Friday, July 31, 2009

NEWS: Bukti Gobind, Karpal & DAP lindung pembunuh

|16 comments

Oleh S Samad Sempit

Peguam DAP dan Ahli Parlimen Puchong Gobind Singh Deo cuba membuat helah mengatakan Tan Boon Hwa dan Lee Wye Wing bukan enggan memberi ujian DNA tetapi terpaksa pergi ke Inkues hari Khamis 30hb semalam.

Ini satu pembohongan yang jelas kerana mereka diarahkan supaya memberi sampel pada pagi Selasa. Ini mesti satu tipuhelah Gobind melindungi dua penjenayah ini supaya enggan berkerjasama.

Sebelum ini, bapaknya Karpal Singh telah menasihati Tan Boon Hwa membuat cerita semasa sidang akhbar seolah-olah dia telah dikasari dan didera. Ini memang satu pembohongan kerana Tan adalah saksi dan bukan suspek.

Tan sudah tersilap pula berkata terjumpa Teoh di pantry pada pukul 6 pagi. Dia kemudiannya enggan mendandatangani statement polis.

Keesokkan harinya Tan datang dengan Karpal ke balai untuk membuat laporan polis terhadap SPRM kerana dera. Sementara itu DAP membantu buat bising pasal tuntut Suruhanjaya Diraja ke atas SPRM.

Setelah polis membuat kenyataan bahawa mereka boleh gunakan CPC 111 untuk mendapatkan statement dari Tan, baru dia sedia datang untuk tandatangan statement.

Gobind berlakun konon kedua mereka ini tidak ada niat untuk enggan memberi DNA mereka. Hari ini mereka telah berikan sampel DNA.

Ini pun bohong. Kalau mereka berdua tidak mahu memberi DNA, pihak Koroner boleh mengeluarkan perintah. Pihak koroner telah mengeluarkan perintah bukan saja kerana DNA yang dijumpa pada talipinggang dan kot tetapi DNA yang dijumpai ditempat lain.

Telekkan The Unspinners mendapati ada rambut yang bukan kepunyaan Teoh dijumpai pada tingkap. Rambut itu didapati ada persamaan dengan DNA Tan yang diperolehi dari pelbagai tempat lain. Ini yang memberi keyakinan mahkamah untuk mengeluarkan perintah untuk dapatkan pengesahan.

Kalau betul, ada kemungkinan bahawa Teoh telah dibunuh oleh mereka berdua dan mayat Teoh diletakkan atas trolley untuk disorong keluar.

Logik tak seorang concillor yang merupakan saksi dan seorang pembekal bendera mahu membunuh Teoh? Tak akan Teoh dibunuh kerana bendera berharga sedemikian? Ia mesti mendapat arahan dari seseorang untuk lakukan pembunuhan ini. Mesti ada sesuatu yang jauh lebih besar dan berharga dari harga bendera RM2,400. Ronnie? Ean Yong?

Gobind tidak tahu apa asas mahkamah untuk keluarkan perintah itu. Dia hanya melakunkan pelbagai helah. Sebenarnya dia tahu siapa penjenayahnya dan sedang memikirkan bagaimana untuk menutup malu dirinya, bapanya dan DAP dari dituduh pelindung penjenayah.

DAP tuntut keadilan tetapi DAP yang lengah-lengahkan kerana DAP pelindung penjenayah.

UNSPIN: Ronnie sudah kantoi, Lani berlakun minta simpati

|1 comments
Oleh Teruna Kelana

Mula-mula mai kita dengaq laporan You Tube berikut:


Sekarang kita baca pula petikkan dihujung laporan Malaysiakini semalam seperti berikut:

“He suspects that the "Truth for Teoh Beng Hock" blog, which accused him and another exco member Ean Yong Hian Wah of abusing their constituency allocations, may be the doing of the MACC, since they are the ones who possess such information.”
Bab tuduh SPRM dah kali kedua. Cuma lani dia mengaku dokumen itu wujud. Baca blog t4tbh sini.

Kenapa mesti wujud laporan sedemikian?

Sekaghang kenapa Lonnie tuduh SPRM? Senang jawabnya. Kita kena akui cek bukan senang nak caghi sapa penulis t4tbh. Mungkin sekali MCMC akan hanya jumpa posting diupkan di siber-siber kafe tertentu. Itu saja. Lagi pening kalau ianya merata tempat.

Jadi tak boleh teka samada ianya sahabat mendiang Teoh atau SPRM seperti tuduhan Ronnie atau orang dalam pejabat kerajaan negeri. Buang masa nak suruh MCMC cari. Saja buat laporan untuk tuduh MCMC komdian. Ulaq punya babi. Eh ... babi yang belit macam ulaq?

Lani Ronni kena salahkan orang lain dan bunyi macam dia teraniaya seperti Anwar Ibrahim. Laporan Malaysiakini melakarkan Ronnie sebagai memohon simpati kerana berhadapan dengan "seven front" enemy dari dalam dan luaq DAP.

Sebelum ini Malay Mail laporkan dia nak skin alive penulih t4tbh. Woi takut naa. Gangster sudah kasi warning ma.

Bila dia buat akuan ini dan laporan polis, apa lagi ... (dengaq You Tube berikut):


Kantoi hang Loonie. Rasa dia dah agak akan kena akhirnya. Itu yang bunyi kesian aja.

BREAKING NEWS: Lim Kit Siang now also a suspect

|19 comments

The polis say that a criminal mind always visits the scene of his crime. And when documents are involved, it is easier to spot the criminal. Lim Kit Siang is now an official suspect in the death of Teoh Beng Hock. The police must take note and call Lim Kit Siang for questioning.

First we see something Lim Kit Siang wrote in his blog today:

There are more and more mysteries surrounding Teoh’s unusual death at MACC headquarters exactly two weeks ago.

At the inquest yesterday, the lead counsel representing the Attorney-general, Tan Hock Chuan furnished the team of lawyers representing the Teoh family, headed by Gobind Singh Deo a bundle of documents including post-mortem, forensics, toxicology and criminology reports, closed-circuit television (CCTV) clips and DNA samples.

Conspicuously missing from the bundle is the 10-page statement given by Teoh Beng Hock to the MACC. When will the lawyer team of Teoh’s family be given this important document?
What is wrong here?
The underlined part is something wrong with it. How does Kit Siang know that Teoh Beng Hock given a 10-page statement to the MACC? Where did Kit Siang get this classified information?
The govt AG lawyer Tan Hock Chuan never told anyone that there is a 10-page statement given by Teoh Beng Hock to MACC. No one other than MACC, Tan Hock Chuan and mendiang Teoh Beng Hock know this classified information. So how does Lim Kit Siang know this?

And why Lim Kit Siang so worried "when will the lawyer team of Teoh's family be given this important document?" He dont care about Teoh's family, only the lawyer team. The lawyer team is all DAP and Pakatan lah, the corrupted politicians with the underworld connections. The lawyer handling the case is also on the same team as the murderers.

Lim Kit Siang is very worried what exactly did mendiang Teoh Beng Hock say to the MACC in the 10 page document. In the document Teoh Beng Hock has spilled the beans about all the DAP corruption done by Ronnie Liu, Ean Yong, and many other DAP ADUN in Selangor, stealing the rakyat money. 10-page full of details which can make DAP lose face and lose Selangor, Penang and everything.

But why is Lim Kit Siang now also a suspect in Teoh Beng Hock murder?
Because Lim Kit Siang got the information about Teoh Beng Hock 10-page statement from Tan Boon Hwa and Lee Wye Ling.
Mr Policeman please read this part carefully. Tan Boon Hwa was the last person to see Teoh Beng Hock alive. He said that he saw Teoh at 6:30 a.m. But Tan Boon Hwa lied that he NEVER spoke to Teoh. Not even one word. After both kena interrogation for eight hours or more, Tan Boon Hwa say they never even say Nin how ma, Hello, Konichiwa nothing. This is not possible. Tan Boon Hwa is lying.

Tan Boon Hwa and Lee Wye Ling spoke to Teoh in the MACC the night he died. That is how they learn that Teoh has given MACC a 10-page important document with many details of DAP corruption in Selangor. After that Tan Boon Hwa and Lee Wye Ling must have murdered Teoh Beng Hock by throwing him out the window. Teoh sudah bocor DAP punya top secret.

That is also how Lim Kit Siang know that Teoh Beng Hock gave a 10-page important document to the MACC, with all the details of DAP corruption, he know it from Tan Boon Hwa. Kit Siang also know that Tan and Lee murdered Teoh Beng Hock. Now Lim Kit Siang, the godfather of DAP wants that 10 page document so that he can quickly clean up all the evidence in Selangor State govt.

Tan Sri Khalid Ibrahim the Pakatan MB of Selangor already announce that they are starting an audit in Selangor. What actually this means is they are wiping out all the evidence linking Ronnie Liu and DAP to corruption. So if Lim Kit Siang gets Teoh Beng Hock's 10-page document, then Kit Siang can show it to Khalid and make it easier for Khalid to destroy any more evidence or loose ends about DAP corruption.

The Police must now make Lim Kit Siang a suspect in the murder of Teoh Beng Hock and question Lim Kit Siang how he know that Teoh Beng Hock gave a 10-page statement to MACC. Don't allow Lim Kit Siang or Khalid Ibrahim see the 10-page document. They will start burning files and destroying the evidence.

UNSPIN: Lim Kit Siang also curi money.

|7 comments

Today in Lim Kit Siang blog saying the following:

"The mysterious circumstances of Teoh’s death at MACC takes on a new dimension with the emergence of anonymous “blackblogs” making baseless, defamatory and scurrilous attacks on Selangor DAP leaders and supporters, with the latest going completely overboard in accusing Kajang Municipal Councillor Tan Boon Hwa and Lee Wye Wing of being Teoh’s murder just because of their earlier refusal to provide their DNA sample for legitimate reasons nothing to do with Teoh’s death.

However, because of these lies on the “blackblogs”, both Tan and Lee have agreed to give their DNA sample as they have nothing to hide.

The lies, half-truths and doctored documents like the one on the blackblog, http://t4tbh.blogspot.com/, deserves no credence whatsoever.

However, sometimes in lies there could be found some nuggets close to truth.

I refer to the following account on this black blog:

“The DNA of strange people found on Teoh’s belt and the back of his jacket shows that Teoh was pulled up by his jacket and trousers / belt and pushed out the window.

”This means that Tan Boon Hwa and Lee Wye Wing grabbed Teoh by his jacket and trousers/belt and threw him out the window.

