Wednesday, February 3, 2010

Laporan secara terus dari Mahkamah Bersama The Unspinners!


Sekian sahaja laporan kami untuk hari ini, kami akan membuat laporan seterusnya esok, sementara menanti esok, ada beberapa persoalan yang timbul di benak kami:

1. Kenapa menggunakan password 'mokhtar'?

2. CAN I F*CK YOU TODAY - Mungkin kerana inilah Anwar mengelak untuk ke mahkamah, apa pun esok kami pasti ada ceria yang lebih panas dari hari ini.

----------------------------

5.00 petang - Apabila tiba di bahagian 'perbuatan liwat', KARPAL SINGH minta Perbicaraan dibuat di hadapan kamera. Kes ditangguh Esok jam 9.30.

4.50 petang - Apabila Saiful tiba di Kondo, Anwar telah menanyakan kepada Saiful "CAN I F*CK YOU TODAY?"

4.45 petang - Keterangan Saiful bermula, SAIFUL tiba di kondo Lebih kurang jam 2.45 untuk masuk, dan dia kena beri kata laluan 'mokhtar' kepada guard.

Mohd Saiful Bukhari Azlan selepas mengangkat sumpah di dalam mahkamah mendedahkan beliau pernah mendapat tips sebanyak 10 000 dollar Hong Kong ketika mengikut Datuk Seri Anwar Ibrahim ke luar negara.

Saiful nyatakan lagi, gaji beliau ketika bekerja dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim ialah RM 1 000 sahaja. Selain itu, beliau juga mendakwa antara lain tugasnya ialah mengatur pertemuan sulit Anwar dengan Ahli Parlimen Barisan Nasional.

4.30 petang -Akhirnya perkataan kali terakhir dibuang dari charge tersebut.

4.30 petang - Dalam charge kejadian berlaku pada 26 jun kali terakhir. Perkataan kali terakhir dicabar oleh KARPAL.

4.20 petang - Karpal telah mencabar mahkamah untuk menggugurkan kes ini di atas kesilapan teknikal

4.00 petang - Pihak Pendakwaan telah memberi hujah bahawa mereka akan buktikan bahawa sampel yang di ambil dari Saiful itu adalah milik Anwar Ibrahim!

3.43 petang - Hakim sudah bengang dengan KARPAL SINGH yang asyik minta Tangguh je. Hakime buat keputusan Perbicaraan diteruskan. Tuduhan dibacakan dan Anwar tidak mengaku salah.

3.25 petang - Perbicaraan kes liwat Anwar di hadapan Hakim Dato ZABIDIN telah mula. Dalam Mahkamah disini ada kurang lebih 90 orang, Kelihatan 25 orang wartawan, 6 wakil kedutaan, 15 peguam dengan DPP sekali, 44 penyokong Anwar. Yang kami kenal disini ialah Lim Kit Siang, CHUA JUI MENG, AZMIN ALI, ZURAIDA.

Peguambela telah meminta prosiding d tunda kerana Anwar tengah buat permohonan semakan d Mahkamah Tinggi. Mahkamah tangguh sekejap sehingga Anwar naik ke atas. Untuk makluman anda, prosiding hari ini sepatutnya dimulakan dgn ucapan pembukaan pendakwaan d bawah Sek 179 (1) KPJ oleh Dato' YUSOF dgn pertuduhan dibacakan d bawah Sek 377B. Tertuduh telah minta Saiful pergi ke Kondominium Desa Damansara pada 26 Jun 08, jam 3 petang dan telah meliwat beliau. Pada 28 Jun 08 Saiful telah buat report di Balai polis Travers dan telah dihantar ke HKL utk pemeriksaan doktor. Sampel-sampel tisu diambil dan disahkan air mani kepunyaan tertuduh.

Sehingga jam 15.23 Kelibat Anwar masih belum kelihatan di kamar mahkamah. Counsel going to apply another stay of this proceeding pending appeal at appeal court tomorrow morning.

Jam 2.33 petang - Hujah Pendakwaraya -SAIFUL pada 28 Jun 09 telah membuat pemeriksaan Dr. di Hospital Pusrawi kerana diliwat. Sampel-sampel tisu bahagian luar dan dalam dubur SAIFUL telah diambil untuk ujian DNA. DPP akan bawa keterangan kesan air mani dari spesimen yang diambil dari dubur SAIFUL telah disahkan oleh jabatan kimia sebagai kepunyaan OKT.

