Thursday, June 25, 2009

UNSPIN: Jika Anwar dapat suaka politik

Oleh Cakap Pasal

26hb June ini Anwar akan berangkat ke Majlis anjuran Yahudi di Washington. Kes dia pula telah ditangguhkan (lagi) oleh Mahkamah ke 8hb Julai. Apa akan berlaku jika Anwar enggan balik ke tanah air dan memohon suaka politik di Amerika Syarikat?

Besar kemungkinan jika Anwar mohon suaka politik, kawan-kawan Yahudi Anwar seperti Madeleine Albright, Bill Cohen, Paul Wolfowitz dan lain2 akan membantu Anwar mendapat suaka politik di Amerika.

Jika Anwar cabut lari, lebih elok kes liwat Anwar diteruskan saja oleh Mahkamah pada 8hb Julai. Jika Anwar mendapat suaka politik di Amerika itu tidak bermaksud Mahkamah tidak boleh bicarakan kesnya.

Rakyat Malaysia sudah lama menunggu untuk kes ini bermula supaya kebenaran tentang apa yang sebenarnya telah berlaku boleh diketahui.

Kes ini juga memberi kesan yang sangat berat dan juga berbahaya kepada keamanan negara dan ketegangan politik negara. Semuanya berpunca daripada kes Anwar. Maka jika Anwar lari daripada tanah air, Mahkamah mesti menjadi benteng keadilan yang terakhir bagi Saiful Bukhari dan juga untuk semua rakyat Malaysia. Biar perbicaraan dimulakan saja.

4 comments:

 • Anonymous says:
  June 25, 2009 at 7:18:00 PM GMT+8

  dlm sejarah dunia, ramai pemimpin zalim @ tyrant kena hukum karma di dunia lagi dari firaun, hitler sehingga saddam hussein.
  Dalam spinned information hari ini, kita tak tahu siapa yang benar. Maka kita pakai hukum karma,what'll happen at the end of one's life.

  Dr. zeus

 • Jeffry says:
  June 25, 2009 at 8:08:00 PM GMT+8

  ERR KLU DIA LARI KITA BOLEH EKSTRADISI DIA BALIK M'SIA TAK BRO?

 • pakteh says:
  June 25, 2009 at 8:52:00 PM GMT+8

  Jangan mimpi la US nak ekxtradisi Anwar balik. Segala2nya telah dilakukan oleh US untuk Anwar...masakan Washington mudah2 ja nak bagi. Kalau ke negara lain sekalipun..sudah pasti negara yang dipilih adalah negara kroninya.

 • tamingsari says:
  February 10, 2010 at 1:59:00 AM GMT+8

  Salam Mr.Unspin,

  Ada kemungkinan Anwar lari seperti RPK lari ke England. Kalau didapati bersalah Anwar akan kedalam bertahun-tahun lamanya. Usia dia dah lebih 60 tahun. Dia tak akan sanggup untuk menghabiskan sisa hidupnya dipenjara.

  Anwar memiliki kekayaan dan rakan2 diluar negara yg akan membantunya. Dari luar negara dia bakal cuba menghancurkan negara ini sebagaimana mantan PM Thailand - Thaksin.

  Ini hanya andaian sahaja...

fda

Link2Me WeLinkBk (254)