”The Police must arrest Tan Boon Hwa and Lee Wye Wing for the murder of Teoh Beng Hock”

Removes the lies about Tan Boon Hwa and Lee Wye Wing, but has the purported account of Teoh’s murder any ring of truth? It appears to be written by someone who might know what actually happened and who caused Teoh’s death.

Was Teoh pulled up by his jackets and trousers/belt and pushed out of the MACC’s 14th floor window? Was Teoh dead or alive when he was pushed out of the window? And who are these people concerned?"

Haiya Kit. So if no blackblog highlighting this issue, that means Tan Boon Wah and Lee Wye Wing will not give their DNA sample lah? Just because there is a blackblog highlighting Teoh Beng Hock murder, then only you tell Tan and Lee to go and give DNA sample. Wah - but the other day you say must get to the bottom of this mystery.

Now want to give DNA sample also so shy one. So takut one. Why so takut? And then why your DAP lawyer lim Lip Sen tell Tan Boon Wah dont give DNA sample? Because you never expect blackblog to expose everything. Thats why nowadays dont be so stupid. Kalau curi duit, mesti semua orang tahu punya.

People also know that you have stolen money. Since 1969 PAP of Singapore has given millions of ringgit to DAP from offshore account. People (old people) inside DAP say you have taken out this money for yourself. Wait lah Kit. This story also one day will come out.

p.s Can you please tell Anwar Ibrahim to give his DNA sample to the Police also? Why Anwar also refuse to give his DNA sample? Takut he also kena suspect Teoh Beng Hock mystery death case ah?

Thursday, July 30, 2009

MYSTERY: Manoharan tak setuju atau tak faham Inkues?

|5 comments

Rupanya Manoharan hanya lembu yang dicucuk hidung dan boleh ditarik kemana saja mengikut kehendak gembala Lim Kit Siang untuk diubah-ubah pendirianya.

Nampak sangat Manoharan tidak faham apa yang dikatakan dan hanya berpolitik. Ada baik peguam yang masuk politik patut digantung lesen peguam.

UNSPIN: Boon Hwa and Wye Wing life in danger now!

|20 comments
The Police must arrest Tan Boon Hwa and Lee Wye Wing for their own safety. Boon Hwa and Wye Wing now major suspect in the death of Teoh Beng Hock - they are murder suspect.

After murdering Teoh Beng Hock on 16th July 2009, Lee Wye Wing who is a technical advisor of WSK Services, a crony company of Ronni Liu which is involved in corruption of Selangor ADUN money, ran away to China also on 16th July. So the Police cannot contact him until he came back from China.

Police have found DNA from two men on Teoh Beng Hock's belt and jacket. Maybe this is the DNA of the forensic and ambulance worker when they carry Teoh's body from the roof to the ambulance. But Forensic and ambulance worker always wear gloves - so maybe the DNA is not from them.

Now the Court evidences that other than Tan Boon Hwa the other person there was Lee Wye Wing. Both Lee Wye Wing and Tan Boon Hwa have refused to give their DNA sample to Police. Why they are not cooperating with POlice when the Pakatan want the Police to speed up the Inquest?

Tan Boon Hwa and Lee Wye Wing are now murder suspect No. 1. This also means that Ronni Liu and his Chinese underworld kongsi gelap will want to see Tan Boon Hwa and Lee Wye Wing dead. Because if Tan and Lee are found guilty of murder, it will mean the end of DAP.

The stake is very high because Lim Kit Siang must resign, Theresa Kok must resign, Lim Guan Eng must resign, Ronni Liu go to jail, DAP must deregistered from Registrar of Society. DAP cannot allow for this to happen - so they will send Chinese underworld to kill Tan Boon Hwa and Lee Wye Wing.

Police must arrest both Tan Boon Hwa and Lee Wye Wing for their safety so that Rooni Liu does not kill them.

UNSPIN: Orang yang ada budi pohon maaf atas kesalahan

|8 comments

Hari ini, saya pergi lihat semua web dan blog yang menuduh SPRM sebagai bersalah, menuduh UMNO membunuh dan lain-lain.

Bermula dengan Malaysia Today. Raja Petra hanya siarkan laporan berita Edge dan NST yang dapat meredakan sedikit kemaluannya. Gobind dilaporkan membuat helah mengatakan kedua mereka tidak ada masa untuk pergi membuat Ada banyak lagi sampel yang belum diperiksa. Ada pula di siarkan laporan mengatakan tidak boleh paksa ada menulis. Yang dia sibuk hari ini adalah mengenai isu kehakiman dan lain-lain.

Lim Kit Siang dah terlupa nak bincangkan isu kematian Teoh Beng Hock. Dia dok tibai kes PKFZ pula. Alih pandang. Satu kemaluan besar buatnya.

Tak kuasa nak tengok apa Lim Guan Eng. Enggie dah jadi eggie. Dia fail menyelesaikan masaalah Kampung Buah Pala. Mulanya tak mahu jumpa dan macam-macam. Terakhir kata nak kensel development order. Bila dia jumpa dengan penduduk, dia kata ada court order. Takut Low Yatt tak support nanti.

Saya cuba google di Google Blog Search menggunakan nama Tan Boon Hwa atau Tan Boon Hua atau Tan Boon Wah. Ketiga-tiga tidak memberi hasil search yang banyak dan terkini berkenaan mengenai keengganan Tan untuk memberi sampel DNA. Nampak sangat blogger-bloger ini yang kebanyakkan berbansga Cina tidak ada moral dan etika. Isi kandung blog mereka tidak ikhlas mengenai kebenaran.

Apa hal pun mereka yang salah tuduh khususnya kaum Cina yang telah melakarkan pelbagai pihak sebagai salah wajib meminta maaf.

P/S Agak-agak Donplaypuks mempunyai nilai moral untuk meminta maaf bila dia salah nanti?

NEWS: Dari sekarang Pakatan Rakyat patut diberi branding Pakatan Gangster

|13 comments

Oleh Teruna Kelana

Mula-mula sekali saya nak kata sudah jelas menunggu disuluh bahawa Mendiang Teoh Beng Hock dibunuh oleh rakan perjaunganya dalam DAP. Kita nak tahu ini saja.

Lani ada 102 sanggup beri DNA dan hampir semua orang SPRM Selangor sedia beri sampel DNA. Terjumpa pada badan Teoh dua kesan DNA yang lain dari DNA dirinya.

Ada dua orang saksi yang sah berada di pejabat SPRM semasa Teoh Beng Hock berada di sana ia-itu Tan Boon Hwa and Lee Wye Wing tidak mahu memberi sampel DNA. Ditingkap itu ada trolley yang digunakan untuk memudahkan kerja. Dah hampir jelas mereka berdua ini adalah suspek utama pembunuhan.

Apabila ini sudah terdedah, peguam-peguam DAP yang diketuai oleh MO DAP Gobind Singh Deol boleh tidak malu menasihati kedua-dua mereka untuk tidak memberi DNA. DAP dan Pakatan Rakyat boleh beriya-iya mahukan penyiasatan disegerakan dan keadilan dituntut segera.

Kita tau setiap kali ada Royal Commission, mereka kaan buat kalut. Betoi kerajaan tidak layan siasatan pembunuhan menggunakan RCI. Ianya pasti jadi kalut dan pembunuh akan lari.

Pembunuhnya adalah orang DAP. Tan Boon Hwa adalah penggiat DAP dan kini dilantik Ronnie Liu menjadi Concillor untuk Kajang. Dia juga adalah kontraktor dan pembekal untuk kegiatan dan kontrak kerajaan. Lee Wye Wing adalah terlibat dengan syarikat WSK yang didedahkan oleh blog t4tbh sebagai kroni DAP.

Ronnie Liu boleh nafikan dan kata dirinya Untouchables tapi dia tidak boleh lari dari hubungkaitannya dengan semua yang terlibat. Istilah Untouchable tu istilah gangster untuk tunjukkan diri kuat dan kalis undang-undang. Tan dan Wong Chun How adalah orang-orang Ronnie. Lee mendapat kontrak pembekalan dari Wong.

Ronnie kata Teoh bukan orangnya. Tapi Ean Yong Hian Wah adalah orangnya dan Teoh bekerja bawah Ean Yong. Kaitan ini semua menghala kepada Ronnie. Dalam DAP Selangor, Theresa mungkin diberi jawatan Exco Kanan tetapi dia perempuan dan kuasa sebenar adalah pada Ronnie. Dia juga adalah orang Lim Kit Siang.

Lim memang taiko besaq DAP dari dulu tapi dia bukan sebersih seperti apa yang orang kata. Hangpa ingat PAP Singapore tak ada kasi duit selama ini pada DAP? Pernah tak hangpa bertanya kenapa DAP nampak macam parti sengkek? Tak akan taukeh-taukeh Cina tidak ada kasi duit pada DAP?

Sejak Singapore bepecah dari Malaysia pada tahun 1965, PAP kasi duit pada DAP tapi semua ini LKS kasi masuk poket dan letak di Bank luar negeri. Sudah beratus juta jumnlahnya. Taiko-taiko dan gangster kasi dua-dua belah pihak MCA dan DAP sama-sama. Duit ini yang depa guna.

Gangster besaq sekali dalah Lim Kit Siang. Ronnie adalah cacainya yang utama. Orang macam Woo Chee Keong, Hu Sepang, Lee Lam Thye dan lainlain ditendang keluar dari DAP oleh LKS dan kroni-kroni. Disebalinya adalah kerana wang.

DAP dan kongsi gelap, PKR dan perangai macam gangster dan bersekongkol dengan agen luar negara untuk hancurkan negara, dan PAS ikut saja ingat berjihad tapi bodohkan terikut perangai macam gangster. Sabtu ini PAS akan menyerlah menunjuk sikap gangster mereka dengan berarak tanpa ambilkira keamanan awam, peniaga dan kesesakkan lalu lintas.

Layaklah kita henti panggil depa Pakatan Rakyat kerana rakyat tidak gangster dan mengaitkan rakyat dengan mereka adalah penghinaan. Mereka ini patut kita panggil Pakatan Gangster. Kita terus panggil mereka Pakatan Gangster hingga lekat difikiran orang ramai untuk ingat.

Pakatan mereka adalah Pakatan Gangster yang melanggar undang-undang, tidak menghormati undang-undang dan perlembagaan dan tak ambil peduli orang lain melainkan ketamakkan diri sendiri.

Apa nak nafi lagi? Woo Chee Keong sudah akui. Dr Lim Boon CHau mengakui gangster sudah menyusup masuk DAP Johor. Padahal DAP Johor juga yang bising pasal kenaikkan jenayah, kini mereka mengaku ada gangster dalam DAP. Maknanya DAP yang melakukan banyak jenayah. Lee Kuan Yew tahu parti adik beradiknya yang gangster lalu tuduh kerajaan Melayu Johor.

