Greetings

Tuesday, December 29, 2009

MYSTERY: Pencerobohan kubor Islam Batu Tiga - Siri 4

Bersambung dari Siri 3



Tanggungjawab untuk urusan kubur di situ jatuh kepada Jemaaah Masjid Batu 3 yang kelihatan dari jalan besar Batu 3. Pasti ramai akan bertanya kenapa tidak selesai-selesai.

Kalau ikut Menteri Besar Khalid Ibrahim yang ternampak di jalan ada kain rentang memanggilnya sebagai "Biawak Hidup", semua mahu disalahkan pada Barisan Nasional. Keluarlah klise-klise seperti rasuah dan salahguan kausa. Semuanya seperti yang dikata Tuanku Sultan, asyik berpolitik hingga tak buat kerja. 

Sebaik saja, Khalid naik sebagai Menteri Besar, dia telah melantik Dr Hasan Ali sebagai exco Ugama. Perkara segera yang dilakukan mereka adalah untuk menukar jawatankausa Masjid kepada Pak lebai-Lebai PAS. Walaupun kelihatan Pak Lebai, mereka ini sebenarnya ahli politik yang makan politik, tidor politik, dan tak tahu pula dalam sembahyang dan beribadah samada mereka mengira point-point politik.

Yang pastinya tanah perkuburan itu terbiar bawah penguatkuasaan mereka. Perkara ini tidak diteruskan tuntutan. Inilah perjuangan PAS, perjuangan untuk kuasa dan bukan untuk mentadbir.

Jika dituntut, rakan parti mereka DAP akan marah dan tidak setuju kerana mereka tidak peduli jika Cina salah ikut undang-undang. Asal mereka dapat tanah. DAPpasti akan guna alasan Dewan tekah dibina dan kubur sudah banyak, baik orang Islam saja yang pindah dan tinggalkan kubur yang ada saja. .

Bukan kita tuduh semua AJK Masjid seperti orang PAS. Ada juga yang tidak politik dan paham keadaan sebenar. Mereka ini yang masih terus menuntut hak milik kepada tanah perkuburan. Masaalahnya wakil-wakil rakyat tidak sungguh dan sudah ambil jalan mudah dan popular.

Dari apa yang didengar, Rodziah sudah bertemu dengan orang-orang kampung dan menawarkan wang untuk tidak menuntut lagi kawasan yang dicerobohi Cina.

Itulah kalutnya wakil rakyat PR yang tak henti-henti mengalah dalam hal hak. Ini bukan hak seperti satu konsep tapi hakmilik orang ramai yang ada hak dari segi undang2. Adakah kerana Subang Jaya adalah bawah DAP maka wakil rakyat Melayu PKR jadi "takut" untuk tuntut penyelesaian halmilik?

Kita tunggu Khalid Samad yang pakar dalam mengeruhkan keadaaan dengan syarahan yang suruh bertoleransi saja tanpa ambilkira kepentingan dan hak. Kalau rumahnya dia dirompak ada baik juga, harap dia bertoleransi dengan pencuri.

BERAKHIR

18 comments:

  • Anonymous says:
    December 29, 2009 at 9:21:00 PM GMT+8

    memang mcm ni lah perangai mereka, mereka buat kubur besar2 padahal tak da keperluan pun, selain tanam mereka boleh bakar aje dan debu mayat boleh disimpan di rumah peringatan nirwana.

    mereka buat besar2 dan siap ada taman. bila dah penuh mereka mintak rezab baru.

    bila dah lama sikit mereka mintak kerajaan tanah lagi sbb nak pindahkan kubur tu sbb majlis tokong dah jual tanah tu ke giant bernilai beratus juta.

    kalau tak percaya sila siasat giant di tebrau JB, bekas tanah kubur, di tebus semula. hilang satu generasi mereka lupa tanah tu bekas tanah kubur cina.

    padahal kalau nak alihkan tanah kubur yg mereka teroka secara haram tu memang susah, nanti majlis tokong datang, kata roh nenek moyang mereka marah la dll.

    tapi bila dah penuh boleh pulak dan kawasan sekeliling dah membangun nilai hartanah cecah ratusan juta boleh pulak dijual.

    tembak aje komunis ni, melayu siang malam kena tipu.

    wahab

  • Anonymous says:
    December 29, 2009 at 9:24:00 PM GMT+8

    ajk masjid & kariah bt 3 kena b/jawap tak kira umno,pas, pkr ... tapi lain la kalau pas&pkr nak tutup mata sblah sebab yg buat onar kawan mereka ...DAP.

  • Anonymous says:
    December 29, 2009 at 9:28:00 PM GMT+8

    puak2 pas dah termalu. tu la sapa suruh sokong pas fanatik sgnt, kalau nak gostan skrg dah termalu. cakap org politik ni memang tak bleh pakaiii. ada ajk bt.3 tu yg fanatik melampau, dulu2 dia la hero reformasi. skrg nak pergi masjid pon dah termalu. kariah dah ckp2 belakang.

  • Anonymous says:
    December 29, 2009 at 9:33:00 PM GMT+8

    awat tanah kubuq pon tak bleh nak pertahankan??

    nasib baik la tanah rumah org2 melayu ada geran tanah. kalau tak dak geran mcam tanah kubuq... bak hangg dah lama org2 cina masuk dlm rumah org2 melayu buat macam harta makbapak dia. hakktuihh.....

    pi'e

  • Jeffry says:
    December 29, 2009 at 9:35:00 PM GMT+8

    KEHKEHKEH WA NK PECAH PEROT TGOK PAK AJIS NGOMEL CELAKO X ABIS2 KT TV3 TD BROO KEHKEHKEHKEH. AGAKNYA DIA DH BUNTU. KEPALE OTAK DIA DH JEM KENE TINJU KIRI KANAN DPAN BLKNG!. LEPAS NI KLU PAK AJIS RASE BDN LAIN MCM JEK, BLEY LA TEMPAH LOBANG KUBOR SIANG2 KAT JIRAT CINA SBB TANAH KUBOR ORG MELAYU DH XDE KEHKEHKEH ADOIYAII..SIANN PAK AJIS!