2.45 petang - selepas selesai bercakap dengan polis Anwar tidak ke Mahkamah sebaliknya beliau terus ke Kantin, nampaknya Anwar tidak mahu mendengar apa yang bakal dikatakan Saiful.

2.30 petang - Anwar Ibrahim sampai di mahkamah. Anwar bengang kerana wartawan tidak dibenarkan melebihi tangga dihadapan mahkamah kerana kawalan ketat polis. Dia suarakan pada salah seorang pegawai polis supaya beri peluang mereka semua.

Jam 2.15 petang - Kelihatan Tian Chua Bengang kerana banner yang dibawa tidak boleh dibawa masuk ke mahkamah dan dhalang polis. Dia disekat dilobi mahkamah..kami tidak tahu apa kandungan banner tersebut kerana ianya belum sempat dibuka..

Kehadiran Dalam Mahkamah lebih kurang 100 orang. Penuh sesak dgn wartawan tempatan dan asing. Ternampak AZMIN ALI berada di mahkamah.

Kami The Unspinners melaporkan secara langsung dari mahkamah.

45 comments:

  • Joyah says:
    February 3, 2010 at 3:09:00 PM GMT+8

    Menunggu laporan dengan penuh debaran. Thank you TheUnspinners.

    Ceritakan video panas aksi Anwar nanti ye?

  • Anonymous says:
    February 3, 2010 at 3:35:00 PM GMT+8

    tangguh tetap tangguh dah x menjadi..legal team anwar x mendokong sanctity perundangan "justice delay = justice deny" ..keadilan utk saiful! tq unspinners 4 da update..

  • Galo says:
    February 3, 2010 at 3:41:00 PM GMT+8

    thanx bro

  • Anonymous says:
    February 3, 2010 at 3:42:00 PM GMT+8

    why anwar taknak dengar penghujahan, duduk lepak kat kantin.pelik semacam lah nuar nie..pergilah dengar walaupun pahit.

  • Nigga says:
    February 3, 2010 at 3:48:00 PM GMT+8

    Pehh...memang cukup busuk siot hujah pendakwa tu...camna anwar nak balas hujah tu? Macam tak terbalas je...hehe...

  • Anonymous says:
    February 3, 2010 at 3:51:00 PM GMT+8

    dia tak perlu dengar kerana memang dia yang buat. dia dah tahu apa yang saiful akan cakap tentang perkara tersebut. Ianya tidak akan hilang dari ingatan nya selam-lamanya saat indah dia bersama si budak pembancuh kopi tu. peliwat tua kutuk tu malu dan tak mahu bini dia dengar semua tu. malu pada diri sendiri tapi dia tetap tak akan malu pada Allah SWT. kalau dia malu pada Allah sudah tentu dia tak jadi GAY tua kutuk.

  • Frodo Baggins says:
    February 3, 2010 at 3:56:00 PM GMT+8

    uishhpelix, naper uncle tu x dengar?
    lepak kantin buat apa ...

  • Anonymous says:
    February 3, 2010 at 4:03:00 PM GMT+8

    tabik springggggggg kt the Unspinners.........

    hell airbourne

  • Anak Lenggong says:
    February 3, 2010 at 4:07:00 PM GMT+8

    3:13 BHONLINE: ZEF: Antara pemimpin pembangkang yang berada dalam bilik bicara ialah Azmin Ali, Datuk Seri Dr Chua Jui Meng, Lim Kit Siang dan Zuraidah Kamaruddin.

    3:28 BHONLINE: ZEF/JOHARI/SHIMA: Anwar baru masuk ke dalam bilik bicara.

    3:34 BHONLINE: JOHARI: Peguam Anwar, Karpal Singh memaklumkan beliau baru mendapat alasan penghakiman dari Mahkamah Tinggi yang menolak permohonannya untuk membatalkan tuduhan liwat terhadap Anwar. Sehubungan itu katanya, pihak penguambela Anwar akan failkan petisyen rayuan berhubung perkara itu.