Ingat kita panggil depa Pakatan Gangtser!

BLOG: Beng Hock's suspected murderers identified!

|4 comments

Today the Inquest in Shah Alam heard from lawyer Tan Hock Chuan that Police have 102 DNA samples from MACC officers, Police officers and others involved from investigating into the Teoh Beng Hock death. Tan told the Court that different people's DNA was found on Teoh Beng Hock's belt and jacket.

On his jacket there was DNA from two people, one of which is Teoh himself and the other is from an unknown male. On Teoh's belt, Police found DNA from three people, only one is from Teoh. This means two other people touched Teoh's belt also.

Police have asked for DNA sample from Tan Boon Hwa and Lee Wye Wing. Both these people have refused to give their DNA sample.

Kajang councillor Tan Boon Hwa is a contractor and DAP member who is close to Ronnie Liu. Lee Wye Wing is a technician with WSK Services. WSK Services is a crony company of Ronnie Liu which has been given many contracts by Ronnie Liu. The company name WSK Services has already been spoken about in our earlier posting, this company name was found in Teoh Beng Hock's computer disk dan copies of documents. It is one of many companies run by the Chinese underworld which has links to Ronnie Liu.

The MACC and Police officers have given their DNA samples to Forensic but Tan Boon Wah and Lee Wye Wing have refused. Both Tan and Lee have been advised by Gobind Singh Deo and Karpal Singh not to give their DNA sample to the Police.

This means that Tan Boon Hwa and Lee Wye Wing are the suspected murderers of Teoh Beng Hock. And Karpal Singh and Gobind Singh Deo are helping them cover up the murder. Lim Kit Siang is also helping to cover up the murder and blame it on MACC.

The DNA of strange people found on Teoh's belt and the back of his jacket shows that Teoh was pulled up by his jacket and trousers / belt and pushed out the window.

This means that Tan Boon Hwa and Lee Wye Wing grabbed Teoh by his jacket and trousers/belt and threw him out the window.

The Police must arrest Tan Boon Hwa and Lee Wye Wing for the murder of Teoh Beng Hock. Ronnie Liu and the DAP is also involved in the death of Teoh Beng Hock. This is a case of Chinese underworld society killing Chinese.

Source: Blog Truth for Teoh Beng Hock

UNSPIN: Apa depa akan spin?

|1 comments

The Star, July 29th, 2009

SHAH ALAM: The inquest into the death of political aide Teoh Beng Hock at the Magistrates Court here has been postponed to Aug 5 at the request of lawyers representing the family and the Selangor Government.

Coroner Azmil Muntapha Abas granted the request after hearing arguments from Gobind Singh Deo who had said that the lawyers needed time to study all relevant documents, as well to grant the Malaysian Government time to consider the family’s request that a Royal Commission of Inquiry be established to investigate the death.

Azmil Muntapha had earlier granted lawyers appointed by the family and the Selangor Government “interested party” status, allowing them to question witnesses during the inquest, which was expected to last 15 days.

The Bar Council had also led a team to hold a watching brief and who requested “interested party” status.

Tan Hock Chuan, acting for the Attorney-General, said he had no objections regarding the first two groups but said the lawyers holding a watching brief for the Bar Council did not fall within the applicable provisions to be granted such a status.

The Bar Council lawyers, led by Hisyam Teh, told coroner Azmil Muntapha that there may be questions that they would want to ask the witnesses and assured him that all these questions would be relevant.

Coroner Azmil Muntapha, who is also the Shah Alam High Court deputy registrar, however disallowed their request.

NOTE:

They asked for quick trial and then they delay. Will they use coroner's refusal as excuse?

All this is irrelevent and lost cause. DAP and Pakatan Rakyat (or more accurate Pakatan Gangster) are guilty!!!

NEWS: Tan Boon Hwa dan Lee Wye Wing disuspek membunuh Teo

|11 comments


DNA siapa di pakaian Teoh?

Malaysiakini, Julai 29, 2009

Inkues berhubung kematian Teoh Beng Hock diberitahu bahawa satu sampel DNA milik lelaki yang tidak dikenali ditemui di bahagian belakang pakaian dan tali pinggang mendiang.

Identiti lelaki itu belum dikenal pasti walaupun contoh sampel DNA daripada 102 individu terbabit telahpun diambil oleh Jabatan Kimia, kata peguam Tan Hock Chuan, yang dilantik membantu mengendalikan inkues bagi pihak kerajaan di hadapan Koroner Azmil Muntapha Abas.

Tambahnya, lima sampel telah diambil daripada bahagian belakang blazer yang dipakai oleh Teoh pada hari kejadian dan hasil laporan menunjukkan terdapat dua DNA lelaki pada bahan bukti itu, lapor Bernama.

Satu daripada DNA itu dikenal pasti sebagai DNA Teoh, yang berpadanan dengan spesimen darahnya, manakala satu lagi pemilik DNA tidak diketahui.

DNA lelaki misteri itu turut ditemui pada bahagian tali pinggang yang dipakai Teoh, yang bercampur aduk dengan DNA mendiang.

"Sampel daripada 102 individu telah diambil bagi menentukan sama ada DNA mereka ini sepadan dengan DNA yang tidak diketahui itu.

"Laporan bagi 90 individu telah siap, sementara 12 lagi belum diperoleh.

"Saya turut dimaklumkan oleh pegawai penyiasat bahawa terdapat dua orang yang enggan memberikan sampel DNA mereka," Tan dipetik berkata.

Gobind Singh Deo, yang bertindak sebagai peguam pemerhati keluarga Teoh, menggesa pihak pendakwaan supaya memaklumkan kepada mereka sama ada terdapat sampel DNA daripada 90 individu itu yang sepadan dengan DNA lelaki yang tidak diketahui tersebut.

"Inilah salah satu sebab lagi mengapa pihak mahkamah perlu menangguhkan prosiding ini bagi menunggu keputusan penuh laporan DNA," Gobind dilaporkan berkata.

Tan menjawab: "Sama ada terdapat padanan DNA daripada 90 individu ini dengan DNA yang tidak diketahui itu, perkara ini adalah lebih baik diberitahu sendiri oleh pakar kimia nanti."

Teoh ditemui mati selepas memberi keterangan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor pada 16 Julai lepas di atas bumbung tingkat 5 Plaza Masalam, Shah Alam, yang menempatkan bangunan suruhanjaya tersebut.

Kematian setiausaha exco kerajaan Selangor Ean Yong Hian Wah, yang menimbulkan pelbagai persoalan, mendorong kerajaan menubuhkan inkues dan suruhanjaya siasatan diraja bagi menentuk kematiannya dan prosedur siasatan SPRM.

Inkues tersebut, bermula hari ini, ditangguhkan ke Rabu depan.

Nota: Baca tulisan blog Jebat Must Die sini, Syed Akbar sini, dan Truth for Teoh Beng Hock sini. Rata-rata pandangan ramai mencurigai Tan Boon Hwa dan Lee Wye Wing.

Wednesday, July 29, 2009

Demo 1/8 GMI Lagakan Melayu dengan Melayu

|20 comments

Oleh Cakap Pasal.

Tangan-tangan tercemar sedang bermuslihat untuk porak perandakan Melayu. Pada 1hb Ogos ini, puak GMI diwakili oleh 83 NGO pro Pakatan akan bertembung dengan lebih 10 NGO pro Kerajaan atas isu ISA.

Jelas yang dipermainkan di sini adalah orang Melayu yang dihasut kononnya ISA itu adalah undang-undang yang menzalimi manusia. Sebenarnya negara kita mengatasi komunis, mengatasi konfrontasi Indonesia, mengatasi puak ekstremis dan ganas, mengatasi puak sesat dan banyak lagi menerusi perlaksanaan undang-undang mantap seperti ISA. Semua rakyat Malaysia telah beruntung berlipat kali ganda sebab adanya ISA. Orang Melayu sendiri telah dapat maju daripada kaum yang tertindas dan tidak mempunyai bahagian dalam negara sendiri juga kerana ISA. Tanpa ISA, kemungkinan besar Chin Peng telah lama menguasai negara kita dan menukarnya menjadi negara komunis kepunyaan China.

Orang Melayu selamat dan juga semua kaum lain juga selamat kerana kita telah bijaksana menjaga keselamatan dalam negeri kita. Maka itulah Akta Keselamatan Dalam Negeri atau ISA.

Sekarang tangan-tangan tercemar, tangan-tangan yang bergelumang dengan dosa liwat, tangan yang bergelumang dengan sogokkan musuh-musuh negara sedang melagakan sesama saudaranya sendiri, Melayu sama Melayu, supaya bergaduh pasal ISA.

Maka tidak ramailah orang lain akan turun padang pada 1.08 melainkan orang Melayu majoritinya. Melayu sudah jatuh perangkap. Kali ini Melayu akan lawan Melayu. Siapa yang akan untung?

Kita memang dipandang rendah oleh ramai manusia. Antara sebabnya ialah kita dianggap kurang bijak. Bodoh lah tu Mudah terpengaruh, mudah terikut, mudah dibawa ke sama atau ke sini oleh sesiapa pun, mudah di tipu dan mudah diperalatkan.

Jadi sesiapa hendak jadi bodoh bolehlah turun padang pada 1.08. Pergilah Melayu lawan sesama Melayu. Biar satu dunia lihat betapa mudahnya untuk perbodohkan orang Melayu. Kaum lain sudah lama ketawakan kita. Sekarang biar satu dunia ketawakan kita pula.

NEWS: More allegations surface against DAP politicians

|3 comments

The Star, Wednesday July 29, 2009

PETALING JAYA: More allegations have surfaced on the Truth For Teoh Beng Hock blog (http://www.t4tbh.blogspot.com/) on how money was siphoned from the Selangor Government and into the accounts of DAP politicians.

The blogger has accused Selangor executive council member Ronnie Liu of coming up with “fake” projects to pocket the money.

“They pretend to spend money on silly small projects. One example is the figure RM9,990. This is Ronnie Liu’s feng shui lucky number,” wrote the blogger.

The blogger alleged that the money was paid to a “crony” company.

The blog displayed what it claimed was a document, showing six gotong-royong projects that were carried out in Cheras, including the costs of the projects and the contractors involved.

All the projects had a similar cost of RM9,990, it claimed.

When contacted, Liu said the allegations were “very funny” and described the blogger as “not very smart” in spinning a story.

“It is all fictitious. The projects are not even under my constituency. And the number 9,990 is not my lucky number,” he said yesterday.

