isu kulit babi di surau baru2 ni di Klang

    kalau nak disenaraikan...mmg x cukup..tp tulah...melayu mudah lupa.pemimpin politik melayu masih bercakaran merebut kuasa..

    tepuk dada..tanya hati

  • Anonymous says:
    August 6, 2010 at 1:54:00 PM GMT+8

    MALAYSIA MASIH BAWAH bn PUN RAKYAT DAH RASA MACAM2 PENANGAN PUAK PEMAKAN BABI NI,APA AKAN BERLAKU KALAU MALAYSIA DIPERINTAH OLEH PUAK2 BABI NI...

    TOKAWAE

fda

Get your volunteer initiatve funded!

Link2Me WeLinkBk (254)