Saturday, October 31, 2009

MYSTERY: Siapa sakit turun bawah?


Kita memetik blog Depa Kata berikut:

"Kata orang tua, kalau dongak ke langit jangan lupa rumput di bumi. Jangan jadi teratai, ke langit tidak sampai ke bawah tidak jejak.

"Hari ini kau menteri esok orang biasa, untung macam saya semalam anggota parlimen, hari ini anggota parlimen, esok dan selama-lamanya anggota parlimen," - Datuk Mohamad Aziz (BN-Sri Gading) ketika menasihati para menteri agar tidak bersikap sombong atau bongkak, dalam ucapannya semasa membahaskan Rang Undang-undang Perbekalan 2010 di Dewan Rakyat.
Peringatan yang baik dan tepat pada masanya dari Mat Aziz.

Bakal ramai yang akan berinjit-injit semut ke Putrajaya. Kali ini, siapa sakit turun bawah.

Dengar-dengar ramai yang akan kena gugur. Ada pula yang mahu cuba-cuba. Ada yang susah tapi buat khabar angin naik Menteri.

13 comments:

  • Anonymous says:
    October 31, 2009 at 9:51:00 AM GMT+8

    banyak kpi tak capai ... turunlah.

    hishamuddin menteri (asyik bagi) amaran pun tak capai kpi.

    zahid pun blunder banyak. prasana dulu dia. yayasan gerak bakti dia juga.

    noh omar pun not to standard.

    agak2 turun tak?

    patut kurangkan jumlah kabinet.

  • Anonymous says:
    October 31, 2009 at 10:14:00 AM GMT+8

    kalau Najib sendiri mcmana?

    Ye la, dulupun ada juga RM50 satu kredit ditelan oleh govt masa Nuar Berahim.

    Aku ingat, kalau betul-betul nak curb unnecessary spending via credit cards, depa patut buat mcm 80aa/90an dulu. Kena cukup income dulu baru layak apply credit card. Lepas tu, test dgn kredit limit rendah dulu, tengok mcm mana dia pakai & bayar utk setahun, baru la offer naik limit.

    Ini tak, asalkan 18 tahun saja boleh dapat 10 kredit pun, sign saja, income tak ada pun tak apa. Bodoh sangat ke gomen ni? Isu sebenar kerana gomen tak kawal perniagaan kredit kad ini, main isu saja. Sikit lagi anak umur 6 bulan pun boleh pakai kredit kad. Bangang sangat ke gomen ni? Atau memang sengaja nak cekik darah rakyat? People WTF first?

    So aku rasa, dalam hal ini, RM50 utk prinsipal & RM25 utk supplementary tu teramat BANGANG sekali. Najib patut buang jawatannya sendiri!

    Aku kena terminate semua charge cards (bayar hutang full sum tau tiap-tiap bulan, bukan pakai bayar minimum amout aje, tolong sikit ye!), kena tinggalkan satu kad saja. Itupun kena bayar RM50 + RM25 (bini aku supplementary) pada gomen. Cekik darah betul gomen ni.

    Aku pun nak consider balik sokongan aku pada si Najib ni.

  • Ketuanan Melayu says:
    October 31, 2009 at 10:15:00 AM GMT+8

    Salam Perjuangan,
    Sahabat2 penyokong kedaulatan melayu sekalian, saya ingin menyampaikan sekali lagi hasil kaji selidik yang dijalankan oleh company saya sebagai sambungan kepada komentar yang lepas. Syarikat saya beribu pejabat di Ipoh dengan pejabat di Kuala Lumpur dan Johor Bahru. Sekiranya anda masih ingat, ketika seblm PRU 12 , Tun Daim ada menyatakan tentang kawasan2 panas yang mungkin akan jatuh ke tangan pembangkang, negeri2 seperti Kedah, Selangor, dan Perak, adalah melalui kaji selidik yang dijalankan oleh company saya. Seperti yang telah saya nyatakan seblm ini, hasil kaji selidik di Perak, dgn taburan 2500 orang responden, undi melayu terbahagi kepada 2, BN dan PR dgn kelebihan kecil (3-4%) memihak kepada PR. Undi kaum Cina pula memeranjatkan adalah 90% kepada PR dan 10% kepada BN, dimana ini adalah peningkatan dari PRU yang lepas. Manakala undi kaum India pula ada 70% kepada PR dan 30% kepada BN. Jajaran penduduk di Perak membuatkan undi kaum selain Melayu adalah penentu kemenangan di Dun Perak. Kaji selidik ini dijalankan selamat sebulan yang bermula pada penghujung September yang lepas. Kepada sahabat2 sekalian, masih banyak yang perlu dilakukan, kerana realitinya sokongan kepada BN masih rapuh. Saya hanya berkongsi fakta kerana saya tak sanggup Perak jatuh ke tangan Cina lagi. Sekian. Wassalam