The blogger also made several allegations in another post about Selangor executive council member Ean Yong Hian Wah.

Note: Ronnie actually realise this blogger is not attempting to spin any story but just telling it as he see it? It is Ronnie that is spinning his answers.

UNSPIN: RPK sedang reka spin berkenaan handphone Teoh

|2 comments
RPK sedang berpura-pura cute. Bakat untuk putar alam terserlah dari masa bayi

Oleh Teruna Kelana

Raja Petra sudah termalu. Teori dia mula-mula kata Teoh Beng Hock dicampak keluar oleh SPRM tak popular. Dalam dongengnya, dia kata Teoh merayu-rayu jangan diapa-apakan. Hanya pengikut taksub yang gila saja yang percaya teori dia.

Lani takdak siapa cerita pasal teori RPK. Tiada yang menyeksakan RPK lebih dari bila dia tidak mendapat perhatian ramai. Membunuh jiwa raga.

Itu yang dia gostan balik untuk membangkitkan isu mengenai handphone Teoh. Untuk menjadikan putarbelit barunya menjadi dan boleh memperdaya orang ramai, dia bentangkan petikkan undang-undang. Macam real aja bunyi.

Hangpa baca sepenuhnya sini. Kita gentleman dan sedia kasi link. Bukan macam RPK pengecut yang tak mau kasi link ke The Unspinners dan kasi orang luaq masuk komen ke MT. Oghang pengecut cabut lari.

Cerita dia mudah aja. Dia saja tuduh Teoh masih berada di bawah custody SPRM masa kematiannya. Konon nak beri tekanan SPRM tunjukkan bukti apa-apa surat yang tunjuk Teoh dah dilepaskan. Lani SPRM simpan lagi dan tak mau tunjuk. Dimainkan cerita handphone yang konon dipegang oleh pegawai SPRM.

Kita The Unspinners sudah dedahkan bahawa talipon bimbit berada pada Teoh tetapi tertinggal diluar beg haversack di tepi sofa. Masa polis mai siasat, depa tak sedaq handphone dan hanya dijumpai pegawai SPRM kemudian lalu diberikan polis.

Itu semua tak penting. Yang penting apa terkandung dalam handphone dan laptop dan apa yang akan dijumpai forensik. Kita tau Ronnie Liu sudah api-apikan keluarga Teoh untuk tuntut balik laptop dan handphone balik. Kenapa gabra Ronnie? Takkan tak tahu segala bahan bukti akan disimpan polis hingga kes habis.

Ini mesti ada spin yang sedang direka oleh RPK untuk alihkan pandang atau discredit finding forensic. Kita tunggu aja apa hikayat terbaru RPK lepaih dengaq sedikit-sedikit Public Inquery hari ini.

MYSTERY: Masalam Mystery: Who benefit?

|3 comments
Prolific blogger Demi Negara wrote on the Masalam Mystery last Thursday.

The first task he did was to enlisted the facts and information forwarded by MACC and police, without the rumours, spins and presumptions. He then posed all the questions as to the what, how, when, where, and why of the death of Teoh Beng Hock. Finally he asked, who benefit most from the death?

Here onward we quote Demi Negara's analysis verbatim.

Potential leads:-

- Teoh's mobile phone records.
- Cross-referencing of MACC officers' and relevant Selangor state assemblymen's phone records with Teoh's.
- Who else spoke to Teoh on his mobile?
- CCTV footage, where available.
- Witnesses accounts, and these include MACC officers, Plaza Masalam security guards, cleaners, adjacent office workers, Tan Boon Wah, and two other unnamed interrogatees. Home minister Hishammuddin Hussein said 40 more people would be questioned.
- Teoh's laptop and office PC.
- Teoh's family and friends.

What about Ean Yong Hian Wah? Yeah, any leads behind those bespectacled beady eyes? He is Selangor exco in charge of what again? Ah yes, he oversees new village development and resettlement of illegal factories. How many illegal, unlicensed factories in Selangor? What's at stake here? Any linkages to the ongoing MACC investigation?

I also think this Tan Boon Wah fellow may be able to shed some light. For starters, why was he loitering around MACC's pantry at 6am where he claimed to have seen Teoh? I thought he just filed a lawsuit for false imprisonment? What kind of "imprisonment" is this, shuffling around the office coffee machine and fridge? Based on his yardstick, every mamat who was subject to police or MACC interrogation can also claim "false imprisonment" lah! And there are no soft sofas and well-stocked pantries and airconditioned, carpeted rooms in the balais and lock-ups. At this rate, we'll have tens of thousands of lawsuits in the High Court from all kinds of petty suspects and witnesses. Or this yardstick is special only to the DAP untouchables? Actually, these anak manjas are getting too pampered lah. Tak boleh di tegur; tak boleh di jentik. Haiyah Ah Wah, do you know how the LAPD interrogate people? What about the Thai cops? And try imagining the methods used by police in the land you worship, China?

Yes, Tan Boon Wah can answer many questions as he was there. But he seemed elusive, eager only to politicise his own flag scam scandal with a lawsuit against the investigators.

What about this guy?

Ronnie Liu Can he shed some light as somehow all these scandals and alleged wrongdoings seem to revolve around him? Do you think old comrade Wee Choo Keong's accusations have some truth? Yeah, otherwise Ronnie and Ms. Kok would not have melenting tak tentu arah. Betulkah? I don't know. And PKR's Azmin Ali seemed anxious these days to reshuffle excos and his own political deck of cards. Why? Min, I know you are UMNO through-and-through. Why still want to layan these subversives?

Ok, what else?

Oh yeah, why this tasteless political leveraging of Teoh's untimely death by the DAP and PKR people? Give this young man the due respect lah people. Mana boleh semua hal lu olang mau jadi modal politik? Betul ka? Tiada adat dan budaya ka? Kalau nak alih pandangan rakyat, guna lah isu-isu lain. Kalau tiada isu, ubahlah sikap. Susah sangat ka mau jadi orang baik?

Yes, the action of the DAP and PKR leaders and their racist goons boggles the mind.

Racist?

Yes, these subversives are nothing more than racist scums, blatantly playing the racial card (e.g., "... the Chinese and Indians are the only ones persecuted ...") whenever their kind are busted by the law enforcement agencies. See this report by the Pakatan propaganda arm. See how the Pakatan leadership use Teoh's death to the hilt to attack UMNO/BN, Najib, MACC, the police, ... even Malay language newpapers.

And when certain media and the government react to the blatant racism, the hardcore racist, yup, the Homo überbigotedsapien himself, Lim Kit Siang, turned it around and said: "... it was Umno’s publications which have turned the death into a racial issue." Ahh? We are now in the siapa start dulu game kah? Ok, lets play that game. Look at the comments in the Pakatan bankrolled guttermedia and the subversive blogs from the day Teoh's death became news. Read the thick, gooey racist barkings by these self-alienising Malaysians. See the unbridled hatred? Marvel at the irrational logic loop and self-validating conjectures? MCA's Ong Tee Keat aptly called them "self-fulfilling lies."

But in the twisted minds of these scums, they are angelic, virginal beings, holy cherubs who can do no wrong, never hurt a fly, law abiding, never indulge in the vices, .......... and hence beyond criticism, beyond reproach as they sail through life as certified, pre-approved occupants of their various syurgas in the afterlife.

Podaah!

These scums are not only racists to their rotten core; they are pathological law breakers and social misfits, not just in Malaysia, but in every habitable corner of the planet. Go travel the world -- starting inside the plane itself and the passport queue -- and you'll understand. Yup, even the darn penguins would be victimised by these parasites if Antarctica was not so darn cold!

The unprincipled opportunists who used poor Teoh's death for their unbridled political ambition include the DAP puppet supreme, Tunku Aziz, and the overambitious Anwarista-in-PAS-clothing recently rejected by his own party, Husam Musa. Yup, these pengkhianat bangsas have the audacity to share the stage with the anti-Malay DAP subversives in an orgy of self-glorification and racist incitement (crudely shrouded as "anti-UMNO/BN" of course) at the expense of a young man's tragic death. See how timely and convenient the "Teoh case" has become to these scums as they deflect the rakyat's attention from their governance incompetence, scandals and internal conflicts? These social toxic wastes make me sick!


Opportunists' Handywork
Hijacking a young man's death to prop a sinking ship. But in spite of all the self-serving hoopla, only a couple-thousand turned up, with over 80% from one ethnic group. Mana itu Malaysian Malaysia ah?


And look at the comments by the Pakatan racist zealots in this piece by the same guttermedia. See how their little minds work, blaming Teoh's death and every malady in this country on UMNO, Najib, and everyone else except themselves without an iota of logic or evidence. These people convinced themselves without a shadow of a doubt that Teoh was murdered by parties ultimately controlled by or related to UMNO.

Proof?

What proof?

Haiya, these anti-Malays don't need inconveniences such as truth and evidence. That's just too much work lah. The "proof" is in their finger pointing. When enough of these goons repeat the same thing, that will be the "truth." Remember Altantunya? What was the evidence again supporting the Pakatan "truth" in that case? Oh I forgot, the chief "evidence" manufacturer absconded and forfeited his day in court. And of course, these mini-Goebbels tried the same stunt with Manohara, but her momma was so rotten with daily revelations of her evil past that these goons couldn't latch-on to the conniving free-loaders without contaminating themselves. Too bad. Collectively, they would have been the perfect band of bandits. And along came a convenient case to ride on; Teoh's death is now parasitically sucked to the hilt as a rallying point to resurrect the crumbling political edifice of the subversives.

Yes, the Culture of Blame among these people is astonishing. You think leaders and followers like these are fit to govern and lead this country? No way. See how one little Penang Buah Pala is being mishandled? Imagine a few dozen Buah Palas and other Buahs at federal level? Habislah Malaysia.

KijangMas is as curious as anyone else about this unfortunate incident. Right now I obviously don't have the answer. Possibilities lead to more conjectures. A purportedly idealistic young man on the eve of marrying his two-month pregnant fiancee was found dead near the premises of the Malaysian Anti-Corruption Commission nine hours after reportedly released from a marathon interrogation session. Those are the facts. Now, how do we reconcile the various politically-tinged conjectures with the truth?

Yes, the truth is what we seek.

End of Demi Negara posting. Suggestion to the like of Donplaypuks is to put their comments in that blog.

Tuesday, July 28, 2009

BLOG: Kerajaan S'ngor pihak berkepentingan dalam Inkues tidak boleh hantar peguam

|5 comments

Laporan Malaysia Insider yang mengatakan bahawa kerajaan negeri Selangor akan melantik peguam bagi pihaknya di dalam prosiding Inkues kematian BH Teoh agak sedikit ganjil bagi saya.

