Friday, October 30, 2009

MYSTERY: Lepas Badrul, ada lagi 10?


Berita politik besar hari ini adalah pengumuman keluar parti ADUN PKR Pelabuhan Kelang Badrul Hisham untuk jadi Bebas dan penyokong BN. Baru dua hari lepas, Jeffrey Kitingan dan Christina Liew meleaspkan jawatan dalam PKR Sabah.

Ini semua berlaku semasa PAS pun sedang bergolak dan Hasan Ali mahu di gang bang ramai-ramai oleh PAS.

MyKMU dalam artikel bertajuk Kerajaan Pakatan Di Selangor Tumbang Sebelum 2010? memberi analisa terhadap pengumuman Badrul Hisham dan ketiadaan kemungkinan kerajaan perpaduan.

Dalam artikel tersebut, dibincangkan timbul pula kemungkinan lain. Berikut petikan analisa tersebut:

Banyak pemerhati politik membicarakan senario kerajaan negeri Selangor berasaskan kedudukan Pas dalam Pakatan.

Apa yang tidak disedari ialah kewujudan "third force" atau kumpulan ketiga yang benar-benar boleh merubah senario politik di Selangor.

Kumpulan ketiga ini bukanlah kumpulan sebenar dalam erti kata mengadakan kerjasama, perbincangan atau persetujuan. Sebaliknya kumpulan ketiga ini ialah di kalangan ADUN-ADUN dalam Pakatan yang telah hilang kepercayaan kepada Tan Sri Khalid Ibrahim dan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Sekurang-kurangya lima Adun PKR, 3 Adun Pas dan 2 Adun Dap sedang menimbang-nimbang untuk meninggalkan parti mereka menjadi ADUN Bebas, menyertai parti komponen BN dan juga sebuah parti lagi iaitu Makhal Sakti yang baru ditubuhkan.

Jika laporan ini benar ini bermakna sebelum 2010, kerajaan negeri Selangor akan berkaya diselamatkan dari terus terumbang-ambing dibawah pentadbiran Khalid Ibrahim yang sangat lemah.

Sudah tiba masanya kerajaan yang hanya bermanis mulut tetapi tidak bekerja ini ditumbangkan.
Mereka konon relaks dengan pemergian Badrul yang dikatakan banyak masaalah. Sekarang baru sibuk dengan masaalahnya. Dulu diam.

Apa pula alasan 10 akan lompat? ADUN DAP sekali pulak tu.

24 comments:

  • Anonymous says:
    October 30, 2009 at 6:29:00 PM GMT+8

    Parti sedang ada masaalah besar,bossnya Anwar pi Mesir dan Dubai buat public relation tour untuk naikkan public image nya sebelum masuk mahkamah.

    Isterinya terkapai2 tak boleh buat sesuatu yang effectif.

    Leadership apa ni?

  • OJay says:
    October 30, 2009 at 6:41:00 PM GMT+8

    Salam..Aku percaya kemungkinan 2..ADUN2 ni nak melompat kuar kene tunggu penCETUS..1 dah GERAK..yang lain menCONGAK takut diLANYAK @ salah AGAK..hm..Kita tunggu dan lihat ye..Yang lain bakal menyusul..Insyaallah..'SELANGOR BANGKIT'

  • Anonymous says:
    October 30, 2009 at 6:58:00 PM GMT+8

    inilah di namakan 'hijrah' Islam galakkan hijrah untuk melakukan sesuatu perubahan yang baik. . heh. . cara cakap macam ahli pas lak. . heh. .kalau betul benda ni terjadi. alhamdullilah. .aku dah bosan dok bawah khalid gagap. .

    Hafiz Azmi

  • Anonymous says:
    October 30, 2009 at 7:27:00 PM GMT+8

    amno ni tak habis2 porak perandakan malaysia.lepas perak dia kacau selangor plak.dasar bacul betul.pru 13 kalau tak main kotor kompom hancur.

  • Anonymous says:
    October 30, 2009 at 7:38:00 PM GMT+8

    Inilah namanya demokrasi,sapa2 pon boleh lompat parti,tak de undang2 kata tak boleh..

    Lagipun RM5juta X 10=RM50juta,ciput je tu

    Hidup UMNO!

    Surrogate

  • Anonymous says:
    October 30, 2009 at 8:00:00 PM GMT+8

    itulah PR,gah diluar gelanggang, masuk gelanggang hancurrr.

    hidup surrogate.

  • Anonymous says:
    October 30, 2009 at 8:07:00 PM GMT+8

    Geli hati aku tengok gelagat penyokong PR yg buta hati ni.. Korang ni mcm budak2.. Still ada perasaan rebel 2.. Bukak fikiran tu lek lok.. Baca dan teliti segalanya dlu.. Patut la korg perkembangan dunia pn tatau.. Dok baca Harakah je.. Hahahaha..

