Thursday, April 29, 2010

John Soh Chee Wen putus tunang dengan PKR

Oleh Cakap Pasal

Dato John Soh Chee Wen adalah banker kepada Parti Keadilan Rakyat dan juga bantu PKR susun strategi. Soh Chee Wen juga bayar memberi sumbangan duit untuk membiayai aktiviti laman web Malaysia Today, Malaysiakini dan juga untuk membantu Raja Petra Kamarudin hidup mewah sebagai banduan di London.

Soh Chee Wen adalah seorang taukeh China yang telah jadi kaya dengan bantuan Anwar Ibrahim sewaktu Anwar menjadi Menteri Kewangan dan Timbalan Perdana Menteri. Dia kroni Anwar. John Soh Chee Wen sekarang memiliki 118 syarikat berdaftar. Tapi hanya 18 syarikat saja yang aktif :

Dian Modal Marketing, WW Wings Corporation, WW Wing Chemical Industries, WW Trading, Big Boy, Prestige Creation, Ambang Aktif Malaysia, Global Markvest, Bintang Piramid, Helang Ria, Fasa Masyur dan Indra Pesona adalah sebahagian daripada syarikat John Soh Chee Wen yang aktif. Semuanya syarikat Sendirian Berhad.
Selaku Ketua Perancangan dan Pembangunan Sumber PKR, dia merangka strategi parti dan mempunyai akses secara langsung dengan Anwar Ibrahim. John Soh terlibat dalam strategi perang propaganda PKR.

Dia pernah menggesa PKR mengadakan latihan pendaftaran pengundi dan juga telah memperkenalkan sistem ‘multi level marketing’ (skim cepat kaya) sebagai strategi PKR mewujudkan organisasi kumpulan kecil tetapi menyeluruh.

John Soh membiayai operasi Antara TV, TV Internet PKR dan Suara Keadilan serta berpengaruh di Malaysiakini dan Malaysia Today untuk menyiarkan berita Anwar Ibrahim dan PKR. Juga membiayai aktiviti Aasil Kazi Ahmad, seorang agen CIA, warga negara Amerika keturunan Pakistan, yang menjadi ahli strategi media Anwar.

John Soh Chee Wen telah juga belanjakan duit untuk membuat filem di Indonesia dan Hong Kong mengenai isu Altantuya. Dia juga telah bantu memperluaskan Malaysia Today (Laman web Raja Petra Kamarydiin) untuk menghimpunkan berita daripada Malaysian Insider dan Malaysiakini.

Soh Chee Wen juga telah mengupah Private Investigator untuk menyiasat latar belakang Saiful Bukhari Azlan untuk tujuan bantu Anwar menghadapi tuduhan liwat.

Tapi baru ini pendirian John Soh Chee Wen dipercayai makin berubah. Dia khuatiri krisis kepimpinan PKR yang telah memecahbelahkan parti yang mengakibatkan beberapa ADUN dan Ahli Parlimen PKR meninggalkan parti. Soh Chee Wen telah mendesak Anwar Ibrahim menjelaskan pendiriannya berhubung perkara ini.

(Berita terkini ialah bahawa bendahari PKR Hulu Selangor Datuk Dr Halili Rahmat telah keluar PKR dan menyertai UMNO. Dr Halili pernah dikenalpasti sebagai calon PKR di Hulu Selangor.)

John Soh Chee Wen telah menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap Anwar Ibrahim atas beberapa isu. Antaranya ialah:

* tidak senangi Datuk Ravi yang sekarang sangat akrab dengan Anwar (mungkin Ravi ganti Nallakurappan)

* tidak setuju cara samseng Azmin Ali dan Tian Chua yang juga cuba memburuk-burukkan nama John Soh Chee Wen dalam parti

* John Soh juga tidak senangi MB Tan Sri Khalid dan telah mula mengatur strategi untuk singkirkan Khalid daripada jawatan Menteri Besar Selangor.

* Soh Chee Wen setuju dengan Datuk Sallehudin Hashim mengambil tindakan saman terhadap Syed Hussin Ali, Tian Chua dan Khalid Ibrahim.

* bersekongkol dengan Raja Petra Kamarudin dan Datuk Salehuddin Hashim menonjolkan Zaid Ibrahim dalam PKR dan pada masa yang sama menghentam Azmin Ali. Zaid Ibrahim dilihat sebagai pengganti Anwar Ibrahim jika Anwar masuk penjara.

* John Soh telah berkata kepada sahabatnya bahawa dalam dua tahun ini Anwar tidak membuat sebarang perkara yang signifikan untuk perjuangan parti.

Hubungan dengan pimpinan BN

John bertanggungjawab membawa masuk Chua Jui Meng menyertai PKR. Dia masih mempunyai pertalian rapat dengan beberapa pemimpin MCA. John masih mendapat maklumat sulit daripada pemimpin tinggi MCA berkenaan kedudukan MCA di lapangan untuk manfaatkan PKR.

