Wednesday, February 24, 2010

AMARAN kpd Menteri Amaran! Jgn main langgar undang2 pendaftaran anak


Anak Pembantu Politik EXCO Selangor Teoh Beng Hock (TBH) dan Soh Cher Wei selamat dilahirkan dua hari lepas.

Undang-undang di Malaysia memerlukan kedua ibupapa untuk hadir secara fizikal atau menunjukkan bukti bahawa mereka telah berkahwin untuk membolehkan anak mereka didaftarkan di atas nama bapa bayi berkenaan.

Tup ... tup ... kenapa pula untuk bayi TBH ada pengecualiannya pula? Kenapa sampai ada campurtangan daripada Perdana Menteri, DS Najib dan Menteri Amaran, DS Hishamuddin Tun Hussein?

TBH mati dibunuh atau bunuh diri itu soal kedua. Isu utama ialah beliau belum berkahwin secara sah di sisi undang-undang Malaysia dan perkahwinan secara tradisional atau spiritual tidak diiktiraf di negara ini.

Bagi saya anak yang lahir tanpa perkahwinan adalah anak luar nikah dan wanita yang melahirkan anak tanpa berkahwin hanyalah sekadar gundik. Jadi apakah alasan kita untuk membenarkan anak tersebut di '"bin"kan atau mempunyai nama "surname" TBH?

Mengikut Law Reform (Marriage & Divorce) Act 1976 (hereafter “LRA 1976”) dan Guardianship Act, mana-mana anak yang dilahirkan di luar perkahwinan yang tidak didaftarkan dibawah LRA 1976, adalah mengikut keturunan ibu.

Justeru anak tersebut tidak boleh dinasabkan dengan TBH.

Apa yang boleh dilakukan oleh perempuan simpanan TBH itu adalah menjadikan anak tidak sah taraf itu sebagai anak angkat dibawah Akta Pengangkatan 1952.

Ini bulan isu agama dan kaum tetapi ini adalah isu undang-undang negara. Memang anak tersebut tidak bersalah. Yang bersalah adalah kedua ibubapanya yang melakukan hubungan seks tanpa nikah.

Apakah Malaysia sedang menuju ke arah idealogi menggalakkan penzinaan dan melahirkan anak luar nikah? Kita tidak mahu undang-undang Malaysia dipermainkan hanya kerana untuk menjaga survival politik yang sempit dan hati pihak-pihak minoriti yang kuat menyalak.

Sumber: Cucu Tok Selampit

Agaknya Nik Aziz dan Jamil Baharom dah kasi fatwa kata bukan anak haram ...

Hishamuddin Menteri Amaran Dalam Negeri ... jangan main approve. Kita orang kasi amaran akan buat police report atas kamu kerana melanggar undang2.

28 comments:

  • PUTRA MERDEKA says:
    February 24, 2010 at 2:33:00 PM GMT+8

    jangan sampai berlaku perkara yang tak sepatutnya berlaku!
    Hishamuddin lebih baik letak jawatan kalau membenarkan perkara ini!

  • YB Jambu says:
    February 24, 2010 at 2:37:00 PM GMT+8

    DNA baby tu tak nak check ker?manalah tahu boleh bongkar sesuatu...hehheeheh

  • Anonymous says:
    February 24, 2010 at 3:16:00 PM GMT+8

    kalo diorang approve memang siot la....berapa ramai org melayu yg bernasib sama mcm dia nie....kalo dia approve, atas alasan ape?? nak kata kesian...ramai je gadis2 melayu yg mangsa rogol...tapi ank diorang tetap je status anak luar nikah...undang2 tetap undang2....tak kira la sape...kita kena patuh...ingat msia nie tidak iktiraf hubungan tak sah dan anak luar nikah

  • Anonymous says:
    February 24, 2010 at 3:24:00 PM GMT+8

    Salam perjuangan,

    Mohon jangan dilayan karenah pembangkang ni, mereka hanya nak berpolitik sahaja tak kira isu aper pun...bila campurtangan orang politik macam pembangkang inilah yg membuatkan rakyat keliru.

    Harap kerajaan tidak meluluskan permohonan untuk tunang TBH ni. Kelulusan ini umpama menggalakan lagi warga malaysia untuk buat anak sebelum nikah...sebab boleh daftar anak atas nama "bapa" (walaupun kawin dengan hantu).

    Nik
    Daejeon

  • Anonymous says:
    February 24, 2010 at 3:27:00 PM GMT+8

    mesti ngetop kalu ada orang buat laporan polis terhadap menteri amaran dalam negeri, masa tu si hisham bengong mesti jadik flip flop

  • rauna says:
    February 24, 2010 at 3:41:00 PM GMT+8

    Kerajaan jgn sekali kali approve permohonan balu hantu tu..kalau nak approve pun,cuma nama baby tu jea - Teoh Ci Fut.

  • Anonymous says:
    February 24, 2010 at 3:53:00 PM GMT+8

    Ini mesti hal ongkos.. Nak pastikan gundik layak terima segala harta pusaka serta elaun2 dan hak simati..