"With all due respect to the learned counsel" yang dinamakan di dalam laporan berita di atas, persoalan saya adalah adakah kerajaan negeri perlu diwakili dan adalah terdiri dari 3 pihak berkepentingan di bawah di dalam inkues simati ini yang memerlukan ianya diwakili oleh peguam bagi prosiding berkenaan?

Pihak berkepentingan di dalam sesuatu inkues adalah seperti berikut:
  • the next of kin or personal representative of the deceased person;
  • a representative of an enforcement authority or government department appointed to attend to attend the inquiry;
  • any other person who, in the opinion of the Magistrate, is properly an interested person.
Jelas yang pertama dimaksudkan di atas adalah ahli keluarga simati, yang kedua pihak jabatan penguatkuasaan atau jabatan kerajaan yang terlibat dan dijemput oleh mahkamah koroner untuk menghadiri prosiding, dalam kes ini sudah semestinya MACC dan lain-lain pihak yang difikirkan oleh mahkamah sebagai sesuai dianggap sebagai "orang yang berkepentingan."

Kenapa perlu kerajaan negeri membazirkan wang rakyat melantik peguam untuk mewakili mereka di dalam prosiding tersebut bilamana prosedur sesuatu inkues itu adalah jelas, yakni yang terlibat secara aktif adalah majistret sendiri, dibantu oleh pegawai dari pejabat pendakwaraya berserta saksi-saksi yang kerkaitan dengan penyiasatan kes kematian simati?

Di dalam sesuatu prosidng inkues, majsitret sebagai koroner bertindak sendiri (lebih kepada bersifat inquisitorial) dalam memeriksa saksi-saksi yang memberi kepentingan. Hatta peguam yang mana mewakili ahli keluarga si mati pun tidak mempunyai hak untuk bersuara melainkan dibenarkan oleh mahkamah. Inkues bukannya sepertimana prosiding perbicaraan biasa yang bersifat adversarial. Bukannya tujuan sesuatu inkues diaturkan prosidingnya sebegini untuk menghalang mana-mana pihak bersuara tetapi ianya untuk melancarkan dan mempercepatkan perjalanan prosiding ini.

Logiknya ketidakperluan peguam yang mewakili pihak berkepentingan untuk bersuara "as of right" adalah kerana inkues itu nanti kelak tidak akan melibatkan sebarang perintah yang membabitkan sebarang tanggungan liabiliti jenayah kepada mana-mana pihak walaupun sekiranya di akhir prosiding ketetapan yang dibuat oleh majistret atau koroner menunjukkan penglibatan mana-mana pihak samada secara perbuatan atau ketinggalan di dalam menyebabkan kematian simati.

Mungkin kerajaan negeri selangor nanti akan mengarahkan peguam yang dilantik memohon kepada mahkamah untuk menunjukkan bahawa mereka adalah pihak yang berkepentingan tetapi kenapa membuang masa dan wang terhadap sesuatu yang belum tentu dibenarkan oleh mahkamah koroner/inkues nanti? Bukankah kerajaan negeri mempunyai penasihat undang-undang negerinya sendiri kalaupun masih mahu mencuba nasib untuk hadir sebagai pihak yang berkepentingan di dalam inkues tersebut?

Walaubagaimanapun seandainya dibenarkan kehadiran peguam nanti bagi pihak kerajaan negeri oleh mahkamah koroner berkenaan, apakah yang boleh disumbangkan beliau di dalam prosiding itu kelak bilamana hak untuk bersuara peguam tersebut sudah ditetapkan sebagai bukannya "as of right"?

Lagipun lazimnya peguam yang hadir adalah peguam yang mewakili pihak waris simati dan bukannya dalam kes kali ini, satu institusi pentadbiran negeri yang bertindak pula secara langsung bagi pihak simati dan warisnya. Lainlah kalau peguam berkenaan mewakili waris atau personal representative simati sendiri.

Persoalannya, adakah kerajaan negeri selangor di dalam mengeluarkan kenyataan, berikut:
“The state is determined to ensure that the rights of the late Teoh, his family and other state officials who will be testifying at both proceedings are protected at all times,” said Selangor Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim today in a statement released by his office.
sedar bahawa mereka berkemungkinan akan hanya bazirkan wang rakyat negeri selangor kerana peranan peguam di dalam satu inkues lazimnya hanya untuk hadir sebagai "watching brief" (tanpa sebarang hak automatik untuk bersuara) demi menjaga kepentingan simati semata-mata dan bukannya bagi menjaga kepentingan "other state officials" yang mereka jangkakan akan dipanggil untuk memberi keterangan di dalam inkues itu nanti.

Saya percaya tiada peruntukan undang-undang yang mengatakan bahawa di dalam sesuatu inkues yang membenarkan kehadiran peguam untuk kepentingan saksi-saksi yang dipanggil, tambahan lagi sekiranya ianya bagi pihak pegawai-pegawai rasmi kerajaan negeri seperti yang dilaporkan Malaysian Insider di atas.

Jangan bazirkan wang rakyat kalau hanya sekadar untuk terus mempolitikkan prosiding itu nanti. Inkues adalah satu kaedah acara jenayah dan bukannya alat politik mana-mana pihak. Sesuatu kerajaan adalah kerajaan kepada semua rakyat tidak kira anutan politik masing-masing.

Adakah kerajaan negeri ingin membuat "precedent" melantik peguam bagi pihaknya di dalam setiap inkues yang dijalankan sekiranya ada lagi kes-kes kematian mengejut, sekiranya ada, yang tidak melibatkan "political figure" di Selangor di masa hadapan?

Bezakanlah kepentingan politik dengan kepentingan umum. Kerajaan negeri ditubuhkan untuk negeri dan rakyatnya dan bukannya kerajaan itu terbentuk untuk kepentingan parti politik yang memerintah. Fahami bahawa tiada yang didakwa atau yang dibela di dalam sesuatu prosiding inkues. Tiada pertuduhan dan sabitan yang akan berlaku di dalam inkues ini.

Mengikut pemahaman saya, isu-isu yang akan diputuskan di dalam satu inkues adalah berkaitan simati dan perihal kematiannya dan penetapan yang akan dibuat adalah samada kematian mengejut tersebut disebabkan oleh:
  • an accident caused by the deceased’s own fault;
  • by events beyond human control; or
  • due to the actions of known or unknown person/s.
dan ianya bukannya diadakan untuk tentukan samada wujud sebarang konspirasi jahat/politik oleh mana-mana pihak untuk menjatuhkan mana-mana pentadbiran kerajaan. Kalaupun masih percaya wujud perkara sedemikian, wujud forum lain untuk pihak kerajaan negeri yang begitu "prihatin kepada kebajikan rakyatnya" ini untuk cuba ketengahkan isu tersebut tetapi apa yang pasti ianya bukannya di dalam prosiding inkues yang akan dijalankan kelak.

Nota Tambahan:

Untuk penerangan lebih lanjut, ringkas tetapi padat, mengenai prosiding inkues dan Practice Direction berkaitan, anda boleh muat-turun dokumen berkenaannya di sini dan sini dari website Pejabat Peguam Negara di sini.

Sumber: Blog lawyer Kampung sini

MYSTERY: "Gua warning sama lu, Jangan kacau sama kita"

|0 comments
The warning from the linguistically-incompetent vernacular-educated Chinese underworld to the lead investigator for Selangor SPRM may have sounded such.

Prime Minister Dato Seri Najib informed the lead investigator for the Selangor MACC was reassigned upon his return from abroad last Thursday.

He denied rumour perpetrated by those devious opposition-inclinated CIA-funded online news portal that the entire MACC Selangor team investigating the expropriation of state fund was suspended.

Rumour mongers have been creating suspicion that the underworld had applied pressure on Government through their links to intervene in the investigation. Off late, the underworld have been getting a lot of bad press from relentless attack by mainstream media and blogs.

There are other quarters pointing the suspicion shrouding the PM announcement on the IGP. Such suspicion can be traced to conspiracy theories concocted by master spinner, Raja Petra. He has unrelentlessly painting a bad picture of IGP, Tan Sri Musa Hasan for the last few years. The IGP was accused of having underworld links and safeguarding the interest of a certain underworld group.

It is obvious RPK was spinning yarns of lies and fitnah with information from his underworld buddy, Ronnie Liu by presenting churned and uninvestigatable police reports as so-called proof. The unsuspecting public bought into it without reading through the resports. For RPK, this is part of his anarchic grand design with Anwar to bring about loss in public confidence with all critical institutions of government, and in this particular case, the police force. This will eventually create chaos and bring down the national institutions.

The real reason for the reassignment was none as these rumours but was reported in The Star report yesterday. MACC head, Datuk Seri Ahmad Said Hamdan informed that lead investigator for Selangor MACC received death threat to stop investigating the case. He said, "We are doing this for his own security."

Yet they still think it is UMNO's propaganda? I hope they are not serious. Thats like giving too much credit to Ahmad Maslan. This is not tapping rubber trees.

NEWS: Arahan 'pertama' papa-san Ronnie sebagai exco: Lanjut waktu siber kafe

|3 comments
Pilihanraya umum adalah pada Mac 8hb 2008. Dalam lebih kurang sebulan, terlantiklah Ronnie Liu menjadi ahli exco kerajaan negeri Selangor. Peralihan kuasa dan pembiasaan dengan tugas-tugas dan jurang kuasa memakan masa sebulan dua.

Sebaik saja kuasa di tangannya, antara arahan pertama Ronnie adalah untuk membantu kawan-kawannya. Pada pertengahan bulan Jun 2008 keluar arahan supaya jangan mengambil tindakan ke atas pusat-pusat siber dan kafe siber di Selangor yang melampaui waktu.


Alasannya adalah pihak kerajaan sedang mengkaji untuk melanjutkan waktu hingga ke pukul 3 pagi. Ini yang pelik. Belum pun berkuatkuasa, tetapi sudah dibenarkan pusat-pusat ini melampaui waktu.

Bukan ada baiknya dibuka pusat-pusat sedemikian hingga lewat pagi. Ia menggalakkan anak-anak muda keluar lewat malam dan bersengkang mata hingga pagi. Dan juga menjadi masaalah sosial dikalangan anak-anak muda.

Dikebanyakkan bandaraya-bandaraya besar dunia, kebanyakkan premis perniagaan termasuk disko dan pub yang buka malam tutup pada pukul 11. Tetapi lain sungguh di Malaysia.

Sesiapa boleh faham siapa kebanyakkan tuanpunya pusat siber. Perniagaan macam video games, permainan pinball, slot machine, VCD haram, dan lain-lain yang melibatkan hiburan dikuasai kongsi gelap atau ada talian dengan kongsi gelap. Pengusaha yang tidak terlibat akan terbuka kepada rompakan dan lain-lain masaalah.

