Tuesday, December 29, 2009

MYSTERY: Pencerobohan kubor Islam Batu Tiga - Siri 3

Bersambung dari siri 2Tanah perkuburan Islam yang dicerobohi oleh kubur-kubur Cina berada dibelakang kilang Central Sugar Manufacturing di Jalan Batu Tiga Shah Alam.

Walaupun kawasan ini beralamat sebagai kawasan Shah alam,difahami bahawa ianya masih di bawah Majlis Perbandaran Subang Jaya (MBSJ).

Pencerobohan yang mulanya dilakukan secara senyap hingga tidak disedari berlaku 4 tahun dahulu semasa di bawah kerajaan BN lagi. Oleh kerana kawasan tersebut masih belum dijadikan kubur lagi, ianya masih semak dan berhutan untuk dimasuki.

Rupa-rupanya pencerobohan berlaku dari bahagian belakang tanah (Sila ke Siri 1 untuk melihat pelan survey). Semasa itu dewan yang dibina masih kecil dan juga rumah bakar mayat.

Kariah-kariah dan jawatankausa Masjid telah membuat komplen kepada MBSJ dan akhirnya semua pihak bersetuju. Tapi seperti juga yang berlaku dengan kisah kontroversi kuil Seksyen 23, mereka berdolah dalih untuk pindahkan kubur-kubur ini apabila dekat pilihanraya umum.

Sebaik saja Pakatan Rakyat menang, mereka terus enggan keluar pindah. MBSJ yang mula dikuasai pihak Pakatn Rakyat khususnya sudah bawah gangster komunis Ronnie Liu, terus buat tak tahu.

Bila MBSJ enggan menguatkausa undang-undang, pencerobohan bertambah berleluasa dan mereka jadi lagi besar kepala. Dewan itu dibesarkan lagi dan nampak baru bercat dan siap dibina. Kubur-kubur bertambah lagi.

Padahal ini kawasan Melayu dan rancangan untuk perkuburan Cina hanya mengambilkira untuk penduduk Cina yang hanya 50 pintu saja.


Dengan infrastruktur sebesar itu, nampaknya mereka bukan saja enggan pindah tapi bercadang untuk menggunakan kausa untuk membesar dan mencerobnoh lagi kawasan kubur itu.

Dipercayai tanah-tanah kubur itu telah dijual dan plot kubur diatas bagaikan disediakan untuk orang lain.

Harga satu plot tanah kubur dijangka dalam RM50 ribu satu plot kecil dan boleh menjangkau RM100 untuk plot yang besar.

Apa yang dilakukan Rodziah ADUN Batu 3 yang terkenal dengan kes kuil Seksyen 23? jangan lupa partnernya yang ultra degil, MP Shah Alam,Khalid Samad.

Bersambung pukul 8:30 mlm untuk siri ke 4 dan akhir.

4 comments:

 • Anonymous says:
  December 29, 2009 at 5:19:00 PM GMT+8

  tak tau la apa akan jadi pas ni plak

 • Anonymous says:
  December 29, 2009 at 5:43:00 PM GMT+8

  dah macam Israel........

 • Anonymous says:
  December 29, 2009 at 9:37:00 PM GMT+8

  50 keluarga pon tak bleh nak lawan. mmg melayu dah lemah sangat skrg ni.

  yahudi dah tunjukkan cara, kalau nak lemahkan org2 islam kena org2 islam sendiri yg lemahkan sesama mereka.

  sebab tu DAP beria2 nak berkawan dengan PAS.

  anyhow, tu prinsip cari makan maaaa....

 • Anonymous says:
  December 29, 2009 at 9:40:00 PM GMT+8

  hebat bangsa cina nihh....dlm semua perkara mereka bersatu. sedangkan satu masa dulu akibat bersengketa di tanah besar la mereka lari ke malaya.

  tapi skrg tgk, dengan tanah kubor pon mereka bersatu.

  melayu?? mcmana???? emmm... kalau boleh spender pon nak kasi kat limkitsiang dan khalifah guan engg.

  din

fda

Link2Me WeLinkBk (254)