  • Anonymous says:
    October 31, 2009 at 11:29:00 AM GMT+8

    kalau tak mampu, toksah pakai kad kredit.

    sama juga kalau ko tak mampu, toksah berbini dua.

    ni dah sedap dgn bini dua, hari2 mauu, bila tak da duit salahkan k'jaan.

    dah sedap berhutang , semua benda ko nak beli, bila hutang dah menimbun ko salahkan k'jaan.

    akai ada kaaa....

    joe.

  • orangkampung says:
    October 31, 2009 at 11:53:00 AM GMT+8

    JANGANLAH BERLAGAK MACA BAGUS-BAGUS. KITA TAK BERADA KAT TEMPAT MENTERI TU...SENANGLAH CAKAP.

    TENGOK MP DAN ADUN PEMBANGKANG, BARU PEGANG EXCO DAN ADUN DAH KELA KABUT...TULAH ORANG NAK PERINTAH DIA PUN NAK PERINTAH JUGA LA NI PEMBANGUNAN TAK DAK..KECOH YANG LEBIH.

    ORANG MELAYU NI UPAMA KETAM DALAM BALDI....KALAU TAK TAU SUMBER CERITA NI TOLONGLAH SELAK-SELAK BUKU ATAU MAJALAH YANG PAPARKAN CERITA NI...

    AKU RASA DS NAJIB TENGAH BERUSAHA DENGAN BERGITU BERSUNGGUH-SUNGGUH UNTUK BERI KEBAIKAN PADA SEMUA. INSYA ALLAH...HARAP AGAR DS NAJIB BERJAYA...

  • Anonymous says:
    October 31, 2009 at 12:16:00 PM GMT+8

    anon 10.29 am...

    aku sokong 100% pendapat kau..

    kalau tak mampu.. buat apa pakai kredit kad..

    kekadang ..orang yang ada kredit kad tidak tahu berbelanja dengan berhemah...ikut rasa dan nafsu..pakai sain aje..lepas tu , tak bolih bayar..

    bila hutang kad bertimbun...salahkan kerjaaan...

    pasal bini 2 ni..aku reserve my komen..takut kawan aku terasa hati..

    bukan ape ape..kawan aku ni bukan nak kawin dua..tetapi dah tangkap khalwat..terpaksa le kawin.. nak tutup malu... cari penyakit

    macam pakai kredit kad le..dipujuk dek salesman suruh pakai kredit kad..kita pun isi borang maut....

    lepas tu ..bila tak bolih bayar hutang..salahkan kerajaan..

    akai ada kaaa...

  • Anonymous says:
    October 31, 2009 at 12:17:00 PM GMT+8

    mernteri2 umno semua tak capai kpi.semua tak bleh pakai.harap letak jawatan.

  • Anonymous says:
    October 31, 2009 at 1:25:00 PM GMT+8

    Joe & Anon 16:12,

    Kau org tak baca ka apa aku tulis?

    Zaman la ni, org tak dak income pun buleh pakai 10 kredit kad. Bukan benda ni yang patut di kawal oleh kerajaan?

    Zaman dulu, org mampu saja yang boleh pakai kredit kad. Aku kredit kad pun, tak pernah aku bayar minimum. Aku jelas sepenuhnya setiap bulan.

    Kerajaan patut regulate bisnes kredit kad, bukan sampai asal 18 tahun saja boleh pakai kredit kad.

    ada akai kaa?

  • Nuar Brahim says:
    October 31, 2009 at 3:19:00 PM GMT+8

    Orang yang apply kad lah kena pakai akal! Cukup ke income, boleh bayar ke bulan-bulan ....Nak salahkan kerajaan buat apa?

    Kalau hisap rokok kena cancer pun nak salahkan kerajaan sebab tak cukai rokok tinggi-tinggi?

    Bawak kereta macam orang gila accident mati nak slahkan kerajaan apasal buat highway cantik-cantik?

    Jangan salahkan ibu mengandung, sendiri mau pikir! Kalau tak mampu tak payah apply.

    Kalau yang takda income pakai 10 credit card tu, bukan salah kerajaan, sendiri cari pasal.

    Inin cerita pasal diri sendiri ni, kan ...

  • Anonymous says:
    October 31, 2009 at 3:33:00 PM GMT+8

    Gerakan kini adalah satu liabiliti kepada Barisan Nasional.