  • MctHeory says:
    December 29, 2009 at 9:43:00 PM GMT+8

    isu ni isu serius. ini isu tak bole main2. . jangan haraplan pkr dan pas, diorang ni semua pencacai dap je. tak berani nak bersuara. kalid lagi la. baru gertak dah gagap. hamPas!

  • jamil says:
    December 29, 2009 at 10:33:00 PM GMT+8

    Kpd yg simpati dengan perjuangan kariah islam Batu Tiga. Tuan/puan dijemput hadir pada 1hb Januari 2010, jam 9.00pg utk menyertai majlis gotong royong membersihkan kawasan persekitaran tanah wakaf yg diceroboh.

  • Anonymous says:
    December 29, 2009 at 10:50:00 PM GMT+8

    xdelah ni semua taik UmnoBn dulu
    ni semua mainan politik UmnoBN


    hahah

    itu la ayat skema tahap piang oleh penyokong Fcuktan Rakyat


    -ayam kg

  • Anonymous says:
    December 29, 2009 at 11:05:00 PM GMT+8

    mana boleh macam tuuu... umno jahat, umno penipu, umno penghasut, ini semua angkara umno...pas baik, pas jujur perjuang islam, pas tak jahat macam umno, pas for all, kawan dgn sesama islam haram, kawan dgn dapig cina komunis halal


    ...pundek lah pas. cakap tak serupa bikin

  • Anonymous says:
    December 30, 2009 at 1:45:00 AM GMT+8

    Kalau penykg fanatik PR tgk Siri 4 ini pula, diorg akan kata haa...puak2 UMNO dulupun serupa. Bg tanah Melayu kat Cina. Begitulah kepala hotak mereka yg masih benak dan berminda rendah; BED (Blame, Excuse, Denial). Tgk aje skrg...kalau dulu Mahathir didakwa nepotisme krn membenarkan anak2nya bail out Petronas, Pak Lah membenarkan menantunya berkuasa dan Najib pula dikaitkan dgn isterinya; Tp apa bezanya dgn Nik Aziz yg membenarkan menantunya menerajui GLC Kelantan, Anwar Ibrahim dengan isu 3 A (Anwar, Azmin, Azizah)...kah! Kah! Kah! Kalau org lain (BN/UMNO) dikatakan taik, tp bg diorang taik itu adalah emas.

  • lanunsabah says:
    December 30, 2009 at 2:00:00 AM GMT+8

    biasalah..tok lebai pun ada gila kuasa..depa fikir cuma 4 thn je nak makan duit rakyat(puak2 pas)lepas tu ungkit balik perkara yg depa buat masa pilihraya yg akan datang....supaya rakyat fikir semua KERJA orang UMNO....ehmmm rakyat slangor tengok sendiri kalau kaum lain dpt kuasa dah pandai control org melayu padahal NAMA MALAYSIA DULU TANAH MELAYU....so sendiri mau ingatlah

  • lanun sabah says:
    December 30, 2009 at 2:09:00 AM GMT+8

    mesti puak pas kata ini kerja org UMNO...biasalah skip yg sama berulang..tapi sayang...bila kaum lain dpt kuasa sikit dah pandai control org melayu padahAL DEPA PUN menumpang kAT NEGARA KITA..tak caya kita tengok kalau ada rusuhan mesti kaum lain lari kat negara asal nenek moyang depa!!!!!

  • tigakale says:
    December 30, 2009 at 4:51:00 AM GMT+8

    kesian kat org. Melayu...kalau arwah tok harun ada lagi...siaplah kau cina pakatan.

  • Anonymous says:
    December 30, 2009 at 7:31:00 AM GMT+8

    kesian amno dah macam org tak betul.jangan risau pru13 nanti masih ada tanah lagi untuk menguburkan amno.

  • Anonymous says:
    December 30, 2009 at 8:48:00 AM GMT+8

    ....ok la tu! apa apa pun, klu semua bab nak jd isu semua salahkan umno/bn tp mana melayu lain yg rasa ada tggung jwb atas isu ini...ingat dunia ni hanya pinjaman tp yg kekal kat kubur la dulu baru lah ko org nak menjwb....kat dunia bole la jwb..baik punya...tp dah mampus sok ko org nak jwb apa...lu pikiaq la yg mana baik...! ingat!!!!! lima perkara sblm lima lg mai.....ha jwb jgn taj jwb...pas jwb mcm ni umno pn jwb mcm tu...aleh aleh ludah kat muka sendiri...drp dalyanun.com

  • Rosmah says:
    December 30, 2009 at 11:07:00 AM GMT+8

    Haha.. UMNO pencacai GERAKAN pe cete pulak? UMNO nak jdi ketua BN di Penang pun NAjib takut!!

  • Shaari says:
    January 3, 2010 at 10:55:00 AM GMT+8

    salam ziarah

    malang nasib orang Islam & Melayu di negeriku bawah Pakatan Rakyat

  • 留下眼镜 says:
    January 4, 2010 at 7:28:00 AM GMT+8

    Kesian orang Cina....

    Bukan sahaja nak biayai semua cos upacara pengebumian and perkuburan mendiang nenek moyang sendiri, bukan sahaja nak menampung cos pihak orang Melayu (melalui cukai -> Jabatan Ugama), malah nak tanggung penghinaan seperti ini....

fda

Get your volunteer initiatve funded!

Link2Me WeLinkBk (254)