Sudah tidak terselindung Ronnie membantu rakan-rakan kongsi gelap. Jangan hairan kalau ini adalah arahan pertama sebagai exco adalah untuk membantu kawan-kawan kongsi gelap.

Peliknya, sekarang pusat siber buka hingga ke pagi. Apa sudah jadi dengan arahan sampai pukul 3 pagi? Adakah penguatkuasa dilarang menjalankan tugas?

UNSPIN: Minta tangguh 2 minggu tapi tuduh pendakwaraya lengahkan bicara

|3 comments

Oleh Teruna Kelana

Anwar tuduh pendakwaraya melengah-lengahkan kes. Padahal siapa tak tahu sudah setahun Anwar berhelah-helah dan bermain wayang melengahkan kes. Baca berita berikut yang disiarkan di blog Anwar Ibrahim sendiri:

Pendakwaraya Masih Enggan Menyerahkan Bukti, Sengaja Menangguhkan Kes

Malaysiakini.com Julai 24hb 2009

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membenarkan pendakwaraya menangguhkan dahulu penyerahan dokumen berkaitan kes liwat Datuk seri Anwar Ibrahim, sementara menunggu keputusan rayuan mereka di Mahkamah Rayuan terhadap perintah tersebut.

Hakim Datuk Mohd Zabidin Mohd Dian membenarkan permohonan pendakwaraya itu pagi ini.

Pendakwaraya memohon penangguhan penyerahan dokumen itu atas alasan:

1) Perintah mahkamah supaya menyerahkan dokumen tersebut kepada tertuduh mempunyai implikasi dan kesan, bukan sahaja terhadap kes liwat tersebut, tetapi juga kes-kes jenayah yang lain.

2) Ia akan mengelak rayuan pendakwaraya di Mahkamah Rayuan daripada menjadi akademik, kerana ia membabit persoalan perundangan tertentu.

3) Perkara memberi salinan kenyataan saksi kepada Anwar, membabitkan persoalan undang-undang yang perlu diputuskan terlebih dahulu oleh mahkamah rayuan, sebelum Mahkamah Tinggi meneruskan perbicaraan kes tersebut.

Tetapi Anwar sendiri ada menuduh pendakwaraya sebagai angkuh dan zalim memprotes permohonan Anwar untuk dapatkan dua minggu untuk mencari pengganti Sulaiman Abdullah. Benda macam ini yang dalam hak mereka sebagai pendakwaraya pun dituduh angkuh dan zalim?

Kalau dah ada 7/8 orang peguam dan pohon dua minggu tangguh, siapa yang main wayang sekarang? Apahal pun Anwar dapat lagi masa hingga September 2hb. Sukalah tu.

Monday, July 27, 2009

LATEST - Tan Boon Wah angry when MACC told him to go home!

|22 comments

Here is some very interesting news. The night before he died, Teoh Beng Hock and the MACC officers who were questioning him ate nasi kandar from Nasi Kandar Pelita. They ate the nasi kandar food about 12 midnite. Teoh was very happy and looked normal. Then after his questioning was over at 3:45 a.m. the MACC officers offered to send him home, although his car was parked in the basement. This was normal procedure. That is when Teoh refused. He said he wanted to sleep over at the MACC.

Three hours earlier, close to 1 a.m. the MACC had also finished questioning Tan Boon Wah. After questioning him, they told him to go home. Tan Boon Wah refused. At one time he even scolded the MACC officers for not letting him stay over.

Tan Boon Wah has said that the MACC forced him to stand for four hours. He said that they forced to him to look straight at something 200m away and even called him Cina bodoh. How can this be possible to stare at something 200m away when the office they were sitting was only 15 feet long? Outside also was dark at night so how to stare at anything out the window?

If the MACC had bully Tan Boon Wah, forced him to stand and called him Cina Bodoh, then why did Tan Boon Wah scold the MACC officer when the MACC asked him to go home at 1 a.m? Why did Tan Boon Wah wanted to spend the night at the MACC? This is very suspicious.

The Police must arrest Tan Boon Wah as a murder suspect immediately. He spent the night at the MACC so that he could kill Teoh Beng Hock. Or he wanted to pressure Teoh and frighten Teoh that if he talk too much, then Ronni Liu's underworld gangsters will kill him.

The answer to Teoh Beng Hock's death is Tan Boon Wah.

BLOG: Rancangan untuk sebat duit zakat Selangor

|3 comments
Fatwa dan arahan Tok Guru Shiekh Papa-san Ronnie tak boleh disangkal oleh Menteri Besar

"Bila itu luit zakat mau mula guna ...? I want! I want!," kata Tok Guru Sheikh Papa-san Ronnie

Oleh Lebah Kota
Malaysia-instinct.com

Baru-baru semasa sidang Dewan Undangan Negeri Selangor berlangsung, Menteri Besarnya, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dengan muka ala-ala macho dan tanpa segan silu mencadangkan agar dana Baitulmal digunakan bagi menampuang kos pentadbiran negeri itu.

Waduh waduh...macam harta pusaka bapak dia aje nak gunakan dana zakat sesuka hati.

Apakah Selangor yang memiliki sektor perindustrian, perladangan, pelabuhan yang begitu banyak tidak memiliki duit untuk perbelanjaan negeri itu.

Mengapa duit zakat juga yang hendak digunakan?

Dengar cerita, kutipan cukai pintu dan hasil Majlis Bandaraya Petaling Jaya sahaja sudah melebihi pendapatan tahunan seluruh negeri Kedah.

Itu belum ambil kira pihak berkuasa tempatan yang lain.

Perbandingan di atas memperlihatkan jumlah wang yang berlegar di Selangor. Dengan wang sebanyak itu, tidak sepatutnya timbul isu kena mengadap duit Kerajaan Persekutuan untuk mentadbir negeri berkenaan.

Ada masalah sikit, ambik jalan mudah, terus cadang nak gunakan wang zakat. Habislah orang-orang Islam yang hidup susah di Selangor.

Oklah, hendak guna duit zakat untuk pentadbiran satu aspek.

Aspek kedua, kalau berkesempatan melawat blog http://www.t4tbh.blogspot.com/ , maka kita dapat melihat kaedah dan penulisan serta dokumen asal yang telah discan memperlihatkan bagaimana DAP memperbodohkan rakyat dan sakau duit rakyat.

Satu kroni Ronnie Liu (nama Wong Chuan Chow) diberikan 84 kontrak.

Ini lagi kronik pada Barisan Nasional (BN). Ronnie Liu and the gang (termasuk kongsi gelap) macam lanun duk bahagi harta rampasan perang Selangor aje tengok gaya.

Mana idealisme politik yang dijeritkan selama ini? Dapat kuasa sikit terus hanyut..habis rakyat dibaham hidup-hidup.

Dan apa yang menarik, rakan-rakan wartawan Lebah Kota beritahu, sehingga petang ini Ronnie masih belum pun buat laporan polis bagi membolehkan pihak tersebut menyiasat dakwaan blog berkenaan.

Lojiknya mudah sahaja, apa yang Ronnie bimbang sangat kalau blog tu menipu, buatlah sahajalah laporan polis dengan pantas.

Biar polis cari penulis blog tu dan ambik kenyataan dia. Mengapa Ronnie diam?

Itulah tindakan yang sepatutnya melainkan apa yang ditulis dalam blog itu betul maka terpaksalah Ronnie diam bukan.

Dan kalau tengok dokumen-dokumen yang disertakan dalam blog itu, maka nampak memang betul la Ronnie and the gang sakau duit rakyat.

Lagipun SPRM memang tengah menyiasat penyalahgunaan dana di Selangor.

Dan best joke of the year (so far) mengenai blog itu datangnya dari Khalid sendirlah apabila beliau mahukan penulis blog beretika ketika menulis.

Perghhhhh....bila kena batang hidung sendiri terus bangkit soal etika lah pulak.

Masa belasah pemimpin-pemimpin BN dan Datuk Najib seperti dalam isu Altantuya kat blog tak pulak timbul soal etika walaupun semua tuduhan itu tidak pernah diketengahkan dengan bukti.

Apa pun, sekarang cuba bayangkan kalau aspek pertama di atas, iaitu guna wang zakat untuk pentadbiran negeri dikaitkan dengan aspek kedua iaitu Ronnie Liu and the gang samun wang rakyat.

Tidakkah kemungkinan besar wang zakat di negeri Selangor jika digunakan untuk pentadbiran kelak akan disakau atau dicuri oleh pemimpin DAP macam Ronnie Liu lagi nanti.

Buat penat ajelah orang Islam mematuhi ajaran agama dengan bayar zakat tetapi duit mengalir ke tangan Ronnie and the gang.

Makin kayalah Ronnie tak lama lagi.

Takpe, kalau dia makan duit zakat pun, Tok Guru Nik Aziz mesti cakap Islam membenarkan perkara seumpama itu dibuat.

Kalau apek DAP baca ayat suci al-Quran pun Nik Aziz kata ok...inikah tibai duit zakat...apalah sangat kan.

Cayalah Tok Guru and the gang dan cayalah Ronnie Liu and the gang. Teruskan makan duit-duit rakyat di Selangor.

Baca sini juga.

MYSTERY: Fictitous community projects to siphon money?

|2 comments

By Malaysia Betul

The implicated parties the mentioned in the blog Truth for Teoh Beng Hock namely, Ronnie Liu, Ean Yong Hian Wah and Wong Chuan How called for an immediate press conference last Friday.

Ronnie's response was expectedly a denial. He riled about few factual errors spotted regarding timing. Further, he was irate at the blog's revelation of method to extract commission for DAP Assemblymen and DAP.

The Pandamaran Assemblymen vehemently refuted the details in the list. He said each application for allocation is supported by letters as well as photographs. It is up to the District Officer to scrutinise or reject them.

He said, “The complete set of documents is available at the Sepang District Office.”

Wong was reported by Malaysia Insider as saying, “Many of the projects listed in the documents in the blog are fictitious.”

He was not aware of some of the projects in the list.

Let's leave aside standard political answers to deny and lambast their opponents. The revelation on the commission breakdown requires further evidences. Just focus on Ronnie Liu's claim of his complete list and Wong's claiming no knowledge of certain projects.

The list published on the Internet could not have appeared out of thin air. Items claimed by both cannot be simply fabricated. For that matter, let's assume Teoh Beng Hock did made a copy for someone to keep and reveal in the event his life is endangered.

