Keadilan buat mangsa

Keadilan buat mangsa

Tuesday, March 30, 2010

Anwar tahukah pasal ekonomi? John Major puji Najib

Anwar sedang sana sini mengutuk Najib dalam hal pengurusan ekonomi. Dia memutarbelitkan dengan mengatakan ekonomi Malaysia tidak tunbuh kerana banyak rasuah. Entah dia sedar atau tidak John Major memuji Najib:
Bekas perdana menteri Britain Sir John Major memuji Datuk Seri Najib Tun Razak di atas keterbukaan dan sikap berterus terang beliau dengan pengurus dana asing di sini dalam menghuraikan tentang keadaan ekonomi Malaysia dan mendengar kebimbangan mereka.

"Malaysia sesungguhnya berada di bawah kepimpinan yang baik, berdasarkan kepada apa yang Perdana Menteri Malaysia sampaikan kepada pengurus dana asing di persidangan Credit Suisse Asian Investment di sini pada Selasa, dan komitmen beliau untuk menukarkan Malaysia menjadi sebuah ekonomi maju," katanya yang kemudiannya mendapat tepukan daripada para audien di International Financial Centre di sini.

Major, penasihat khas Credit Suisse, berucap di majlis makan malam yang dianjurkan oleh CIMB dan kumpulan perkhidmatan kewangan di mana Najib menjadi tetamu kehormat selepas persidangan peringkat tinggi itu yang mengumpulkan kira-kira 100 pengurus dana terkemuka serantau.

Najib mengadakan pertemuan secara berturutan dengan pelbagai pengurus dana serta ketua-ketua industri dan menyampaikan ucap tama di majlis makan tengah hari yang diperantarakan oleh Major.

Major berkata Najib menerangkan dengan jelas dalam usaha menjual Malaysia sebagai satu destinasi pelaburan di mana pengurus dana asing benar-benar menghargainya, yang mana mereka sebaliknya berterus terang tentang apa yang kurang dalam pasaran ekuiti dan modal Malaysia.

Terdahulu, Najib, semasa memberi ucapan berkata beliau mengambil berat apa perubahan yang pengurus dana mahu lihat dalam pasaran modal Malaysia.

Perdana Menteri berkata selepas perbincangan hangat dengan pengurus dana, beliau dapat memahami sekarang bagaimana mereka melihat Malaysia.

"Anda suka pasaran Malaysia, yang stabil tetapi tidak cukup menarik, jadi kita perlu melakukan sesuatu mengenainya memandangkan faktor yang mengujakan.

"Apabila pasaran dunia meningkat tinggi, pasaran Malaysia tidak banyak bergerak, tetapi apa yang baiknya ialah apabila pasaran dunia merudum, kita tidak turut sama jatuh menjunam dengan teruk," kat Najib.

Bagaimanapun, katanya, pergerakan dalam pasaran menguja pengurus dana, dan itulah sebabnya Malaysia perlu mengadakan lebih banyak peluang bagi pelaburan dengan mewujudkan syarikat yang mempunyai rekod pencapaian yang baik bagi penyenaraian.

Beralih kepada reformasi ekonomi, beliau berkata meskipun pengurus dana sukakan reformasi itu, namun mereka mahukannya dipercepat dan dilaksanakan dengan lebih segera lagi.

Menyedari dimensi politik di Malaysia, kata Najib, masih banyak yang boleh dilakukan, iaitu pada asasnya, mendengar pandangan rakyat Malaysia.
Beliau berkata amat penting memastikan mereka faham kenapa Malaysia perlu menjadi lebih berdaya saing, lebih kuat dari segi ekonomi dan kemudiannya muncul sebagai satu destinasi pelaburan yang menarik.

"Pada dasarnya, inilah Model Ekonomi Baru yang menentukan hala tuju masa depan dari sudut transformasi ekonomi Malaysia," kata beliau.

Najib berkata MEB, yang akan diumumkan pada 30 Mac, haruslah merupakan transformasi sepenuhnya dan bukan hanya satu perubahan tambahan.

"Saya percaya kita harus bergerak secara menyeluruh agar berlaku transformasi Malaysia secara besar-besaran akhirnya," kata beliau

Ke arah ini, beliau menyeru pengurus dana asing melabur di Malaysia untuk jangka panjang dan menyuarakan keyakinan bahawa Malaysia akan muncul sebagai prospek menarik bagi pengurus dana dan pelabur. -- BERNAMA

21 comments:

  • Anonymous says:
    March 30, 2010 at 9:20:00 PM GMT+8

    mana lah anwar tahu pasal ekonomi. dia bukan good student. masuk mckk cuma masuk UM belajar malay studies. apa punya class ...