Baru ini John telah beri bantuan kepada seorang pemimpin tinggi MCA dalam rebutan tiga penjuru untuk jawatan parti. Ini termasuk mengatur wawancara dengan Malaysia Today serta ‘membocorkan’ soalan wartawan kepada pemimpin itu untuk membuat persiapan awal.

Jika Anwar dan PKR naik, John Soh sedia menjadi penyokong dan pengampu. Jika MCA naik, John Soh juga sudah melabur duit dalam MCA. Jika pemimpin MCA hendak lompat parti pun John Soh sudah sedia membantu.

11 comments:

 • zahari1950 says:
  April 29, 2010 at 9:15:00 PM GMT+8

  Keluar PKR lepastu terjun masuk pula DAP. Tak ada bezanya kepada UMNO/BN.

 • tiung mas says:
  April 29, 2010 at 9:15:00 PM GMT+8

  Kita patut war-war seluruh kampong segala pelosok dari ceruk tok kun hingga ke ceruk rantau bagitau inilah manusia durjana yang jadi dalang salor duit pada pembangkang khasnya PKR selama ini dia sendiri pun tak tahan dah.... lari!.Tinug mas

 • Anonymous says:
  April 29, 2010 at 9:24:00 PM GMT+8

  black list dia bro. jgn kasi dia masuk MCA.

  dia labur byk duit pada anwar sbb dia yakin anwar akan jadi PM. nanti dia boleh dapat semula duit dia.

  bila pkr sudah goyang, dia pun goyang sama, sudah susun ayat nak cabut.

  umno pun sama kena black list org macam ni. tak sokong pun tak pa.

  braHIM

 • Anonymous says:
  April 29, 2010 at 10:35:00 PM GMT+8

  Bagus tu UNSPINNER dedahkah siapa berok MCA yang membocorkan maklumat MCA kepada musuh Barisan Nasional. Pemimpin MCA hati busuk nak musnahkan BN. Tak payah simpan pemimpin macam ini dalam Barisan Nasional.

  Makan dua belah pihak dan bukan nak tolong baikkan Barisan Nasional tapi tolong jahanamkan Barisan Nasional

 • Anonymous says:
  April 29, 2010 at 10:36:00 PM GMT+8

  tapi duit john kitak mau

 • Anonymous says:
  April 29, 2010 at 10:45:00 PM GMT+8

  dia bunyi je ke ATAU DAH KUAR

  KALU bunyi can tian chua la...
  merajuk sket je..minta dipujuk..

  dia bengan ngan azmin tak..hehehe
  kacau projek zahid dia tu..
  .

 • Anonymous says:
  April 29, 2010 at 10:51:00 PM GMT+8

  To Anonymous Anonymous said...

  oit unspinner

  patutnya ko sedarkan org awam tentang keganasan polis tembak mati budak

  ----=========================
  -->>

  orang tak bersunat dah mai dah..
  risau ya ..hang punya boss disebut olang...ya..


  -->kita dah tau dah.. patutlah MCA tak stabil2..dia main dua2 belah pihak.. pas tu dlam mca sendri dia kasi split dua..kasi pecah dua lagi..


  --->> INI DASAR PECAH DUA PECAH DUA JADI SUKA PUNYA..

  BUKAN DUA2 BELAH DIA MAKAN
  TAPI EMPAT2 BELAH DIA MAKAN..

  dasat oo..

  kaLU KENA kat mamat2 indon ni..mesti kena rebus punya.. kasi makan sup telur.. DAN gear box..

  jgn biar dia merayau-rayau lagi..

 • Anonymous says:
  April 29, 2010 at 11:09:00 PM GMT+8

  bukti PKR Balaci cina

 • I Am a Full-Time Housewife says:
  April 30, 2010 at 6:24:00 AM GMT+8

  Dia memang pandai.Siapa yang bawa untung pada dia, itulah yang dia sokong. Supaya dia akan mendapat keuntungan berganda. Tak terperanjat. Memang itulah tanah bandan kaum dia.

 • Anonymous says:
  April 30, 2010 at 12:48:00 PM GMT+8

  APA BEZA CINA PUTUIH TUNANG DGN PKR DGN CINA PUTUIH TUNANG DGN BN?TADAK BEZA...KALAU CINA PUIH TUNANG DGN DAP,HA!YG TU AKU MINAT NAK TAU :)

 • Anonymous says:
  December 8, 2010 at 1:06:00 AM GMT+8

  John Soh Chee Wen macam pelacur di Chow Kit Road belakang mati.Mula kem Lee Kim Sai, sudah kalah lompat ke Ling Liong Sik. Kemudian Anwar Ibrahim, tak ngam buddy dengan kaki perempuan Zaid macam John Soh Chee Wen sendiri.Soh Chee Wen putus tunang dengan PKR bukan hanya kerana politik tetapi untuk meneman isteri yang diabaikan 20 tahun yang sakit tenat cancer kerana dia kaki perempuan

fda

Link2Me WeLinkBk (254)