    Kalo cidak, masakan semua ahli politik nak ambil berat. Mesti nanti nak luluskan elaun2 tertentu special untuk anak luar nikah ni..

    Teladan ini akan memberi peluang ramai lagi anak luar nikah lain beribu2 yang akan tampil hadapan menuntut hak mereka.. mampuih le

    Tak lama lagi runtuh institusi rumah tangga..

    Bota

  • Anonymous says:
    February 24, 2010 at 4:17:00 PM GMT+8

    Baby tu tak salah dia seumpama kain putih..
    Tapi yang salah adalah IBU dan Lelaki yang menghamili IBUnya..

    Untuk menjaga dan memelihara baby ini baik terlebih dahulu dibuat ujian DNA bagi mengenal pasti siapa ayah sebenar baby ni..

    Jangan nanti bila dewasa tersalah ayah....

    Carilah kebenaran atas hak...

  • Anonymous says:
    February 24, 2010 at 4:19:00 PM GMT+8

    Kalau anak TBH dibenar daftar atas nama surname Teoh oleh kerajaan, aku takkan mengundi BN lagi.

  • Anonymous says:
    February 24, 2010 at 4:25:00 PM GMT+8

    Diharapkan DS Hishammudin lebih Tegas, Lebih Keras.......

    taktau dah nak kata aper..

    Diharapkan Tegas dan Gahlah Menteri KDN ni...Sedia!!!!Serius!!! Jangan Main2!!!

    Amaran dah keras tapi tindakan.. lembikkk!!!

  • Anonymous says:
    February 24, 2010 at 4:33:00 PM GMT+8

    Psssttt... jgn2 anak Moktar tak???Jengjengjeng...

  • Anak Lenggong says:
    February 24, 2010 at 5:12:00 PM GMT+8

    Perkara ini perlu dikaji sehalus-halus nya sebelum membuat sebarang keputusan jangan lah disebabkan ada kes politik semua perkara diluluskan...sebab bahana nya terlalu besar..

    Ianya akan menjadi satu dorongan kepada masyarakat untuk melakukan sex luar nikah..sebab anak boleh didaftarkan tampa sebarang ikatan perkahwinan...sebab kes ini akan dijadikan sebagai contoh kes...

  • Ampatuan Jr says:
    February 24, 2010 at 5:43:00 PM GMT+8

    Kalau anak haram kes TBH tu boleh di 'halal'kan maka kes main bontot mcm Anwar pun kira OK maaa..

  • Anonymous says:
    February 24, 2010 at 5:45:00 PM GMT+8

    dia tu kan sepatutnya kawin lepas sesi soal jawab dgn sprm..tup2 mati mcm mana nak register kawin...apa la bodo sgt melayu kat sini...kalau dah pikir negatif tu semua pun korang nak complain. nampak sgt umno ni tak open minded. pikir mcm org takde pelajaran. patut la ramai org benci kat melayu. ini dasar peri kemanusian la bongok!

  • Anonymous says:
    February 24, 2010 at 6:15:00 PM GMT+8

    Kerajaan BN dh approve dh pun. Nama Teoh di catatkan sebagai bapa kepada budak tu.

    Biarlah diorang bukan muslim pun, so kenapa susah hati sangat?

  • anak permatang pauh says:
    February 24, 2010 at 6:23:00 PM GMT+8

    Anon, February 24, 2010 5:45:00 PM GMT+08:00,

    Kononnya kau ni open-minded sangat la. Ini soal undang-undang. Kalau menteri dalam negeri boleh langgar udang-udang tersebut, memang betul la tanggapan masyarakat bahawa bahwa di Malaysia ada orang lebih tinggi daripada undang2 (above the law). Penyokong TBH hari ini bergembira kerana dia menang dari semua segi:

    1. mengesahkan persepsi bahawa UMNO boleh mengubah undang2 sesuka hati.

    2. Anak berita sundal Cher Soh didaftar

    3. UMNO/BN dan kerajaan dapat apa? Lepas ni, maki hamun dan tentangan daripada penyokong TBH akan berterusan dan malahan semakin hebat.

    4. Adakah mereka akan merasa berterima kasih (grateful) dan terhutang budi. Jauh sekali, ini kan bangsa yang tidak mengenang budi dan tahu erti bersyukur. Hishamudin, tunggulah anak rimau cher ini besar nanti, dia akan datang mengaum menerkam kau sendiri. Tapi pada masa itu, aku cuma dapat cakap PADAN MUKA KAU! Tolong anjing tersepit, dapat apa, kalau tidak bala!

  • Anonymous says:
    February 24, 2010 at 6:48:00 PM GMT+8

    1Malaysia Bolehlah.
    Menteri Amaran Banjir Dalam Negeri.
    Boleh daftar main luar.
    Amaran keris keluar Keris Masuk

    Ulamak semua boleh...
    Kahwin Mati hidup boleh
    Sesetubuh sesama jenis boleh
    Tegur orang boleh, ditegur tak boleh. Didik anak lihat keluarga sendiri suci,murni,bersih,bercahaya
    Yah berjaya,berjaya YTL berjaya Felda lingkup.