    3:50 BHONLINE: JOHARI/SHIMA: Pihak pendakwaan akan membawa keterangan di mahkamah bahawa kesan air mani dari spesimen yang diambil dari dalam dubur Mohd Saiful Bukhari Azlan disahkan oleh pihak Jabatan Kimia sebagai kepunyaan tertuduh, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
    Dalam ucapan pembukaan pendakwaan yang dibacakan Peguam Cara Negara II Datuk Mohd Yusof Zainal Abidin, yang mengetuai pasukan pendakwaan, dalam perbicaraan kes liwat Anwar di Mahkamah Tinggi di sini sebentar tadi, pihak pendakwa akan membuktikan kesalahan tertuduh melampaui keraguan munasabah melalui keterangan langsung dari Mohd Saiful dan keterangan forensik dari doktor serta ahli kimia, selain keterangan mengikut keadaan serta keterangan dokumentari.
    Mohd Yusof berkata, pihak pendakwaan akan membawa keterangan bahawa pada 26 Jun 2008, lebih kurang jam 10.30 pagi ketika di pejabat Anwar, tertuduh meminta Mohd Saiful, yang juga pembantu khas pejabat Anwar, tertuduh meminta Mohd Saiful, yang juga pembantu khas tertuduh ketika itu, untuk pergi ke Kondominium Desa Damansara (tempat kejadian) pada jam 2.30 petang pada hari sama.
    "Pada jam 1.45 petang hari berkenaan, Mohd Saiful keluar dari pejabat tertuduh menuju ke Kondominium Desa Damansara dan tiba di situ pada jam lebih kurang 3 petang.
    "Di Kondominium Desa Damansara itu, Mohd Saiful kemudian ke unit 11-5-1 di Tingkat 5 dan apabila beliau masuk ke situ, beliau lihat tertuduh sedang duduk di meja makan seorang diri.
    "Di unit ini, Mohd Saiful diliwat oleh tertuduh dan beliau meninggalkan unit berkenaan kira-kira jam 4 petang," katanya.
    Mohd Yusof berkata, pihak pendakwaan seterusnya akan membawa keterangan pada 28 Jun 2008, Mohd Saiful membuat laporan polis di Balai Polis Travers berhubung kejadian liwat yang berlaku pada 26 Jun 2008 (dua hari sebelum itu) di unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara berkenaan.
    "Pada hari sama, Mohd Saiful juga membuat pemeriksaan doktor di Hospital Kuala Lumpur berhubung kejadian liwat itu. Sampel tisu termasuk dari bahagian luar dan dalam dubur Mohd Saiful diambil oleh doktor yang memeriksanya untuk ujian DNA.
    "Pihak pendakwaan akan membawa keterangan di mahkamah bahawa kesan air mani dari spesimen yang diambil dari dalam dubur Mohd Saiful disahkan oleh pihak Jabatan Kimia sebagai kepunyaan tertuduh," katanya.

    3:55 BHONLINE: ZEF: UNTUK makluman, ketika ini perbicaraan sedang bermula. Justeru tidak banyak aktiviti di luar mahkamah untuk kami memberikan gambar terkini di sekitar mahkamah sekarang.

  • baluk says:
    February 3, 2010 at 4:10:00 PM GMT+8

    tq bro...

    teruskan laporan yang panas-panas..

    orang kampung nak tahu...

    dah lama dok kena tipuuu...

  • Anonymous says:
    February 3, 2010 at 4:20:00 PM GMT+8

    terima kasih terima kasih terima kasih
    terima kasih terima kasih terima kasih
    terima kasih terima kasih terima kasih
    terima kasih terima kasih terima kasih
    terima kasih terima kasih terima kasih
    terima kasih terima kasih terima kasih
    terima kasih terima kasih terima kasih
    terima kasih terima kasih terima kasih

    kepada The Unspinners

  • king brutal says:
    February 3, 2010 at 4:33:00 PM GMT+8

    Aik... lom ape2 dah minta kes digugurkan pasal kesilapan teknikal??? apa yang silap karpal wei??? ke ko yg silap jd peguam ni???

  • MymassaVoice says:
    February 3, 2010 at 4:38:00 PM GMT+8

    abih apa cara lagi nak elak drpd sabit kesalahan? bhy main2 dgn teknikal ni...silap2 karpal boleh tanya saiful berapa diameter kote anwar kalau betul anwar liwat dia...

