Friday, January 29, 2010

NEWS: Melayu berpecah kerana PKR, PAS


Hehehe ... terima kasih Media Melayu dan blog Gerakan Anti PKR

Melayu berpecah: Mahathir salahkan PAS, PKR

The Malaysian Insiders

KUALA LUMPUR, Jan 28 — Tun Dr Mahathir Mohamad (gambar) menuding jari ke arah PAS dan PKR — dua komponen Pakatan Rakyat dengan mendakwa kedua-dua parti berkenaan telah memecahbelahkan masyarakat hanya kerana kuasa.

Malah bekas perdana menteri itu juga berkata PAS dan PKR sebagai kumpulan serpihan daripada Umno yang bertanggungjawab kepada kerja-kerja menjejaskan perpaduan di kalangan orang Melayu.

Ketika bercakap pada majlis “Bicara Perdana” di Perpustakaan Negara di sini, Dr Mahathir berkata adalah satu fakta sejarah Umno merupakan parti politik pertama yang bersatu dan melawan British untuk mempertahankan hak orang Melayu.

Disebabkan kerana perpaduan orang Melayu dalam menyokong Umno menyebabkan British keluar dari Tanah Melayu dan menggugurkan rancangan mereka untuk menubuhkan Malayan Union selepas Perang Dunia Kedua.

Menurut beliau golongan ulama yang keluar dari Umno pada 1950an telah menubuhkan PAS.

Ini disebabkan oleh perasaan tidak puas hati apabila tidak diberikan jawatan dalam dewan perundangan negeri dan persekutuan, kata Dr Mahathir.

“PAS, sejak dari awal lagi merupakan golongan ulama dari Umno. Mereka kecewa kerana tidak dipilih menduduki dewan perundangan persekutuan dan dewan undangan negeri... ramai pemimpin Melayu yang fasih dalam bahasa Inggeris dan berpendidikan dipilih dan mereka tidak gembira dengan perkembangan ini.

“Jika anda dipilih, anda akan menjdi YB, dan anda akan dibayar RM300,” kata beliau.

Jelas beliau, golongan ulama ini kemudian menubuhkan sebuah parti itu agar mereka juga boleh bertanding.

“Perpecahan di kalangan orang Melayu wujud kerana mereka mahukan jawatan. Itu masanya bila PAS ditubuhkan,” katanya.

“Kemudian perkara yang sama berlaku dengan Keadilan, dalam juga pada parti Semangat 46 yang telah dibubarkan... semua ini adalah kumpulan serpihan Umno,” katanya.

Dr Mahathir juga mempertahankan kontrak sosial, perjanjian tidak bertulis antara orang Melayu dan bukan Melayu ketika kemerdekaan, dengan menekankan bahawa tanpa perjanjian sedemikian Malaysia tidak mungkin ditubuhkan.

“Jika tiada kontrak sosial, terma dan syarat membenarkan kewarganegaraan bagi bukan Melayu kemungkinan tidak wujud. Kira-kira sejuta rakyat asing diberikan kewarganegaraan ketika itu,” katanya.

2 comments:

 • Pemerhati says:
  January 29, 2010 at 10:50:00 AM GMT+8

  Apa yang Dr Mahathir katakan itu adalah betul.
  PAS tak usahlah nak berdolak dalih. PAS pun nakkan kuasa. Kuasa utk apa?
  Utk memerintah? Utk menegakkan negara Islam?
  M'sia ialah negara Islam pun. Nak Islam macam mana lagi? Nak Islam macam PAS!
  Jika kerjasama dgn UMNO haram. Jika kerjasama dgn DAP dan PKR halal!
  Orang Melayu sepatutnya bersatu dan menentang DAP komunis yg bermatlamat mahu menghapuskan orang Melayu spt yg telah berlaku di S'pura.
  Sekarang ni DAP tengah tersenyum megah melihatkan bagaimana mereka boleh kudakan PAS yg bodoh utk mencapai tujuan mereka!

 • Anonymous says:
  January 29, 2010 at 6:32:00 PM GMT+8

  50 thn jual islam pada org kg. tepekik telolong nak kan isle, undang2 isle, bila wakil PAS dah ramai2 di parlimen sebuk pulak jual nama Allah pada bukan isle. ingatkan nak tegakkan hudud. harrkktuiihh....

fda

Link2Me WeLinkBk (254)