Keadilan buat mangsa

Keadilan buat mangsa

Friday, October 23, 2009

UNSPIN: Adakah Blog Pro Pakatan Meraikan Kepelbagaian Pendapat?


Blog pro pakatan selalunya melaung-laungkan tentang dasar ketelusan, keterbukaan, kebebasan bersuara dan lain-lain perkara yang sedap didengar dan nampak intelek. Namun dalam situasi sebenar blog-blog mereka cukup takut untuk membenarkan komen yang bertentangan dengan aspirasi mereka disiarkan.

Sebagai contoh baru-baru ini seorang blogger pro pakatan dengan bangganya menulis posting tentang Laporan Ketua Audit Negara 2008.

Tidak mengapalah nak menulis tentang apa-apa pun sama ada yang baik atau yang buruk. Lagipun kerajaan Malaysia di bawah pimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak memang telus. Kalau kerajaan lain yang berkuasa belum tentu laporan Ketua Audit Negara mereka benarkan untuk disiarkan kepada umum. Silap haribulan laporan tersebut diletakkan di bawah OSA.

Oleh kerana di alam maya kita sepatutnya meraikan kepelbagaian pendapat, maka kami balas posting beliau dengan komen lebih-kurang seperti ini (maaf terlupa komentar asal),"Kerajaan negeri pula beli minyak petrol termahal di dunia,".

Sampai hari ini komen tersebut tidak disiarkan. Alahai.

Diambil dari UMNO Permatang Pauh sini.

KOMEN: Blog Pakatan sering menyekat pandangan yang berbeza dan kritikal, terutama pandangan yang mereka surrender tidak boleh jawab. Blogger utama Pakatan yang famous seperti Din Merican, Zorro Unmasked, Harris Ibrahim, Malaysia Today, Anwar Ibrahim blog, Lim Kit Siang, dan lain-lain takut menghadapi pandangan berbeza dan terbuka.

Bak kata Dato Ibrahim Ali, sebenarnya UMNO yang lebih terbuka untuk dikritik, ditegur dan hingga difitnah pembangkang. Cuba ditegur atau dikritik kerajaan Pakatan. Cepat-cepat mereka melenting memaki hamun, memarahi dan macam-macam reaksi. Ada sampai buat polis repot dan hantar loyar untuk saman.


Tak kurang juga wartawan akhbar tertentu ditahan dari datang ke sidang akhbar kerajaan negeri mereka. Kadang-kadang wartawan ditahan oleh bouncer dari memasuki majlis untuk membuat liputan.

Bila mereka spin, semua dibuat sewenang2 tanpa berfakta dan hujah yang benar. Bila kita berbeza, macam-macam disumpah seranah. Perangai betul-betul macam komunis Singapore ...

12 comments:

  • Anonymous says:
    October 23, 2009 at 10:04:00 PM GMT+8

    dahn sebab itulah saya tidak lagi menyokong mereka..

    cakap tak nak jatuh, bikin serupa b*t*h

  • Anonymous says:
    October 23, 2009 at 10:15:00 PM GMT+8

    Semasa si Tantawi dedahkan peribadi calun BN dan isterinya,saya banyak memberi kritikan kat blog nya.

    Habuk si bacul tu tak siarkan.Berlagak macam hero tapi tak de telor.

  • Anonymous says:
    October 23, 2009 at 10:17:00 PM GMT+8

    DAP konon perjuang freedom of the press kepala bapak dia,ada media yang sudah disekat oleh mereka.

  • Anonymous says:
    October 23, 2009 at 11:19:00 PM GMT+8

    Mereka takut pd bayang2 sendiri. saya dah bnyk kali buat komen secara ilmiah dlm blog mereka (tanpa menggunakan bahasa biadap spt mana mereka lakukan terhadap blog pro BN)tetapi satu pun tak pernah keluar.
    inilah keadilan, kebebasan dan ketelusan bagi mereka.

    ISK.

  • Anonymous says:
    October 23, 2009 at 11:23:00 PM GMT+8

    kaga, kamu dan bloggers pro Pakatan Rosak lah yg sebenarnya BCUL. TAKDAK TELUR.PONDAN. lontar batu sembunyi tangan.

  • Anonymous says:
    October 23, 2009 at 11:53:00 PM GMT+8

    Sekularisme Tidak Mengubah
    Darjah Kepintaran Insan.

    Memang seronok mengenakan pihak lawan dengan cerita reka-rakaan, fitnah, diburuk-burukkan, dihina dan dihukum sesuka hati. Ia juga satu saluran mudah yang dapat memberikan kepuasan dalaman apatah lagi kalau ianya disokong pula oleh puluhan komentar yang menyokong perbuatan sedemikian itu.

    Lebih terangkat kalau komentar yang dipaparkan dalam blog adalah dari kalangan yang sengaja dipilih-pilih dan disaring-saring mengikut kriteria yang semua sedia maklum iaitu: hanya yang bersifat ampu dan bersetuju saja yang diluluskan paparannya!