  • Anonymous says:
    October 30, 2009 at 9:00:00 PM GMT+8

    tak sabar aku nak tgk PKR tersungkur di selangor.

    baru anwar tau balasan tuhan, dulu dia disanjung sebagai perwira rakyat. tapi dlm masa yg sama mentekedarah punggung.

    anwar nak tipu siapa? nak tipu tuhan. ??? bodoh punya anwar. kau akan dihina lebih teruk lagi dari kau menghina dr.m satu masa dulu.

    abg.aziz
    keramat

  • Azizah says:
    October 30, 2009 at 9:47:00 PM GMT+8

    Surrogate

    Anwar nak tarik 40 untuk projek 16 Sept.

    40 X 5 = 200 juta. Ciput jugak ke?

    Mana dia dapat duit? Cohen?

  • Anonymous says:
    October 30, 2009 at 11:39:00 PM GMT+8

    Macam2 dah jadi dalam PR ni. Apakah ini ada kaitan dengan sumpah Saiful tempohari? Wallahhualam. Moga kita (khususnya penyokong PR) mendapat hidayah dan dibuka pintu hati untuk melihat kebenaran.

    ice

  • Anonymous says:
    October 31, 2009 at 2:18:00 AM GMT+8

    To Azizah,

    Anwar dpt lebih kurang US50juta setahun dari Cohen,Wolfowitz,dan 5,6 tabung bantuan untuk badan bebas yang dia jadi pengerusi

    Tapi tak leh lawan 'cash cow' UMNO: UEM,Plus highway,yang perjanjiannya tertakluk OSA,yang korang mengeluh tiap kali tol naik

    ...dan oh ya,Petronas siapa yang audit ya?

    Surrogate

  • Anonymous says:
    October 31, 2009 at 2:29:00 AM GMT+8

    Hanya ada satu saja cara untuk selamatkan bahtera PKR iaitu dengan Kak Wan mengundur diri dan berikan kerusi beliau kepada muka baru seperti JK atau CJM.

    Pro PKR

  • Anonymous says:
    October 31, 2009 at 3:11:00 AM GMT+8

    Surrogate,

    Setidak-tidaknya ramai juga ahli PR yang dapat bekerja dengan UEM, Petronas dsbnya. Ia satu yang positif.

    Ini jauh bezanya dengan wang yang didapatkn oleh De Fakto secara aneh daripada puak Zionis. Ia tidak memberikan manfaat langsung kepada ahli-ahli Pakatan Rogue (PR).

    Lagipun masakan anda tahu sama ada wang berkenaan (dari Zionis) adalah elaun atau pinjaman buat De Fakto. Rasa-rasanya pinjaman kerana kalau dari segi kelayakan sudah tentulah Pak Cik Klenton yang sepatutnya lebih layak mendapat elaun berkenaan.

    Kalau dalam konteks pinjaman dari lintah darat siapa pun layak. Cumanya ia perlu dibayar balik. Soalnya, bila? Apakah menunggu De Fakto naik throne? Hmm, alamatnya kopaklah khazanah rakyat untuk membayar semua hutang berkenaan!

    Patutlah si Badrul tak mahu tumpang sebelah kaki.

    APOLITIKAL

  • Anonymous says:
    October 31, 2009 at 3:37:00 AM GMT+8

    Bro Apolitikal,

    Ayat pertama tu buat aku rasa senang,bukan apa sakit jadi kuda yang ditunggang,kemudian disembelih makan ramai2..

    Pedih hati tiap kali bayar tol,isi minyak yang selalu naik harga,tak tau duit tu untuk pembangunan ke..pembuncitan perut tuan projek

    Pasal duit Anwar tu,aku rasa bukan pinjaman.US mmg ada budjet utk badan2 bebas yang menganjurkan aktiviti2 yang mengagungkan budaya dan pemikiran Barat

    Aku melihat pembangkang penting untuk 'check & balance',dalam erti kata demokrasi tulen,untuk menegur kelemhan dan kesilapan pemerintah

    Kalau tidak kes2 'terlebih bayar' seperti laptop yg berharga lebih RM40k sebuah akan 'swept under the carpet'

    Aku takut kita bertekak kat sini tapi yang kat atas tu bukan pedulik pun..asal perut sendiri kenyang sudahlah

    Surrogate

  • hafiz says:
    October 31, 2009 at 9:43:00 AM GMT+8

    Surrogate.

