Tuesday, June 30, 2009

UNSPIN: Propaganda menjatuhkan kredibiliti Saiful

Oleh Abang Bulanja

Gambar yang diguna untuk jatuhkan kredibiliti Saiful

Propaganda fasa pertama melibatkan lari ke Kedutaan Turki dan mendramakan penahanan Anwar oleh Polis. Fasa kedua media Anwar adalah untuk menjatuhkan kredebiliti Saiful kononnya agen UMNO dan sebagainya.

Perjumpaan beliau dengan Datuk Seri Najib, gambar beliau dengan pegawai menteri semasa beliau menjadi pemimpin pelajar disebarkan untuk mengukuhkan teori konspirasi mereka.

Selalunya kredebiliti saksi atau tertuduh diserang dan dimusnahkam di dalam perbicaraan. Tetapi Anwar dan para pegawainya menjalankan perbicaraan melalui media internet dan organ parti tanpa sebarang ruang pembelaan bagi mangsa.

Dalam mereka melakukan tuduhan rekaan mereka, Dato Najib tidak langsung berusaha untuk menafikan berjumpa dengan Saiful dan menasihatnya supaya berjumpa Polis. Walaupun ianya akan memerangkapkan dirinya dengan manipulasi propaganda, ia tetap perakui kepada orang ramai. Bagai dijangka, media propaganda Anwar memutarbelitkan pengakuan Najib .

Kemudiannya laporan perubatan yang dikeluarkan ditafsirkan sendiri oleh mereka sehingga menunjukkan seolah-olah Saiful berbohong. Mereka mentafsirkan tiada kesan luka, rodokan dan koyakan sebagai bukti liwat tidak pernah dilakukan oleh Anwar Ibrahim.

Mengapa mereka tergesa-gesa mahu mendahului perbicaraan mahkamah? Banyak gel atau krim pelincir yang membolehkan liwat berlaku tanpa memberi kesakitan kepada mangsa. Malahan tindakan peguam Anwar mentafsirkan kenyataan tiada koyakan dan pendarahan sebagai bukti tidak berlaku liwat adalah cubaan mengelirukan umum.

Jika benar ini merupakan konspirasi nescaya punggung Saiful akan dikenakan tusukan tumpul secara kasar supaya ada kesan luka dan koyakan dahulu bagi memastikan cerita beliau benar-benar mendatangkan kesan.

Kenapa mesti Anwar dan pengikutnya masih panik bila mengetahui tiada kesan tusukan dari laporan perubatan doktor? Tunggulah perbicaraan di mahkamah 8 Julai nanti! Pastinya banyak lagi yang akan terbongkar!

* Rujukan kepada artikel MyKMU

1 comments:

 • CHAIRMAN KAGA says:
  July 1, 2009 at 8:07:00 AM GMT+8

  Tetuan Unspin,
  Kalau aku tak komen, ku nampak macam takde apa apa kat blog hang. Pembaca suka komen aku ni, termasuk Parpukari yang takut berdepan dengan aku di hadapan pencacainya setianya. Tetapi sebagai Dewan Rakyat untuk Bloggers, tetuan kenalah memberi kami, YB Bloggers, masa dan ruang untuk menyatakan pendapat kami. Dan disini, kami ingin melancarkan Kempen Boikot Parpu - kerana rejim Parpu bertindak ganas menapis komen komen dan memberi penekanan kepada komen komen pencacai setianya tu.
  Bubar DUN!
  Boikot Parpu!

  Komen ni secara spontan.

fda

Link2Me WeLinkBk (254)