If all is right and exist, doesn't that raises the possibility of fictitous projects not known to Wong but placed in Wong's name in the 'real' list revealed by the blog? The fictitous projcts becomes the conduit for someone to siphon money out of the Assemblymen allocation.

It is easy to dispell it aside as small but the modus operandi is more serious than those rent seeker taking percentages. This is fraud and success at the smaller scale only leads to attempt for bigger size fraud!

Sunday, July 26, 2009

NEWS: Nightmares for Khalid after Teoh's death

|0 comments

Honeymah Dylyani
Malaysian Mirror

KUALA LUMPUR – The issue of political aide Teoh Beng Hock has taken on a bizarre dimension that could potentially deal an anguishing blow to the highly-rated Selangor state government.

It had come to a point where his family has been advised to lodge a report to urge the authorities to investigate the case as murder.

And while a Royal Commission of Inquiry will begin its work next week to get to the bottom of interrogation methods used by the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC), Khalid Ibrahim’s administration is also not likely to be spared of some severe questionings when the inquiry takes off.

Teoh’s ‘sudden death’ and the quirky sequence of events before the incident seem to be pointing to a nightmarish chapter ahead for the year-old Pakatan Rakyat government in Selangor, which could likely also have dire consequences in other states held by the alliance.

Brickbats from Azmin, Wee

It started with the demand for a reshuffle of the state executive council by Bukit Antarabangsa state assemblyman Mohamed Azmin Ali, followed by accusations by Wangsa Maju MP Wee Chee Keong that hoodlums had penetrated into the offices of some exco members.

azmin-ali.pngwee-choo-keong-3.pngSeen from the public’s point of view, the accusations by the two PKR personalities against their DAP counterparts, which had come at almost the same time, had not been mere coincidence.

When MACC officers subsequently moved in to investigate certain exco members over alleged misuse of constituency funds, it somehow cemented the suspicions of the public that not all is fine and dandy in the state government.

Ironically, a street poll conducted by the Merdeka Centre for Opinion Research ahead of these events had shown a high approval rating for performance and efficiency in Khalid and his band of excos.

Pending the findings of the royal inquiry, a lot if speculations would be floating around and they are not likely to be complimentary, neither to the mentri besar and his administration nor to the Pakatan Rakyat alliance, headed by PKR de facto leader Anwar Ibrahim.

It is learned that Anwar had wanted to chair a meeting with Pakatan chiefs to settle problems that had arisen in Kedah, Penang and Perak as well as in the just concluded Manek Urai by-election in Kelantan but Teoh’s untimely demise drowned all the other problems and the meeting was indefinetly postponed.

The unfortunate incident involving Teoh has, however, provided renewed zeal among the Pakatan camp to sidestep issues that had bugged them and to use the MACC as a scapegoat to rally support against Prime Minister Najib Abdul Razak and the Barisan Nasional.

Political mileage for Pakatan

There have been demonstrations, candlelight virgils, memorandums and petitions against the MACC and the Barisan and, almost overnight, the death of a young man has become the most volatile national issue since the political tsunami of March 2008.

Najib, his deputy Muhyiddin Yassin and Home Minister Hishammuddin Hussein have tried to quell the unrest and had called for calm to allow investigations be carried out without provocation or interference.

But seeing the opportunity to get political mileage from the incident, it is not likely that Barisan’s opponents would be taking a respite from their incessant attacks on the federal authorities.

In a related development, businessman Tan Boon Wah, a Kajang municipal councillor, has filed an application to seek a court declaration on the interpretation of the phrase ‘day to day’ over the interrogation of witnesses, especially when it comes to overnight questioning.

Tan himself was quizzed by the MACC in its investigation over the alleged abuse of constituency funds by Selangor elected representatives. He is said to be the last person to have seen Teoh.

Taking things a bit further, state assemblymen Ean Yong Hian Wah (Seri Kembangan) and M Manoharan (Kota Alam Shah) have advised Teoh’s family to make a report to urge the authorities to investigate Teoh’s case as 'murder’.

teoh-3.pngTeoh, 30, was the political secretary to Ean Yong at the time of his death while Manoharan was reportedly the last person Teoh had called when he reached the MACC’s Selangor office at Plaza Masalam, Shah Alam.

Teoh was found dead on the fifth floor balcony of the building after he allegedly endured a marathon interrogation by MACC officials on the 14th floor from the afternoon of July 15 to the wee hours of July 16.

If indeed Teoh was murdered, like some people are inclined to believe, the question would arise: who is going to benefit from such atrocity?

Is it the MACC, which Teoh was helping in the investigations of the alleged abuse of constituency funds?

Is it the Barisan Nasional-led Federal government , which allegedly influence decisions by the MACC?

Is it the DAP, since the Selangor representatives being investigated by the MACC are largely from that party?

Is it the PKR or PAS, two dissatisfied allies of the DAP in the Pakatan Rakyat-led Selangor state government?

Or is it some ‘mafia’ groups that had allegedly infiltrated into the Selangor state government?

Thus, the issue is not just about the death of a politician’s assistant or a son of a poor taxi driver. It has taken on a frightening dimension that could shake the roots of the Pakatan state government.

What else was Teoh?

What else was Teoh? He was a former journalist at Sin Chew Daily and a former assistant to Petaling jaya Utara MP Tony Pua.

He was said to be also one of those people who video-filmed a fracas at Parliament House on March 25, involving Bukit Gelugor MP Karpal Singh and some Umno Youth members.

It is said there were two video recordings of the incident, one by a DAP member of the Ipoh Timur division and the other by an aide of Tony Pua. The second video clip was downloaded on to YouTube and the person responsible for that was said to be Teoh.

The video clipping was used by Umno Youth to its advantage as it allegedly showed that the wing did not harass the wheelchair bound Karpal Singh. For this, the DAP camp was not pleased.

khalid-ibrahim.pngFollowing this incident, Teoh was allegedly transferred to the State Secretariat building in Shah Alam and worked as Ean Yong’s political secretary.

It was around this time that Azmin and Wee made their allegations. Teoh, being where the state excos have their offices, would have some inkling of any misdemeanours by the excos and whether the accusations were true.

It was also at this time that the MACC started to look at some files involving some state constituencies and the allocations that were handled by several state excos.

It must have been harrowing for Teoh to know, at least in bits and pieces, of what was happening in the exco office and the answers that he had to give the MACC if questioned about them.

No easy term for Khalid

When he was last seen resting on a couch at the MACC’s office, was it because he was drained out from the interrogations or was it because he had feared going out of the building in those early hours?

When he fell, was he screaming? Or was his voice muffled?

This is all for the police to find out and, hopefully, everything will be disclosed when the probe is over.

Politically, this issue is expected to fan right up to the next general election, which is expected in 2013. Will it help the cause of the Pakatan or will the tide change in favour of the Barisan?

Some of the answers had probably been buried with Teoh. But one thing seems clear: it is not going to be an easy term from now for Khalid and the Selangor state government which he leads.

Teoh’s spectre will either haunt some of the exco members or his youthful spirit will help them through the trying days ahead.

UNSPIN: Khalid sedia korbankan nyawa blogger T4TBH

|5 comments

Oleh Teruna Kelana

MB Selangor, Khalid Ibrahim pinta penulis blog T4TBH laporkan kepada pihak berkuasa tentang apa-apa penyelewengan dan bukan dedahkan dalam blog. Konon dia mengalu-alukan tindakan mendedahkan penyelewengan.

Dia juga kata, "Kalau berlaku penyelewengan, tanggungjawab masyarakat bukan menulis dalam blog saja tetapi bawa ke pihak yang perlu ambil tindakan. Saya memang galakkan usaha itu tetapi pada saya ada kalanya cerita dalam blog tidak semestinya seratus peratus benar."

Bunyi macam istilah kerajaan BN yang selalu suruh ikut saluran tertentu. Katanya Pakatan Rakyat akan lebih telus dan responsive kapada sebarang aduan penyelewengan. Kononnya tidak perlu dedahkan di blog dan mengusahkan politiknya.

Saluran untuk mendedahkan termasuklah media yang bebas yang mereka perjuangkan konon. T4TBh lakukan cara terselamat untuk melakukan pendedahan melalui secara anonymous melalui media baru.

Dia tahu kebanyakkan ahli politik Pakatan Rakyat, terutama Anwar Ibrhaim tidak boleh ditegur dan tidak boleh disiasat. Mereka ini maksum macam Nabi Muhammad. Menegur dan mendedahkan kelemahan mereka adalah dosa. Tentu rakyat biasa tidak boleh ditegur. UMNO yang kuat dan berkuasa pun takut nak tegur. Mereka akan adakan ceramah satu negara dan putarbelit maklumat untuk salahkan orang lain.

Betulkah Khalid lebih terbuka kepada kritikan, teguran dan pendedahan tentang penyelewengan?

Khalid sedang dan sudah disiasat mengenai penyelewengan-penyelewengan yang antara lain pembelian lembu untuk kawasan Bandar Tun Abdul Razak, dan pembaikan kereta peribadi menggunakan dana negeri. Semasa SPRM dedahkan sedang membuat penyiasatan terhadap Khalid, dia telah menyaman malu SPRM. Bukankah itu bertujuan untuk menyusahkan urusan SPRM? Itu juga menunjukkan Khalid tidak boleh disiasat. Cepat dia gunakan kuasa peguam untuk selamatkan dirinya dari disiasat.

Rakan satu parti pun tak boleh tegur. Itu ynag berlaku pada Azmin ali. Segera dilepaskan anjing-anjingnya, Theresa Kok dan Ronnie Liu untuk menyalak kepada Azmin mempertahankan Khalid.

T4TBH baru dedahkan sedikit saja dan begitu cepat saja dia tuduh blog itu mempunyai tujuan tertentu. Macam mana dia tahu dengan tulisan yang hanya jelas mahu mendedahkan apabila apa-apa berlaku pada Teoh Beng Hock? Samada betul atau salah, tiada siapa dapat tahu? Kenapa Khalid boleh cepat buat tuduhan sedimikian?

Konon dia minta suruh blogger yang mungkin juga rakan baik Teoh Beng Hock tampil ke hadapan. Gilakah Khalid untuk suruh mereka tampil ke hadapan? Kalau Teoh Beng Hock yang menjadi saksi untuk pihak SPRM boleh mati dengan penuh misteri, pastilah 'rakan Teoh' tidak mahu dedahkan diri.

Bolehkah ada jaminan keselamatan jika ahli-ahli exco Khalid dmempunyai talian dengan kongsi gelap? Lama kelamaan akan diketahui mereka. Akhirnya nyawa mereka pula diragut. Langsung dia tidak fikirkan nyawa seseorang.