    Apa kata kita beri peluang DS Najib buktikan dulu kemampuannya memerintah. Beri Beliau masa sehingga PRUke13, barulah buat apa2 tindakkan. Kami dalam UMNO pun takkan diam kalau Ketua kami tak betul. Contohnya macam Lah Bodowi la. DS Najib baru 6 bulan memerintah, tapi kita dah dapat tengok perancangan dan perubahan yang DS Najib cuba lakukan. Tunggula, pembangkang takut ke? apakah ko yakin jika anuwar naik PM, tol akan di buang? Fikirla beb. .setakat main hembus memang la senang.. nak buatnya. .susah. Ko pegi tanya khalid gagap, duit selangor sekarang tinggal berapa? sape yang sapu? siasat beb. .BN dah memerintah sejak merdeka, banyak yang baik dari buruk, tapi pembangkang baru memerintah 5 negeri, banyak buruk dari baik. Buka mata dan minda, jangan pekakkan telinga. .

    Hafiz Azmi

  • No to western surrogate says:
    October 31, 2009 at 9:47:00 AM GMT+8

    Surrogate kata:

    Pasal duit Anwar tu,aku rasa bukan pinjaman.US mmg ada budjet utk badan2 bebas yang menganjurkan aktiviti2 yang mengagungkan budaya dan pemikiran Barat

    Aku melihat pembangkang penting untuk 'check & balance',dalam erti kata demokrasi tulen,untuk menegur kelemhan dan kesilapan pemerintah

    .... Macam tak ada benda surrogate cakap tu.

    Hanya agung2kan budya dan pemikiran barat?

    Kepala hoyak kau. DUit itu untuk menjajah semula dunia ketiga jadi hamba.

    Check and balance bagus tapi check and balance untuk jatuhkan kerajaan dan letak puppet barat buat apa?

    Ko spy orang putih ke?

  • Anonymous says:
    October 31, 2009 at 12:10:00 PM GMT+8

    Sokong pendapat Hafiz Azmi

    Sokong pendapat 'No to western surrogate'

    surrogate ni bermakna substitute, bukan lah first line-up

    takde kritikan membena, hanya nak sokong anwar je

    dah tentu anwar tu bekas BANDUAN, mungkin juga masok semula dlm penjara - sodomi 2

    dia tu dipercayai boneka utk menjajah Tanah Melayu semula

    tengok si lee kuan yew di sanjung tinggi melangit oleh kissinger

    utk apa hah? hanya berjaya membangun pulau kecil setitik

    dah tentu ada udang disebalik batu

  • Anonymous says:
    October 31, 2009 at 5:30:00 PM GMT+8

    Aljuburi Yahudi dah mempunyai Isteri dan anak2. Isteri beliau Kak Wan, cantik dan sempurna, beliau sepatut bersyukur. Ada anak2 yg comel loteh dah patut bersyukur. Isteri yg sempurna, cantik dan halal didepan mata, tetapi jantan2 juga yg beliau cari. Isteri yg sempurna dan halal untuk dibelai, manja dan bmesra, tetapi lobang taik, lobang najis, lobang kotoorrrr yg dia mahukan. Kalau orang penagih dah gian, jangankan taik kambing, kalau takdapat taik babi pun dia sedut. Nilah Aljuburi Yahudi mamfus yg ramai orang2 terencat akal dari PAS dan PKR memuja muja. Dgn memuja dan menjadikan Aljuburi Yahudi mamfus sebagai Idola, mereka diibratkan merelakan anak2, isteri dan ahli keluarga mereka diliwat oleh Aljuburi Yahudi mamfus dan geng2 Dajjal beliau. ishh ishhh ishh pokemon harami punya melaun. Semoga mereka2 ni dilaknat dunia dan akhirat. Selamatkanlah anak2 bangsa dari menjadi mangsa kena liwat dari pokemon2 dan geng. Jauhi diri anda dan keluarga dari disesatkan oleh Parti Ajaran songsang, Parti Ajaran sesat, Nik Najis tuo kutok tak sedo diri, Ugama ajaran Nik Najis yg sudah jelas jauh menyempang dari ajaran yg dibawa oleh Rasulullah, jauh dari ajaran yg sebenarnya dalam Islam dan buka Isle Nik najis. lihat lah gelagat dan perangai, Pemimpin2 PAS, Ustaz2 PAS, kuat mencarut, memaaki hamun, buat fitnah, berlagak samseng, sanggup jadi tukang pukol sesama bangsa, suka liwat, pukol bantai anak isteri, tebai isteri walaupun dalam pantang, perangai tak ubah macam Yahudi mamfus. Ingatlah Syurga, Neraka, Haram dan Halal, kita semua dan apa saja yg ada di bumi dan apa yg ada dsekian alam milik Allah, bukan milik mak bapak Nik Najis, barua Aljuburi Yahudi mamfus. Pikiq2 kanlah, dan buka mida, insaf dan taubat, kembalilah ke jalan yg lurus, jalan yg diredhai Allah, bukan jalan yg sesat yg menyesatkan.