  • Anonymous says:
    February 3, 2010 at 4:43:00 PM GMT+8

    tak sabar mnanti berita slanjutnya...
    sy sentiasa online kat blog ni

  • merah says:
    February 3, 2010 at 4:51:00 PM GMT+8

    Mudah2an Allah swt akan permudahkan jalan keatas Saiful untuk membuktikan tuduhannya. Semoga peguam2 putar belit itu pula akan dibuntukan otak mereka serta dikelukan Allah swt lidah mereka..dan jgan lupa cilako, cilako, cilako dan "mudoh2he demo pecoh peghuk"...he,he,he..

  • Frodo Baggins says:
    February 3, 2010 at 5:01:00 PM GMT+8

    woooo ~ mokhtar???? motif kata kunci mokhtar? huuuu

  • Frodo Baggins says:
    February 3, 2010 at 5:02:00 PM GMT+8

    "CAN I FUCK YOU TODAY?"??

    WTF!!!!

  • TAMING SARI says:
    February 3, 2010 at 5:03:00 PM GMT+8

    Ceritakan semuanya saiful...

    1 Malaysia sedang mengikutinya....

    Semoga Anwar akan dipenjarakan....

  • Anonymous says:
    February 3, 2010 at 5:07:00 PM GMT+8

    Pukimak punya benggali kerusi roda.

    Orang tgh stim menunggu dia sudah kasi potong.

    Malam ni mmg habis missus akan ku liwat

  • Aspirasi says:
    February 3, 2010 at 5:08:00 PM GMT+8

    Dahsyat la.... macam filem blue betul-betul... dramatik betul... hehehe.

    Biarkan ANuwar dengan ANU-ANunya...

  • Anak Lenggong says:
    February 3, 2010 at 5:09:00 PM GMT+8

    Kat berita harian ada on lines jugak tapi udah tentu laa..ada ayat yang dicover oleh pemberita...diharap bro Unspinners paparkan secara detail..tabik bro & gang...

    Bukan take beer kah kah kah..

    sekarang ni kebanyakan blogger upahan pakatan riot udah dok diam..aku rasa laa mereka pun dok nunggu berita daripada bro Unspinners gak kah kah kah

  • bzz says:
    February 3, 2010 at 5:17:00 PM GMT+8

    5.00 petang - Apabila tiba di bahagian 'perbuatan liwat', KARPAL SINGH minta Perbicaraan dibuat di hadapan kamera. Kes ditangguh Esok jam 9.30.

    ---dihadapan kamera??? ni nak berlakun ke ape?

  • Anonymous says:
    February 3, 2010 at 5:19:00 PM GMT+8

    The Unspinners,

    Tahniah, macam kita tengok blue film lah. Patut le Al Juburi takut sangat nak ke mahkamah. Semua terbongkar, ha ha

  • Anonymous says:
    February 3, 2010 at 5:26:00 PM GMT+8

    The Unspinners,

    Kawan bantah Yang Arif, kenapa Karpal Singh nak bicara dalam kamar saja bukan atas katil. Ini tak bagus atau takut si tua tak sedar diri tu malu ke.

    Bantahan di terima, perbicaraan di teruskan... aaaaa gitu lah baru kita boleh dengar cerita sebenar Saiful biar satu dunia tahu Anwar tu memang kaki meliwat

  • Anonymous says:
    February 3, 2010 at 5:28:00 PM GMT+8

    Alaaaa, perkataan Can I fuck You Today tu tak jelaslah, kawan kurang paham dan patut unspinners tulis CAN I FUCK YOUR ASS TODAY" ha ha

  • Glory says:
    February 3, 2010 at 5:28:00 PM GMT+8

    Walao... gila details nie nice la u guys....

    tapi apsl mahkamah tak terus je ek.. hehe.. nie sambung esok.. nanti delay lagi delay.. tak sempat saiful nak SPILL OUT semua kisah hehe..

    IMO...
    saiful nyer keterangan dah boleh buat peguam2 bela tu GAGAP.. kalau Anwar.. dah boleh pengsan kot muehahaha

  • Simpati pada Saiful says:
    February 3, 2010 at 5:30:00 PM GMT+8

    Tahniah Saiful di atas keberaniannya.

    Bukan senang untuk menghadapi tekanan perbicaraan yang diperhati seluruh dunia.

    Bersabar dan tabah Saiful.

    Kami sentiasa mengiri doa bersamamu menentang pengkhianat agama, bangsa dan tanahair!