  • Jalak Lenteng says:
    February 24, 2010 at 7:01:00 PM GMT+8

    Kerajaan terlalu takut pada pembangkang hingga undang2 seolah tak ada..yg berkuasa pun serupa bapok siam..
    apa ada dalam kepala hotak Menteri pun tak tau la....

  • Anonymous says:
    February 24, 2010 at 7:12:00 PM GMT+8

    Salam TU dan sahabat semua,

    Kita riuh rendah kt ruangan komen pun tk guna, bukan depa baca pun apa kata buat je surat bantahan serah dkt kementerian dalam negeri.

    Setakat beri komen budak darjah 3 boleh beri komen, sekarang kat malaysiakini dh siar mengatakan nama teoh di catatkan sebagai bapa kepada budak tu.

    Jadi maknanya Menteri Amaran ni terimalah rayuan yang dibuat oleh kekasih TBH tu.

    So nak tunggu apa lagi, buat la bantahan serah kat Hishamuddin. Cakap besar dalam blog tak guna,para menteri belum tentu lagi baca.

  • Anonymous says:
    February 24, 2010 at 8:50:00 PM GMT+8

    Sah hari ni baby tu dapat daftar atas nama surname teoh.

    http://www.themalaysianinsider.com/index.php/malaysia/54316-beng-hocks-boy-named-good-son

  • Anonymous says:
    February 24, 2010 at 9:35:00 PM GMT+8

    aku tak tau la plak undang2 nak daftar anak cina mcmana.

    kalau anak melayu, kena tunjukkan surat nikah , kad pengenalan bapak dan kad pengenalan mak.

    kalau anak cina, bapak dia chua con kek, nak daftarkan nama anak dia teoh lan ciau, salah ke??

    mesti ke pendaftar check nama bapak dia sapa, surname sapa ??

    aku rasa, yg mesti ber binkan nama bapak ni org melayu jee laaa...

    org cina kalau anak dia nak gunakan nama surname atok sebelah wife dia pun boleh laaa....

    bapak dia chua...atuk sblh wf lee.... keluarga lee kasta tinggi, so dia daftar nama anak pangkal lee pun tak da masalah kutt...

    tak da anak cina ke kat sini yg nak menjawab...

  • Mohd Shaifulizam says:
    February 24, 2010 at 9:40:00 PM GMT+8

    ..Menteri Amaran..

    ..Menteri AKAR Umbi..

    ..Menteri PUCUK Pimpinan

    ..Menteri Tidak Akan Berkompromi..

    macam2 istilah.. tindakan lembik..!

    zamsalam.sabah.

  • Anonymous says:
    February 24, 2010 at 9:47:00 PM GMT+8

    politicians are weird. they try so hard to please people they hate so much (u know what i mean!)! tak penat ke cuba ambik hati mereka ni?

  • Anonymous says:
    February 24, 2010 at 10:48:00 PM GMT+8

    kalo korang nak buat report polis kat menteri amaran dalam negeri..
    nanti dia akan bagi amaran keras kat korang dan beri amaran nak sumbat korang masuk isa..
    he..he..he..
    menteri amaran...menteri amaran..
    patut le.. banyak yg berani langgar undang2
    elok tukar aja jadi kementerian amaran dalam negeri
    keh..keh..

  • Anonymous says:
    February 24, 2010 at 11:22:00 PM GMT+8

    apa nama? Kong Kek Khuat,
    mana duduk? Pukimatajam..
    apa kerja? kolek bijikh..

  • Anonymous says:
    February 25, 2010 at 12:07:00 AM GMT+8

    Ini kes nak ambik hati lah ni.

    Tak payah... kalau dah DAP tu layan macammana pun DAP jugak!!

  • Anonymous says:
    February 25, 2010 at 8:35:00 AM GMT+8

    Najib dan sepupunya Hismuddin mengikut berita hari ini telah meluluskan anak tersebut mendapat sijil kelahiran atas nama keluarga mereka.

    Terajedi hitam sejarah terhadap Negara Islam Malaysia tercipta dan ini merupakan menjadikan president case dimana semua anak luarnikah boleh mendapat sijil kelahiran saperti mereka.

    Ini kah rupa pemimpin yang telah terpilih ?????

  • VoidDance says:
    February 27, 2010 at 10:21:00 AM GMT+8

    Semua anak yang dilahirkan di Malaysia WAJIB didaftarkan kelahirannya, tidak kira anak jumpa tepi jalan, anak luar nikah atau anak yang tiba-tiba wujud depan mata. Itu sudah termaktub dalam Akta Pendaftaran Kelahiran Dan Kematian. Ianya tiada kaitan dengan Akta Perkahwinan dan Perceraian. Lagi satu, kita tidak boleh samakan pendaftaran kelahiran anak pasangan Islam dengan bukan Islam. Berbeza banyak. Baca dulu akta di laman web JPN sebelum buat andaian sendiri. Nanti takde la nampak kita bodoh bebal.

fda

Link2Me WeLinkBk (254)