    Oleh itu terjadilah fenomena di mana penulis dan pelayar hanyut dalam arus puji memuji antara satu sama lain, angkat mengangkat antara sesama mereka meskipun apa yang dibuat itu hanyalah satu kepalsuan dan tidak ubah menipu diri sendiri.

    Sikap riak, takbur dan 'masuk bakul' bukanlah baru-baru ini muncul dalam kalangan masyarakat terutama dari kalangan politikus akibat dikuasai oleh perasaan taksub dan fanatik yang berlebih-lebihan.

    Contoh paling mudah ialah isu 'sejadah berdiri' yang dilaporkan berlaku di Kelantan dan di PP. Satu dunia tahu bahawa ianya bukanlah satu kejadian yang aneh lagi misteri, baik dari sudut agama atau dari sudut apa jua.

    Tetapi oleh kerana tidak adanya ruang skeptikal dalam diri individu, makanya setiap sesuatu yang dilihat, didengar dan dialami akan ditafsirkan secara mudah tanpa perlu diteliti, dianalisa dan dirumuskan terlebih dahulu.

    Selain dari itu sikap berasakan diri dan anutan mereka lebih besar, lebih murni, lebih suci dan mulia menyebabkan mereka tercari-cari apakah bukti yang akan ditunjukkan bagi mengesahkan apa yang mereka rasakan itu: lebih benar, besar, murni dan suci!

    Tentulah jelik kalau bukti yang mahu ditunjukkan itu adalah tidak ada kaitan langsung dengan sifat lebih benar, lebih besar, lebih suci dsbnya. Apalah maknanya kalau mereka berbangga dengan apa yang mereka tafsirkan sebagai sesuatu yang luar biasa (seperti rakan bukan muslim yang memetik sepatah dua ayat suci) yang kononnya mengesahkan apa yang mereka akui dan miliki, walhal ia bukannya satu yang boleh dibangga-banggakan.

    Mampukah minda singkat ini maju ke depan seiring dengan zaman? Dapatkah minda yang jumud ini maju ke depan kalau darjah kemisterian sesuatu kejadian itu dinilai secara mudah dan tanpa menggunakan fungsi akal sepenuhnya? Fikir-fikirkanlah.

    Antihipokrit

  • Anonymous says:
    October 24, 2009 at 1:22:00 AM GMT+8

    Standard lah tuh...ate, tgk ler mantan dornag pun Chameleon!!! Apa nak heran..thus what do you expect!!

    I used to comment in AL-Juburi's blog, hahhahha tp satu pun tak diluluskan...nampak sgt hipocritenya...tp kalau buttering lulus pulak..sah jenis nak dipuji puja xmakan criticism...

  • Pemuda UMNO Permatang Pauh says:
    October 24, 2009 at 5:00:00 AM GMT+8

    Salam,

    Terima kasih siarkan posting kami di blog tuan.

    Ketika kita sedang bergerak ke hadapan, blog-blog pro pakatan bergerak ke belakang.

  • Anonymous says:
    October 24, 2009 at 8:55:00 AM GMT+8

    mereka takut dgn kebenaran. mereka ingat kebenaran boleh dipijakk...??

    lagi kuat mereka berbohong, lagi teruk mereka akan dpt balasan. aku harap kalau gelombang kebangkitan umno dan melayu kali menjadi realiti.

    aku harap gelombang tsunami ini akan direlate kan dgn sikap boikot dari membeli dari kedai org2 cina di bandar2 yg jadi pengundi DAP tegar. blogger2 semua harap dpt terus continue effort.

    2 thn kalau kita boikot mau mampus semua bungkus, percayalah.

    hidup islam, melayu, beraja.

    IMB
    - islammelayuberaja

  • Anonymous says:
    October 24, 2009 at 9:27:00 AM GMT+8

    salam,

    benar kata-kata saudara. sudah banyak kali saya bertanyakan soalan, komen-komen yang ilmiah dan tidak biadap langsung ke blog-blog mereka termasukalah blog anwar tapi tidak pernah dilepaskan. saya agak mereka tak ada jawapan kepada soalan dan komen yang kita tanyakan itu. tapi tak apalah sekurang-kurangnya kita dah tahu perangai sebenar mereka.- noor

  • Jeffry says:
    October 24, 2009 at 10:44:00 AM GMT+8

    inondayeSLM BRO..AKU DH BEBAKUL2 KOMEN DLM BLOG SI PENJUBOR, PELIWAT, PENYODOK TEGAR TU TP HAMPEH X PNH KUAR PUN KEHKEHKEH..PUAK JUMUD TAKUT DGN KEBENARAN SIOTT!!

  • Anonymous says:
    October 24, 2009 at 11:33:00 AM GMT+8

    kepala butoh hang la Jeffry.
    blog hang pun SAMA. komen yg tak sealiran dgn hang punya ideologi, hang reject jugak. cakap ja pandai.

fda

Get your volunteer initiatve funded!

Link2Me WeLinkBk (254)