Jelas sekali Khalid sanggup lakukan apa saja demi politik untuk mempertahankan kerusi MB dan rakannya yang terlibat dalam kongsi gelap.

NEWS: Papasan Ronnie Liu

|9 comments

Massage parlours still mushrooming in PJ

By CHRISTINA LOW
The Star, Friday July 24, 2009

DESPITE the freeze in issuing licences for massage parlours in Selangor by the state government last year, such premises have been seen mushrooming at a rate that had even changed the outlook of popular spots in Petaling Jaya.

Areas like SS2, Kota Damansara, Sunway Mentari and Damansara Utama have grown from being popular spots to seek food and are now hot spots for those looking for a good rub.

A check by StarMetro recently noted that such outlets had multiplied and many had opened within the last six months.

During a recent visit to an outlet in SS2, an operator told us that business was tougher than before as almost all shops are offering deals of up to 50% discounts for customers visiting during lunch hour.

He said many in the area were old operators but new ones were slowly seen occupying vacant lots.

A masseur, who only wanted to be known as Wong, even pointed to a shop which is now under renovation and said it would be turned into a massage parlour.

“We were told that no one can apply for new licences but we still see new ones coming up, maybe it is easier for those running a big chain of parlours,” Wong said.

Just like Wong, many are aware that applications for licences had been put on hold but they wonder how newer outlets were still able to operate with a proper licence in hand.

Wong also said the council did conduct raids on the premises and sometimes this caused problems as well.

“Once, when they came and I showed them our licence, the officer told me that my licence could be fake and they needed to check on it, I had to close my shop for three days because of that,” Wong said.

He also added that licences for foot massages were much easier to obtain than for those who wanted to operate both foot and body massage parlours.

“It is easy but we don’t earn much from foot massages, which is why everyone wants to do body massages,” Wong said.

He added that some outlets did not have the proper licences for body massages, but they still provided the services illegally.

The outlets in Petaling Jaya have similar opening hours starting at 11am and finishing at about 1am.

A drive to Kota Damansara saw more than 20 massage parlours in full operation, some occupying up to two floors of a shop house with large banners promoting the list of services available.

Whether it is for your foot, body, shoulder or neck, these centres have it all covered with health descriptions and benefits of each therapy.

Workers in such outlets comprise a mix of locals, Thais, Chinese and Myanmars who are all well trained but speak very little English.

One masseur from China who wanted to be known as Lin said the job was easy and paid well.

Lin said she could earn up to RM1,800 in commission monthly and had no worries on the accommodation as it was provided by her employer.

The 27-year-old said business at the centre picked up from 9pm onwards, hence the afternoons were quite relaxing.

She added that the agent would send them for classes where they were taught the Taiwanese massage style before they could start working at the outlet.

The small outlet which Lin works at provides the basic foot and body massage, but she said those occupying larger units had more services such as sauna baths all hidden behind a dark tinted glass door which may suggest other activities.

At present, the Petaling Jaya City Council said there were only 301 licensed massage parlours in the city.

As of July 15, this year the council had issued up to 126 compound notices and raided 10 outlets which did not abide by the Beauty and Healthcare By-law 2007.

The council had also placed signages at their counters informing the public of the freeze in issuing licenses for massage parlours and cybercafes.

The council’s public relations director, Haniza Abdul Hamid, said it conducted surprise checks on the massage parlours.

“We conduct checks on their licences and see if they had abided by the by-laws or we would issue summonses,

“Sometimes, the police and Immigration Department officers will come along for checks on the foreign workers at those outlets,” Haniza said.

The freeze of licences also does not apply to outlets setting up new branches.

She said those who wanted to apply to open new branches could continue to do so but not for new outlets with only one branch.

Most of the operators seemed to be running legal businesses with the licence tag hung near the cash registers but it still is the duty of the enforcement officers to find out.

Early this month, the Selangor MCA had challenged state executive council member Ronnie Liu to disclose the number of licences approved for entertainment centres, including massage parlours, since Pakatan Rakyat took over the state administration.

They want Liu to spend more time clamping down on the mushrooming of illegal massage parlours and cybercafes, as they had a negative influence on the youth.

They felt the presence of illegal massage parlours is also a cause for concern as they may cause a disruption in family values, rise in promiscuity and sexual exploitation of underaged girls or foreigners.

Saturday, July 25, 2009

UNSPIN: Penangguhan kes menjadi tali jerut Pakatan Rakyat.

|6 comments
Oleh Cakap Pasal.

Mahaliwat Anwar Al Juburi sekarang lagi terjerat antara masuk neraka dan jatuh ke dalam api. Pertama sekali sebagai seorang peliwat, pesalah, dan bekas banduan Al Juburi tidak mahu dikenakan penjara. Lepas enam tahun pernah duduk dalam penjara dia sudah tahu mengarah Polis membuli Ummi Hafilda dan Azizan Abu Bakar untuk menutup fe'el dia suka main punkok dan tibai bini orang itu tidak berbaloi. Last sekali dia masuk penjara.

Sekarang ni Al Juburi hanya menunggu masa untuk dihumban ke dalam penjara sekali lagi - kali ini mungkin selama 20 tahun. Jadi memang boleh difahami jika Al Juburi bekas banduan mahu lewatkan bicara kes Sodomy 2 sejauh mana yang boleh.

Semalam, sekali lagi Al Juburi telah berjaya juga buat seketika bila mahkamah tangguhkan kes Sodomy 2 hingga 2hb September 09. Sila ingat bahawa Al Juburi telah dipecat daripada UMNO pada 2hb September 1998 - 11 tahun sudah. Mungkin Hakim Mahkamah Datuk Mohamed Zabidin Mohd Diah faham juga significance tarikh itu. Itulah tarikh keramat setan dihalau keluar daripada parti UMNO.

Tetapi dari sudut strategi politik pula, melewatkan kes akan memalukan dan merugikan lagi gerombolan Pakatan Rakyat yang diketuai Al Juburi. Melewatkan kes Sodomy 2 lebih menguntungkan BN. Tetapi fakta ini bersyarat. Syaratnya bukti mesti cukup untuk mendapati Juburi bersalah melakukan liwat.

Katakanlah kes di tangguhkan sehingga 2010 atau 2011, sudah makin dekat dengan pilihanraya, dan katakanlah bukti bukti sangat jelas dan cukup untuk menghukum Juburi. Pengundi dan rakyat jelata akan sedar dan nampak akan penipuan dan pembohongan Juburi. Peguambela utama Juburi, Sulaiman Abdullah sudah menarik diri daripada kes ini. Alasannya kononnya Sulaiman Abdullah sakit tenat - dekat nak mati dah. Tetapi jika kes ini di tangguh berbulan-bulan atau sampai 2010 atau 2011 dan Sulaiman Abdullah masih hidup, bernyawa sihat wal afiat tetapi TIDAK MAHU menyertai kembali regu peguam Al Juburi, sudah pasti umum akan bertanya apa pasal Sulaiman tidak mahu masuk semula menjadi peguambela Juburi?

At last umum akan faham bahawa selepas 10 tahun (sejak 1999) Sulaiman sudah tidak tahan putar belit dan penipuan Al Juburi. Sebenarnya Sulaiman Abdullah tidak mahu menjadi peguam Anwar Ibrahim Al Juburi lagi (kecuali Al Juburi membayar Sulaiman duit upah US Dollars dalam guni dan kampit - kurang kurangnya menjadi nasihat dan tunjuk muka sahaja di mahkamah).

Dan sekarang Pakatan Rakyat pula nampak sudah mahu retak, pecah dan hancur. Yang terkini adalah penyelewengan wang oleh EXCO Selangor (Ronnie Liu, Ean Yong dan lain-lain) yang berleluasa dan teratur. Ura-ura penyelewengan ini telah bermula di Pulau Pinang apabila ahli parti DAP sendiri membuat laporan kepada MACC menuduh rakan parti terlibat dalam rasuah. Sebelum itu Ketua Menteri Lim Guan Eng telah umumkan hadiah RM10,000 jika sesiapa pun boleh membocorkan sebarang kes rasuah dalam kerajaan negeri Pulau Pinang. Maksudnya memang berlaku rasuah dalam parti DAP dan Pakatan Rakyat.

Lepas itu pula YB Wee Choo Keong ahli Parlimen Wangsa Maju dan juga ahli Pakatan Rakyat telah gemparkan kita semua dengan tuduhan beliau bahawa wakil rakyat Pakatan (Ronnie Liu dan rakan2) terlibat dengan geng kongsi gelap Cina di Selangor. Ekoran daripada pendedahan Wee, seorang anak muda DAP Teoh Beng Hock telah mati terjatuh daripada pejabat MACC. Apakah ini kes bunuh diri atau kes dibunuh sekarang menjadi kes siasatan Polis.

Jelas bahawa Pakatan Rakyat berada diambang kehancuran politik. Mereka belum lagi memerintah negara, cuma setakat empat buah negeri sahaja dan tidak lama pun, hanya 16 bulan. Tetapi dalam masa yang singkat ini dan kawasan yang kecil ini kita boleh lihat mereka lebih mirip binatang sarkis dan binatang buas. Bayangkan jika mereka memerintah kerajaan persekutuan atau memegang kuasa lebih lama? Hancurlah negara.

Jadi lagi lama kes Sodomy 2 di tangguhkan, lagi banyak ancaman dan bahaya bakal menimpa Pakatan Rakyat. Jika kes Sodomy 2 ditangguhkan, Pakatan Rakyat mendokong beban risiko yang sangat tinggi lebih dekat dengan pilihanraya umum ke 13.

Bagi pihak BN pula, sekiranya bukti bukti kes mahkamah untuk menghukum Juburi adalah kukuh ianya lebih bagus jika kes Sodomy 2 di tangguhkan. No problem. Bayangkanlah Mohd Saiful Bukhari Azlan memberi keterangan yang mantap dan mengejutkan dalam mahkamah - dan berita itu tersebar luas dan sesudah di bedah siasat oleh Blog dan media, masih di dapati kukuh - mampus lah Pakatan Rakyat dulu, lepas itu Anwar pun mampus. Dan bayangkanlah kes masih berada pada tahap awal. Lepas itu, akan datang lagi saksi dan bahan bukti (video cctv, DNA, sekuriti guard, doktor dan ramai lagi) yang semuanya akan memberi saksi yang tidak dapat dinafikan oleh peguam Anwar - mampus lah Pakatan Rakyat, mampus lah Anwar.

Tetapi Anwar peduli apa - dia akan masuk penjara 20 tahun. Kekawan Pakatan Rakyat tak nampak ke?
fda

Link2Me WeLinkBk (254)