  • Anonymous says:
    March 30, 2010 at 9:21:00 PM GMT+8

    CIFUT ni masa kat UM dulu mengaji course apa? ACCA? CIMA? CPA? Mujur ada Tun M kalau tak dah jahanam Mesia ni dulu...

  • Anonymous says:
    March 30, 2010 at 9:27:00 PM GMT+8

    anwar ni dah tak laku dahhhh.

    cuma dia sedang enjoy hari2 terakhirnya sebagai org bebas. esok lusa kalu dah masuk dlm org dah tak pedulikk.

    zek

  • Anonymous says:
    March 30, 2010 at 9:28:00 PM GMT+8

    anwar ingat ahli2 parlimen UK mcm ahli2 parlimen pembangkang ke. bukak mulut dan boleh disumbat apa cerita pun. blient followers??

    peliwat dan munafik tegar ni, kenapa dibiarkan bermaharajalela bermain persepsi.

    tak de ke sapa2 ahli politik yg nak challange dia ni one-by-one.

    patutnya intelligent malaysia dah boleh ikut dia di obesi, hendap dia dan pasang kamera.

    sure nuar gi nonggeng tuuu di obesi, mana ada kak wan ikuttt.

  • Anonymous says:
    March 30, 2010 at 9:31:00 PM GMT+8

    budak sastera mana dia tau pasal ekonomi. sbb tu kak pidah kata anwar knows zero about economy.

    kunun 2 thn ekonomi m'sia boleh pulih kalau ikut ckp dia dan IMF. piiirahhh...

  • Anonymous says:
    March 30, 2010 at 9:38:00 PM GMT+8

    risalah agenda ekonomi malaysia oleh anwar tu dibuat oleh IMF/World Bank.

    Nampaknya NEM pun macam tu juga dengan adanya kroni Anwar Nor mohamad Yakcop dgn amirsham.

  • Mussolini says:
    March 30, 2010 at 9:54:00 PM GMT+8

    wakakaka budah bodoh ambik course pengajian melayu mana reti apa2 pasai ekonomi

    tengok masa gawat 97/98 dulu dah la apa si PUNAI neh buat...dia naikkan intrest rate sampai 15% dan pendekkan tempoh bayaran balik.

    dia jugak la yang melobi suruh kerajaan malaysia terima pakej bantuan ekonomi daripada IMF.

    hehehe konon formula IMF tu hebat...boleh selesaikan krisis.sanggup tu jadi barua yahudi jahanamkan negara

    pi mampoih la hang peliwat.budak2 sekolah masa tahun 97/98 tu boleh la hang kencing..yang setakat kenal PUNAI melalui youtube,malaysiakini,malaysia-today

    orang yang rumah tergadai...perniagaan terlungkup mana boleh lupa apa yang hang buat dulu tu

    bangsat punya budak bodoh pengajian melayu

  • Anonymous says:
    March 30, 2010 at 9:58:00 PM GMT+8

    anuar ambil pengajian islam kot...tu pun lulus kelas 3 ...asyik demo ja...memang jiwa pemberontak....Datuk Seri Najib Lulusan Ekonomi UK UNIVERSITY...apalah nuar...

  • Hang Tuah says:
    March 30, 2010 at 10:15:00 PM GMT+8

    Yah right! najib n anwar is in the same boat. Tun is still the best. guest what? premier succumb to the pressure of international people. malaysian economics now promote middle man or traders bud! no more manufacturers. just go n buy from china, usa, london or where ever and sell it back to the people.... lousy bugger. he should pick up where Tun has left of. not create some new dimension. Dolah cant do it, it seems najib cant do it either.... talk about political royalty. Mukhriz seems like a decent chap. well, he used to be a businessman after all aint he?

  • kingnek says:
    March 30, 2010 at 10:23:00 PM GMT+8

    Kalau nak dibandingkan pendidikan, sudah tentu Anwar kalah teruk pasal dia ni belajar sastera Melayu aje, kalau tak ekonomi pun, kalau dia belajar international relations pun okay jugak, tapi dia memang lah bole katakan tahap bangang.

    Tapi itu bukan habis cerita, kita lihat apa yang Cifut Al-Juburi lakukan tahun 98. Dia mahukan bantuan IMF dan World Bank, cara mudah untuk yahudi menguasai hasil Malaysia.

    Tapi TDM ni orangnya bijak. Mungkin tak bijak bila memilih Pak Lah, tapi memang bijak melawan yahudi keparat.