  • peliwat tegar says:
    February 3, 2010 at 5:36:00 PM GMT+8

    ayat berani mati dari anwar...
    CAN I FUCK YOU TODAY ....gila hanjing apa ....

    dia ingat bontot sepol tu khas untuk dia ke ...

  • Anonymous says:
    February 3, 2010 at 5:50:00 PM GMT+8

    The Unspinners,

    Kawan cadangkan supaya siaran langsung ini juga di tulis dalam Bahasa Inggeris sebab Al Juburi akan dapat ramai kawan overseas. Jadi taklah dia ratah Saiful saja. Mungkin dia akan dapat partner baru pulak. Ha ha

  • Anonymous says:
    February 3, 2010 at 5:57:00 PM GMT+8

    Kepala taik betul kau org ni, rupanya di sini tempat berkumpul geng kelabu mata...

  • Mussolini says:
    February 3, 2010 at 5:58:00 PM GMT+8

    mokhtar tu bukan nama adik can i fuck you today (CFIT) @ aljuburi yang 50 dalil kata penagih dadah tu ka?

  • king brutal says:
    February 3, 2010 at 6:02:00 PM GMT+8

    Sok pagi... bila start bicara... depan kamera... Karpal akan minta tangguh lagi.... sebab soundman xde... pastu tangguh lg... kamera cap ayam.. nnt kualiti xbest... karpal nk wat modal lancap... :)

  • king brutal says:
    February 3, 2010 at 6:06:00 PM GMT+8

    Bro... klu leh... klu leh ler... pas abih bicara tiap ari tu.. pos kan dia punya rekod percakapan.. semua skali le... nk gak tau ape yg depa dok gado :)

  • mawar berduri says:
    February 3, 2010 at 6:06:00 PM GMT+8

    Thank u The Unspinner...

    Sgt mengujakan sanubari bicara liwat ni...
    Tapi ayat yg bikin tak lena tidur mlm ni... 'can i fuck you today'...memang gersang betul beb!!..

    Agak2nya sepanjang bicara ni mcm2 benda 18sx la akan keluar. Memang di luar kotak pemikiran la...

    Tapi yg herannya, cina tian chua tu apahal bikin kecoh kt mahkamah tu? Konon pejuang keadilan sgt! ..keadilan tengkorak dia!...habis saiful tu tak perlukan keadilan? Jadi biarlah perbicaraan jln dgn tenteram!

  • Anonymous says:
    February 3, 2010 at 6:48:00 PM GMT+8

    TQTQTQTQTQ...the unspinners.

    aku baru balik dari indon 2 hari. berebut balik rumah terus bukak the unspinners....fuhhhh....lu mmg best bebb.

    TQTQTQTQ....

    joe.

    p/s. can i fuck U....hahahahahahahahahahaha.... haramjadah betul nuarr...

  • Anonymous says:
    February 3, 2010 at 6:51:00 PM GMT+8

    "Can I F@?k U Today ?"

    maaflah...bukan nak berhujah or campur tangan dalam urusan mahkamah...Tapi, bila saya dok fikir2kan...kalau betul DSAI tanya cam tu pada Saiful...bunyinye macam seakan-akan mereka pernah buat & nak mengulangi perbuatan/perlakuan Lee What sebelum tarikh 26 Jun...

    Umpama pertanyaan seorang suami pada isterinya bila terlupa hari datang bulan si isteri

    What say U ?

  • Mussolini says:
    February 3, 2010 at 7:08:00 PM GMT+8

    saudara,

    yang rakyat nak tau adakah perlakuan liwat tu benaq2 berlaku...itu saja

    soal depa suka sama suka ka...soal saiful lambat buat laporan polis ka...soal anu saiful atau aljuburi masuk dulu ka itu semua dah tak penting dah

    yang paling mustahak sekali kits nak tau sama ada perlakuan liwat memang berlaku atau tidak...itu saja

  • Anonymous says:
    February 3, 2010 at 7:23:00 PM GMT+8

    This must be very difficult for Saiful to do.
    He is taking all the ridicule that parts of society will throw at him to save the very same society from an evil man.
    Hope he is given strength to carry on.