  • Anonymous says:
    October 31, 2009 at 5:59:00 PM GMT+8

    Inilah mentaliti org kampung yang bila duk sorg2 takut hantu,padahal bayang2 sendiri..sebab dimomok2kan pasal neo-kolonialism la,boneka Barat la,komplot Yahudi la..

    Hakikatnya kita dijajah bangsa sendiri,terutama zaman lepas Tun Razak..sekurang2nya penjajah British tak masuk campur urusan Sultan..

    Anwar yg ko tuduh main bontot tu bawak masuk duit dari luar negara,tu kira sumbangan positif kepada ekonomi,salesman terbaik,modal air liur je..

    Sekarang ko bandingkan dengan jutawan2 yg terpekik-terlolong "Bangkitlah!.." kat PWTC,tepuk2 tangan,gelak2 lepas tu agih2kan projek sesama diorg,kekayaan negara berlegar kalangan kekawan..duit rakyat tu..bila nak sedar bro?

    Anwar dan kuncu agung2kan pemikiran Barat?jangan hipokrit la..apa dia pemikiran Timur?Bila last ko tengok wayang kulit?Main congkak?Masih pakai destar?Oh..ada Keretapi Tanah Melayu..hampeh..siapa yang hancurkan jatidiri Melayu?Anwar?kelakar tol la..

    Inilah penjajahan mental oleh bangsa sendiri!

    Surrogate
    "Don't kill the messenger"

  • Anonymous says:
    October 31, 2009 at 6:39:00 PM GMT+8

    surrogate

    ko pi jilat buntut anwar laaa...

    hahaha....anwar bawak masuk duit , modal air lior, hahahaha.... kau nak putar siapa kat sini cuba ko ckp. hujah mcm budak sekolah...

    check & balance ada dlm k'jaan sendiri. tak payah nak suruh anwar.

    si munafik tua yg solat hajat berjamaah tapi mlm baham punggung. hehh....

  • hafiz says:
    October 31, 2009 at 10:46:00 PM GMT+8

    surrogate

    Dari mana dan punca duit yang anuwar dapat? luar negara? sapa bagi? U.S? Yahudi? apa habuannya? takkan nak bagi free kot. . cuba ko bagi aku rm5000. kot saja2, boleh ka? baru rm5000. macam mana pula dengan rm50j. takkan bagi saja. Dah lama U.S cuba nak kontrol ekonomi dan negara kita, dari zaman Tun Dr. M lagi, nak buat pengkalan tentera kat Kelantan, masa tu anuwar dah lulus dah. sapa yang halang? Tun Dr.M la. . surrogate, ang balik buka buku, p kaji. pastu mai sini balik. .aku dah suruh ang buka minda. .buka ati sekali. .kalau takmau juga, meh sini aku nak talkin. .senang

    Hafiz Azmi

  • Anonymous says:
    October 31, 2009 at 11:50:00 PM GMT+8

    Bro hafiz,

    Anwar memang main bontot,tapi dia tak makan duit rakyat,puashati?

    Kau ingat PR boleh merintah negara ke..40thn lagi mungkin la

    Look at the bigger picture..ni bukan pasal Anwar la..paradigm shift

    Aku malas nak ulang la..ko pegi la kat bigdog baca comment aku

    Surrogate
    "Don't kill the messenger"

  • Anonymous says:
    November 1, 2009 at 5:02:00 AM GMT+8

    Anwar main bontot tapi tak makan duit rakyat? Biar betul.... sapa yang tak kenal Anwar masa dalam BN dulu? Raja segala kroni yang membuatkan pihak PAS dan DAP asyik menghentam BN depan dan belakang...

    Kita memang memerlukan pembangkang, tapi hendaklah pembangkang yang berkualiti. Yang mampu membuatkan negara semakin maju. Bukan membuat negara menjadi semakin haru biru, dan tentunya bukan pembangkang yang kerjanya hanya membangkang TANPA ada idea yang menarik dan berpijak di bumi nyata.

    Jika pembangkang yang baru mendapat seklumit kuasa, dah berani mempertikaikan banyak perkara, hak istimewa orang Melayu, kuasa Raja-raja dan sebagainya, ini bukan perkembangan yang positif.

  • Anonymous says:
    November 1, 2009 at 2:36:00 PM GMT+8

    Surrogate kata:

    "Sekarang ko bandingkan dengan jutawan2 yg terpekik-terlolong "Bangkitlah!.." kat PWTC,tepuk2 tangan,gelak2 lepas tu agih2kan projek sesama diorg,kekayaan negara berlegar kalangan kekawan..duit rakyat tu..bila nak sedar bro?"

    Aku setuju,inilah lintah2 yang perlu kita hapuskan

    tongkatali

fda

Get your volunteer initiatve funded!

Link2Me WeLinkBk (254)