    Beliau buat currency control dan mengalahkan currency speculators seperti George Soros (sekarang ni yahudi ni biayai Anwar)

    Malaysia pun, Alhamdulillah, tak terkubur macam Indonesia, jadi hamba yahudi sekarang ni.

    Akhir cerita, tolak Anwar bermakna tolak yahudi.

  • Anonymous says:
    March 30, 2010 at 10:59:00 PM GMT+8

    Nak tolak yahudi senang je.... Tolakla Anuar hbis cerite...

  • Anonymous says:
    March 31, 2010 at 1:12:00 AM GMT+8

    Anwar pandai lah pasal ekonomi.
    Kan IMF dan world bank dah ajar dia

  • kembara putih says:
    March 31, 2010 at 7:08:00 AM GMT+8

    kalau Anwar tak pandai habis engkau ingat kenapa TS Khalid bayar dia
    RM 1.00 aja jadi penasihat ekonomi selangor. Don't play play ah


    Idup Bayern Munich. Go to jail MU

  • Anonymous says:
    March 31, 2010 at 8:29:00 AM GMT+8

    Dah dasar Peliwat Tegar; somuanya dia nak liwati! Dari bughit pompuan2 sampai dubor jantan2 ke ekonomi dan lebih2 lagi MINDA pencacai2nya!
    Lawan tetap lawan sebenarnya LIWAT TETAP LIWAT

  • joehan says:
    March 31, 2010 at 9:06:00 AM GMT+8

    haha..nuar brahi dlu amek pengajian melayu kn..eh yeke..tu yg terer bg speech..smpai meleleh air liur n.ajis dgr..pastu tanpa gune otak trus angguk2 percy..hehe..tu pon nuar berahi tu extend stadi..sbb asyik berdemo je kje die..
    To hang tuah..ni ayat ko " malaysian economics now promote middle man or traders bud! no more manufacturers. just go n buy from china, usa, london or where ever and sell it back to the people.... lousy bugger."

    byk la ko..aku kje kt bhgn ekonomi utk gov..aku tau ape yg jd skrng..malysia tgh fight utk jd location paling kompetitif utk bkk bisnez..MIDA dikorporatkan utk tujuan ni..byk polisi2 syart2 ketat utk import brg for traders..ko ingt sng2 jeke nk jd traders..psl gst pon aku tau..dh diberi penerangan pon..

    Tgk khalid gagap..die dh tau tahap pngetahuan ekonomi nuar cmne..tu yg gj die singgit je utk pensht ekonomi sel...hahahaha..

  • joehan says:
    March 31, 2010 at 9:32:00 AM GMT+8

    anwar dlu kn amek pengajian melayu..tu yg terer bg speech..meleleh air liur n.ajis dgr..pastu angguk2 percy..

    to hang tuah.. ni ayt ko "malaysian economics now promote middle man or traders bud! no more manufacturers. just go n buy from china, usa, london or where ever and sell it back to the people.... lousy bugger".
    main sdp ko je taip..mlysia skrng ni tgh fight utk jd bisnes location yg kompetetif kt dunia..MIDA dikorporatkn for this reason..n it's not easy to bring in somethng frm outside for trade here..byk gov polisi yg protect local manufcturer..some polisi tlh diliberalkn for this purpose..psl gst pon aku dh diberi taklimat..

    anwarkn bernilai seringgit..same value for his economic knowledge..hahahah..

  • Anonymous says:
    March 31, 2010 at 1:37:00 PM GMT+8

    John Major puji Najib?
    hahahaha.....
    setakat baca skrip siapa pun boleh.

  • Anonymous says:
    March 31, 2010 at 2:08:00 PM GMT+8

    nik aziz kalau diberi skrip puji john major dlm B.I pun lom tentu boleh baca habis...

  • Anonymous says:
    March 31, 2010 at 2:14:00 PM GMT+8

    anon March 31, 2010 1:37:00

    brapa juta plak UMNO bayar john major sbb puji najib..?? ceta skett...

    tak tau???

    gi jumpa nik aziz supaya tn.guru selipar bleh baptis mulut ko supaya lancar sket menfitnah umno.

  • Anonymous says:
    March 31, 2010 at 10:43:00 PM GMT+8

    anon March 31, 2010 1:37:00

    Kalau lu tak pandai belajar dulu gua faham tapi tak payah la lu nak tunjuk plak kebodohan lu kat comment section ni...

  • Anonymous says:
    March 31, 2010 at 11:04:00 PM GMT+8

    Si DUNGGU NI TAU LIWAT JERR..TU MEMANG PRO TAK SYAK LAGI..

fda

Get your volunteer initiatve funded!

Link2Me WeLinkBk (254)