  • Anonymous says:
    February 3, 2010 at 7:36:00 PM GMT+8

    ye laa.. kesian pada mior, hairani, norlaila ...dll yg tiada kekuatan utk mengheret this sex animal, ke muka pengadilan.

    to all new comers, pls browse previous posting by the unspinners to find the truth.

    karkun

  • Anonymous says:
    February 3, 2010 at 9:30:00 PM GMT+8

    Aku pun heran bin ajaib,yang si pompuan Zuraida tu dok wat meyebuk je tu apa sal??? Aku kesian tenguk laki dia tu jadi suri rumah pulah ,dok nyapu hari hari cian aku tenguk pulak .

    Minah sekor ni gila publisiti ,aku tau ,aku dok sekampung gan dia .menyesal aku masuk PKR. teringat masa nak mengundi dulu ,minah ni siap masuk umah aku lagi . sekarang haram tak nampak muka . Kalau selisih bahu pun wat tak tau pulak !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Kalau kat Kg Melayu ampang tu sebut je nama minah tutup lingkup ni semu org nyampah. Kalau dulu masa duk kat desa 288 jadi Sales Manager je ,apa pun tarak ,kelulusan apa minah oiii awak tu ????Kau orang bukak lah blog dia ,jadi chairman yayasan pelajar Yemmen lah ,itu lah ini lah .tapi dia jadi tu chairman tu untuk anak dia je yang belajar kat sana . Tang Anwar tu ,kalau iys tak meliwat apa mahu takut bro!!!!! samapi bilas lah angan angan nak jadi PM ni ,bosan lah tadak citer lain muka kau je yang tak abih abih masuk paper sama lah gan Azmin (kira Azmin ni okay lah jugak kalau nak compaire gan si tua kutuk si tutup lingkup tapi hati qurdu!!! Dulu sebelum zuraida ni jadi YB pakai MYVi je ,sekaraong kau lalu kat umah dia wowwww ada Volvo XC90,Nissan Xtrail,Rexton ,ayoyoyoyo mana dapet duit tu ?????? citer sikit ? Dengar dengar kat Kg Melayu ampang PKR dah dengar bunyi sumbang antara mereka ,aku dok dengar danb buat bodo je ,tapi jgn inagt aku ni bodo ye Zuraida. Aku ingat lagi kau halau aku dari rumah kau tahun lepas yeeee.

  • Anonymous says:
    February 3, 2010 at 10:21:00 PM GMT+8

    Eleleh.. si Zuraida tu sound plak kat Saiful 'bertaubatla' dlm court plak.

    Aku rase ko la patut bertaubat dulu, sbb dok cover cipap eli yg da tersiar kat intenet tuh.

    Agaknye2 da abis kes nih..bolela nangis2 tepi anwar plak, kate konek anwar xbersalah. Seme nih konspirasi UMNO.

    Oit..tobatla org Ampang xnak undi ko dah, Menyampah da aku tgk banner n bunting ko yg gile glamer tu, siap ade muke ko dgn muke peliwaat negara. Sudahla makcik oii..pegi jer jage family udahla..

  • Shamsul Yunos says:
    February 4, 2010 at 12:41:00 AM GMT+8

    I do wonder why Anwar thinks the 'fabricated' evidence would embarrass him or his family

    since when is a lie told about you embarrassing

    read it http://marahku.blogspot.com/2010/02/why-is-lie-embarrassing.html

  • bigben says:
    February 4, 2010 at 1:49:00 AM GMT+8

    THESTAR: 4.34pm: Datuk Seri Anwar Ibrahim’s daughter and Lembah Pantai MP Nurul Izzah Anwar leaves the court complex.

    Anak dia pun tau malu. Awat tak tunggu dengar detail. Kenapa? Tak percaya? hehehe

  • The Unspinners says:
    February 4, 2010 at 7:22:00 AM GMT+8

    This to announce that BTN @ BIjan is banned.

    His presence is more as an annoying prankster. Dia tidak ada membina perbincangan dan perdebatan.

    Please do not entertain him for all his comments will be removed.

    Ignore him.

    He is believed to be NAPK.

  • Anonymous says:
    February 4, 2010 at 9:31:00 AM GMT+8

    Unspinners kena nasihat dengan Zuraidah tu, nanti kutu buka pekong dia nanti baru menggelabah sebab banyak juge citer pasal dia di luar sana tu

fda

Get your volunteer initiatve funded!

Link2Me WeLinkBk (254)