    Pemuda Gerakan merupakan sayap yang paling biadap.

    Dahlah takde menang kerusi. Cakap banyak pulak.

    Sekiranya BN tidak menendang Gerakan sebelum PRU 13, Percayalah, Pulau Pinang tidak akan kembali ketangan BN kerana umum tahu Kaum Cina di Pulau Pinang sangat bahagia ditadbir DAP.

    Kemasukan kembali MCA ke Pulau Pinang lebih penting dari menjaga hati Gerakan.

  • Anonymous says:
    October 31, 2009 at 6:19:00 PM GMT+8

    dulu puak2 PAS miskin bila ceramah bersembur maki hamun k'rjaan. tapi la ni dah kaya dah pakai S320 wooo, rumah banglo, ada bisness, sembang di coffee house, di hotel.

    ada puak2 pas ni tau bershukur, tak dak punya, yg dpt tempias, mcm biasa la adik bradik, sedara mara , sahabat handai.

    jadi apa beza undi pas, boleh masuk syurga ka.?? mereka ni sama saja, kaki auta, kalau dah melayu tu melayu laaa, jgn nak perasan nak jadi arap. pakai jubah berketayap kehulu hilir. memaki hamun menipu org. bila dah kaya senyap sunyi mcm tikus jatuh keberas.

    anti munafik.

  • Anonymous says:
    October 31, 2009 at 6:46:00 PM GMT+8

    betui apa yang Anon 1:25 cakap tu.

    Ni macam hang bagi kebebasan kat budak-budak main pisau la. Tak kawal, sapa pun buleh pakai kad kredit, asalkan umoq 18. Apa lagi, toreh badan sendiri la sebab tak layak guna pisau.

    RM50 tu macam hukum org yg layak pakai kad kredit. Depa tu memang mampu pakai dan tau pakai. Nak marahkan budak-budak main pisau, hukum org tua yang guna pisau utk buat kerja. Ada ka patut?

    Budak-budak apply lagi kad kredit. Pakai jugak lagi. Hutang tak bayar, ni pulak tax RM50? Makin problemla!! Stop benda ni, bukan tax RM50 tu!

    Janganlah bagi bank-bank main bagi aja kad kredit. Bagi pada yang layak aja, macam kata Anon tu, masa zaman 80/90an dulu.

    Kerajaan patut kawal sapa yang patut dibenarkan pegang kad kredit, bukan tax org yg mmg mampu pakai kad kredit.

    Mat Debit

  • Anonymous says:
    November 1, 2009 at 5:17:00 AM GMT+8

    Orang Malaysia ni, biasalah, semuanya nak kerajaan regulate. Sedangkan kalau kerajaan kekang, buat peraturan itu ini, macam mana syarikat-syarikat kad kredit tu nak berkembang. Nanti di katakan kerajaan tak mesra perniagaan pulak.

    Yang nak ambik kad kredit, ukur baju di badan sendiri la. Kalau tak mampu, tak payah pakai banyak-banyak. RM 50 yang di kenakan cuma untuk memberikan pendapatan pada kerajaan. Takkan semua nak FREE ajer kot... Tol nak FREE, road tax nak murah, semuanya nak percuma..macam mana kerajaan nak dapat income....

    Kalau sekadar RM50 pun nak berkira, baik tak payah pakai la kad kredit tu..... bukannya apa... RM50 pun tak mampu, apatah lagi ribu-ribu.... esok nanti kena bangkrap, salahkan kerajaan pulak..... Masa kad kredit buat promosi FREE FOR LIFE, tak dengar pulak orang-orang ni ucap terima kasih kat Kerajaan... yang depa tau, sign ajer banyak-banyak, lpas tu buat hutang...

    Dan bukan kerja kerajaan yang meluluskan setiap permohonan kad kredit. Bank dan pengeluar kad kredit mempunyai kriterianya yang tersendiri. Sebagai individu yang berusia 18 tahun, dah matang, dah akil baligh, dah ada income. gunalah akai sendiri. Sia-sia la kerajaan buat sekolah, universiti, bagi pelajaran kalau nak buat keputusan macam tu pun tak reti....

    Bukannya apa...kalau semua kerajaan nak kawal, nanti kemudian hari kata kerajaan diktator pulak.... Lagipun, PAS sendiri dah terima konsep kawal sendiri... jadi, pandai-pandai la kawal sendiri.... Kalau pasal RM50 pun tak bole berkorban untuk memberi sedikit income pada kerajaan..nasihat saya....gunting ajerlah kad kredit tuh...

fda

Get your volunteer initiatve funded!

Link2Me WeLinkBk (254)